Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

A kistraktor, meg a sztár

2010.09.01. 06:58 idelle

Ha a vég még nem is jött el, kétségkívül süllyed a szellemi nívó: baj van ugyanis, ha már a (balliberális net)értelmiség is az X-faktor és a Megasztár összehasonlításával van elfoglalva.

Nem véletlenül írtam csaknem két hete, hogy az őszi kertévés felhozatal helyett a könyveket választom: az egymás mellett futó két ugyanolyan műsort ugyanis nem csak a műfaji és sok esetben műsorszerkesztési azonosság,  hanem jóval mélyebb okok miatt is unalmasnak tartom, már most. 

Kis országban élünk, annak minden előnyével és hátrányával. Művészeti szempontból hátrány például, hogy a piac nem bír el annyi tehetséget, amennyi él e 93 ezer négyzetkilométeren - plusz a végek, már csak Rúzsa Magdira gondolva is.

A tehetségek felkutatása nyilvánvalóan nem csak üzleti szempontból kecsegtet haszonnal, hanem a közjót is szolgálja: szívet melengető ugyanis énekelni tudó dalnokokat hallgatni (vagy éppen festeni, fotózni tudó művészek alkotásait nézegetni, stb.), mint ahogy jó lenne végre egy-két államigazgatáshoz értő politikus is, de hát ne legyünk telhetetlenek, az ő felkutatásuk már nem az X-faktor, hanem az X-akták világába tartozik.

Legyen azonban bármennyi tehetség, nyilvánvalóan még így is kevesen vannak egy  (kettő) műsorfolyam megtöltéséhez, ezért szükség van a náluk jóval nagyobb számban tenyésző tehetségtelen, de idióta és ráadásul önértékelési zavarokkal küzdő barmokra. Őket és szerepeltetésüket viszont egy mondatban el lehet intézni: ahogy már a  Ladánybene második számának közepe is rém unalmas, nem beszélve a Nyugati téri aluljáró pánsípos indiánjairól, ugyanúgy nem szórakoztató a harmadik bikicsunájos barom sem, lett légyen bármennyire öntudatos, magabiztos, vagy éppen szerencsétlen.

És hiába van, jön és válik ismertté fél- vagy egytucat valóban tehetséges énekes, sem vásárlóerő, sem zeneszerzői és szövegírói kapacitás nincs arra, hogy hosszú távon - mondjuk nem kívánva sokat, legyen ez csupán egy második, netán harmadik színvonalas lemez -, személyre szabott, nívós produkcióval kápráztassák el a közönséget, a közönség pedig ne unja meg őket - főleg, ha futószalagon érkeznek az újabbnál újabb faktorok és sztárok.

Nem véletlenül írtam egyébként személyre szabott zenéről, ugyanis hiába énekel el valaki egy világslágert mégoly tökéletesen is, ha nem találja meg a saját hangját, stílusát, akkor világ életében csak "kareoke"-sztár marad. Vagy létezik az egyébként nem rossz hangú Tóth Gabi és társainak útja: bulvárhőssé válni, de ahhoz meg tényleg nem kell semmiféle tehetség, elég egy pina vagy egy fasz, meg némi exhibicionizmus, és most nem valamiféle virtuális közegről, hanem magáról a való világról beszélek.

Nem osztom tehát sem a rajongók lelkesedését, sem az optimisták bizakodását: a rövid időközönként - most éppen párhuzamosan - indított tehetségkutatók csak ideig-óráig, többnyire egy-egy produkció erejéig képesek kitűnni az átlagműsorok átlagnívójából, szereplőik története pedig csak a legritkább esetben végződik happy enddel.

Na, ez a Való Világ!

2 komment

Címkék: médiákok markecing tálentum

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr812261530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.09.01. 09:02:59

"az ő felkutatásuk már nem az X-faktor, hanem az X-akták világába tartozik."

:)))

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.09.01. 09:05:11

Egyébként: az a Szabasztián, vagymijatököm a Hallelujah-val kicsit többet mutatott, mint amit a kislányról írtál. Amely utóbbi egyébként szintén zseniális. (A műsort egyébként én sem láttam, csak a neten hallottam róluk...)
süti beállítások módosítása