Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Egyik sem

2010.10.05. 22:41 idelle

Apám két politikai tárgyú jótanáccsal indított neki az életnek '90 környékén: az egyik a "soha ne lépj be politikai pártba", a másik a "soha ne vegyél részt politikai rendezvényen" volt. Eddig még mind a kettőt sikerült betartanom, és mondhatom, nem bántam meg, hogy hallgattam az öregre.

Van még egy addicionális probléma a témakörben, nevezetesen, hogy nehezen lelkesedem, mivel szinte mindennel kapcsolatban először az ok-okozati valamint az érdekviszonyok jutnak eszembe. Tehát teljesen természetes számomra, hogy a szocialista párt nemhogy nem szocialista, még csak nem is szociáldemokrata, és a Fidesz is csak felvette a nemzeti-keresztény ideológiai mázat, miközben politikai céljuk egyetlenegy mondatban foglalható össze: ide minden hatalmat és pénzt.

Persze nem vagyok bolond - vagy fogalmazzunk inkább úgy: nem vagyok idióta -, így hát azt is tudom, hogy az emberiség többsége eszmékhez, ideológiákhoz kötődik, és szereti azt hinni, hogy az általa vallott nézetek állnak legközelebb a valósághoz vagy éppen azok az egyedül üdvözítők.

A kör végén

Azt gondolom, elmondhatjuk, hogy az idei választásokkal politikai szempontból körbeértünk Magyarországon: azaz minden demokratikus nézőpont, politikai irányzat hatalomra jutott már, mi több, került olyan helyzetbe az elmúlt húsz évben, amelyben alkothatott (volna). Ez még akkor is igaz, ha '94-'98 között a szocialisták csak a szabaddemokratákkal együtt birtokolták a kétharmadot.

A jobbikos olvasók kedvéért szükségesnek tartom leszögezni, hogy pártjukat illetve összefoglalóan a szélsőjobboldali eszméket nem tartom demokratikus nézőpontnak, és őszintén remélem, hogy soha nem is jutnak (újból) a hatalom közelébe.

Az elmúlt húsz év bebizonyította számomra, hogy a mai magyar pártpolitikában jelen lévő és tevékenykedő - vegyük most ide az önálló személyiséggel nem rendelkező, a pártvezető minden parancsának engedelmeskedő droidokat is - személyek és alakulatok nem alkalmasak arra, hogy adminisztratív vezetésükkel egy modern, felvilágosult, XXI. századi Magyarországot építsünk. (Az indokaimat korábban elég sok posztban kifejtettem, aki kíváncsi rájuk - miközben lassan már én magam sem vagyok -, nyugodtan utánanézhet, megtalálja őket.)

Forradalmi közöny

Nyilvánvaló és várható volt, hogy a múlt hétvégi önkormányzati választásokon a részvétel nem fogja elérni országosan az ötven százalékot. Hiába kommunikálják a kormánypártok - ez is milyen már, hogy többes számban kell fogalmazni, miközben a Fidesz goa'uld szimbiótája egy szánalmas cserkészegylet -, hogy itteni történelmi események szemtanúi vagyunk, az igazság az, hogy a nép kurvára unja már ezt az áldemokratikus cirkuszt.

Lehet persze önmegtévesztő módon álmodozni arról, hogy  "mi lett volna, ha azok is szavaznak, akik velünk szimpatizálnak, de tudták, hogy szarrá nyerjük magunkat, ezért inkább az állatkertbe mentek", meg effélék, de a valóság egész más.

Az is igaz viszont, hogy - lesarkítva - amíg egyetlen választópolgár is elmegy szavazni, és mindezt érvényesen teszi, addig lehet népakaratról beszélni, mert csak belemagyarázás kérdése: hiszen nincs kontrollcsoport, nem tudjuk, Pista bácsi miért maradt otthon. (Ráadásul Mari nénivel, akivel rég megromlott a házasságuk, tehát illogikus, hogy nem húzott csizmát és ment el otthonról, például voksolni.)

Ellenpróba

Ezért támogatnám teljes mellszélességgel azt a kezdeményezést, azt a népi mozgalmat, amely az "Egyik sem" intézményét tűzné a zászlajára, azaz hogy minden országgyűlési, minden önkormányzati és minden egyéb szavazáson a konkrét pártok, személyek, választási lehetőségek mellett legyen egy rubrika, az "Egyik sem".

Ez ugyanis egy tényleges választási lehetőség lenne, mégpedig annak egy egyszerű módja.  Egyfajta lehetőség volt persze a "Szavazz fasszal" mozgalom is, de nyilvánvaló, hogy komoly felnőtt emberek nem rajzolgatnak fütyit egy szavazólapra, másrészt  a faszos protestszavazatok nem voltak mérhetők.

Az "Egyik sem" viszont mérhető alternatíva lenne mindazoknak, akik érdeklődnek a politika, a közélet iránt, szeretnének szavazni, de nincs a számukra megfelelő a felkínált lehetőségek közül.

Persze azt is tisztán látom, hogy egy ilyen kezdeményezésre még nem érett meg az idő, ahogyan például a Kétfarkú Kutyák megfelelő létszámú támogatására sem: ez nem a vicceskedés, ez a forradalom és ugyanígy, ez nem a felrázás és felrázottság, hanem az apátia ideje.

Mégis úgy gondolom, hogy néhány éven belül megnyílihat a tér a társadalomban ennek a kezdeményezésnek az el- és befogadására. Várni fogom, és kíváncsi leszek a fogadtatására és az eredményére.

Addig is, minden választás egy szabadnap lesz a számomra.

7 komment

Címkék: polifika elekció csinájjukmeg egyiksem

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr422346145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neve Senki 2010.10.05. 23:39:01

A harmadik, hogy gyűlölködj folyamatosa. Ezt is sikerült betartanod.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.10.06. 00:13:41

@Neve Senki: Hozod a tőletek elvárható szintet. Aki nem nyalja a Vezér (most nem nézek utána a hozzászólásaidban, hogy ez nálad Orbánt vagy Vonát jelenti), az neked gyűlölködő.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.06. 23:27:22

Mutatok egy érdekes próbálkozást (2009.12.):
egyiksem.hu/cikk/56
A kommentek között is megtalálsz, meg a "képtár"-ban is középtájt - amint (10 percben) előadom az IDE't az egybegyűltek süket füleinek... (-igen jellemző, hogy 1 árva kérdést sem tettek fel!)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.06. 23:42:57

"A kör végén"
- pontosan.
Csak annyival egészíthetem ki, hogy az utolsó évben még ízelítőt kaphattunk abból is, hogy lehet kisebbségből szakértőileg kormányozni az országot, mindenféle kormányzati párt-handabanda mentesen, "karizmatikus" vezető nélkül tenni a dolgát az ügy-"sofőrnek".

Egyben halovány földi mását láthattuk a "hatalommegosztás" klasszikus IDEájának, amikor nem az a(z ál) kérdés, hogy "a kormánynak van-e frakciója, vagy a frakciónak-e kormánya?"!

Ezek után megnézném (pl. 2014-:) 0.Viktort, amint egy 49%-os fideszes frakcióval kisebbségi-kormányoz, 3 (demokratikus nézőpontú;) ellenzéki párt valamelyikének a jóindulatú kisegítő támogatásáért ácsingózva nap mint nap.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.07. 00:13:05

"Forradalmi közöny"

De ugye mindent meg lehet magyarázni:
Ez a választás "... legalább akkora siker, mint az áprilisi győzelem volt." (-0.Viktor)
Nos, eltekintve attól a lényegtelen apróságtól, hogy 64% HELYETT itt alapból csupán csak 46,6% szavazó vett részt, egy fineszes számítással elérték, hogy ennek ellenére 5%-kal még nagyobb is lehetett a FMPSZ+KDNP támogatottsága.

A "kreatív" megoldóképlet ehhez a következő:
- " aki elment felhatalmazást adott, aki otthon maradt engedélyt adott" a munka folytatására. (-0.Viktor)

Nos, ha az előbbiek ugye a "FÜLKE-forradalmárok", akkor az utóbbiak szvsz nyilván a (közönyös) FOTEL-forradalmárok - hiszen ők nem emelték fel onnan a sejhajukat, és nem ballagtak el a fülkékig a felhatalmazás megadására;)

Míg áprilisban tehát 34% (fülke-) +36% (fotel-) = 70% forradalmár volt,
ez októberre: 21,6% + 53,4% = 75% ajkon forr a dal már...

Ez még annál is pofátlanabb "álmodozás", mint amit Te vizionáltál a posztban!
(IDE is illik H.G. klasszikusa: "azt üzenték, hogy elmehetsz a picsába")

Amúgy meg nincs akkora "vész" (v. öröm:), mert ez még csak nem is a legalacsonyabb önkori részvétel volt!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.07. 00:51:12

"Ellenpróba"
"legyen egy rubrika, az "Egyik sem"."

Ennek bevezetéséhez ugye kell egy 2/3-os törvényhozói akarat...
Annak kikényszerítéséhez pedig kell legalább 2M ember (NÉP) "IGEN" (nép)szavazata - méghozzá az igen-eknél kevesebb "NEM" ellenében...

Nos, ez egy valódi "egzakt" mérés lenne, mivel kIDErülne, hogy az "EGYIKSEM" tényleges hívei vannak-e egyáltalán ennyien - a kb. 3-4M távol maradón belül.

Tartok tőle, hogy ebből a táborból 2M egyáltalán semmire sem mozdul rá - ami "valahol" jó hír is, mert pont a demokráciának nem tenne túl jót az ő bekapcsolódásuk (a mai szellemi szintjükön).

Marad tehát 1-2M, aki valóban úgy gondolja, hogy nincs választása, VAGY hiába is szavazna valamely neki szimpatikus jelöltre, annak sem volna "értelme" (na látod, ŐK ilyen alapon még az "egyiksem"-re szavazásban SEM lennének partnerek, sajna:(

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.07. 01:31:38

Az IDEális megoldás:

Az "IDE" is mérhető alternatíva lenne mindazoknak, akik érdeklődnek a politika, a közélet iránt, szeretnének szavazni, de (MÉG) nincs a számukra megfelelő a felkínált lehetőségek közül;)

Sőt, a rendszeres szavazási lehetőséggel teret adna a közhangulat folyamatos mérésének.
(nem "reprezentatív" mintán, de élő, gondolkodó és érzékeny tömegen!)

A szavazólapra kerülés pedig még mindig egyszerűbb, mint akár egy népszavazás kezdeményezése az "egyiksem" négyzet bevezetéséért... (megyénként 2-4000 ajánlás
elég)

A 2014-ig terjedő néhány év elég is lenne ennek a kezdeményezésnek a "tömeges" el- és befogadtatására.
Feltéve, hogy az érintettek nem olyan passzívan állnak hozzá, hogy csupán várják, mint a sült galambot, és csak kíváncsiak lesznek a fogadtatására és az eredményére, ahelyett, hogy (egy apró) "részt vennének" a megvalósításában.

Persze én ezzel a tipikus emberi hozzáállással is számoltam, amikor nem várok el többet, mint hogy minden érintett csupán 2 hasonszőrű VALAKIT "bujtson fel" - de csak annyira, hogy találjanak ők is 2 ilyent az ismeretségi körükben (stb.).
Hát olyan nagy kérés lenne ez?!
Az eredmény pedig "garantált", hisz 2014-ig csak így is több 100e emberig jutnánk el, amely tömeg biztosítaná a megfelelő jelölésünket - a Kétfarkúak sajnálatos "kudarcától" eltérően... ( ide-ide.blog.hu/2010/08/03/idefigyelj )
süti beállítások módosítása