Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

A tagadásról

2009.04.23. 22:43 idelle

Az egyik kedvenc viccem jutott eszembe ma reggel, ahogy a TV2 adását néztem (igazság szerint háttér-zajként szólt, piritós-készítés közben):

Az egyetemen, lingvisztika órán az oktató a tagadás tagadásáról beszél:

- A magyar nyelvben a tagadás tagadása tagadást jelent. Az angolban a tagadás tagadása igenlést jelent. De nincsen olyan nyelv, ahol a kettős igenlés tagadást jelentene.

Mire egy hang a hátsó sorból:

- Aha, persze...

 

Nem óhajtom Demcsák Zsuzsát herótozni. Nem óhajtom a TV2-t herótozni. És nem áll szándékomban a TASZ-t éltetni.

Csupán a következőket kívánom megjegyzeni:

1) Egyetértek a TASZ-szal abban, hogy semmilyen beszéd sem tiltható a tartalma alapján. Sajnálom, hogy a TV2 olyan műsorvezetőt alkalmaz, aki ilyen egyszerű tételmondatot sem képes felfogni, értelmezni.

2) Nem értek egyet azzal, hogy a jelenlegi magyar jogrend kellő és hathatós fékeket tartalmaz és alkalmaz a "gyűlölet-beszéd" ellen. Ha jól tudom, az elmúlt húsz évben még senkit sem ítélt el a bíróság közösség elleni izgatásért.

3) Árnyaltabban fogalmaznék a TASZ képviselője helyett a holokauszt-tagadó, cigányellenes, magyarellenes, bármilyen társadalmi csoport mint egész ellen elhangzó beszédek társadalmi hatásával kapcsolatban. Lehet azt mondani, hogy az eddig, nagy nyilvánosság előtt elhangzott ilyen beszédek csupán egyesek érzékenységét sérthették, de nem volt jelentékeny társadalmi hatásuk, főként nem vezettek fizikai akciókhoz. Mondjuk (mondhatjuk?) eddig.

De ki fogja megállapítani, hogy egy-egy ilyen beszédnek mekkora szerepe volt abban, ha tényleg történik valami. Mert ez utóbbi - sajnos - egyáltalán nem elképzelhetetlen.

4) Teljes mértékben egyetértek a TASZ képviselőjével abban, hogy negligálni kell az ilyen beszédeket, annak elkövetőit, leginkább a médiában A szörnyülködés még soha semmire sem vezetett. És egyértelmű a média szerepe abban, hogy az ilyen cselekmények bemutatása, sokszor "túlspilázása" inkább reklámot jelent, mintsem elrettentést.

A viccbeli bácsi a riporter azon kérdésére, hogy van-e falujában antiszemitizmus, azt válaszolja: - Nincs, de igény volna rá.

Sajnos van igény az ellenség-keresésre, az ellenségképre. Tetszik, nem tetszik, ez még sokáig így lesz. De a legnagyobb büntetés az ilyen idiótáknak az, ha nem foglalkozunk velük.

És végül: való igaz, oktatni, nevelni kell. Macerás, de csak ez vezethet (az általam is) kívánt célhoz. Ahhoz, hogy a felnövekvő generációk is megértsék az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának legfontosabb tételmondatát: Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van.

3 komment · 1 trackback

Címkék: alapvetés idézem seggfejmagyar

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr91082947

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szombatblog 2009.05.03. 12:05:34

A tagadás tiltása Azt hallani mindenhonnan, hogy a Harmadik Köztársaság a legsötétebb időszakát éli - ám hogy pontosan miért is, abban már közel nincs egyetértés. A pénzügyi válság, a baloldali kormányzás tehetetlensége, az országban elharapózó…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.05.28. 02:35:14

az ellenségkeresés egy igen érdekes dolog.vegyük úgy, hogy ez kortól függ, és helyzettől.van aki származása miatt mondja azt, hogy az ellenségkeresés nem megoldás, hisz beletartozik abba a csoportba, aki az ellenség volna.
van aki ennek ellenére kimondja az igazat.attól függ mi az igaz.van ilyen, van olyan.
amerikában is más az ellenség.belgium elarabsodott utcáin is más.peruban is más.kínában is más.országtól, megyétől, várostól, kerülettől függ.
van ahol a magyar.jól esik nekünk?lassan magyarország cigányország lesz, így nem lesz szükség ellenségképre, nem marad aki "vizionálhatna", aki nem megy el az meghal
sajnálom

neminiteneri 2009.05.28. 11:57:54

"A magyar nyelven a tagadás tagadása tagadást jelent" Hát, nem feltétlenül...

Pl. "NEM TUDOM NEM elmondani, hogy mennyire felháborít, amit tettél" = el tudom (és el is fogom) mondani.

tehát ezt benézted, kedves magyaridióta..:)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.05.28. 12:03:43

@neminiteneri: imádom, amikor valaki egy közérthető, és amúgy kiváló viccbe köt bele... :-D
süti beállítások módosítása