Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Kínban

2010.06.08. 18:02 idelle

Annak idején a főiskolán, a megfelelő szemeszter végén dBase programot kellett írnunk számítástechnikából az évvégi jegyünkért. Ha jól emlékszem, az általam írt szösszenet annyit tudott, hogy összeadott két, tetszőlegesen bevitt számot. Na, ha az program volt, akkor Orbán hevenyészve összedobált és kínban előadott 29 pontja is az.

Szabad pálinkafőzés otthon, mi, bazdmeg? Ennyit tudsz mondani egy országnak, amely a forradalmi hevületben világmegváltásra várt (már aki közülünk..)? Te, a vezénylő Tábornok? Magyarország Örökös Miniszterelnöke? A Főmérnök?

Képinnen

Már nem azért, de ha fogom a pénzügyes haverjaimat, és leülünk három rekesz viszki mellé, ahogyan Cseh Tamás dalokat írni, seggrészegen, egymás fostócsájában hemperegve is különb, előbbre mutató tervezetet dolgozunk ki ebben a számodra oly távolinak tűnő, általad olyannyira gyűlölt, pénzügy nevű témakörben.

Mert mi látszik ebből a hevenyészve összegereblyézett izéből?

Legelőször is a politikai számítás. Csak nem csinálni semmi népszerűtlent az önkormányzati választásokig. Amit csinálunk, az inkább olyan népszerűféle legyen. Következésképpen demagóg. Viktor Hood, aki megsarcolja a bankokat és odaadja a családoknak. Persze.

Másodsorban a tehetetlenség rí ki a sorok közül. Ez szoros összefüggésben van az  első ponttal. A kormány be van szorítva. Be van szorítva a világgazdasági helyzet, az ország gazdasági helyzete és a saját, nem teljesülő ígéretei által.

Azt írja az index szakértőkre hivatkozva, hogy az irány jó, de hiányoznak a részletek. Sajnos az alapok is hiányoznak!

Nem vagyok a bankok sem fogadott, sem fogadatlan prókátora, de megadóztatni őket ebben a helyzetben kb. annyit tesz, mint amikor a cégvezető elkezd a gemkapcson spórolni. Jó ötlet, de nem vezet messzire. Egyrészt a bankoknak szinte elenyésző az új hitelállománya. És ez akkor is baj, ha a futó hitelállományok adott esetben még jövedelmezőbbek is, mint korábban, például mert ezek után már nem kell közvetítői díjakat fizetni. Mégis, gazdaságélénkítés nélkül csak látszólag lehet eredménye ennek a megszorításnak.

Vállalkozói adó: ez remek kezdeményezés, kár, hogy a lényeg megint kimaradt. Miután leadózod a nyereséged, mi következik? Ki kellene venni a cégből. Legyszerűsítve most 25% SZJÁ-val ("osztalékadó") és 14% egészségügyi hozzájárulással teheti meg a vállalkozó. Azaz a 10%-os társasági adóval a nettó eredményre vetítve 54,9% marad nála. Megéri? Csak a bolondnak!

Milyen üzenete van a közszféra fizetési felső határoknak? 1) A közszférában végzett munka jóval alacsonyabb rendű, mint a versenyszférában végzett. 2) Bár a magas fizetés önmagában nem elegendő a korrupció megfékezéséhez, egyértelmű, hogy az alulfizetett közszféra nem csak a kontraszelekciót fogja erősíteni, hanem a korrupciós kényszert is.

A pártok költségvetésének csökkentése. Remek húzás a versenytársak kicsinálására. Miközben a kampányok költségei folyamatosan nőnek. Álszent húzás.

Devizahitelesek megsegítése. Kíváncsi vagyok a részletekre. A szándék nem rossz, de az üzenet nem biztos, hogy jó. Még mindig ott tartunk, hogy a rossz döntéseid következményeinek egy részét az állam átvállalja.

Mindeközben nincs szó az államigazgatás tényleges átalakításáról, nincs szó az egészségügy racionalizálásáról, és még egy sor, valóban komoly és fontos területről.

Orbán titkolt, de nyilvánvaló célja a Fidesz bebetonozása az országgyűlésbe és a helyi önkormányzatokba. Az ilyen, ma is előadott álintézkedések segíthetik ennek a célnak az elérését. Mert ugyan a nép eddig is megfizette a maga részét, a feketeleves sok tekintetben még hátravan. Lehet húzni-halasztani a tényleg fájó változásokat, de félő, hogy mire elérünk a Fidesz által hőn áhított egypártrendszerig, addigra a támogatottságuk a kritikus szint alá csökken. És ha akkor elindul egy komoly illegitimezés, annak lehet, hogy komolyabb következményei lesznek.

Főleg, ha az ellenforradalmárokat már az engedéllyel főzött házipálinka fogja fűteni.

2 komment

Címkék: seggfejmagyar polifika gagyisztán nemzetveszető

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr212066039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása