Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Budajenő

2009.05.26. 13:33 idelle

Van Budajenőn egy műemléki védelem alatt álló pincesor. Tavaly jártam ott először, hogy az ürügy falunap vagy bornap volt, már nem emlékszem, mindesetre jól beboroztunk.

Budajenő honlapján - Firefox-ban katasztrofális, szétcsúszott kivitelben - hirdetményt tett közzé az önkormányzat, a következő szöveggel:

Örömmel értesítjük a lakosságot, hogy Budajenő településközpontja, azaz a Kossuth Lajos utcai buszmegállók közötti szakasz: a pincesor, templom és óvoda előtti közterületek teljes megújítása történik 2009. nyarán. A tervezett munkák: az Óvoda köznél lévő gyalogátkelőhelynél és a Petőfi Sándor utcai buszmegállóknál kialakítandó új gyalogátkelőhelynél forgalomlassító szigetek építése, új buszöblök alakítása, egyben minden buszmegállóba korszerű fedett váró építése, egy vizesblokk épület építése, a pincesor előtti árok lefedése, az óvodától a pincesor végéig tartó terep és zöldfelületi rendezés, díszburkolat építés, utcabútorok (padok, ülőkövek, 3 kút, játszóeszközök, kerékpártárolók, hulladékgyűjtők, stb.) elhelyezése, dísz- és közvilágítás átépítése, valamint 30 db fa, 440 cserje és 600 évelő kiültetése. Az épített örökségünkhöz méltó környezetben kialakított közösségi térben tarthatjuk meg ezután ünnepeinket, rendezvényeinket. A településünkre látogatók, és átutazók értékeinket kiemelő, szép és rendezett környezet emlékével hagyhatják el falunkat.

Szép? Szép. Felvidító? Fel. (Boborján után szabadon.)

Az égi valóság földi mása (vagy legalábbis másik oldala) - pincetulajdonosok interperetálásában - ezzel szemben a következő:

1) Ahogy írják is, a beruházás EU-s támogatással készül. Az EU-s támogatással készülő beruházások jellemzője ma Magyaroszágon, hogy többnyire esztétikai élményt nyújtó, de gazdasági hasznot nem hajtó látványberuházások. Ellenben remek terepei a lopásnak. Itt is ilyenről van szó.

Mielőtt valaki fanyalgással vádolna meg, tudni kell, nincs ellenemre, hogy szebbé varázsoljuk a környezetünket. Azt ugyan nem értem, miért kell a fél országot leviakolorozni, ez attól még (többnyire) szép. De nem gondolom, hogy a mai Magyarország legfőbb baja az lenne, hogy kevés a viakolor vagy a járdasziget, vagy a fölösleges korzó az országban. A fő bajom az, hogy ha nem termelő beruházásokra megy a pénz, akkor az ilyen beruházások avulás utáni pótlása sem biztosított, míg ha termelő beruházásra megy a pénz, akkor abból - az adók révén - lehet fordítani a viakolorozásra. Ok-okozat már megint.

2) Évekkel ezelőtt, amikor az önkorinak nem volt pénze, és fejleszteni akart, szép, míves körlevélben hívta meg beszélgetésre, egyeztetésre a mintegy hatvan pincetulajdonost, és kérte segítségüket a pincesor, a környezet rendebetételében. Most a Douglas Adams-i módszert választották, kifüggesztettek egy hirdetményt az önkormányzaton. Kötelességüknek eleget tettek. Így a pincetulajdonosok késve értesültek az egész beruházásról, annak véleményezésére nem volt módjuk.

3) Mivel gondolom, a nyájas olvasóban ott csüng kirobbanni készülőn a kérdés (képzavar rulez), elmondom, mi a baj a tervezett "korzóval":

  • a tulajdonosoknak anno előírták, hogyan - milyen anyagokból, milyen látvánnyal, stb. - újíthatják fel a pincéket, ellenben a mostani beruházáshoz nem kellett műemlékvédelmi hozzájárulás, mivel az "méterekre van a pincesortól";
  • a "korzó" a semmiből fog a semmibe vezetni. Elkezdődik valahol a pincesor elején, elmegy a pincesortól kétszáz méterre lévő étteremig, aztán ott vége szakad majd. A falu ennél egy "kicsit" hosszabb;
  • a pincék egy részét aktívan, borászati céllal használják. Következésképpen a pincék előtti terület ezen pincék esetében elég nagy igénybevételnek van kitéve. Biztos, hogy oda megfelelő a díszburkolat?;
  • vannak pincék, melyek még nincsenek felújítva. Kisebb probléma az előző felvetéshez csatlakozva, hogy azok felújítása során szintén elég nagy terhelésnek lesz kitéve a díszburkolat? Biztos, hogy kell a "korzó"-t kiépíteni? (Persze, hogy igen, a végén még kifutnak a határidőből, és elesnek a támogatástól...)

4) A növények telepítése biztosan jó biznisz, eddig azonban csak annyi történt, hogy kivágtak mintegy fél tucat erős, egészséges és szép (dió)fát, utat nyitva az építkezésnek.

Nos, legyünk tárgyszerűek: ha az EU félig-farokságokra ad pénzt, akkor félig-farokságokra kell pénzt kérni. Másrészt, ha valami lenyúlható Magyarországon, azt le is nyúlják. A kérdése csupán az: ha a pénzből lehet ésszerű dolgokat is művelni, mibe telne a társadalmi kommunikáció és azt követően a közmegelégedésre történő döntés? Pénz? Igen. Idő? Igen. Fáradság? Igen. Azokért a milliókért (országosan szinten milliárdokért) illen bevállalni. A "bajvívás szabályai szerint" is, akár.

Bónusztrekk: egy multicégnél vezető beosztásban dolgozó ismerősöm meséli, hogy a Buda melletti közsgében, ahol a központjuk található, az önkormányzatnak gyakorlatilag árlistája van az "elintézhető" dolgokról, és nem is rejtik véka alá: öreg, ezt szeretnéd, nem gond, ennyibe kerül. 

Slusszpoén: hölgyeim és uraim, ezek fideszes önkormányzatok. A jövő évtől ebben az országban minden fideszes lesz, az utolsó zöldségesig.

Miben reménykedtek még?

1 komment

Címkék: markec polifika lopamagyar

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr901144077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V.Laci 2010.07.16. 07:26:10

Sokunk szívéből szóltál a pincesorunk (sorstalansága) okán.
Azóta sajnos van ujabb fejlemény, mégpediglen, hogy a nagy esőzések után jónéhány pince homlokzata kidölt. Pógármesterünk (aki az egész un. faluközpont felújítást végigerőszakolta) szerint előre nem látható (vis major) okai vannak, pedig őkelme állítólag mérnökember, igaz mai politikusi mentalitással a tényektől nem hagyja magát befolyásolni hagyni, így továbbra is dicséri, hogy a régi diófák kivágása, a fű helyett viakolor számára gyönyörűséges látvány.
Ezzel szemben nekünk falubelieknek az a vágyunk, hogy jöjjön végre egy másik vezetés, akik felszedetnék ezt a lebetonozott szörnyűséget, ami szerintünk egy laktanyába való, és semmiképp sem ide, és ujrafűvesítenék a pincesort. Ami pedig a homlokzatok kidőlését illeti, az a megalapozott szakmai véleményünk, hogy az okozta a pincék összedölését, hogy ad 1: lebetonozták a vízelvezető árkot, ad 2: a fűnek van egy természetes tulajdonsága, mégpedig, hogy a gyökérzete okán elvezeti a vízet, és ehelyett úgy betonozták (viakolorozták) le, hogy a lejtés a pincék felé esik s így az a fránya esővíz megáll a pincék elött, felszívódik a talajba, ami sárrá változik, és a sár tudvalevőleg csúszik... Így sikerült a faluközpont rendezett megszépítése helyett egy torzót kialakítani. Egyébként van még egy ehhez hasonló torzó a faluban, űgy hívják, hogy szőlőhegy 2 lakópark: 93 hektáron kiírtottak szőlőültetvényeket, felparcellázták, keresztül kasul lebetonozták, 1, azaz egy darab telken építi házát a beruházó főmegbizottja, azon kivül egy fia telket sem tudtak eladni, és az egész terület egy nagy darab szörnyűséges TORZÓ.
A mi falunkra is igaz a találós kérdés: mi az - kicsi, piros, és gömbölyű?
Hát egy nagyon nagy, de nagyon elcseszett zöld kocka.
Vámos L.
süti beállítások módosítása