Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Add uramisten, de azonnal!

2010.01.25. 11:14 idelle

Már írtam korábban az ELMŰ egyik remek technikai megoldásáról, most megint az áramszolgáltatóval van bajom, még ha ez esetben egy buzgó villanyóra-leolvasó is értetlenségem kiváltó oka.

Havi lejelentő vagyok, ezért is lepett meg - péntek este - az ajtómba tűzött Értesítés. Miközben régóta gondolkodom azon dilemma feloldásán, hogy a leolvasók a legtöbb esetben normál munkaidőben jönnek, amikor a nem leolvasó foglalkozású normál munkavállaló is dolgozik, többnyire otthonától távol. (Egyes szolgáltatók viszont már régen kidolgozták erre azt a technikát, hogy időben - értsd: jó előre - közlik jövetelük időpontját, és kérik, hogy az otthon nem tartózkodók írják ki az óraállást. Jó reggelt kívánok!)

Aztán kapcsoltam, biztos, hogy az éves ellenőrző leolvasásról van szó, de hát hétvégén csak nem dolgoznak az ELMŰ-nél sem, így gondoltam, hétfő reggelig ad acta teszem a dolgot.

Szombaton délután és este családi programom volt, éjszaka értem haza, a lépcsőház majd' minden lakása végig volt tűzve újra a cetlivel, csakhogy most már a Fontos szócska mellett fel volt tüntetve az "Ismét kerestem" sürgetés is. Tudom, hogy vannak, akiknek nincsen családjuk, vagy van, csak nem jó nekik otthon, ezért mindent alkalmat megragadnak a szökésre.

De vajon mi történhetett a konkrét esetben, hogy ennyire sürgősen kell(ene) intézkedni? A leolvasó kifutott az időből? Netán késve kezdte a kampányt?

Ez nem derült ki, azt viszont tudom, hogy jó szervezéssel rengeteg időt, energiát és nem utolsósorban papírt lehet(ne) megspórolni. Hogy hogyan is kellene mindezt európai módon intézni, fentebb már megadtam a zárójelek között.

25 komment

Címkék: idiótaság bürók seggfejmagyar kénegondolkozni

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr681699994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wrex 2010.01.25. 13:11:23

Egyszer az a baj hogy munkaidőben jönnek, aztán meg az hogy munkaidőn kívül? Neked semmi se jó? :D

kötözködő 2010.01.25. 13:16:51

Ha én ilyen cetlit találok, felhívom és bediktálom. Ez a legegyszerűbb.

Cradle 2010.01.25. 13:19:00

Tényleg fura, hogy egyszer az a bajod hogy munkaidőben jött egyszer meg az hogy nem munkaidőben. Így nem lehet komolyan venni a duzzogásod :D

Netszamuráj 2010.01.25. 13:23:14

Sztem meg jogos a panasz. Hétköznap délelőtt dolgoznak az emberek általában, hétvégén még jó hogy elmegyek kirándulni, nehogy már a villanyóra-leolvasót várjam...

Hétköznap, munkaidő után van otthon legnagyobb eséllyel a legtöbb delikvens.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.01.25. 13:29:20

@Cradle: a lényeg, hogy nem lehet annyira sürgős a dolog, hogy a péntek délutánt követően ne lehessen kivárni a hétfőt. :-)

a megoldást virtuális aranytálcán nyújtottam át... :-D

ged 2010.01.25. 13:29:58

kiírod egy cetlire, hogy mennnyi az állás, vagy felhívod telefonon?
vagy szerinted igazítsa az összes ilyen nyomihoz magát, mint te vagy?

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.01.25. 13:30:48

nálunk a vízórás ilyen:) Pedig ki is van írva:)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.01.25. 13:31:20

@ged: szövegértés egyes.

"gondoltam hétfő reggelig ad acta teszem"

ebbe "baszott bele" szombaton egy sürgető figyelmeztetéssel. minek?

SiKom 2010.01.25. 13:37:48

Általában hétköznap este 6-8 között a legjobb, jöjjenek ilyenkor, ha kell valami!

wagabound 2010.01.25. 13:44:17

Gondnok, házmester, ilyesmi nincs? Mert mi például a gondnoknak adjuk le a kitöltött cetliket, az ilyen-olyan óraleolvasó átveszi tőle, oszt' jónapot.

Ahol nincs ilyen jótét lélek, ott ajtóra kiragasztani a kitöltött cetlit, oszt' (ismét) jónapot.

Mindkét esetben az alapelv azonos: egy kicsit (de tényleg csak egy kicsit, nehogy megártson!) a MÁSIKRA is tekintettel lenni, elvégre ő is csak egy éhbérért robotoló rabszolga...

microlas (törölt) 2010.01.25. 13:50:37

a telefonszámát meg egész nyugodtan kitakarhattad volna...

wagabound 2010.01.25. 13:50:43

... Mellesleg elég bunkó dolog volt a kedves névtelenségbe burkolózó posztolótól közhírré tenni a leolvasó nevét, mobilszámát. Ha én lennék az érintett, bizony kemény személyiségi jogi pert akasztanék a nyakába, amit sanszosan meg is nyernék.

SiKom 2010.01.25. 13:59:32

@wagabound:
"Mindkét esetben az alapelv azonos: egy kicsit ... a MÁSIKRA is tekintettel lenni, elvégre ő is csak egy éhbérért robotoló rabszolga... "

Ez részben igaz, de amikor a rabszolga cégétől kapod a havi 8-12 ezer Forintos villanyszámlákat, akkor valahogy nem az empátia jut az eszedbe, meg az, hogy ne fizetnéd ki a szolgáltatás árát busásan.

Nem mondom, hogy ennyi pénzért nyalják ki a s...m, de azért majdnem!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.01.25. 14:03:02

@wagabound: fogd úgy fel, hogy az internet egy nagy lépcsőház, és minden ajtóba ki van tűzve ez az értesítés.

rekkettyés (törölt) 2010.01.25. 14:28:29

post írás helyett simán felhívhattad volna és bediktálod a mérőállást, vagy kiírod, ahogyan ezt a normális emberek meg is teszik. de hát te ettől igen messze vagy...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.01.25. 14:30:29

@rekkettyés: látom, a kisegítő iskolában számtek óra van. ld. a ged-nek írt válaszomat.

elmublog · http://elmu.blog.hu 2010.01.25. 15:14:35

Ha havonta jelent az ember, óraállást, akkor kvázi leellenőrzés címén jön az olvasó. Tehát sem a telefonon bediktált, sem pedig az ajtóra kiírt állás nem hiteles. Már, ha ajtón belül van az óra.
A telefonon, időpontot egyeztetne az más tészta.
Régi hozadék az ajtóra kiírt gáz meg villanyóraállás, de értelme nem sok van.

Roy 2010.01.25. 15:57:10

Egy: azt a leolvasó nem tudja,hogy havi bejelentő vagy, nem is közlik vele. Kettő: akkor is kötelező az évi egyszeri leolvasás. Lehet, hogy rossz adatokat közöltél telefonon, akár készakarva akár nem.
Jó volna egyszer megnézni az elektromos szolgáltatók üzleti szabályzatát.
Mindenféleképpen a leolvasás időpontjában látnia kell a mérőt a leolvasónak. Természetesen, ha nem lopod az áramot eleget kell tenned egy évben egyszer.
Még valami. A leolvasónak határidőre le kell adni a leolvasott értékeket. Nincs ideje ilyen emberekkel szórakozni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.01.25. 16:52:29

@Roy: "Nincs ideje ilyen emberekkel szórakozni."

jól van, látom, nem megy, jobb is, hogy lekerült a poszt a címlapról. ;-)

-no_nick_name- 2010.01.25. 18:39:21

Utálom az ilyen embereket, mint a posztoló.
Csak eltartott retardált lehet, vagy magát értelmiséginek mondó személy, aki szerinte mindenki felett ál.
Legközelebb majd európai módon szólnak az Elműnél előre, még telefonon is, hogy legyen kedves otthon lenni, és majd várnak rá a ház előtt... (barom! a számlán rajta van, behatárolt időpont szerint,hogy leolvasás várható!!!!)
Munka időben jönnek - anyád! Hétvégén jött az a baj, munkaidőben, akkor meg az. majd csak egy személy miatt ott lesz 20h-kor, és türelmesen vár.
Barom!
Leolvasóval meg szerintem nem éri meg baszakodni. Elég, ha véletlenül elírja az állást, és akkor meg a milliós csekk jön (bizonyíthatja fényképpel - üdv a photoshop világában...)
Legközelebb kicsit legyél normálisabb, és akkor még feleslegesen fasz posztot sem kell írnod. Máris nyertél vagy 5percet, fordítsd valami hasznosra.
Szüljél SÜNt!!!
(legalább én is kiírtam a dühömet!)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.01.25. 22:51:06

@-no_nick_name-: neked sem sikerült, kérem a következőt...

papirkutya78 2010.01.26. 08:09:30

NAGY AZ ISTEN ÁLLATKERTJE CSAK ALACSONY A KERÍTÉS!!! El kéne olvasni figyelmesen az értesítőt. Miszerint nem biztos,hogy az Elmű alkalmazottja megy leolvasni a mérőt, hanem esetleg egy alvállalkozó alkalmazottja. 2 a fogyasztásmérő nem a fogyasztó tulajdona, hanem az energia hivatalé, amivel ellenőrizni lehet, hogy mennyi energiát fogyaszt a kliens. Ergo kötelességed bemutatni! A cetli egy megoldás mindaddig, amíg képes vagy azt kiírni amire tényleg szükség van. Tehát nem a vízórát, nem a gázórát, hanem a villanyóra tényleges állását. Mert, ahogy más is írta ez se mindig sikerül pontosan! Mert nem egy esetben van olyan, hogy minden számot kiírnak beleértve a tizedest is csak a fogyasztó már nem képes vesszővel elválasztani. Telefonra ugyanez a szitu bediktálja az összes számot, amit az órán lát  aztán megy a panasz irodára, hogy miért akarnak tőle másfél millió forintot még bevasalni. Azért mert nem mindegy, hogy 1541,4kWh vagy 15414kWh!!! A másik, az hogy te havi diktálós vagy, vagy sem az egy állapot. Az éves ellenőrzés kötelező évente legalább egyszer de lehet többször is. Nekünk kötelességünk ezt bemutatni. Ilyenkor derül ki javarészt, hogy kinek van (volt) patkómágnes a mérőn vagy egyéb módon megmokolva továbbá,hogy rendesen diktált vagy sem, illetve az aki általány díjba van ezután derül ki hogy rákell fizetnie vagy jóváírnak neki mert nem fogyasztót annyi energiát. Még valami, senki ne várja el vagy higgye azt hogy annyi leolvasó van, hogy mindenkinél egyszerre legyenek jelen amikor az fogyasztó gondolja. Pesten cirka 2,5 millió fogyasztómérő lehet. Ki az aki összetudja hozni azt,hogy a kft-k s egyéb cégek amik többnyire 8,9től 17,18óráig vannak nyitva illetve fogyasztóknál egyszerre legyen. Mivan ha ez a nagyokos is aki problémázik az egyik ilyen cégnél dolgozik Hétfőtől szombatig?! Akkor mikor menjen a leolvasó?? Akkor megy amikor egyeztet vele. De korántsem biztos, hogy adott időben már nem egy másik területen kell szintén leolvasni, ellenőrizni több száz mérőt! Emberek kompromisszumról még nem hallottatok??? A leolvasás a fogyasztó érdeke is. Azt viszont meg kérdezném a kedves akadékoskodótól, hogy ha szombaton vagy vasárnap lemegy a Tes*oba vagy a másik madaras hipermarketbe, ott nem kérdezi meg a dolgozó emberektől,hogy Ilyenkor dolgoznak? 
Ma már a szombat is munkanap ha valakinek nem tűnt volna fel! De lassan a vasárnap is az lesz. Továbbá nem a leolvasó kezdte a kampányát későn, ahogy azt fent írták, hanem a fogyasztó nem nézi végig a számláját ahol felvan tüntetve hogy mikortól várható a leolvasó (3hetes intervallum van megadva a számlarészletezőn) tehát még csak nem is váratlanul megy!!! Neki is könnyebb lenne ha nem kéne vissza mászkálnia egy-két mérő miatt egy házba mivel egy utcába nem csak egy ház van.
Anno én is olvastam le csak egy két észrevételt szeretnék megosztani. Tél van, korán sötétedik ez tény nem lehet rajta változtatni.
Eset XVI ker. kertes házak 17óra csing-csing. Szép napot xy vagyok blablabla…..2darab villanyóra állásra van szükség. Bácsika: Ilyenkor? Éjszaka? Jöjjön vissza máskor.
Én magamba: ANYÁD! Már elnézést. Mondom a bácsinak uram az időjárást nem én generálom tehát arról nem tehetek, hogy 3kor már sötét van. Válasz: Nem baj éjszaka nem olvasnak villanyórát jöjjön vissza máskor. – ott hagytam-
Másnap 16.15 csing-csing bácsika: Ki az? Mondom neki megint én és még mindig 2 darab villanyóraállásra van szükségem. Bácsika: Ilyenkor éjszaka? Mondom, neki ezt már tegnap megbeszéltük nem tehetek arról, hogy télen korán sötétedik. Tehát legyen, kedves mutassa azt a 2 órát és itt se vagyok . Bácsika: de nem tudom megkötni a kutyát.
Na itt elgurult a gyógyszerem nyeltem kettőt köptem egyet majd megkérdeztem a bácsikát :
Uram most én kérdeznék. Ha reggel 10kor jövök, akkor meg tudja kötni a kutyáját??? Na itt padlót fogott és bediktálta a kerítésen át. De még megkérdezte, hogy a nyugdíjasokat miért háborgatják éjszaka??
Következtetés……nyugdíjasok télen a nappal együtt buknak …az ágyba 
2 mutassa már meg nekem hol van ez kiírva a csengőjére!
Mindegy lehetne még oldalakat írni ( külön blogot vezetni )az emberek reakciójáról,kifogásaikról. Boldog perceket okozva utána az olvasóknak, hogy kikkel vagyunk körülvéve.
Egy szónak is 100 a vége ha értesítőt hagynak vegyük a fáradtságot s egy évben egyszer próbáljunk meg közre működni a ellenőrökkel. Ebbe még senki nem halt bele.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.01.27. 14:23:42

@papirkutya78: akkor még egyszer, utoljára: nem azzal van bajom, hogy jön a leolvasó, sem azzal, hogy évente ellenőrzés van, és nem esik le az aranygyűrű az ujjamról, ha be kell diktálni az óraállást.
megnyugtatásul közlöm, hogy HÉTFŐ DÉLELŐTT meg is tettem.

a poszt két dologról szólt:
az egyik, hogy miután péntek délután nem talált otthon a leolvasó, már szombat délután újra jött, mint ez izgága kisnyúl.
a másik, hogy az óraleolvasásnak, ellenőrzésnek vannak máshol már bevett, normális szokásai. értem én, hogy évente hivatalosan, szemrevételezéssel kell egy ellenőrző leolvasást tartani, de legyünk őszinték: ha mindenkihez el akar jutni személyesen a leolvasó, akkor egész évben ezt az egy feladatát tudná csak végezni.

azt is értem, hogy országunk lakosságának egy tekintélyes hányada idióta - nem véletlenül született meg ez a blog sem.

ugyanakkor a helyszíni leolvasás iránti igénynek ill. kötelezettségnek is ellentmond, hogy magán az értesítőn van rovat az óraállásnak, másrészt, hogy be lehet diktálni azt. most akkor bízunk az emberekben vagy sem?
az ELMŰ-nek nem kell tudnia, hogy becsületes ember vagyok, rendesen fizetem a rezsimet és a hiteleimet, elmaradásom még sohasem volt.
megértem, hogy tudni akarják, hogy az ügyfelek által szolgáltatott adatok megfelelnek-e a valóságnak. a XXI. századot írjuk, nagy cég, valószínűleg meg tudják oldani anélkül is, hogy naponta pántlikázzanak fel komplett lépcsőházakat.

és végül egy szerződéses formula, amit minden alvállalkozót alkalmazó szolgáltatótól elvárhatunk, szerintem: A Vállalkozó tevékenysége során közreműködőt vehet igénybe. A Vállalkozó az általa igénybe vett személyért úgy felel, mintha az ügyet maga látta volna el.
süti beállítások módosítása