Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Sex, study, rock and roll

2009.03.24. 22:20 idelle

Nem mai gondolatom, hogy a magával túl sok értelmeset kezdeni nem tudó Emberiség (eufemisztikusnak tűnik saját magam számára is a nagy E) az összes frusztrációját a szexualitásban próbálja kiélni, újabb és újabb terepeket és szerepeket keresve, bár az egész egyre inkább nyűglődésnek és kínlódásnak tűnik számomra.

Annak idején a KFT fogalmazta meg mindezt gyönyörűen az Éjjeli lepkék c. számában:

Bűvöl a fény,
kerget a vágy.
Járjuk a táncot a lámpa körül.
Bűvöl a fény,
gyorsul a tánc.
Ki beáll a körbe,
az már soha nem menekül.

A frusztráció korántsem új, de mostanában egyre gyakrabban megjelenő - szidjuk ezért bőszen a médiát, megérdemlik - formája az, hogy tanárként dolgozó emberek - egyelőre, ha jól tudom, csak nők - teszik fel az internetre erotikus (pornó) képeiket, videóikat, aztán buknak is le annak rendje és módja szerint.

A konzervatív felfogás szerint a képlet egyszerű: a pályára nem való deviáns "elemeket" el kell távolítani még a diákok közeléből is, az élet pedig legalább az iskolákban térjen vissza a régi(es) kerékvágásba, legyenek az alma materek a jó erkölcs és a tisztesség őrizői. Mondom, ezzel el is lehetne intézni az egészet, ha nem merülne fel rögtön pár komoly probléma:

1) a képekre, videókra a leggyakrabban diákok bukkannak, ha éppen nem ők készítik azokat (ld. a cseh tanárnő esetét. Ne lásd...);

2) nap mint nap bárki számára elérhető helyeken, a televízióban pedig főműsoridőben mutatnak be "karriereket", amelyek az elsődleges nemi jelleg bemutatására épülnek - ez sajnos mintául szolgál a felnövekvő nemzedékeknek;

3) az adott hírekhez érkező kommentek nem kis számban elnéző álláspontot tartalmaznak, leginkább arra hivatkozva, hogy a szexuális viselkedés és a szakmai előmenetel két külön dolog (értsd: attól, hogy valakinek magamutogató szexuális szokásai vannak, még tökéletesen magyarázhatja a Present perfectet, no problémo).

Nos úgy vélem, a téma megítélésénél sok szempontot kell figyelembe venni. Nem szabad abból kiindulni, hogy 25 évvel ezelőtt az újságos standokon a mélypornót "A csók" c. brossúra jelentette, ám a megengedéssel is ugyanígy vigyázni kell.

Elsődlegesen szeretném leszögezni, hogy a szexualitás szerintem is jó (fantasztikus) dolog, de csak akkor, ha mindkét fél (megengedően: az összes résztvevő fél) örömére és megelégedésére szolgál, a kölcsönös beleegyezés alapján, és egyik felet (résztvevőt) sem alázza meg. Nos, a pornográfia ma uralkodó felfogása szerint itt már rögtön konfliktus mutatkozik, mivel az a nőt többnyire alárendelt (megalázott) szerepben mutatja. És nem jó, ha a szexualitással ismerkedő kis- és fiatalkorúak ezzel találkoznak!

Másodszor: a szexualitás nagyon fontos része az intimitás, mert szex közben az ember kitárul, mégpedig olyan mértékben, ami a társadalmi viszonyokban, együttlétekben egyedülálló. Azaz a szexuális együttlét az adott ember szempontjából egyedi, bensőséges és intim. Persze, ha ezt valaki szeretné megmutatni másoknak, nem akadályozható meg, de nem szabad elfelejteni, hogy a társadalmi prüdéria, erkölcs és megítélés miatt ez kiszolgáltatottá is teszi az adott személy(eke)t.

És mindebből következően, bár eszembe sem jutna, hogy egy tanárnak nincs joga a szexualitás teljes valamint saját maga által helyesnek és jónak ítélt megélésére, egy ilyen eset már túlmutat az egyénen. Egy tanár bármit tesz, példaként szolgál tanítványai számára. Nem lehet elválasztani a tanárt a pedagógustól, nem lehet elválasztani a Present perfectet a neveléstől, ebben az esetben nem lehet elválasztani az egyén jogát a társadalmi felelősségétől.

Ha nem őrizzük meg igényünket, elvárásainkat a pedagógusok felé a példamutatásra, ha azt szeretnénk - persze a szülő felelőssége az első -, hogy gyermekeink fokozatosan nőjenek fel, és ismerkedjenek meg a felnőtt lét örömeivel és nehézségeivel - még ha ez manapság gyorsabb folyamat is, mint 25-30 éve - akkor a legnagyobb szigorral viszonyulhatunk csak a hivatásuk szabályaira fittyet hányó emberekhez.

Röviden és profánul: basszatok annyit, amennyit csak akartok, de tegyétek ezt visszafogottan, a nyilvánosság kizárásával. Vagy árasszátok el nemi életetekkel az egész internetet, de akkor menjetek pornószínésznek és adjátok fel tanári hivatásotokat.

Ez csak így megy. Basszátok meg...

Szólj hozzá!

Címkék: médiákok wörldwájdsit wannagetoff puncifütyi

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr441023569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása