Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Mirű' beszé'?

2009.04.29. 12:36 idelle

A minap cikket közölt a Velvet egy általam nem ismert, ismert mellű emberről, aki bár állítása szerint napi százszor (na jó, nyolcszor, ha emlékeim nem csalnak) eszik, mégis anorexiás.

Marha meglepő. Mindenhonnan dől az agyonfotosoppolt, látszólag tökéletes nők (emberek) látványa, milliók végeznek önkínzást, mivel  alsóbbrendűnek gondolják magukat, mert az élet nem fotosoppolta meg őket vagy nem úgy, mint az újságban (és mégis gyönyörűek, mert természetesek!!!), de azért egy utolsó senki legkevésbé sem érdekes öngyilkossági kísérletéről cikket kell írni. Ehh...hagyjuk, nem erről akarok szólni.

Inkább arról , hogy a cikk végén ott virít egy szövegdoboz, amelyben a hülye olvasónak elmagyarázzák, mi az a BMI Index, mit mutat, és melyik értéke mit jelent. 

A kép innen van: www.fitbuff.com

Figyelem! A következő idézet kizárólag a leegyszerűsítő gondolatok és leegyszerűsítő médiabeli közlések iránti ellenszenv és elleni figyelmeztetés miatt került ide. A benne szereplő információk nem teljesek, a leírt formában történő értelmezésük ártalmas lehet!

BMI Index

Magasságunk és testtömegünk ismeretében - az ún. BMI (Body Mass Index, vagyis testtömeg index) révén - megállapítható, hogy aktuális testtömegünk ideális, vagy sem. A BMI értékünket úgy kaphatjuk meg, hogy a kilogrammban mért testtömegünket elosztjuk a méterben kifejezett magasságunk négyzetével.

Amennyiben a BMI 18,5 és 24,9 közé esik, akkor a testtömegünk ideálisnak tekinthető; ha 25,0 és 29,9 között van, akkor túlsúlyról; ha 30,0 és 34,9 között van, akkor elhízásról; ha 35,0 és 39,9 között van, akkor súlyos elhízásról; 40,0 felett már igen súlyos fokú elhízásról beszélünk. A 18,5 alatti érték soványságot jelez. Forrás: Fitt Élet

Így, egyszerűen, általánosan. Szűkítő vagy épp megengedő kitételek nélkül. És ezen az sem változtat, hogy az eredeti oldalon - igaz, zárójelben - ott szerepel a következő: "(A BMI kategóriák statisztikai átlagok alapján kerültek meghatározásra, és nem veszik figyelembe az egyéni testfelépítésbeli különbségeket. Ezért pl. a nehézatléták, komoly fizikai munkát végzők között - a testtömegen belüli nagyobb csont- illetve izomarány miatt - vannak olyan személyek, akiknél a magasabb BMI érték önmagában félrevezető lehet.)"

Ne legyen illúziónk: mai rohanó - persze, hogy rohan, mert "rohantatják"... - világunkban már csak ez a szövegdoboz marad fenn, jár kézről kézre, okoz lelki és testi problémát a vadul számolgató átlagolvasónak. Mert az adatok ott fognak villózni az agyakban, függetlenül a testalkattól, az izomzattól, a csontozattól, az esztétikai látványtól, minden életszerű vagy még inkább racionális ténytől, de adott esetben emocionális megállapítástól ("én így szeretlek, drágám!").

"A média felelőssége..." - halljuk, olvassuk napjában ezerszer. A média elvben létező felelőssége éppen az ilyen "médiát" ölné meg, ezért a gyakorlatban nem létezik ez a felelősség. Ezt felelősségem teljes tudatában állítom.

Szólj hozzá!

Címkék: médiákok slendrián wörldwájdsit ismertember

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr81093361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása