Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Forrásaink szerint

2010.06.07. 13:41 idelle

Hogy a múlt heti forintgyengítő cselekménysorozat összehangolt akció volt, afelől mára senkinek nem lehet fikarcnyi kétsége sem.

Ha valaki esetleg azt hinné - mint én is tettem az első napon -, hogy ezen a Fidesz nem nyerészkedett, azt ki kell ábrándítsam: csak és kizárólag nekik állt érdekükben, nekik hozott hasznot. Forrásaink szerint mintegy kétmilliárd, igen, 2.000.000.000,- Ft-ot kereshettek két nyilatkozattal.

 

Képinnen

Talán csak egy dologban tévednek azok, akik mindezek okát vizsgálják: nem a nyerészkedés volt az elsődleges cél, sokkal inkább a politikai célzattal kivitelezett csődbeszéddel párhuzamosan éltek a fiúk a pártkassza feltöltésének ezen módozatával.

Ha tudnánk kívülről szemlélni az eseményeket, most röviden annyit mondhatnánk: eddig minden a terv szerint halad. A kevés konkrét ígéret (ígérgetés) visszavonását a válság-, illetve mint kiderült a csődkommunikációval oldják meg a srácok. A háromborítékos hadművelet is működik, bár az igazat megvallva, egy nagy fideszes hazugságmanőver kellős közepén kicsit falsul cseng már a "szocialisták hazudtak..." kezdetű mondat.

Egyszóval nagyon hamar beigazolódott, hogy egyrészt a Fidesz blöffre építette az elmúlt évek (választási) kommunikációját, azaz fogalmuk sincs, mit kellene csinálni ezzel az országgal, hogy ne legyen olyan bődületesen szar itt élni, mint ahogyan kommunikálták az elmúlt időszakban, másrészt viszont tökéletesen kiismerhető a viselkedésük, kiszámíthatók a politikai lépéseik.

Ám hiába huhog a főleg baloldali értelmiség, hiába volt a tőzsdéhez értők egyöntetű véleménye az, hogy nem kevés pénzt kerestek a srácok az elmúlt héten, önmagában mindez édeskevés lehet a Fidesz nagy arányú népszerűségvesztéséhez.

A polgárok nagy része nem tudja, mi az a határidős ügylet. Önmagában azt sem érti, ha egy tőzsde esik, ha a nemzeti deviza romlik (he-he, azt sem tudja, mi a különbség a valuta és a deviza között...), azzal hogyan lehet pénzt keresni. Egyebekben a devizaügyleteken nyerészkedést szinte lehetetlen bizonyítani, ráadásul például ezen tranzakciók esetében nem nem nagyon értelmezhető a bennfentes kereskedés klasszikus fogalma sem. Ez ügyben talán annyi a maximum, hogy elmondjuk: fiúk, jó ha tudjátok, hogy tudjuk!

Mivel egy átlag földi halandó számára (Magyarország lakosságának kb. 1%-a, a többi zseni!) az is teljesen nyilvánvaló volt, hogy további megszorításokra, strukturális reformokra van szükség, lelkileg az sem vág földhöz, hogy a Kánaánra még kicsit várni kell. Egy kissé aggasztó ugyan a kormányprogram jó néhány kitétele, de azt is tudjuk, hogy nem csak a választási és a kormányprogram tér el egymástól, hanem adott esetben a kormányprogram és a kormányzati cselekvés is.

Hogy aztán mire lesz elég a szocikra hivatkozás, az állampolgárság megadása vagy éppen  a trianonozás, az majd elválik. Igaz, mindeközben az ország jogi berendezkedése az irányba mutat, hogy mindenhova bebetonozza magát a Fidesz, de eljöhet az a pillanat, és jelenleg úgy tűnik, nem is kell hozzá hosszú idő, hogy felzúgjon  a Kossuth téren az Orbán takarodj! És ha elindul ez a bomlási folyamat, akkor már nagyon távoli és nagyon kevés lesz az az optikai tuning, amelyet a Fidesz az első héten rittyentett.

Van persze egy másik forgatókönyv is, amely ugyan szintén tartalmazza a kormányellenes tüntetések lehetőségét, de magában hordozza a hosszú távú túlélést is: el kellene kezdeni igazat mondani és dolgozni! Bár van egy olyan érzésem, hogy könnyebb a tevének a tű fokán...

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr82062198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Renszarv 2010.06.07. 23:55:45

a feltételezés érdekes, csak ez mindenféle referencia nélkül paranoid összeesküvés elmélet. sajnos amikor egy eseményt egyszerre az emberi hülyeséggel és korlátoltsággal valamint egy ördögi összeesküvés elmélettel is lehet magyarázni, akkor - különösen az emlegetett férfiemberekre tekintve - én az elsőre magyarázatra szavaznék

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.06.08. 08:10:00

@Renszarv: csatlakozom, nem valószínű. Ráadásul az ilyen ügyletekhez meghatározott mennyiségű forgótőkére is szükség van, és nem hiszem, hogy egy pártnak lenne hirtelen 10 mrd. megmozgatható forintja, amiből 2 mrd forintot "csinált". De persze nem értek a pénzügyekhez... :)
Inkább az lehet, hogy a támogatóiknak (Demján? Csányi?) kedveztek ezzel: tömik a pénzt a permanens kampányba "nyócéve", most lett nekik szólva, hogy ha tudnak, kereshetnek is egy kicsit.
Így már nem is annyira életszerűtlen, ugye?
Egyébként meg tényleg az a helyzet, hogy beleragadtak ebbe a "komcsik-mindent-elkúrtak-szar-a-kormány" dumába, csak közben ők lettek a kormány.
Komcsiknak meg már réggen komcsik...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.08. 08:27:40

@Humperdickk: jó lenne, ha igazatok lenne, de más a helyzet.

technikailag: a határidős ügyletekhez "csak" letétet kell letenni, ami számokban kifejezve annyit tesz, hogy ezt a kétmilliárdos bulit meg lehetett oldani 200 millióból.
ráadásul, ha olyan brókercéggel dolgoznak, az infó fejében az még meg is hitelezhette ezt az összeget.
egyébiránt nem ez az első eset, az első Orbán-kormány idején, amikor még a leértékeléssel lehetett játszadozni, ugyanezt megcsinálták, igaz, nem ekkora volumenben. forrásaink szerint. :)

Renszarv 2010.06.08. 08:56:09

@idelle: értem, ezek után már csak valami konkrétum kellene, mondjuk egy hang felvétel, amin OVi felhivja brókerjét, amin határidős ügyletre ad megbízást :) remélem forrásaitoknak meg van ez ;)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.08. 10:38:17

@Renszarv: tehát csak az létezik a világon, amiről hangfelvétel van. értem.

Q-in-Law 2010.06.08. 13:05:01

@idelle: Ez nem bennfentes kereskedelem?

Bigskorpio 2010.06.08. 16:28:05

Honnan vannak ilyen jó információid? Tudom, én ajánlottam pár hete, hogy elmehetnél pártpénztárnoknak, de azért nem kellett volna komolyan venni!
-.-
„Van persze egy másik forgatókönyv is…: el kellene kezdeni igazat mondani és dolgozni!”
Az első kitételhez a vonatkozó vicc: G. Washington nem tudott hazudni, R. Nixon nem tudott igazat mondani, R. Reagan pedig nem tudta mi a különbség a kettő között. Azt hiszem Az-ember-aki-még-sosem-hazudott nem Kossuth Lajos reinkarnációja, hanem R. Reagan-é. Szóval az igazmondás nem fog menni, ezt már bizonyította.
A másodikhoz: Aki az iskolapadból kilépve rögtön világmegváltó (de legalább is országmegváltó) szerepbe képzete magát, az most ~48 évesen honnan tudná hogyan kell dolgozni, ha még sosem próbálta? Hát most akarod szegénnyel elkezdetni? Vén fejjel?
Bigskorpio

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.08. 16:36:55

@Q-in-Law: köznyelvi értelemben igen, de a határidős devizaügyleteknél ez gyakorlatilag lekövethetetlen.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.08. 16:38:17

@Bigskorpio: "Honnan vannak ilyen jó információid?"

vannak olyan ismerőseim, akik tudtak is mihez kezdeni a pénzügyi végzettségükkel. :-)

ekszpert 2010.06.09. 11:29:43

Ovi nem hívta fel brókerét, mert személyesen járt nála izraelben még a lengyel kiruccanás előtt. Mellesleg több, mint 200 milliárdot húztak le azokról, akik ellen a pozit nyitották. Mellesleg 1 mio eurónként kb 10% letét kell határidős pozira. Nem tétel. Volt miből, hiszen voltak már kormányon...

Renszarv 2010.06.09. 15:25:04

@ekszpert: a sztori még jobban hangzik így :)

Most akkor 2 milliárdot vagy 200 milliárdot nyertek? És hova kerül az a pénz? Vagy kihez? :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.09. 17:48:50

@Renszarv: gondolom, hogy a nyitva lévő long pozíciókon okozhatott ekkora - egy konkrét időpillanatra vetített - kárt a tranzakció. :-)
süti beállítások módosítása