Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Menetrendszerűen

2010.06.03. 16:10 idelle

Kétségtelen, hogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya egy pillanatra sem pihen, alig öt nap telt el beiktatásuk óta, és ha nem is egy kormánytag, netalán a gazdaságért felelős személy, de egy Fontos Ember kamingautolta azt a mondatot, amelyre már nem is hónapok, de szinte évek óta vártunk: nem gondoltuk, hogy ekkora a baj! Sőt: már nem is baj van, hanem államcsőd-közeli helyzet, bakker! (Hogy ezt miért éppen Kósára bízták: rejtély számomra.)

Most persze illő lenne megfeddnem Lali királyt, hogy egy felelős politikus óvatosan bánjék a szavakkal, de nem teszem. Egyrészt a (nyugati) pénzügyi körök régóta tisztában vannak azzal, hogy a politikusok többnyire csak pofáznak. Másrészt Magyarország tekintetében azt is megszok(hat)ták, hogy még a jegybank elnöke (félreértés ne essék: Járaira gondolok) is politikai célzattal pofázik, ráadásul össze-vissza. Harmadrészt pedig tökéletesen tudják, hogy Magyarország milyen rizikófaktorokkal bír, úgyhogy a piacok tekintetében nincs aggódni valónk.

Más kérdés, hogy belpolitikailag mi következik a nyilvánvalóan megtervezett és időzített lotyaszájúságból.

Először is: nem kell gazdasági engedményeket tenni, például nem kell csökkenteni az adókat. Ez jó az államnak, mert nem csökkennek a bevételei, fel lehet mutatni az EU és az IMF felé, hogy mi igenis felelős kormányzat vagyunk, és a többi.

Másodszor, és erre Kósa tett is utalást ("a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg"): sok határterületi kérdésben szabadabb kezet enged a kormánynak. Ezek egy része nyilvánvalóan gazdasági jellegű (pl. államosítás), másik része nyilvánvalóan politikai (pl. a helyzetért felelősök súlyosabb felelősségre vonása).

Harmadszor: a második pontban leírtakból következően, gyorsabb és hatékonyabb lehet a központosítás, mivel a kényszer szüli a nem annyira demokratikus lépéseket.

Negyedszer: politikai hasznot hoz, ha a tények elferdítése révén az ún. kilábalás gyorsabb és látványosabb lesz (ehhez elsősorban a világgazdaság teljesítményének növekedése kell). Mivel nem olyan rossz a helyzet, mint mondják, ennek a helyzetnek az orvoslását fel lehet nagyítani (az állítólagos nagy szarhoz képest egy kicsi pozitívum is óriási eredmény).

Szóval tudtuk, láttuk előre, hogy ez lesz, semmilyen meglepő nincs a történések ilyetén alakulásában. Persze, ahogy az esemény menetrendszerűen érkezett, majd menetrend szerint érkeznek a jobboldali riogók, riogatók és sopánkodók is, tovább építve a "de milyen szar volt, de csuda jó lesz"-mítoszt. Én megmondom előre.

4 komment

Címkék: idézem seggfejmagyar polifika nehazuggy nemzetveszető

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr832053821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.03. 18:31:30

@Tyson925: ez a helyzet csak átmeneti, mint ahogyan mondjuk a mai tőzsdei esés és forintromlás is.

a Fidesznek két lehetősége volt: vagy őszintén beszélni és nagy valószínűséggel elveszíteni a kétharmad lehetőségét, vagy hazudni (igen-igen!) és nagyon nyerni.
most még tart a háromborítékos sztori első felvonása: ezt rá lehet fogni a szocikra.

a Fidesz iszonyat kiszámíthatóan cselekszik, de a Zemberek nagy részét ez nem érdekli, mert jobb hinni, mint felvilágosodni. :-)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.06.04. 08:20:56

Nagyon elegem van. Ez már tényleg túlmegy minden határon: ellenzékben ekézünk mindent, "nem mondjuk meg, mi a megoldás, mert ellopják" (azaz eláruljuk, cserben hagyjuk a hazát 8 évig), aztán hatalomra kerülve, program híján tovább rontunk a helyzeten felelőtlen pánikkeltéssel és hibás, számokkal, tényekkel szembehelyezkedő nyilatkozatokkal (ja, majd a belső fogyasztás, hogyne). Ez az ország nem is érdemel mást, az a baj.

Bigskorpio 2010.06.04. 09:40:25

Ugyan fiúk! Az ember, aki még sosem hazudott annyit már elárult, hogy a vállalkozásokat segíteni kell. Most azokat a vállalkozásokat segítették meg, akik exportra dolgoznak (ugyanannyi ajróért több forintot kapnak). Nyugalom, előbb-utóbb mindenki sorra kerül.
Igaz, most kilöktek azokkal, akik valutát vennének a nyaraláshoz, de kinek telik ilyesmire? Biztos az oligarcháknak.
Bigskorpio
süti beállítások módosítása