Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Sok hűha semmiért

2009.07.27. 18:53 idelle

Csütörtökön minden esti híradás a felsősokú felvételik eredményével kezd, vágóképként boldogságtól sikoltozó lányokat mutatnak, sörrel a kezükben. Teljesen rendben van, legalább részben alátámasztják az általam írtakat.

Négyből három jelentkezőt felvettek, hip-hip hurrá, kell a kiművelt emberfő, egészen más, ha egy diplomás szolgál ki a McDonalds'-ban. Ben. Mármint nem engem, hanem azokat, akik odajárnak.

A legkedveltebb intézmény az ELTE (most is), nem véletlen, hiszen az országnak elengedhetetlenül szüksége van még több bölcsészre, jogászra és tanárra, már ha feltesszük, hogy a szélsőséges időjárás részeként egyre több és nagyobb árvíz lesz, és homokzsák helyett használjuk majd őket. Vagy megengedőbben: homokzsák-hordásra használjuk majd őket.

Ám a végén csattan az ostor ("a kupleráj nem kolostor", de ez most nem tartozik ide), kiderült, hogy a legnépszerűbb szakma idén (is) a turizmus-vendéglátás!!!

Pénteken felvonulás-tiltakozás a Jókai téren, a szórakozóhelyek este tíz órai bezárása ellen. A Piaf Klubban száz bártulaj jön össze, akár kormányzati szintig is elmennek a bezárás ellen.

Vasárnap nagy öröm a Hungaroringen, 2016-ig lesznek Forma-1-es futamok Magyarországon, persze kormánygaranciával.

És akkor itt álljunk is meg, vegyünk egy nagy levegőt, és kezdjük el szemügyre venni a dolgokat!

Turizmus. Először is, kérdem én: mi hasznosat csinál a Magyar Turizmus Zrt. a többmilliárdos költségvetéséből? A feladat persze nem könnyű, az ország adottságai alapján a négyből három évszak eleve kiesett, maradna a nyár, de nyáron meg a többség tengerpartra vágyik, ahol balatoni árakon tényleges színvonalat kap. Azaz tudom, hendikeppel indul a turizmus főszervezője, de ezért is képezzük azt a sok diplomást, nem?

Persze nagy kérdés, vajon kitörünk-e valaha a csikosch-gulasch tengelyből, amit én magam nem nagyon hiszek, mert még mindig azok fújják a passzátszelet turizmus vonalon (is), akiknek már rég nyugdíjba kellett volna menni, ha koruk miatt nem is, de szemléletmódjuk miatt mindenképpen!!!??? Nincs országimázsunk, nincs országlogónk, Magyarország turisztikai szempontból egy azonosítatlan és azonosíthatatlan valami, a valamit pedig nagyon nehéz eladni, esküszöm, néha a semmit feltupírozva könnyebb.

S ha már szóba hoztam a Forma-1-et: szerény véleményem szerint az egész egy nagy szar, vagy legalábbis egy felfújt semmi, ám nem vagyok hülye, elfogadom, hogy tízmilliókat érdekel világszerte ez a cirkusz. Az azonban mégis feltűnt, hogy az RTL-esek egymásra licitálva áradoztak arról, hogy a hétvége és abban a futam milyen izgalmas volt, pedig aztán nem sok minden történt, ami az átlagember vérnyomását felnyom(hat)ta volna. Leszámítva Massa majdnem-halálát, ceterum censeo... (De nyilván nyalni kell Paliknak, Palik miatt Ecclestone-nak, Ecclestone miatt a Kormánynak, és így tovább...)

Őszintén kíváncsi vagyok, az elmúlt tíz-tizenöt-húsz évben készült-e átfogó elemzés arról, hogy ténylegesen mekkora hasznot hoz az F-1 Magyarországnak vagy esetleg minden bele- és félrenyomott pénz, kormánygarancia ellenére a szaldó mínusz!? Kíváncsi vagyok, megéri-e kétszázezer látogató - akik egy nem kis része nyilván magyar, tehát esetükben sem vendégéjszaka-növekedés, sem valutabevétel (az RTL riportere szerint "kemény valuta", he-he) nem várható - miatt az egész felhajtás?

De lépjünk tovább a vendéglátásra: vajon bárki, aki  akárcsak egyszer is kapcsolatba került a magyar vendéglátással, inkább negatív vagy inkább pozitív tapasztalatot szerzett? A magam részéről - bár tényleg meg tudok nevezni egy-két színvonalas helyet (a színvonal nem keverendő az árszínvonallal!) - inkább a negatív tapasztalatok dominálnak: az igénytelenség, a slendriánság, a lehúzás.

És azért megkérdezném a VI. kerületi bártulajdonosokat, hogy vajon nem lett volna-e jobb, ha időben elgondolkoznak bizonyos dolgokon, minthogy most sírnak: talán nem azért kellett volna (le)fizetni a rendőrséget, hogy a razziákról időben értesüljenek, hanem azért, hogy fokozottabban legyen jelen a szórakozóhelyek környékén, és kiemelje a randalírozó-húgyozó-odaszaró kisebbséget, akik miatt most ez az egész hajcihő van?

Talán ahelyett, hogy a megfelelő önkormányzati embereket kenték, nem lett volna-e jobb előbb összefogni, és tenni annak érdekében, hogy a lakók és a szórakozni vágyók is elégedettek legyenek? Külön megkérdezném, hogy a várhatóan (megsaccoltan) kieső 30% bevételből mennyi szokott lenni a beütött és ki nem ütött tétel?

Félreértés ne essék: a polgármester válasza a problémára rossz! Csakhogy azt eddig is tudtuk, hogy ahol a civilek nem tudnak megegyezni a civilekkel, ott előbb-utóbb közbe fog szólni a politika, a politika pedig képtelen értelmes válaszokat adni bármire is! A közöny, a slendriánság, a saját haszon keresése megint egy seggfej politikus kezébe adta a döntést, aztán az olyan is lett.

És mégis: valahogy nem tudom sajnálni sem a vendéglátósokat, sem a vendégeket, de a perioikoszokat (körüllakók) sem. Ha naiv lennék, bíznék abban, hogy talán a most felvettek már egy más világot fognak építeni. De ahogyan azt többször is kifejtettem, nem vagyok naiv. Úgyhogy megveszem a boltban a sört és megiszom otthon. Miközben lehalkítom a tévét, hogy ne zavarja az asszonyt...

Ahonnan a kép származik, a sztori szerint nem szörnyűség, ami rajta látható... :-)

9 komment · 1 trackback

Címkék: bürók hatalmiszóval seggfejmagyar polifika slendrián lopamagyar semmisejó gagyisztán kénegondolkozni

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr921269418

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Página similar 2017.10.14. 14:30:25

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispista2 2009.07.27. 20:04:08

"Külön megkérdezném, hogy a várhatóan (megsaccoltan) kieső 30% bevételből mennyi szokott lenni a beütött és ki nem ütött tétel?"

Az interneten megtekinthetőek a cégek eredménybeszámolói. Talán nem meglepő, hogy nem sok nyereséget mutatnak ki. (A zp kb 1-2 M ft évente, amikor hetente van ennyi)

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.07.29. 11:48:51

a turizmus mindenhol leegyszerűsítve működik csak, apám, ezen kár sírni. mi jut eszedbe elsőre a következő országokról az alábbiakon kívül? (mondom elsőre.)

- olaszország: római romok és tengerpart
- spanyol: bikaviadal és tengerpart
- görög: romok és tengerpart
- egyiptom: piramisok
- tunézia: tengerpart
- ciprus: tengerpart
- horvátország: köves tengerpart

Na most nekünk pont nincs tengerpartunk, úgyhogy ez ugye nem jön be. marad a gulasch, a fürdők a mammeroknak meg budápeszt.

de cáfolj meg: mondj nekem 3 üzenetet, amit 30 másodperces szpotban elnyomhatsz a CNN-en / RTL-en, és végletekig leegyszerűsítve kedvet csinál Magyarországhoz a pénzes turistáknak.

nem vitatkozva veled egyébként, mert az írás nagy részével teljesen egyetértek.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.29. 12:03:32

@terasz9: nem az üzenet egyszerűségével van baj (bár Magyarországról nincs akár sztereotip, eladható üzenet), hanem a kivitelezéssel.

Róma egy álom, csakúgy, mint Barcelona vagy Madrid vagy Görögország.

Brüsszel például egy nagy fos, de ott még a Maneken Pis-sel szemközti Maneken Pis kocsmába is érdemes bemenni. Sörözni, mert a kajájuk förtelmes.

Prágában kimondottan élveztem a vendéglátósok fanyar stílusát, ami a sör mellett bőven elég pluszt adott, hogy szeressek ott lenni.

jót csinálni jól. ez lenne az elvárásom, és ehhez még csak nagy energia sem kell sokszor!

(nem tudok három üzenetet mondani, de nem is vagyok turisztikai szakember...)

BOB 2009.07.29. 12:29:06

@terasz9: mondjuk Olaszorszagrol: paradicsom, teszta, olivabogyo es -olaj, bor, Ferrari, reneszansz, Vatikan.

Wuff 2009.07.29. 12:56:25

"balatoni árakon tényleges színvonalat kap"

Ezt csak olyan írhatja, aki soha nem volt a Balatonon és/vagy Horvátországban, és csak fikázni akar. Persze a Riviérával is összehasonlíthatod, csak annak semmi értelme.

Kint egy apartman per fő per éjszaka minimum 15-20 EUR, és ezek messze a legótvarabbak (inkább 27-30 EUR az átlag). Itthon 3500 Ft/fő/éjszakáért újépítésű légkondicionáltat lehet kivenni (a skála mondjuk 2500-5000 HUF között mozog). Szóval nem értem mivel hasonlítottad össze.

Bolti árak: egy 2 literes Coca Cola (csak, hogy simán összehasonlítható legyen) odakünn 15 Kuna volt két éve (mondjuk 550 HUF). Ihatatlan bor: 80 kuna (3000 HUF), a legolcsóbb tömény szintén ugyanennyi. Ez a magyar ár? Na ne.

Vacsora/fő: minimum 100 Kuna (3500 HUF) helytől függetlenül, de inkább több. A Balaton mellett még a jobb helyeken sem magasabbak az árak. Kivételt persze minden alól lehet találni.

Színvonal: mégis, mi van a tenger mellett? Milyen szolgáltatás? Elárulom: szinte semmi. Itthon kismillió dolog közül válogathatsz, odakint meg süttetheted a hasad, oszt ennyi. A színvonal kint 4 csillag felett kezdődik, itt hozzájuthasz egyébként is, jóval olcsóbban. Még a budapesti áraknál is jóval olcsóbban.

Elstron 2009.07.29. 13:17:08

@Roa: Egyértelműen veled kell egyetértenem. Pozitív tendencia figyelhető meg, tavaly voltunk Siófokon, a sétálóutcában egy jól megtermett gyros volt 750, és BP-n még nem ettem olyan finomat. Koktél akciósan 500, egyébként 1000 körül, a clubokban nem voltunk sajnos, de azok is maximum BP-i árszínvonalat mutattak. a pincérek kedvesek voltak...

no mail, no problem 2009.07.29. 14:33:04

a turizmus zrt onmagaban megerne egy miset, a csaladom turizmusban dolgozo resze szerint ez csak egy haveri tarsasag altal kivitelezett frappans lenyulas. (a forma-1 szinten. es meg annyi minden mas is az.) turizmus-vendeglatas vonalon dolgozni meg szivas, a szallodak pl. szopoagon vannak reszben az eros forint, es 2006 oszi tuntesek utan erzekelheto volt a forgalom visszaesese, es a valsag miatt nem jonnek a regios lengyel, roman, ukran, stb. buszos budget turistak, akik sok helynek nyujtottak stabil beveteli forrasokat. a szervezetten erkezo tengerentuliak is sokszor pragaban szallnak meg, busszal athozzak oket varosnezesre es egy ebedre, es ha egy, netan ket ejszakat maradnak az mar jo.

a masik problema az oda jelentkezettekkel van, ui. tobbseguk verig van sertve, ha szakmai gyakorlaton beallitjak oket a recepciora, mert az oda jelenkezettek tobbsegenek akkora az ambicioja, hogy rogton fomenedzser, ha nem egyenest szalloda direktor akar lenni. a szakmai hozzaertesuk es kepessegeik meg pont olyanok, mint amit a masik postban kommenteztem.

de lehet, hogy osszejon nekik, mert korantsem mellesleg szinte minden szakmaban amellyel talalkozom, a cegeknel ahol megfordulok, az elmult tiz evben kialakult es felerosodott az trend, hogy a nyugdij fele kozelito, szakmai tpasztalattal es hozzaertessel rendelkezo vezetoket meg akkor is felreallitottak, ha kapitalizmus kompatibilisek voltak. 30 koruli, menedzserkepzobol szalajsztott, powerpoint-huszarok leptek a helyukbe, akiknek a szakteruletukrol sem fogalmuk, sem tapasztaltuk nem volt, felelosseget nem vallalnak, emiatt donteseket hozni nem is akarnak, (tobbnyire nem is tudnanak,) vakon kiszolgaljak az ugyanilyen feletteseiket, hulyeseget csinaltatnak a beosztottaikkal, akikre attoljak a felelosseget, ha rajtuk kernek szamon valamit.

ez alapjan mit lehet szerined varni? miert lenne jo igy barmi is?

(ps: a harmadik bekezdesek azert egy kicsit taplo volt, es nyomokban hulyesegeket tartalmaz. sokaknak nehez elhinni, de a vilag sokkal szarabb lenne, ha csak mernokoket, informatikusokat, es egyeb, un. "szukseges", vagy "hasznos" szakmaban kepeznenek embereket.)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.29. 18:27:36

@Roa: nem csak Horvátországban van tenger, bár látom, lelkileg megviselt téged az ottani nyaralásod...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.29. 18:31:05

@no mail, no problem: (ps.)-hez. egy dolgot emelek csak ki: például ún. szabad bölcsészeket is képzünk. szerinted miért? hogy lepukkant romkocsmákban igyák az olcsó boros kolát, Kierkegaardról polemizálgatva, meg arról, hogy milyen szar a világ, meg a többi ember, aki nem olyan, mint ők?

már bocs, de ez húúúva fontos.
süti beállítások módosítása