Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Vesárnap*

2010.05.05. 14:10 idelle

Alig két hete jelent meg egy cikk az indexen arról, hogy immáron uniós projektté vált az üzletek vasárnapi zárva tartása. Nem véletlen, hogy éppen a KDNP (KiDerült, hogy Nincs is Párt) állt politikai értelemben a kezdeményezés élére hazánkban, mivel az egész ötlet szellemi színvonala hozzájuk illeszkedik a legjobban, bár az Orbán vezette Fidesz is küzd, mint malac a jégen. 

Teljesen nyilvánvaló, hogy pro és kontra is sok-sok érv hozható fel a vasárnapi nyitva vagy éppen zárva tartás mellett. A cikk is hivatkozik egy tanulmányra, és ne legyen kétségünk afelől, hogy számtalan informális érv is napvilágot lát majd hazánkban is: lesz köztük olyan névtelen nyilatkozó, aki felháborodottan közli majd, hogy a hitélete sínyli meg a vasárnapi munkát, de nyilván lesz olyan is, aki elmondja majd, hogy a vasárnapi bérpótlék nélkül éhen halna. Ezen a nyomvonalon tehát valószínűleg nem juthatunk előre, ha valamilyen normális megoldást keresünk a problémára (érdekel egyáltalán valakit, érdeke egyáltalán valakinek, hogy normális megoldás szülessen?).

Bár a hivatkozások között rögtön felütötte fejét a neoliberalizmus ekézése, én mégis két aspektust tartok megfontolandónak, mielőtt egy szokás szerint rossz szabályozás születne.

Az egyik, ha nem is neoliberális, de mindenképpen a sokat átkozott kapitalizmus egyik alappillére: a kereslet-kínálat törvénye.

Óbudán (is) van egy éjjel-nappali kisbolt, amelynek nem számítanak az ünnepek, karácsonykor is nyitva van: a tulajdonosoknak nyilván így éri meg. (Tudom, többen épp a kis boltoknak adnának mentességet vagy legalábbis döntési jogot, de a tanulság általános érvényű.)

A nagy boltok (szuperek, hiperek) esetében az a hivatkozás alap a nyitva tartás ellenzésénél, hogy a dolgozónak nincs választási lehetősége: ha beáll a céghez, akkor kell dolgoznia a vasárnapokon is. Vagy legalábbis bizonyos vasárnapokon.

Én ezzel szemben megfordítanám a dolgot: ha van kereslet, azaz vásárló, és van a vasárnapi munkára jelentkező dolgozó, akkor miért kellene megakadályozni, hogy a kereskedelmi egység nyitva legyen? Márpedig higgyék el: vásárló és a hétvégi munkára jelentkező dolgozó is lesz mindig.

A másik fontos aspektus a családokra való hivatkozás. Ezzel kapcsolatban azonban el kell szomorítanom a sok tiltakozó ájtatos manót: egy család minősége nem azon múlik, hogy vasárnap együtt vannak-e vagy sem, pláne nem azon, hogy mennek-e vagy együtt mennek-e templomba.

Persze korántsem mindegy, hogy egyáltalán van-e olyan nap, amelyet a családok együtt tölthetnek. De ne legyünk álszentek: orvos, mentős, tűzoltó, rendőr, katona és még ki tudja hány szakma van, ahol nem számít az ünnep- és vasárnap.

E sorok írója maga is olyan családba nősült be, ahol az apuka az átkosban - katonatiszt lévén - sokszor hetekig vagy hónapokig távol volt a családjától, mégis teljesen átlagos és normális családnak mondható az övék (miénk).

Az persze egy más, de természetesen fontos, ha nem az egyik legfontosabb kérdés, hogy a hétvégi illetve ünnepnapi (túl)munka szabályozását úgy kell megalkotni, pontosítani, hogy a hétvégi munkáért bérpótlék járjon, és egyetlen munkakörben se lehessen kötelezni a hétvégi munkára havonta kettőnél (egynél?) többször a munkavállalót.

Sajnos még mindig él az a reflexió az államigazgatás képviselőiben, hogy a tiltás a legegyszerűbb módszer bizonyos dolgok kezelésére, de higgyék el: a gondolkodás felszabadít. Vagy hogy stílszerű legyek: a kezdeményezés képviselői ballagjanak el most vasárnap a templomba, és kérjék az Úr áldását és megvilágító bölcsességét a ténykedésükre.

*Nem tévedés és nem elgépelés a címadás, hanem tisztelgés anyai nagyanyám nővére előtt, aki így mondta ízesen a vasárnapot.

173 komment · 2 trackback

Címkék: istenbarmai hatalmiszóval polifika mútti dolgozzálmégrajta kénegondolkozni ünnepbazmeg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr981974361

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Képzelt riport egy áruházigazgatóval 2010.05.06. 11:30:09

Megosztom A most következő írás pusztán a képzelet szüleménye, így minden bizonnyal pontatlanságokat is tartalmaz. Bármilyen a valósággal való egyezőség, illetve hasonlóság a véletlen műve! A budaörsi Octathlon sportáruház parkolójában állunk, az op...

Trackback: (ex-) Multi-dolgozóként a vasárnapi zárvatartásról 2010.05.05. 20:10:10

Nagyon kedvesek, akik aggódnak a multinál dolgozó rabszolgákért, hogy mostantól vasárnap nem robotolhatnak szegénykék, ehelyett pihenni, illetve a családdal lenni kényszerülnek ha a KDNP kezdeményezte törvényjavaslat életbe lép. Akkor most állj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nicker 2010.05.05. 20:02:17

@BruceTheHoon: "Vagyis akkor a válasz az, hogy kényszerűségből alkalmazkodtak hozzá, nem pedig használ nekik valahogy."
Nem. Egyszerűen elfogadták és kész. Senki joga nem csorbult, nem lett belőle nemzetgazdasági tragédia. Gondolom kimentek sétálni, tévéztek, könyvet olvasnak, verik az asszonyt, mittomén. Honnan veszed, hogy kényszerűségből alkalmazkodtak hozzá? Vannak tüntetések és tiltakozások, hogy visszaköveteljék a vasárnapi munkát? Most komolyan, akkora nagy baj, ha vasárnap nincs nyitva minden bolt?

"Nekem a "működik" azt jelenti, hogy megold valamilyen feladatot."
Csak feladatot? Szerintem problémát is megold. Kevésbé lehet szivatni a kiszolgáltatottabb helyzetű munkavállalókat és több szabadidő jut más dolgokra.

"De mit old meg a vasárnapi nyitvatartás, mi értelme van, miért kell bevezetni?"
Vannak józan érvek mellette is és ellene is, és ha nem egyoldalú a kérdés, ha sok érv van mindkét oldalon, akkor már nem beszélhetünk se jogtiprásról, se értelmetlenségről. Pláne, ha Európa több tízmillió polgára él így. :)

genyamagyar 2010.05.05. 20:02:31

@Androsz: Az USA-ban például nyitva vannak a boltok, biztos ott is liberális vadkapitalizmus van! :-)

ValakiX 2010.05.05. 20:02:40

Én itt lakok az ország nyugati részében. Ha Ausztriában olyan jól működik, hogy vasárnap zárva tartanak az üzletek, akkor miért vannak tele az osztrák határhoz közeli városok hipermarketeinek és bevásárlóközpontjainak parkolói osztrák rendszámú gépkocsikkal? Vagy ha külföldön vásárolsz, az már kirándulásnak számít? Amúgy szerintem hiába lesznek nyitva a plázákban az éttermek és a kávézók, ha az ún. mágnesbérlők zárva lesznek. Senki sem fog csak azért bemenni, hogy egyen egyet, ha mellette nem vásárolhat. Amúgy világos, hogy a kis boltok miért vannak a javaslat mellett: legjobb tudomásom szerint a törvény csak a 280 négyzetméter feletti eladótérrel rendelkező üzletekre fog vonatkozni. Magyarán legalább egy napig nem lesz (lehet) a multi a konkurencia.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 20:02:47

@BruceTheHoon: Lekövettem a nyomot, és látom, hogy félreértettem, amit 19:52:56-nál írtál. Az idézet és a konklúzió nekem nem kapcsolódott jól, de akkor én hibáztam, bocs.

genyamagyar 2010.05.05. 20:03:16

@Nicker: Nyugaton sem működik. Van és kész.

Wolfgang (törölt) 2010.05.05. 20:03:30

Akkor itt most egy internet sztár születésének vagyunk szemtanúi? A legutóbbi két post hozzászólásainak százhuszonötöd része a blog eddigi összes hozzászólása (persze az utóbbi kettő kivételével, haha). Mit nem tesz a címlap...

szabiaki (törölt) 2010.05.05. 20:04:03

A szolgáltatásnak tessék szépen alárendelni magát a termelőknek. Az országba a pénz az export miatt jön, a szolgáltatás a már bejövő pénzt keringeti /leszámítva a határon túlról érkező vásárlókat/.
Aki termel az hétfőtől-péntekig dolgozik általában, jellemző módon mikor van nyitva a hivatal, meg egyéb "fontos" helyek, pont akkor mikor a termelő munkás dolgozik. A boltok legalább normális szolgáltatást nyújtanak, és lehet menni olyankor is mikor nem a termelési idő van.
Én vasárnap szokok vásárolni, mert akkor jó nekem, hétköznap elég ritkán megyek boltba. Reggeltől késődélutánig, dolgozom illetve a munkahelyemre és -ről utazom.
Túl kell lépni azon, hogy mindenki ugyan akkor dolgozik, és ugyanakkor pihe, mert ezek eleve kizárják egymást.
Egy jobb világba elve 4 napos lenne a munkahét, és 3 nap szabadnap jönne rá, valamint a munkába való eljutás ideje is a munkaidőbe számítana.
Ha ez lesz az egy jobb világ lesz. :)

genyamagyar 2010.05.05. 20:04:58

@Pirx: Oké, akkor félreértettem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 20:06:47

@genyamagyar:
"És miért is akarsz eljutni valahová? Ez jogos igény? Akkor az miért nem, hogy én vásárolni akarok? "

Óriási különbség, hogy a bevásárlást le lehet előre rendezni, persze lehetnek akadályozó tényezők de az már szőrszálhasogatás, ellenben olyat nem tudok csinálni, hogy pénteken megveszem a buszos utazást, és a sofőr aznap le is vezeti az utat, én azonban vasárnap kerülök a célhelyre.

"Nem arról van szó, hogy van-e ilyen máshol, hanem hogy jó-e ez nekünk? Isztambulban nem számít a piros közlekedési lámpa, mennek az autók ezerrel. Akkor az jó nekünk is?
Esetleg vegyük át a megkövezés intézményét az araboktól? Mert hogy az is működik... "

Az arab és a magyar kultúra között óriási a különbség, Európában ekkora távolságok nincsenek.

Pirx 2010.05.05. 20:06:52

@Zabalint: Nem a lényegről írsz. Igen. Lehet kirándulni a budai hegyekbe is, hiszen a bérlet oda még érvényes. De szerencsémre láttam az országot, és tudom, mennyi szép hely van. De tudod mit? Nem hülyének nézlek. demagógnak igen, és tapasztalatlannak, nem tudom hány éves vagy, hogy élsz. De hogy fogalmad sincs dolgokról, az biztos. vagy pedig egyszerűen ideológiai alapon ítélsz meg mindent. Neked cask az számít ki mondta. Az nem mit.
Amúgy jelzem az érvelésed hibás, ad hominem.

Nicker 2010.05.05. 20:07:50

@Androsz: Ne zavarjon saját demagóg szólamaid közepette, hogy legalább 3 ország meg lett nevezve, ahol tudomásunk van róla, hogy működik. A többiről nem tudjuk.

@genyamagyar: Oké, ahol tudjuk, hogy bevezették, ott nincsenek belőle gazdasági problémák. Tehát? Ez például egyik érv a sok közül, most pont ez miért ne számítana? Szerintem a "nekem állampolgári és emberi jogom vasárnap tescóban vásárolni" hülyébb érv, mint a máshol működik.
Mi olyan különleges nálunk, hogy az nem érv, hogy más, hozzánk hasonló országban működik.... (és nem, nem kérjük még egyszer a bangladesi példát, az sarkítás)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 20:08:07

@vasziljevics:
Hát inkább Ausztria és Németország a példa fogyasztói szokások terén, mint Anglia...

BruceTheHoon 2010.05.05. 20:09:49

Na most.

Annyian magyarázzátok itt, hogy Nyugaton "működik". Aztán ezt a "működik"-et magyarázzátok tovább úgy, hogy "kibírják, alkalmazkodtak hozzá, nem dőlt össze a világ".

Azért egy ilyen korlátozáshoz erősebb indok kellene, mint az, hogy hozzá lehet szokni. Pl. meg kellene mondani, hogy mire jó?

Harrach Péter megmondta a tutit: "a módosító javaslatok a hagyományos értékek tisztelete jegyében a valós társadalmi igényekhez igazítanák azt az elmúlt években elharapózott neoliberális jelenséget, miszerint idehaza vasárnap is az anyagi fennmaradásért folyik a küzdelem".

Nem a pénztárosért teszik, na.

genyamagyar 2010.05.05. 20:09:51

@ValakiX: Persze a kisboltok eladói le vannak szarva, azok gályázhatnak! Pontosan úgy van, ahogy írtad: nem a dolgozók érdekében(?) van ez a javaslat, hanem a multik szívatása a cél.

Sokan meg hogy beszopják...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 20:10:23

@genyamagyar: Ne mondd, hogy ezt most tőlem tudtad meg.

"Az USA-ban" Mindenhol? Esetleg nem csak a nagyvárosokban, ahol ők is a szórakozás egyik formájává tették a vásárlást? Merthogy szintén az USÁ-ban vannak kevésbé zajos területek is, én nem az ortodox vallási közösségekre kell gondolni, ahol vasárnap nyugi van, az emberek délelőtt templomba mennek, meg beszélgetni egymáshoz, tesznek-vesznek, füvet nyírnak, barkácsolnak, meccsre járnak, effélék. És lehet, lehet hogy a kisbolt nyitva van délelőtt, de az nem egy Tesco.

Bambano 2010.05.05. 20:10:31

egyre inkább nevetséges ez az ügy... azon, hogy a fidesz most Orbánt törvényesen királlyá koronázhatja, senki nem aggódik. de ha bezáratod hétvégére a tesco-t, azért letörjük a derekad...

Öreg Sam 2010.05.05. 20:10:38

NÉPSZAVAZÁST AKAROK!
Legalább itt a neten,az ócsóbb!

Nicker 2010.05.05. 20:11:02

@genyamagyar: Ez sommás volt, köszönjük, meg lettem győzve... Az érveket meg a falhoz tetszett állítani és tarkón lőni, vagy hogy van ez?
Én meg azt mondom, hogy működik. Tessék megcáfolni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 20:11:48

@Pirx:
Arról volt szó eredetileg, hogy a családdal el tudna menni a boltos is vasárnap valahova. Innen jött a te demagóg érved, hogy de az úgyis olyan drága. Hát a fenéket, mindenki meg tudja találni a pénztárcájának megfelelő programot. Erről beszéltem, és te kezdtél félre magyarázni.

Az meg hogy nekem az számít hogy ki mondja? Nem vagy te normális, eleve azzal kezdtem, hogy baloldaliként most kivételesen egyetértek Semjénnel. Amúgy meg van róla a véleményem.

Én pedig jelzem, hogy te nem is próbáltál érvelni, hanem csúsztattál.

genyamagyar 2010.05.05. 20:12:02

@Zabalint: De ha te kirándulni szeretnél vasárnap, akkor most is megteheted, hogy előre bevásárolsz! Nem KÖTELEZŐ vasárnap vásárolni! Vagy olyan hülyék az emberek, hogy törvénnyel kell őket a kirándulásra kényszeríteni? A Nagy Testvér megmondja, hogy mi jó neked?

Pirx 2010.05.05. 20:14:03

@genyamagyar: Ott a pont.
igen. Eljött az idő, mikor majd megmondják, hogy mi a jó!Nehogymá gondolkodni kelljen, esetleg felelősséget vállalni a döntésünkért!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 20:14:36

@Nicker: Most hirtelenjében 16 olyan országot tudtam összeszámlálni, amelyet mi hagyományosan a Nyugat varázsszó alá tartozónak nevezünk. Három országban működik. Most mindegy, hogy a nyitva tartás vagy a zárva tartás működik. De akkor mondjuk azt, hogy talán 13 olyan nyugati ország is van, amelyben vagy kipróbálták és nem működik, vagy még nem tartották időszerűnek kipróbálni annak ellenére, hogy "Nyugaton", azaz három országban működik. Mi a véleményed?

Nicker 2010.05.05. 20:14:42

@BruceTheHoon: Hűha, megakadt a lemez? Egy csomó érv elhangzott mellette is, azokat el kéne olvasni. Harrach meg egy barom, ezzel a kijelentésével én sem értek egyet, de nem ez az egyetlen kizárólagos mindent eldöntő érv a vasárnapi zárvatartás mellett.

"Aztán ezt a "működik"-et magyarázzátok tovább úgy, hogy "kibírják, alkalmazkodtak hozzá, nem dőlt össze a világ"."
Szerintem ez a működik definíciója, de veszzünk össze rajta :)
Te meg úgy magyarázod, hogy 'kibírják', aztán ezt meg mire alapozod? Hallod a német és spanyol tömegek elégedetlen morgolódását, hogy 'ezekarohadtkapitalisták nem hagynak vásárolni, vesszen Zapatero, vesszen Merkel', vagy mi?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 20:14:54

@Pirx:
És kérlek ne magyarázd meg mennyi szép hely van az országban, mert én jártam már sokfelé. Többek között Ópusztaszeren is. Egy átlag család egyszer-egyszer megengedhet távolabbi helyet is, átlagos hétvégét meg eltölti ahogy tudja.

Demagógia meg például az, hogy miért pont a boltosok, ha a az orvosoknak sem szabad a vasárnapja. Ha ennél nem veszed észre, hogy ez miért nem jó érv, akkor szerintem nincs miről beszélnünk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 20:16:42

@genyamagyar:

"De ha te kirándulni szeretnél vasárnap, akkor most is megteheted, hogy előre bevásárolsz! Nem KÖTELEZŐ vasárnap vásárolni! Vagy olyan hülyék az emberek, hogy törvénnyel kell őket a kirándulásra kényszeríteni? A Nagy Testvér megmondja, hogy mi jó neked? "

Mi van túlcsordult a memória? Nem emlékszel miről is volt szó, mit mire írtam? Tudod, a szabad vasárnapról, rémlik?

Nicker 2010.05.05. 20:16:52

@Androsz: Azért érdekelne, hogy hol találtál arra vonatkozó adatot, hogy a másik 13 országban hogyan működik. Komolyan érdekelne, kiváncsi vagyok rá, mert az már valami kézzelfoghatóbb adat.

genyamagyar 2010.05.05. 20:17:31

@Nicker: Nem gazdasági problémákról szól a történet, hanem arról, hogy van egy jó dolog, ami mindenkinek jó. akkor miért is kell megváltoztatni? a német meg osztrák példa nem marhaság, egyrészt ott sem működik, csak van, másrészt egészen más ritmusban élnek. Vegyük inkább Írországot, hétvégén is nyitva tartanak, működik a rendszer - ahogy te írnád.

flippant 2010.05.05. 20:18:18

@genyamagyar: Vagy olyan hülyék az emberek"

Igen, olyan hülyék. A lakosság 90 %-a suttyó, ezek ugyanúgy felfognak lázadni mint Athénban ha vasárnap nem tülekedhetnek az akciós ócsó szlovák tejért a teszkóóban vagy az ósönban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 20:18:39

@Nicker: Ja, és még valami: én is rossz szokásnak tartom a vasárnapi vásárlást. :-) Mert meg lehet oldani azt más napokon is, és ha teljesen nem is lehet megszüntetni a vasárnapi munkavégzést minden téren, attól még meg lehet szüntetni ott, ahol nincs rá igazán szükség.

genyamagyar 2010.05.05. 20:18:49

Vagy vegyük Svédországot. Mindig nyitva tartanak. Működik a dolog.

genyamagyar 2010.05.05. 20:19:49

Vegyük Hollandiát. Ott is működik a hétvégi nyitva tartás.

Nicker 2010.05.05. 20:20:24

@genyamagyar:
Mindenkinek jó? Tényleg? Erre hajlandó lennél nagy összegben fogadni is? Erről már volt szó föntebb, más farkával csalánt verni = nem menő.

"német meg osztrák példa nem marhaság, egyrészt ott sem működik"
Áruld már el, hogy miért nem működik? De komolyan. Játszhatunk dedósat, mert én meg azt mondom, hogy működik, és cáfold meg :)

genyamagyar 2010.05.05. 20:20:37

"Franciaország: választási kampányában Nicolas Sarkozy elnök az egész gazdaságban fel akarta oldani a vasárnapi munka korlátozását. A nyáron megreformált nyitva tartási rend alapján Párizsban, Lille-ben és Marseille-ben engedélyezett a vasárnapi nyitva tartás. Az alkalmazottakat azonban nem lehet kényszeríteni a vasárnapi munkára; továbbá szabadidő és prémium jár nekik."

"Magyar Kurír"

mrs. white 2010.05.05. 20:20:54

Talán vállalkozóként akinek volt vegyesboltja 10 évig érdekes véleménnyel szolgálhat. Amikor nyitottam a faluban egyáltalán nem volt vasárnap nyitva senki, így a meglehetősen jó forgalmat realizáltam mindössze 3 óra alatt. Azonban ez más boltosaknak is szemet szúrt és eza verseny előny eltűnt. Amikor már mindenki nyitva van vasárnap nem nagy kasza az egész.
Nézzük más aspektusból a dolgot. Ha vasárnap a hipereket bezáratják akkor a kissebb boltok levegőhöz jutnak adott esetben lehet, hogy pont az a vasárnapi forgalom hiányzik a túlélésükhöz. Az meg hogy elküldik az embereket netto marhaság. ki kell küldeni szépen egy munkaügyi ellenőrt az csodákat tudna tenni ebben az esetben. Az esetlegesen elküldött munkavállalókat ez esetben a kisebbek felszívhatják. Ja és nem a vasárnapi nyitvatartás miatt zártam be hanem mert tőlem 20 km nyílt egy tesco, meg még rajtam kívül vagy öt bolt a faluban. Összeségében több embert kerül ki egy multi nyitásával a munkaerőpiacról mint be. Na ennyit a védelmükről és áldásos hatásukról.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 20:21:06

@Nicker: Nincs adatom. A szentencia úgy szólt, hogy "nyugaton működik", ugyanakkor ennek megállapítójának csupán három országról van adata. Ebből tette meg az általánosító kijelentést. Ez kifogásolható.

genyamagyar 2010.05.05. 20:21:51

@Nicker: Semmi érvet nem mondtál, állítottál valamit. Én pedig az ellenkezőjét. Mi a gond?

genyamagyar 2010.05.05. 20:22:51

@Androsz: USA-hoz: Menj el agy békési tanyára, na ott sincs nyitva teszkó! :-)

petrzsalka 2010.05.05. 20:23:05

Ausztriában hétköznap este 7.30-kor bezár szinte az összes bolt, legyen szó kis élelmiszerüzletről, vagy akár egy Intersparról. Szombaton délután teljes káosz, tömeghisztéria a boltokban, minden ki van fosztva, ha későn (4-kor) mész bevásárolni, már csak a penészes spanyol műparadicsom kacsint rád a zöldségespultról. Pár évvel ezelőtt már szombat délben bezárt a bazár.

Pár kivétel létezik Bécsben és Stájerországban: nemzetközi forgalmat lebonyolító pályaudvarokon és repülőtereken hosszabban és hétvégén is nyitva tarthatnak az élelmiszerüzletek az utazóközönség számára. Természetesen az emberek a város minden zugából odanyomulnak vasárnap, ha mondjuk nincs elég liszt, tojás, stb. a vasárnapi ebédhez. Az utazóközönség pedig állhat órákat a hosszú sorokban, hogy kifizesse azt az egy zsemlét és ásványvizet, amit az útra vett magának, mert mindenki nagybevásárlást végez.

Aztán vasárnap halál(i nyugalom). Se kaját, se WC-papírt, se sört, se semmit nem tudsz venni. Ha nem jól kalkuláltál, mehetsz étterembe kajálni porlevest 2 euróért, meg kis schnitzelt nagy tányéron 7 euróért. Vagy rendelhetsz pizzát 14 euróért. Vagy beülsz az autóba (hiszen a helyi Volán egyátalán nem, a vonat meg komótosan jár az Úr napján) és "átugrasz" Magyarországra.

Ja, amúgy az osztrák helyzet valahol még érthető is, hiszen Ausztriának van államvallása (róm.kat.).

Prost!

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.05.05. 20:24:42

én örülök anyitvatartásnak. Nem isértem miért ágálnak ennyien ellene. Amikor a fideszre szavaztak akkor is lehetett tudni mit akarnak. Birka banda. :)

Nicker 2010.05.05. 20:26:05

@genyamagyar: Mivel az érintett országok lakói nem lázadoznak, megoldják valahogy, nincs elégedetlenség és nem döntötte be a gazdaságot, ezért megállapíthatjuk, hogy működik, az emberi jogi szervezetek sem tiltakoznak. Egyébként meg személyes tapasztalatból is tudom. Szívás volt hozzászokni, de nem nyomta rá a bélyegét az életemre, és nem éreztem elnyomva magam.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.05.05. 20:26:57

@genyamagyar: "van egy jó dolog, ami mindenkinek jó"

Ki az a mindenki? A teszkónak jó, de ha neki kicsivel rosszabb lenne, az neked miért fájna?

Az ott dolgozónak nem jó.

Nekem vásárlóként volt már, hogy jó volt a vasárnap nyitvatartó bolt, de ha nem lesz, nem halok bele hanem előre készülök, és majd pénteken vásárolok többet.

greyhound.blog.hu/2010/05/05/ex_multi_dolgozokent_a_vasarnapi_zarvatartasrol

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.05. 20:28:12

Elolvastam a véleményed. És leszarom.

BruceTheHoon 2010.05.05. 20:29:51

@Nicker: ti kezdtétek a beakadt gramofon performanszát azzal, hogy "működik, működik, működik", ami alatt azt értettétek, hogy nem okoz problémát, és semmi többet. Ennél több indok kell ahhoz, hogy valaki munkajogi szabályozást változtasson, nem? Vagy csak játszadozzon nyugodtan a törvényhozási homokozóban, mert amíg nem okoz bajt, addig teheti?

Az OP felvetése az volt, hogy ha van vasárnapi vásárló és vasárnap dolgozni hajlandó pénztáros, akkor ki másnak van köze a létrejövő bevásárláshoz és miért? Na, erre nem hallottam érvet, más meg nem is érdekel, mert ez összefoglalja az egész problémát.

Most majd biztosan azt mondod, hogy de a pénztáros nem önszántából dolgozik vasárnap, nincs választása stb. A szakszervezetek nem aláírást gyűjtenének, hanem sztrájkkal fenyegetőznének, ha lenne elegendő támogatásuk ebben a kérdésben, csakhogy nincs. Nagyon primitív, fekete-fehér világnézet az, amely szerint ha van olyan pénztáros, aki kényszerűségből dolgozik vasárnap, akkor mind így van vele. Ha meg van olyan pénztáros, aki hajlandó vasárnap dolgozni, akkor meg a KDNPnek ki kell mutatnia, hogy nincs elegendő ilyen ahhoz, hogy az áruházak nyitva tartsanak. Fogadjunk, hogy ilyen felmérés nincsen.

Koller 2010.05.05. 20:38:12

Én azt mondom, vasárnap ne legyenek nyitva a boltok! Aki nem tudja a hét 6 napján elintézi a bevásárlást, az dögöljön éhen! Legalább egy nap legyen a héten amikor nyugi van! Tudom hogy sok ember dolgozik vasárnap is a munkaköréből adódóan(pl rendőr, mentős, biztonsági őr), de az eladóknak nem kellene ebbe a kategóriába tartozni. Persze mindenki azt csinál az idejébe amit "akar"(a munkáltatója), de én biztos örülnék egy szabad, munkamentes vasárnapnak.

gauche caviar 2010.05.05. 20:38:15

ezt mondom én is.
miért nem árulhatok legálisan heroint?
kereslet is van rá, meg kínálat is lenne.
áh, rohadt politika, hogy mindig belefolyik az emberek szabad életébe.
remélhetőleg majd lassan főzhetek odahaza pájinkát, abból amit a ház körül találok.

a családok "minősége" meg teljesen oké mo-n, nem? végül is nem mi vagyunk a legdepressziósabb nemzet (eurostat szerint is, nem csak magunk szerint), a most már kormányon lévő párt videójából azt is megtudhattuk milyen kevés barátja van idehaza a népeknek.
szál minden teljesen nagyon fasza, semmin sem kellene változtatni, mert láthatóan a Zemberek aztán tudják mi a jó nekik. (pillantás a szív és érrendszeri betegségekre, dohányzásra, öngyilkossági mutatókra, a válások számára, stb. hülye mindenki aki ezekkel is keres valami kapcsolatot a non-stop fogyasztási örömmámorban).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 20:41:05

@BruceTheHoon:
A pénztáros persze, hogy dolgozik önszántából vasárnap, mert akkor több pénzt kap. De akkor mondjuk mi lenne, ha mondjuk egy veszélyes üzem kitalálná, hogy náluk mostantól +50% fizetésemelés, de mostantól megspórolnak bizonyos összeget azzal, hogy nem tartják be a biztonsági előírást, ami amúgy törvényben is elő van írva, nem csak a saját belső rendszerük. Törvényes lenne, vagy nem? Na, ugyanez van a vasárnappal, csak még tegyük hozzá, hogy mivel a forgalom nem nő a vasárnap miatt jelentősen(előre bevásárlás), hosszútávon a bolti alkalmazottak bére úgy is ugyanott marad, ha van vasárnap, ha nincs. Ez ugyanez, mint hogy a legtöbb cégnél 6-7-ig dolgoznak az emberek sokszor ugyanolyan reálbérrel, mint 20 éve még rendesen 8 órában. Ha sikerülni fellépni a törvénytelenül túlóráztató cégekkel szemben, az is a dolgozónak lenne előnyös, ahogy a szabad vasárnap is a bolti alkalmazottaknak.

thinker_ 2010.05.05. 20:42:06

hajrá szabad vasárnap!

Bruno 2010.05.05. 20:43:01

Semmi baj nincs ezzel az ötlettel:-((. Legfeljebb Tömjén Zsoltnak magyarázkodnia kell a főnökénél, hogy mi a franctól van újabb 15-20 ezer munkanélküli. (Megoldás: azok akiket kirugtak a vasárnapi zárvatartás miatt. Számolás módja: az adott egységekben foglalkoztatottak teljes száma/7).

Ők és családjuk biztos imádni fogja Tömjént,és rohannak a templomba imádkozni érte. Vagy nem...

Rowar Atkinson 2010.05.05. 20:44:56

Kérem az Úr áldását és megvilágító bölcsességét a katonacsaládban szocializálódott, később liberalizálódott posztíró további munkásságára, és vasárnapi shoppingolására.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 20:48:11

@Bruno:
Érdekes, mások akik veled azonos véleményen voltak, a péntek-szombat megnövekvő forgalom miatt ríttak, szerinted akkor ugyanannyi alkalmazottal kiszolgálják őket?

dean23 2010.05.05. 20:49:47

Tessék ezt is népszavazásra bocsájtani! Abban úgyis kurvaképzett az ország lakossága!

Vanek főfoglár úr. 2010.05.05. 20:50:06

Véreim! Magyar honfitársaim!

Ne álljunk meg féluton! A vasárnap csak egy nap, amikor meg akarják szabni, hogy mit csinálj, ne csinálj.
Ez nem elég honfitársaim, ne hagyjuk, hogy a többi nap elbitangoljon, és kedves Véreim útmutatás nélkül kódorogjanak a világban!
Hétfő - ne legyen tévé adás! Dugjatok magyar véreim, szaporodjon ez a nagyszerű nemzet!
Kedd - Skála kedd. Ekkor viszont kötelező vásárolni, költeni a forintot és duzzasztani a feneketlen államkasszát.
Szerda - konyha és cigánynóta est. Főzzön otthon a maygar, öregbítse mesteri konyhánk megtépázott tekintélyét!
Csütörtök - fakultatív. Mert lehet szerelem csütörtök, aki nem fáradt bele a hétfői tusába, ismételhet. És lehet torkos ( nem szex) amikor vendéglőben henyél, feldobva ezzel a hazai vendéglátóipart.
Péntek - sufninap. lehet barkácsolni, gyermeket fegyelmezni, szigorúan otthon a négy fal között. Dugás nincs!!!
Szombat - lehet szappanozni.
Vasárnap - ima, mise , más semmise!

Hogy egy áztatott bakanccsal rúgnám seggbe azt az ájtatos politikusbránert, akinek ez a legnagyobb gondja.

BruceTheHoon 2010.05.05. 20:52:13

@Zabalint: ez nem jó analógia, nem arról van szó ugyanis, hogy a Tesco fizet a pénztárosnak +50%-ot és cserébe eltekintenek a törvényes eljárástól, hanem éppen a hatályos törvények keretei között fizet neki 50%-kal többet a vasárnapi munkáért. Ez könnyen belátható: ha ugyanis az lenne a baj, hogy a Tesco nem tartja be a törvényeket, akkor nem új törvénnyel fenyegetőzne a KDNP.

Nick Leeson 2010.05.05. 20:54:09

Miért kell 10 millió embernek megtiltani valamit, azért hogy néhány ezernek ne kelljen dolgozni. Akitől mellesleg meg sincs kérdezve, hogy akar-e vasárnap dolgozni!

Nick Leeson 2010.05.05. 20:55:59

Senkinek nincs tele azzal a hócipője, hogy minden hivatalos ügyet csak úgy lehet elintézni ha elkéredzkedik a munkahelyéről? Lassan már szabit kell kivenni azért hogy merjek moslékot venni...

Fasza gyerek a Semmijen Zsoltika.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 20:56:25

@gauche caviar: "a most már kormányon lévő párt"

Most MÉG az MSZP a kormányon levő párt. Amíg az új kormány hivatalos beiktatása meg nem történik, tudod, nagy terem, eskütétel, gratulációk, főhír a híradóban. Csak hogy ma is tanulj valami hasznosat.

frotto (törölt) 2010.05.05. 20:57:50

Elképzelem , hogy ezentúl nem dolgoznak majd vasárnap a boltosok, a buszosok, a rendőrök, a benzinkutasok, a mentősök, a cukrászok, a vendéglősök, a képviselők, stb. Csak a papok. Aztán majd lesz aláírásgyűjtés, hogy nekik se kelljen.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 20:58:39

@Bruno: Érdekes volt a számításod. Szóval a vasárnap dolgozók csak vasárnap dolgoztak. Mert ha nem, akkor ha kirúgják őket, akkor azokon a napokon nem lesznek elegen, amelyeken szintén ez a csapat IS dolgozott. Fogod?

Nick Leeson 2010.05.05. 20:58:39

@gauche caviar: A családok minősége majd akkor rendeződik, ha a megkeresett pénz 70-80%-a nem párolog el a zsebedből adók címén. Akkor majd lesz miből nyaralni, kisvendéglőbe járni, csekkeket fizetni...
Egyből kevesebb lesz az öngyilkos, az alkoholista, a depressziós...

prettyinpink 2010.05.05. 20:59:26

drágáim, látta valaki a 12 majom című filmet? na ott is volt "önkéntes"... itt is lenne eladó"önkéntes" :)

tudom elcsépelt, de némá, sok nyugati országban nincsenek nyitva vasárnap. biztos ők a degeneráltak... mondjuk az 5 napos fizetésükből meg is élnek.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.05.05. 21:00:01

@genyamagyar: Kínában pedig kommunizmus van, és az is működik. Sőt, itt is működött 40 évig...

@az aki: "Miért kell 10 millió embernek megtiltani valamit"

Beszélj a magad nevében. Én nem érzem tiltásnak a dolgot, mert hiperbe hétköznap se megyek, vasárnap pedig akkor se mennék, ha fizetnének érte.

Nick Leeson 2010.05.05. 21:01:56

Monjuk azt se értem, hogy a plázákban lévő kávézókban, éttermekbe ki fog bemenni? Senki ezek hétvégén kasszíroztak. Legfeljebb bezárnak és irány a templom...
Tök jó.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 21:02:42

@BruceTheHoon:
Szerintem kicsit félreértetted az általam felvetett analógiát. Te arról beszéltél, hogy lehet hogy nincs is meg az a réteg, akik pénztárosok és nem önként, hanem kényszerből vállalják. Tehát nincs létjogosultsága egy ilyen törvénynek. De akkor olyannak sincs, ami a biztonságos munkakörnyezetre vonatkoznak, hiszen több pénzért mindig lenne aki vállalná.

BruceTheHoon 2010.05.05. 21:03:35

Halványan abban reménykedem, hogy Tömjén Zsoltnak vannak még ilyen ötletei garmadával (abortusztilalom, orrba-szájba vallásoktatás, Szent Korona-tan, Mária országa stb.), ezeket - a mesterségesen felfújt frakcióval és Jobbikos támogatással sakkban tartva Orbánt - túlzásba fogja vinni, és négy év múlva a népesség nagy része egészséges mértékben meg lesz undorodva a politikai célú kereszténykedéstől.

Bár ez azért valószínűtlen: Orbán, eddigi performanszát alapul véve, semmi perc alatt szétkapja a KDNPt, mint tyúk a töreket, ha csak egyszer is azt látja, hogy ők próbálják csóválni a kutyát.

Nick Leeson 2010.05.05. 21:03:38

@Gery.Greyhound: Ja tényleg, a nagyanyámék se járnak se plázába, se hiperbe. Akkor csak jó lenne betiltani?!

BruceTheHoon 2010.05.05. 21:06:06

@Zabalint: ja nem, biztosan van olyan, aki kényszerből vállalja, bár az olyan ember annyira alulképzett lehet, hogy aligha fog elhelyezkedhetni máshol. Amit én próbáltam mondani, az az, hogy hacsak nem tudja a KDNP biztosan, hogy ebből a rétegből is fognak vasárnap munkára kényszeríteni embereket (tehát nemcsak azok fognak vasárnap dolgozni, akiknek ez nem fáj), akkor nincs joga beleszólni a vasárnapi vásárló és vasárnap dolgozni hajlandó pénztáros dolgába.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 21:07:04

@prettyinpink:
Én is éppen erről beszélek. De a 12 majomban még akkor is lett volna önkéntes, ha tényleg beleegyezés kell, de mondjuk jobb kaja jár érte.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 21:08:22

@BruceTheHoon:
Akkor nincs joga beleszólni a törvényhozóknak abba sem, ha valaki életveszélyes munkakörnyezetben végzi a munkát valahol, ha önként vállalja magasabb bér miatt. Tehát akkor az ilyen törvényeket is töröljük el.

hamisnero 2010.05.05. 21:08:40

ez a nyugaton működik igaz. de ott előtte kétszáz évig építették a piacgazdaságot, kipasszírozták a melós beltét, volt gyerekmunka, elnyomás, sortűz, szomszédok (pl.: Magyarország) gyarmatosítása, semmi kommunizmus, sztán lett valódi osztályöntudat, bérharc, valódi szakszervezetek, kölcsönös érdekérvényesítés. oszt most jól élnek. jól berendezett a világuk, ahol anyu lehet htb. és vásárolhat, apunak van szabadság, meg jogok, polgári a létforma. mi ezt a kétszáz évet kihagytuk. szerintem ezt, ha tetszik, ha nem be kell pótolni. és nekünk most van a vadkapitalizmus. egyébként a jognak ne az legyen a feladat, hogy megmondja, én vasárnap milyen egyébként legális tevékenységet űzhessek, vagy sem, hanem biztosítsa a vasárnap munkát végzőknek a maximális érdek, illetve jogérvényesítés lehetőségét. ha a közértes embernek (aki egyébként tudta, hogy ahol dolgozni fog, van vasárnapi munka) azt mondják, nézd, ha vasárnap nem lehetünk nyitva, nincs melód, de ha nyitva lehetünk, tuti, hogy megkapod a pihenőnapod és a bérpótlékod (50%), akkor biztos, hogy Tömjén Zsolti egyedül marad. ha a Tömjén Zsolti azt mondja, ki fogom harcolni, hogy a törvényes járandóságokat megkapják a vasárnap is dolgozók, akkor halleluja, mindenki jól járt. mert ezzel a vasárnapi nosalessal senki nem jár jól.

fáskerti elvtárs 2010.05.05. 21:09:13

Amennyire látom, ez nem munkajogi javaslat, hisz nem a vasárnapi munkavégzést, hanem a vasárnapi nyitvatartást tiltaná. Ha a munkavállalók védelméről lenne szó, nem lehetne méret szerint különbséget tenni, hisz az alkalmazottnak ugyanolyan jogai vannak kisboltban és hipermarketben is. Szóval szerintem itt egyszerűen arról van szó, hogy legyen valamiféle rendje az életnek, amibe beletartozik, hogy vasárnap lehetőleg ne dolgozzunk és ne bevásároljunk.

Liberális szempontból ez nyilván bírálható ("ne az állam szabja meg az élet rendjét"), de szerintem a haszna nagyobb, mint az okozott jogsérelem.

rimtom 2010.05.05. 21:11:11

Szerintem tiszta sor. A boltnak jó, a dolgozónak meg rossz ha kinyitnak vasárnap. Nincs az az állat, én még nem találkoztam ilyennel, aki vidáman és fütyülve megy be vasárnap dolgozni, olyannal meg végképp nem aki vágyik arra, hogy vasárnap dolgozhasson. A boltos meg nyisson ki maga ha akar, de a dolgozóit hagyja békén.
Vasárnap legyen a családé, a templomé, a pihenésé!

hamisnero 2010.05.05. 21:12:54

aki meg azzal jön, hogy régen hogyvót, az azonnal lépjen le a netről, és dobja ki a ámítógépét. mert régen kommentolás sem volt, meg blogolás sem, meg Sztalin elvtárs se hitt a kibernetikában (tényleg) hanem mindenki rándult kifele így este is, mint gép és reggel frissen rohant a vasgyárba. dekadens banda.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.05.05. 21:13:32

@az aki: Hagyjuk már ezt a templomos dumát.

Valamelyik magát bloggernek nevező balfasz kitalálta ezt az elborult baromságot, hogy "juj, most aztán kötelező lesz templomba járni vasárnap" és páran azóta is ezt fújják, mint ha bármi valóságalapja is lenne.

"Ja tényleg, a nagyanyámék se járnak se plázába, se hiperbe. Akkor csak jó lenne betiltani?!"

Nem ezt mondom. Azért kell betiltani, mert a multik jelentős része nagy ívben szarik a munkavállalók jogaira, és ha máshogy nem megy, hát törvénnyel kell őket kötelezni arra, mint a dedós gyereket, hogy hagyja már azt a szerencsétlen rabszolgát családi életet élni hétvégén.

Az, hogy én nem járok oda, csak arra vonatkozott hogy ne beszélj tízmillió ember nevében.

steve85a 2010.05.05. 21:13:48

Gondolom megcsappant a felhozatal gyerekekből a papoknak. Nincs kit pedofilizálni.

Na, izibe zavarjuk be őket a köcsögök markába..

Egy nagy üzletben 7 nyitvatartási nap=700 dolgozó, 6 nyitvatartási nap=600 dolgozó.

A munkanélkülivé vált dolgozók gondolom lelkes hívők, fidesz fanok lesznek majd. (idejük lesz bőven)

rimtom 2010.05.05. 21:15:11

Én pl. jobban örülnék, ha a szüleim itthon lennének vasárnap és nem dolgoznának. Igen is fontos az az egy nap, az a pár óra egy család életében!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 21:15:25

Amúgy az nem tudom leesett-e már valakinek, hogy ennek az egésznek végképp semmi köze a templomhoz, misére szombat este is lehet menni, és vasárnap is van sokféle időpontban, este 8-kor is, szóval ennek az egésznek nem sok köze van a vallásossághoz. Én nem gyakorlom a vallásom, tőlem a vasárnap akár a hétfővel is felcserélhető lenne, nem azon van a hangsúly hogy Semjén mélykeresztény,

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 21:17:00

@hamisnero:
Nem kéne összekeverni a technikai vívmányokat a szokásokkal. De végül is pont hogy igazad van, mert a régen hogy volt nem érv se pro se kontra, a lényeg hogy hogyan lenne jó.

killercsiga 2010.05.05. 21:19:48

Kereslet-kínálatra hivatkozni nem egészen jó. Ha vasárnap nem lehet vásárolni, akkor a többi napon a többség többet vesz, és persze azokra a napokra több eladó is kell.

Az igazán gázos dolog az emberek magánéletébe való beavatkozás azzal, hogy nem engedik, hogy úgy szervezd az időrended ahogy akarod. A vasárnapi vásárlási lehetőségből adódó rugalmasság nagyon hiányozna nagyon sok embernek.

hamisnero 2010.05.05. 21:20:54

@rimtom: az én vasárnapom legyen az aminek én akarom, a tiedé meg az, aminek te akarod. úgy általában a vasárnap ne legyen megszabott mi legyen. akinek a megélhetése függ tőle, az nem fog válogatni, a komenizmusnak meg vége. ami jó a bótnak, az jó a dolgozónak, mert ha becsuk a bót, felkopik az álla. törvényben szabott, milyen juttatás jár a vasárnapi munkavégzésért, azt kell garantálni. egyébként van, aki a szombatot, van aki a pénteket tartja szentnek, és van ramadan is. na, akkor mondjuk, hogy a vasárnap, szombat péntek és a ramadan legyen a templomé, a családé, pihenésé?

hamisnero 2010.05.05. 21:27:18

@Zabalint: vajon a lét a tudatot, vagy fordítva. a technikai vívmányok igenis meghatározzák a lehetőségeinket, az pedig szokássá válhat. nem azért járunk moziba, mert ősi hagyomány, hanem mert van, és megkedveltük. a "van", a lehetőség bizony fontos. és a kommentelgetést sem hagyománytiszteletből tesszük, hanem mert egy új, nekünk tetsző kommunikációs forma, ami van, és ezt az időt éppen pont most a családtól veszük el. és azért nem járunk fonóba, meg kukoricát morzsolni, mert azok nincsenek, annyira, hogy ismeretlen létformává lettek, habár hagyományosan igen fontos artikulásciós és közösségi forumok voltak. helyette itt és most blog.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 21:39:03

Sokan aggódnak az utcára kerülő bolti eladókért, nem teljesen alaptalanul, mégha teljesen tévesen számolgatnak is itt a munkanapokkal.

Az államigazgatásban lebzselő aktatologatókért is aggódjatok. Mert ők is meg lesznek egyelve, végre, már ha hinni lehet az igéreteknek. Közülük több munkanélküli fog kikerülni, ami nekik nem jó, neked viszont igen, ha az adódból fölöslegesen fizetett léhűtőket kirugdossák. Sajnos más munkát kell találni. Ezért is tartja visszatérően olyan fontosnak a munkahelyek teremtését a Fidesz. Ami persze cseppet sem egyszerű dolog, de ettől még kötelező.

De nem értem, miért a pánik. Van itt valaki, aki azt hitte, hogy nem fogunk nagyon szívni a következő években? Hát hogyan jutottunk el odáig, hogy akinek nem volt munkája, az bemenekülhetett a közintézményekbe, hivatalokba? Ferenc mester többször is megígérte a közhivatalok ésszerűsítését, de valahogy mindig úgy jöttünk ki a kanyarból, hogy már megint többen meresztik a seggüket közpénzből, mint korábban. Maradjon minden úgy, ahogy eddig? Míg végül mindenki egy hivatalban fog "dolgozni"? Akkor a fizetésüket miből fogjuk összeadni?

Szívni fogunk, barátaim, mert itt elkúrás történt, nem kicsit. Egyszer végre muszáj hozzáfogni a takarításhoz. Már eddig is túlságosan sokáig húztuk.

Valami mást kell majd csinálni. Olyasmit, amivel nem egymás zsebéből rakosgatjuk át a sajátunkéba a pénzt, mert azzal egy fillérrel sem lesz több nekünk. Ez az a súlyos gond, amelyet most Orbánék vállára kellett raknunk. És reménykedni, hogy ők, akik láthatják az egész terepasztalt, ki tudnak találni valamit. Szerencsére sikerült elérni, hogy ne kelljen a sivalkodókkal törődniük. Mert akkor csak húznánk tovább.

BruceTheHoon 2010.05.05. 21:41:12

@Zabalint: amikor eldönthető, hogy önként vállalják fel a hátrányt/veszélyt, olyankor valóban nincs szükség ilyen törvényekre. A baj az, hogy ez sokszor eldönthetetlen, ezért a különösen súlyos lehetőségek törvényileg vannak kizárva. Pragmatikus, bár szuboptimális megoldások ezek, és én nem proponálom az eltörlésüket.

Nyilvánvalónak tartom azonban, hogy a vasárnapi munka kérdésében lesznek valódi önként vállalkozók (akik pl. nem mennének el máshová eladónak, ahol nincs vasárnapi munka és így elveszítenék az 50%-os pótlékot / hétköznapi szabadnapot, amikor több mindent lehet intézni). Látna-e a KDNP problémát azzal, hogy ilyen pénztárosokkal tartson nyitva vasárnap a Tesco? Volna köze hozzá?

Szerintem látna és nem volna.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 21:44:55

@hamisnero:
"az én vasárnapom legyen az aminek én akarom, a tiedé meg az, aminek te akarod."

És mi van a bolti alkalmazott vasárnapjával? Tudod ha neked valamivel többet szabad, akkor másnak annyival kevesebbet. Teljes szabadság nem létezik.

A vasárnapi nyitva tartásnak semmi köze a technikai vívmányokhoz, még csak nem is vívmány, és mert van akinek jó, van akinek nem, van aki leszarja.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 21:45:59

@Androsz:
OFF:
Nagyon érdekes, hogy mikor Fletóék csináltak leépítéseket akkor azok hisztiztek, akik most éltetik a dolgot...

rimtom 2010.05.05. 21:50:07

@hamisnero:
nekem teljesen mindegy milyen nap jut a családnak. tény: az emberek nem tudják megválogatni, hogy milyen munkahelyük van. ha dolgozni kell vasárnap akkor ha nem akar akkor is be kell mennie. szerintem nagyon sok ember választaná inkább a családját. de nincs választási lehetőség. ha nem vetted észre a törvények eddig is meghatározták az életed. ha lopsz lecsuknak. eget verő nagy baromság, hogy itt evvel meg lenne szabva és kötelezve lennél.
meg az a pár ezer forint havonta nem fog senkit földhöz vágni. az meg egy kurva nagy demagógia, hogy ne szervezzék meg az életed. ha nem vetted volna észre eddig is azt csinálják. ez egy kurva nagy baromság. igenis legyen a hét bármely napa pihenőnap. tökmindegy hogy minek hívjuk
a lényeg azon van: az embereknek legyen szabadnapjuk és mivel a munkaadó nem fogja ezt magától megadni mert miért tenni, akkor ezt törvényben kell leírni. a te hasonlatoddal élve: az én munkaadóm miért íjra elő nekem, hogy menjek be dolgozni? akkora hülyeséget tudtok itt összehordani...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 21:53:00

@BruceTheHoon:
Szerintem még mindig nem érted mire akarok kilyukadni. Ha alkotni akarunk egy törvényt bizonyos elvek mentén, mondjuk hogy ahol lehet, a vasárnap legyen a szabadidőé(nyilván vannak szakmák ahol lehetetlen), akkor teljesen felesleges azon vitatkozni, hogy előtte voltak-e olyan önkéntesek akik több pénzért vállalták a vasárnap ledolgozását, mert mindig vannak olyan önként jelentkezők, akik bizonyos hátrányokat vállalnak több pénzért. Így van ez a veszélyes munkahellyel, így van ez a túlórával, és a vasárnapi melóval is. Ha mindent engednének a törvények szabadon, akkor az emberek napi 12 órában, szombaton és vasárnap is dolgoznának, veszélyes munkahelyeken, mert nagyobb bért ígérve lesznek akik ezt vállalják, aztán egyre többen vállalják, végül általánossá válik. Az ilyen szabályozatlan rendszerre jó példa a 19. századi vadkapitalizmus Angliában.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 21:55:28

@rimtom:
Így van. Csakis törvényekkel lehet kötelezni a munkaadókat bizonyos dolgokra. Akkor lenne fordítva, ha munkaerő többlet lenne.

adrfst 2010.05.05. 22:01:59

Már úgy hiányzik még egy tiltó rendelet. Így is olyan kevés van és túl tágak a határok.
Az élet minden kis apró mozzanatát szabályozni kellene, mondjuk az emberi jogokra hivatkozva. Mert végülis demokráciában élünk, és az emberi jogokat mindenáron biztosítani kell. Aki túléli, túléli, aki nem az nem.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 22:06:59

@Zabalint: Érdekes. Bár nem pontosan tudom, hogy Fletóék mikor is csináltak leépítéseket. És ez a probléma. Én mellesleg soha nem hisztiztem leépítés miatt, még akkor sem, amikor a feleségemnek megszűnt a munkahelye. Pedig az olyan munkahely volt, amelyből összesen kettő volt az országban, de az államnak is le kellett fújnia a megrendeléseket. Azért már viszont hisztiztem, amikor végül még nőtt is az eltartottak száma, mert tudtam, hogy ez nekem is szívás lesz.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 22:17:27

@adrfst: Olvasgass kicsit utána, és meg fogod tudni, hogy a demokrácia képviseleti rendszerrel, a választójoggal és a közigazgatás szerkezetébe való bizonyos mértékű beleszólás jogával van kapcsolatban. Nincs kapcsolatban az élet többi apró mozzanatával, például hogy hová rakhatod a szemetet, nyithatsz-e kocsmát a pincédben, fűrészelhetsz-e vascsöveket az udvarodon éjjel 11-kor, legfeljebb mekkora sebességgel mehetsz végig a falu csalogatóan egyenes főutcáján és hasonlók. Van egy csomó szabály körülöttünk. Ha az emberek kulturáltabbak lennének, kevesebb szabály kellene, mert egy csomót maguktól is betartanának az emberek. Ám ebben a szép, liberalizmus fűtötte országban a bunkóságot kifogásolóknak azt szokás mondani, hogy "Közöd?". Hát, akkor bizony szabályként le kell írni azt, ami értelmes emberek számára természetes lenne.

Az, hogy vasárnap dolgoznia kell-e valakinek vagy nem, már nem apró mozzanat. Megéri egységes szabályt hozni rá, hogy azok, akinek rossz, megkaphassák a szabály védelmét, és sokkal kevesebb embernek lesz rossz, ha az üzletek zárva lesznek vasárnap. Tévedésből ugyan, de ezt a mérlegelést szokták demokráciának hívni.

genyamagyar 2010.05.05. 22:20:26

Németországban vasárnap nem viheted le a szemetet a kukába (üveget) mert zajt keltesz. Sőt, már szombat délután sem.

BruceTheHoon 2010.05.05. 22:26:24

@Zabalint: miért, hol húznád meg a vonalat abban a kérdésben, hogy mit engedünk az egyénnek felvállalni? Én pl. nem szeretek reggel bemenni dolgozni, de kénytelen vagyok, ha pénzt akarok látni. Ez hogyan hasonlít a vasárnapi munkához (válasz: nagyon), és hogyan a veszélyes körülmények vállalásához (válasz: kevéssé).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.05. 22:43:34

@Androsz:
Nem tudom, hogy anno mennyit léptek meg belőle, de tény hogy miután felhozták, ment a hiszti az ellenzéktől. Mindez olyan 2006-2007 körül volt.

@BruceTheHoon:
Pont ez amin vitatkozunk, a vonalon, én ott húznám meg, hogy a kereskedelemben a vasárnap legyen szabadnap, szerinted meg az még belefér. Ez a különbség a véleményünk között.

@genyamagyar:
Szerintem kevered Svájccal, németeknél biztosan nincsen ilyen.

adrfst 2010.05.05. 22:44:01

@Androsz: De hogy lehetne következetesnek lenni egy ilyen szabállyal?
Rengeteg gyár működik például folyamatos üzemben. Az ott dolgozók jogaival mi lesz? Ők is biztos szeretnének vasárnap a családjukkal lenni.
És miért nem vonatkozna ez a szabály a kis boltokra?
Kíváncsi lennék ennek indoklására.
És még ott vannak a benzinkutak is...

Eszembe jut, amikor a nyolcvanas években hétfőnként nem volt adás a tévében. Azok voltak a diavetítős esték. Ezen sem ártana elgondolkodni a politikusoknak...

butatót 2010.05.05. 22:49:41

Fontos a dolgozók érdekeinek védelme, de egyesek itt úgy beszélnek, mintha a teszkósoknak meg a többinek az ÖSSZES vasárnapját elvennék. Egy nagy áruházban lehet, hogy minden ötödik-hatodik vasárnap kerül valakire a sor, azt meg nyugodtan túl lehet élni. Ennyit nem kereskedő cégek (főleg a multik) is elvesznek az alkalmazottaktól csapatépítő tréning meg más faszságok címszó alatt, amiért ráadásul nem is fizetnek, nem hogy emelt bért, de semmit.
Ezért nem értem, hogy miért a kis boltok kapnának kivételt, ahol lehet, hogy csak 2-3 ember van. Na ők aztán tényleg búcsút mondhatnak az összes hétvégének. Akkor meg miben nyilvánul meg a javaslat annyira hangsúlyozott munkavállalókat támogató célja?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 22:55:31

@Zabalint: Tudom, elismerem, az ellenzéktől, bárki is legyen éppen, mindig megy a hiszti. Nem is szeretem. A Fidesz hisztijeit sem szerettem az elmúlt években, nem egyszer haragudtam rájuk. Ha a Jobbik vezérkara nem idiótákból állna, az egyik szavazatomat ők kapták volna, és sokan lettünk volna így.

Az ellenzék mindig hisztizhet, ha a kormánypárt valami keserű pirulát készül beadni. Amikor aztán nekik kell beadni ugyanabból már kettőt, persze hogy nem hisztizik, viszont boldogan - és ostoba elégtétellel - hisztizik a másik. Ezért volt béna a kormányzás sok éve. Most végre elengedheti a füle mellett a hisztiket a kormány, már persze ha tényleg komolyan gondolták, hogy rendbe tesznek pár nagyon fontos dolgot.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.05. 23:02:40

@adrfst: Most arról beszélsz, hogy más dolgozók is szeretnének otthon lenni vasárnap. Eddig többnyire azt kifogásolták sokan, hogy miért AKADÁLYOZZÁK meg azt, hogy a dolgozó ne legyen otthon vasárnap.

Igen, mindenki szeretne otthon lenni vasárnap. Egy részük ezt nem teheti meg, bár ők, ezt ne hagyjuk figyelmen kívül, más napokon kapják mega pihenőnapjaikat. Nem annyira jó, de legalább nem annyira rossz. Egy más réteg vasárnapi munkája kihagyható lehetne, de ők épp azért lettek, hogy a többi ember pihenését segítsék. A múzeumok zárva tartanak hétfőn. Tartsanak zárva az éttermek is hétfőn, mit bánom én. De ha kell, hát vasárnap zárjanak be, csak az sok embernek fog nem tetszeni. Nadrágot, csillárt, sört vásárolni más napokon is lehet, és kevesen szoktak eddig rá arra, hogy vasárnap vásárlással szórakoznak. Nekik sem fog ártani, ha kevesebb alkalmat adnak nekik a pénzük elköltésére. Úgyis kevesebb lesz az elkölthető pénz magától is, vasárnap pedig menjen az ember múzeumba, az hétfőn úgyis bezár.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.05.06. 09:40:09

Azt nézem hogy mennyien berzenkednek a vasárnapi zárvatartás ellen.
Ennyi individualista jómunkásember van?
Miért nem a szadira szavaztatok akkor annak lenne 2/3.
Sőt nem hogy vasárnapi zárvatartás nem lenne, kötelező nyitvatartás az év 365 napján, nehogy a gazdasági érdekek csorbát szenvedjenek egy kicsit is.
Ti pedig boldogan vásárolhassatok karácsony este és húsvét hétfőn is.
süti beállítások módosítása