Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Vörös köd

2010.10.11. 12:53 idelle

Úgy gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy Orbánéknak a lehető legjobbkor jött a vörösiszap-katasztrófa, hiszen abból több soron is profitál(hat) a Fidesz-Magyar Népköztársaság Kht.

Először is, ugye, meg lehet mutatni a Párt és a Pintér Rendországa Bt. - a Kht. egyik alvállalkozója  - erejét. Uraljuk a helyzetet, határozottak vagyunk és erősek, IRL állunk a gáton, oppardon, a zagytározó düledező falán, testközelből védjük szavazóinkat, a Lomizó Igaz Cigánymagyarokat és Nemlomizó Társaikat. (képinnen)

Másrészt a tragédiát mint fegyvert felhasználhatják - és erre utaló jelek, nyilatkozatok is vannak már bőséggel - a Kommunisták Elleni Szent Háborúban. Egy fideszes politikus számára talán nincs is kéjesebb érzés, mint azon a mozdulaton ábrándozni, amellyel mint utoljára elkobzandó  vagyontárgyat, a herendi porcelán Lenin-szobrot emelik majd le a bűnös-milliárdos vállalatvezető íróasztaláról, és elrettentésül, de nem kis cinizmussal felteszik 1 Ft-ért a Vaterára, a vételárat felajánlva a kolontári iskola újjáépítésére.

Nem beszélve - harmadrészt - arról a történelmi lehetőségről, amely a Fidesz kezébe helyezheti a hazai timföldgyártást, még akkor is, ha az a már megszellőztetett államosításban is ölt testet. És itt visszacsatolás: mivel Gyurcsánynak ebben az üzletben is van érdekeltsége, a kivitelezés nem lehet kérdéses.

Persze kevesen vannak, akik a Kormány határozottságát rossz szemmel nézik. A köznépből kevesen gondolkoznak el azon, vajon mennyire felel meg egy/a demokratikus jogállam kereteinek és követelményeinek az, hogy felelős politikusok mintegy a helyszínről utasítják a nyomozást szinte még el sem kezdő ügyészséget (jah, tudom, a Nemzetbiztonság Bt. nyomoz az ügyben, de talán vádat az ügyészség fog emelni és nem Szijjártó Péter...).

És ami még ennél is rosszabb: eszébe jut-e valakinek egyáltalán, hogy minden elhunyt  személy és minden anyagi kár ellenére esetleg meg kellene várni a pártatlan vizsgálatok végét a véleményalkotással? (Válaszként egy klasszikust idézek: nem, nem, soha!)

De kevesen gondolnak bele abba is, vajon mitől lenne jobb gazdája - tudom-tudom, ennél csak jobb lehet - az állam ezeknek a termelő vállalatoknak (majd később ld. a közmű-vállalatokat is, á la Pécsi Vízmű), mint a köcsög kapitalista. Hiába láttuk ugyanis a szocialista nagyvállalatok működésének sikerét, a közvélekedés most (is) azt tartja, hogy az állam rendet tud tartani a gazdaságban is.

Hát persze. Leszámítva azt az apró tényt, hogy ha az állam a birtokosa valamely gyárnak, ágazatnak, akkor abszolút kizárhatja abban a szegmensben a versenyt. A hatékonyságról meg annyit, hogy az állami cégek a legjobb alanyai a közös pénz pártpénztárakba és magánzsebekbe történő szivattyúzásának.

De hát most már nem csak Forradalom, de Katasztrófa is van, és az ilyen extrém helyzetek persze extrém megoldásokat követelnek vagy engednek meg.

Ezért is jó ez a tragédia a Fidesznek, mert úgy lehet átlépni bizonyos határokat, hogy a hivatkozási alap az ország népe nagy részének is eladható. Akinek meg nem, az Ellenség. Így, nagy kezdőbetűvel. 

De van még egy nyertese a vörösiszap-katasztrófának, az pedig a Széles Látókörű és Mindig Bölcs Magyar Nép hangos, véleménymondó része. A Tudás és az Erkölcs Bajnokai.

A múlt pénteki mérleg szerint a katasztrófában eddig meghalt hét ember ember, és több mint százötven sérültet láttak el az egézségügyi intézmények. Egy mai híradás szerint az elmúlt hétvége három napján 463 balesetben nyolcan meghaltak, százharmincan pedig megsérültek.

Igazán nem kedvencem a véralgebra, de Magyarország autóvezetői - akik között mostanra már alig van kommunista - egy év alatt az ötvenszeresét produkálják a kolontári katasztrófa halálos áldozatainak és sérültjeinek. Mégsincs tele az internet az autógyártás és útépítés ellenzőivel (demagógia), de azokkal sem, akik teli szájjal követelnék a felelősök felakasztását - mint teszik azt (ceterum censeo) vizsgálati eredmények nélkül a komcsi timföldesekkel. Talán nem tévedek, ha ennek egyik okaként azt jelölöm meg, hogy éppen azok viselkednek ilyen magukból kivetkőzött, vadállati módon a közutakon is, akik most statáriális bíróság elé rángatnának mindenkit, aki valaha megvett legalább egy alumíniumkanalat.

Persze fizikai képtelenség, de jó lenne, ha mindazok is mélyen magukba néznének, akik - mint általában mindig, mindenhol - most is az "én megmondtam", "én már előre tudtam" okoskodásaikkal jönnek. Ugyanis a normalitás világában van egy olyan úri szabály, hogy "ha akkor nem szóltál, most kussoljál!".

A környezeti károkat sem akarom elbagatellizálni, és csak bízni tudok abban, hogy Természet Anyánk ezt a problémakört is sokkal okosabban fogja elrendezni, mint Illés Zoltán és a Katasztrófavédelem együttvéve. Az sem lep meg, hogy szinte rögtön itt termettek a zöldbékések és egyből lehurrogták a Magyar Tudományos Akadémiát, elvégre ez utóbbi - a zöldekkel szemben - még nem feltétlenül megbízásból dolgozik.

Ám az Okos Magyar a környezetvédelemmel kapcsolatban is gátlástalanul fejti ki a véleményét és dühöng. Az nem számít, hogy ha van szemetelős nép, akkor mi vagyunk azok, hogy a kutyaszar eltakarítása a mai napig nem állandósult divatként - sőt, ha az ember szól, akkor természetes a visszakaffanás és a "mi közöd hozzá" válasz -, és úgy egyébként, nagy általánosságban is állítom: nem vagyunk mi olyan faszagyerekek, hogy lelkifurdalás nélkül foglaljunk állást olyan kérdésekben, amelyekben - ha sokkal kisebb mértékben is -, de mi is sárosak vagyunk!

Ha kölcsönveszem Török Gábor posztjának címét, akkor, bár negatív előjellel, de én is állíthatom, hogy bajban ismerszik meg a magyar is.

Ez nálam viszont azt jelenti, hogy biztos vagyok benne: a vörösiszap-tragédiával kapcsolatban is elvesztettük annak esélyét, hogy a valóságot közelítő eredménnyel záruljanak le a vizsgálatok. És jelenti azt is, hogy nem csak sok-sok emberből bukott ki ismét az ősparaszt, hanem teljesen nyilvánvaló, hogy fényévekre vagyunk a kulturált hangvételtől, a mérlegelés után kialakított, visszafogott véleménynyilvánítástól.

Helyette egy dolog van: a vörös köd.

310 komment · 9 trackback

Címkék: seggfejmagyar polifika zember kénegondolkozni nemzetveszető arcátlan elkúrósferi

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr142362120

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két csak látszólag nem összetartozó hír 2010.10.12. 10:21:39

Államosítás -- egy jogállamellenes álom beteljesülése, avagy kommunista-e az, aki csak úgy ad hoc közösségi tulajdonba kíván venni mindent, amit csak lehet? 1) "Hugo Chávez venezuelai elnök elrendelte legkevesebb hat

Trackback: Napi kérdés: Vörösiszap, Kolontár. Adomány? 2010.10.11. 17:36:21

Kispénzű kommentezők harapják át egymás torkát azon vitázva, ki az, aki valóban hívta már valamelyik adományvonalat, és ki az, akinek csak a szája jár. Ugyanezen kispénzű kommentezők harapják át egymás torkát azon vitázva, hogy a három mobilszolgáltató...

Trackback: Illésahibás! 2010.10.11. 17:24:58

Zoli, nincs más dolgod, mint lemondani. Ez nem is kérdéses. Mert ki lehet nevezni hobbiermészetvédő extitkárnőt zsíros állásba. Lehet jutalmazni a szolgálatait, még ha általános iskolai tanárnéniként inkopmetens is ezen a téren. Láttuk, meg lehet tenni...

Trackback: Vörösiszap - az új Hungarikum 2010.10.11. 17:24:27

Olvastam, hogy Illés Zoltán az MTI-nek azt nyilatkozta, ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, mert ugyan vörösiszap ömlésre már volt példa, de nem lakott területre. Elképesztő felvételek, megrendítő hírek, értő és kevésbé értő hozzászóláso...

Trackback: A vörös végül győzött a krómiszap fölött? 2010.10.11. 17:23:54

Kísértetváros élő problémákkal   Simontornya, egy hely, ami külföldi természetvédők szerint Európa legszennyezettebb területei között eddig magáénak dobogós helyet mondhatott.   Tiszta horror, nyilván ezen nincs mit magyarázni. Az ember...

Trackback: Csernobil is állami kézben volt, mégis felrobbant 2010.10.11. 15:45:28

Elvtársak, a kizsákmányoló karvalytőkének nincsen lelke. Jól láthatjátok ezt ti magatok is, ha megnézitek, milyen kárt okozott dolgozó népünknek az elmúlt napokban a vad kapitalizmus. Na de, elvtársak rendjén van e az, hogy kevély burzsoák játszadozása...

Trackback: Az iszap hullámain 2010.10.11. 15:34:03

Az tudás tartalma, érvényessége nem, de a tárgyainak a kiválasztása, bemutatása bizonyosan egy adott érdekperspektíva függvénye. Amivel mi nap, mint nap találkozunk az nem a tudás, hanem a kiválasztott, a bemutatott tudás. Ami érdekperspektíváb...

Trackback: Az iszap négy parancsolata 2010.10.11. 14:11:45

Sikerülni fog fából vaskarikát készíteni, ez már biztos. Akárcsak az újabb kormányzati bürokratikus vízfej: a katasztrófabiztos!Szent kormányunk megoldást kínál a jövőbeni katasztrófák kezelésére, (elkerülésére?) egy kormánybiztosi székkel.A katasztróf...

Trackback: Meddig ér az iszap? 2010.10.11. 13:53:48

 Egy kicsit azért csodálkozom, hogy még nem sikerült teljesen átpolitizálni ezt az egész vörösiszap-kérdést. Mondom, vörös. Jó, Mesterházy amúgy Torgyános stílusban már megemlítette, csak úgy mellékesen a kormány már majdnem méltatása mellett, hog...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2010.10.11. 14:00:45

A demokratikus jogállam kereteinek nyilván az felel meg, ha a tulajdonosok a jó komcsi múltjuk miatt megússzák a felelősségre vonást, állam bácsi nagyvonalúan kifizet minden kárt a közösből, és ezzel a dolog el van felejtve. Ez működött is volna szépen, ha az a hülye gát a parlamenti választások előtt szakad át. Csak az a fránya iszap, annak ellenére hogy vörös, egyáltalában nincs tekintettel az ilyen finomságokra.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 14:02:04

@midnight coder: köszönöm, hogy kommenteddel alátámasztottad az általam leírtakat.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 14:03:18

Végre határozott a kormány. Végre lesz felelőségrevonás.
Mert azt nem nehéz látni, hogy a vörösiszap ráömlött egy Magyar falura.
És nem nehéz kikövetkeztetni, ez azért történt, mert a bagóért privatizált vállalat komcsi vezetői szrtak mindenféle védelemre magasról.

És hogy agyatlan posztolók a kormányt szapulják határozottságáért, és a kárt előidéző milliárdosokat mentesítsék, az valóban sokat elárul az ország megosztottságáról.

Nektek teljesen mindegy mi történik, csak rugjatok egyet a Fideszen.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 14:04:15

Hiába háborogsz, az eljárás teljesen rendben van. Persze neked ez mindegy, hiszen a tőke mindenek felett elve alapján egy vezető nem lehet hibás, kizárólag 20 évnyi jogi csűrés-csavarás után. Igaz, akkorra már a cég valószínűleg rég nem létezik, mindenki kimentett minden vagyont, de a te patkány lelked nyugodt lesz. Az pedig erős fityesz-fóbia, hogy egy határozott fellépésnél is képes a hozzád hasonló megmondóember rögtön azzal jönni, hogy elakarjákvenniajóságoskedvestulajgyárát a rohadtmocsokfityeszesorbánszemét.
Az fel nem merül benned, hogy okkal tartoztatták le, ugye?

Hurri Kán 2010.10.11. 14:09:16

@Trompf: egyetértek, nincs ezen mit ragozni.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 14:09:36

@idelle:
Egyébként hadd kérdezzem meg, szerinted egy kormányváltást követően tilos bárkit is felelősségre vonni, mert előző ciklusban került a posztjára? Hiszen ebből az következik, aki letartóztat valakit, az kizárólag politikai bosszúból teheti. Ez a hozzáállás pedig a te lelki beállítottságodat minősíti, hogy mást elképzelni sem tudsz...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.10.11. 14:09:50

Hasonlóan látjuk a dolgokat.

[A baleseti statisztika részt már párszor én is elővettem, a kutyát nem érdekli, pedig lehet bármelyik olvasó a következő (akár vétlen) áldozat. Bármelyik nap.]

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 14:11:01

@Muad\\\'Dib: "kulturált hangvételtől, a mérlegelés után kialakított, visszafogott véleménynyilvánítás"

És ezt a posztoló írja.. Gondolom arra se vette a fáradságot, hogy a saját jelzőit elolvassa.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.11. 14:11:02

Illés "búbos banka" ugyan olyan pökhendi, kekec, tudálékos kis pöcs, mint a törpeforradalmár főnöke.

Ők már megállapították első nap, hogy emberi mulasztás történt, másképp fog ítélkezni a bíróság / majd ők tesznek róla / és lehet , hogy államosítunk.

Az általa vezetett búbos banka hivatal hogyan ellenőrizte és okézta a dolgokat? Ha minden rendben volt, akkor természeti katasztrófa történt.

Na ezért is utálom ezeket!

mehr luft 2010.10.11. 14:14:13

@Trompf: "És nem nehéz kikövetkeztetni, ez azért történt, mert a bagóért privatizált vállalat komcsi vezetői szrtak mindenféle védelemre magasról."

Vagy gyenge volt a hatósági szabályozás és ellenőrzés vagy ... (és ide ezer meg ezer dolog jöhetne)
Mindenki kibaszott okos, az Egyetlen Igazság birtokosa, nemde?
A magyar nyelvet pedig tanuld meg használni, ha egyszer már nekikezdesz az írásnak.

midnight coder 2010.10.11. 14:14:21

@idelle: Nos, amennyire megalapozott a dolog, nem is árt neki némi alátámasztás. De még azért meg kellene ezt több oldalról is támogatni ahhoz hogy megálljon a lábán.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.10.11. 14:15:19

Mi azt szoktuk csinálni, hogy szaré'-hugyé' megvesszük okosba' a volt állami gyárakat/üzemeket, azt' szarunk rákölteni, kivesszk belöle amit lehet, ha meg rászakad, rárobban a melósokra, az legyen az ő bajuk, minek mentek oda?! Nem? Aki ezt szóváteszi, az rothadt náci!

csipikeazóriástörpe 2010.10.11. 14:15:26

@Muad\\\'Dib: Bennem felmerül egys-más:
Hol olvasható valamilyen hivatalos szakértői vélemény arról, hogy a MAL-t bármekkora felelősség is terheli?
Vagy bármilyen bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a tulajok kivették a nyereséget, és szartak a következményekre?
Ha hibáztak, bűnhődjenek, de előbb keressük meg a bűnösöket, különben joggal "Viktátoroznak" páran

Leonard Zelig 2010.10.11. 14:15:38

Ami a szemetelést illeti, egyetértek, el kell menni a budai hegyekbe (tegnap is azt tettem), tíz perc autóval és meg lehet nézni, milyen kultúrnemzet is a magyar.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 14:17:33

@csipikeazóriástörpe:
Legjobb tudomásom szerint nem szoktak vizsgálati fázisban mindenféle információt rögtön kiteregetni a netre, bármennyire is fáj ez egyeseknek. Igaz ez bármilyen ügyre, politikai oldaltól függetlenül, lévén a rendőrségnek és ügyészségnek kell lefolytatnia a vizsgálatot, akik nem rögtön hozzád szaladnak az infóval.

ne ítélkezz 2010.10.11. 14:17:57

Nem szeretem a narancsot:)

..és hülyék:)
Bocsi!

midnight coder 2010.10.11. 14:18:43

@mehr luft: Azért így a 21. században egy gátnak nem illenék csak úgy átszakadnia, még akkor sem ha sima víz van mögötte és nem ilyen veszélyes anyag. Lehet hogy az ellenőrzés sem állt a helyzet magaslatán (akkor viszont el lehet azon is filózni hogy ki kit vesztegethetett meg, elvégre Magyarországon vagyunk), de azért ha a te házad lett volna ott, te is elfilóznál azon hogy egy icipicit nem felelős-e a dologért az egész komplexum tulajdonosa.

stratez 2010.10.11. 14:19:24

Nomen est omen. Magyaridióta. Vagy.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 14:19:52

Az meg kész röhej, hogy úgy állítja be idelle a dolgot, mintha azért, mert sok magyar szemetel, már nem is gond, ha vörösiszappal öntök el néhány települést.

midnight coder 2010.10.11. 14:20:36

@Leonard Zelig: Azért nem mindegy hogy eldobnak a házad előtt egy PET palackot vagy beterítik vörös iszappal.

csipikeazóriástörpe 2010.10.11. 14:21:09

@Muad\\\'Dib: Hát persze.Hétfő délután már tudta a teljes állami vezérkar, hogy csak emberi mulasztás történhetett.Mi ez, ha nem prejudikálás?

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 14:23:24

@csipikeazóriástörpe:
Mert, amit ti csináltok az mi? Természeti katasztrófa volt és kész. Persze, sőt gyűjtsünk pénzt a tulajdonosnak is, ugye?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.10.11. 14:23:58

@csipikeazóriástörpe: Mé'? Arról is tudtak volna, ha földrengés lett volna, vagy ráesik a gátra egy műhód', nem?

img 2010.10.11. 14:24:58

@Muad\\\'Dib: szövegértelmezési képességed nulla.

Kármentő 2010.10.11. 14:25:25

Bocsi, de ez egy magánkézben lévő cég. Hát ki feleljen, ha gáz van, mint a tulajdonos/ok.
Szarért-hugyért megvették. Iszonyatos tőkét harácsoltak belőle. És akkor álambácsi majd elintézi, ha nagy gebasz van ?
Kína ugyan nem jogállam, de hasonló esetben a felelősöket falhoz állítják egy hónapon belül.
Jaaa ! Hogy nincs felelős ? Persze ! Vis major vagy amit akartok...

p0wer 2010.10.11. 14:26:50

@Trompf: Egyetértek veled. Mindenben. Végre nem ússza meg egyik gazdag geci sem.. végre.

mohaa 2010.10.11. 14:27:36

"Pintér Sándor elmondta, hogy a vízügyi hatóság szakemberei a múlt héten tartottak ellenőrzést a gátnál."
"A hétfői gátszakadás és iszapömlés után az ország összes zagytározójának engedélyeit felülvizsgálják a környezetvédelmi felügyelőségek, jelentette be Csepregi István, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója."
"A Magyarországi mérgezőiszap-baleset már régóta készülődött, és megelőzhető lett volna - állítja a Természetvédelmi Világalap (WWF) szombaton kiadott sajtóközleményében. Eszerint egy júniusban készült légi fotón jól látható, hogy az iszaptározó falai már három hónappal a környezeti katasztrófa bekövetkezte előtt is rossz állapotban voltak és szivárogtak."
De természetesen csak a rohadt komcsik tehetnek mindenről...

Lasombra 2010.10.11. 14:27:51

@midnight coder: ezek közül elvileg egyiknek sem lett volna szabad megtörténnie.
en.wikipedia.org/wiki/Industrial_disasters

oszt mégis. nálunk demokratikusabb, fejlettebb országokban is.
sajnos ez benne van. :(

csipikeazóriástörpe 2010.10.11. 14:29:00

@Trompf: Neked pedig ragyogó alkalom arra, hogy igyál egy kis komcsivért ugye?
Nem védek senkit, de tudod,hogy azért történt a katasztrófa, mert a kertek alatt arra talicskázták ki a lopott pénzt(a saját gyárukból) és ezt a megnövekedett terhelést már nem tudta a talaj elviselni, ezért omlott le a gát.
Biztos így történt ugye?

2010.10.11. 14:29:49

A judeokomcsik mindent meg tudnak magyarázni.
Pontosabban azt hiszik.

mehr luft 2010.10.11. 14:30:31

@midnight coder: Én nem azt mondom, hogy nem a mal vezetők a sárosak (haha). Azt mondom, hogy fingunk sincs (se neked, se nekem). Vannak a témában illetékesek, akik eldöntik.
Felesleges a hangulatkeltés, a sok proli még elhiszi, hogy most odabaszhat a burzsoáziának.

efi 2010.10.11. 14:32:15

Most akkor ugye az ellenőrzést végző - és mindent rendben találó - közeget és Illés urat is megbúbolják?
Vagy tévedek?

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 14:32:19

@mohaa:
Ezt nem értem? Ki mondott olyat, hogy a felügyeletnél ne legyen vizsgálat és felelősségre vonás?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 14:32:42

@csipikeazóriástörpe:

I.: Azt azért lássuk már be, hogy beszakadt a védőgát légyszi, és hogy elöntött egy Magyar falut. Elnyelte az iszap. 7-en meghaltak.

II.:A védőgát tudtommal (ha nem így van, írj még lehetőségeket) csak azért omolhatott be, mert nem építették meg rendesen, és nem ellenőrizték azt rendszeresen (mondjuk soha).

III.:Ez pedig csak úgy fordulhatott elő, hogy vagy lefizették az erre hivatott ellenőrzéseket végző hivatalt, vagy azok felületesen vizsgálódtak.

III.-ban szereplő emberek felelősségét meg kell vizsgálni kétségtelen. De ezek mentesítése, vagy elítélése nem lehet ok arra, hogy az (II.-ben szereplő) építést és az építmény ellenőrzését végző tulajdonosi kör felelőőségét elbagatelizáljuk.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.10.11. 14:32:56

Egyébként Orbán régi komcsi barátai robbantották fel a gátat (ezek aztán értenek hozzá!), azért, hogy előbb apja bányájából kiárulja a követ (új gátak), aztán a nép egyszerű fiaként megbüntesse a gonosz nagytőkéseket, majd államosítsa a gyárat ami tulajdonképen azt jelenti, hogy az Orbán-klán kezébe kerül ez is!
Na így már jó??? ;)

midnight coder 2010.10.11. 14:34:57

@mehr luft: Nem a buzsoáziának. De ha van egy céged, akkor felelős vagy az általa művelt dolgokért. És abban eléggé igaza van a prolinak hogy az elmúlt 8 évben mintha kicsit túl sok olyan dolog lett volna aminek nem lett következménye, és amit végül az ő adóforintjai bántak.

bambapacák 2010.10.11. 14:36:00

Ez a blogvilág szép nagy, minden agyzavaros bármit leírhat egy ilyen katasztrófába torkolt történet kapcsán. Fel nem foghatom, hogy a közlekedési balesetek kockázatát, amit sehogyan sem tudunk egy halmazba sorolni egy iparvállalat slendrián működtetésének szörnyű következményeivel, összevethet valaki. Mint régi környzetvédelmi szakember pontosan tudom hogyan működtek ezek a mammucégek valaha, de sajnos kijelenthető, hogy a MAL Rt alatt még rosszabb lett a helyzet. Az, hogy tulajdonosok is vannak a magyarországi körülmények között azt jelenti, minden fillért, amit el lehet vonni a termeléstől, karbantartástól el is kell vonniuk a munkatársaknak, az a bizalom (állás) ára. A karvalytőke nem a munkabiztonság, a környezetvédelem barátja. Minden Ft amit nem a termelésbe ruháznak be, az "kidobott" pénz. A blogíró figyelmét felhívom arra az apróságra, hogy a védett tulajok kb 15-20 éva hasonló csóringerek voltak, mint a legtöbb műszaki értelmiségi vezető, csak a "spontán privatizáció" repítette őket a milliárdos magasságokba. Ennyi pénzt, csak "ésszerű" gazdálkodással lehet keresni. Aztán eltörik a túltöltött medenge gátja és a kevésbé szerencsés százak élete, háza, gazdasága odavan. A világ kevésbé boldog országaiban nem csak a melósok dolgoznak minimálbérért, a környezet védelmének költségei is "gazdaságos" szinten vannak a profit érdekében. Ilyen populista vagyok, hogy ilyeneket gondolok. (Az más kérdés hogyan lesz egy magyarországi állami cég jobb, de ez most nem kérdés. Ami veszélyes azt korrigálni kell, mert különben nem szabad hasonló mentalitás mellett a kezükben hagyni. Amúgy az állami ellenőrző hatóságok nagy része ebben a közegben élt, idomult is, így nem várhatok el tőlük sem sokat. A palacsinta mindkét oldala szaros.)

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 14:37:29

@mohaa:
Remélem igen. Egyébként pedig, mint fentebb írték, attól, hogy más is bűnös, azért durva lenne, ha ezt is elengednénk.

megint 2010.10.11. 14:38:19

Lehet ezen rugózni, de tény, hogy ezeket a régi állami gyárakat, üzemeket, TSZ-eket fillérekért kapták meg a régi komcsik, akik persze 1 nap alatt nagy demokraták lettek.

mement 2010.10.11. 14:38:51

Talan a felelosok kore lenyegesen szelesebb mint a MAL vezerkara...

Persze aki lincselest akar, annak boven megteszi ha valakit a nep ele vetnek, nagyhangal ramondjak hogy bunos, elitelik, de ettol meg a dolgok nem valtoznak.

Orulok az allam hatarozott fellepesenek, de en is ugy erzem hogy csunya populizmussa kezd fajulni, ez az egesz felelosegre vonasdi, mikozben annak tenyet szepen elkenyjuk, hogy MOn a kornyezetvedelmi eloirasok, es a biztonsagra vonatkozo szabalyok a vicc kategoriaba esnek.

Csirke72 2010.10.11. 14:39:09

A FIDESZ-nek teljesen igaza van 2 pontban is.

1. 1989-ben megszünt Magyarországon a komunizmus, tehát semmi keresni valója 1 MSZP ill. korábban MSZMP-nek a kormány pártok között!

2. A semmiböl lett népvagyont ellopo csilliárdosokat 1-1-ig kellene elszámoltatni és teljes vagyonelkobzást elrendelni!

sárkányfő 2010.10.11. 14:40:27

tényleg kapóra jött orbánnak ez az iszap.

most emiatt a nép üdvrivalgása közepette hoznak egy törvényt, amellyel állami felügyelet alá vonhatóak a magáncégek.

és akkor most gondolkodjanak el szépen a magánnyugdíjpénztárak...

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 14:40:57

@mement:
Ez nem mentesít senkit. Ha én tudom tulajdonosként, aki ezzel foglalkozik, hogy a szabály egy vicc, akkor vagy saját fennhatóságon belül biztonságosabbra törekszem, vagy örülök, hogy ezt is megúsztam, és kispórolok mindent. Ebben az esetben, viszont a felelősséget nem lehet csak úgy elpakolni.

mortadella 2010.10.11. 14:41:01

El kellene már végre felejteni, hogy ha állam bácsi nem szabályoz valamit, vagy nem ellenőriz valamit "megfelelően", akkor az okozó felemeli a kezét, hogy bocsika, miért nem mondtátok korábban, hogy katasztrófát fogunk okozni.

Aki egy tevékenységet végez, az érte felelős. Ez alól lehetnek kivételek. de a mostani nem az.

sárkányfő 2010.10.11. 14:43:18

@Csirke72:

1. Kikre célzol? Matolcsy, Schmitt, Pozsgay, Szűrös, Martonyi, Mikola?

2. Pár milliárdos: Fellegi, Pintér, Csányi, Pintér, Demján, Széles, stb... a milliárdosok között is sok a jobbos... és nem tegnap lettek gazdagok.

mement 2010.10.11. 14:43:36

@Csirke72:
"2. A semmiböl lett népvagyont ellopo csilliárdosokat 1-1-ig kellene elszámoltatni és teljes vagyonelkobzást elrendelni!"

Azert mert valaki jokor volt jo helyen, meg nem ok arra hogy foldonfutova tegyuk. MO lakossaganak 99,9 szazalka hasonlo kepen cselekedett volna ha helyzetben van es van eszkoz a kezeben hogy tobbed magaval egy uzemet szerezzen.
Rendben hogy duhos vagy, de alszent ne legyel.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 14:44:07

@Muad\\\'Dib: "Egyébként hadd kérdezzem meg, szerinted egy kormányváltást követően tilos bárkit is felelősségre vonni, mert előző ciklusban került a posztjára?"

nyilvánvalóan nem.

egyszerűen az én demokrácia-felfogásomnak jobban megfelel, ha:
- a független ügyészség kezd el vizsgálódni bizonyos ügyekben és
- nem kijelölt kormány-megbízottak sajtótájékoztatóján kell megtudnia, hogy holnaptól milyen ügyeket kell vizsgálnia;
- a felelősség firtatásakor és a várható büntetésről egy kormányfő vagy kormánytag azt nyilatkozza, hogy az vizsgálat kérdése és
- nem a helyszínről üzennek az ügyészségnek (és a bíróságnak), hogy milyen irányban érdemes elindulni a vádemelés felé vezető úton és az ítélethirdetésnél.

Te és veled együtt úgy 5-6 millió magyar örvend most a gyors és határozott felelősségre vonásnak, nem egy helyütt olvastam, hogy a Mindig Makulátlan Magyarok legszívesebben már most felkasztanák a cégvezetést és tulajdonosi kört.

qrva rossz a párhuzam, de az egyik előző életemben ott álltam a tér sarkán, amikor fejvesztetten üvöltöttétek, hogy "Barabbás"!

mement 2010.10.11. 14:44:23

@Muad\\\'Dib: Moralisan de nem jogilag terhel.
A felelosegre vonas pedig jogi akcio.

csipikeazóriástörpe 2010.10.11. 14:44:46

@Trompf: Nem tagadtam egy percig sem.Nem is tagadom, csak felháborít, ahogy az egyetemes tudás birtokosai teleszórják a netet a megfellebezhetetlen igazsággal.
Az a gát harminc éve épült.Az első hatvan éve.Ha tényleg szarul építették meg, akkor három percig sem állhatott volna.
Az emberi tényező valóban kérdéses: "Áll ez mint Katiban a gyerek"-oszt jónapot.A fegyelem tényleg lazulhatott, az ellenőrzés nem hinném, hogy hanyag volt, inkább csak a kirívóbb szabálytalanságok kiszűrésére korlátozódott.
A felelősséget mindenképpen sokkal széleseb körben kell megállapítani, mint azt a közvélemény elvárja.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 14:45:21

@Csirke72: "A semmiböl lett népvagyont ellopo csilliárdosokat 1-1-ig kellene elszámoltatni és teljes vagyonelkobzást elrendelni!"

kisemmiznéd a Szent Fidesz közeli Szent Magyar Nagyvállalkozókat (is)?

Player 1 2010.10.11. 14:45:56

Persze.Legjobbkor jött.Ugyan már.A cikkről nem alktotok véleményt, mert a ''Fidesz-Magyar Népköztársaság Kht.''-nál abbahagytam.

soproni1 2010.10.11. 14:48:50

@ó jaj:

Minden milliárdos jobbos ! A kommunisták akartak folyton államosítani.
Azt mondta Viktor, hogy az államosításhoz csak bátorság kell. Meg pármillió hasonszőrű támogató, akik komolyan vették a 70-es, 80-as évekbeli történelemkönyveket a kizsákmányoló tőkésekről.

Hurri Kán 2010.10.11. 14:49:38

@idelle: érdekes most rögtön független lett az ügyészség. Akkor szerintetek már mégsem áll a Fidesz politikai nyomása alatt?

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 14:50:54

@idelle:
A magyar kormánynak arra van pont felhatalmazása, hogy ilyen és hasonló ügyekben az ország és polgárainak érdekeit vegye legelőször is figyelembe. Tehát amennyiben olyan információkkal rendelkeznek, ami a tulajdonosok felelősségét mutatja, lépniük kell. Azért szokatlan ez sokaknak, mert eddig nem volt jellemző ez a hozzáállás. Se az előző rendszerben (ahol bizonyos dolgok értelem szerűen felülírták a magyar érdekeket), sem az előző 20 évben.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 14:53:42

@Muad\\\'Dib: "ilyen és hasonló ügyekben az ország és polgárainak érdekeit vegye legelőször is figyelembe."

hány éves vagy, királylány?

mement 2010.10.11. 14:53:48

@Muad\\\'Dib: "Tehát amennyiben olyan információkkal rendelkeznek, ami a tulajdonosok felelősségét mutatja, lépniük kell."

Ha van ilyen informacio, ami minden ketseget kizar a feleloseg tekinteteben, akkor mielot lepnenek, azt meg kene osztani a rendorsegel/ugyeszseggel/kozvelemenyel. Igy lenne kerek.

sivatagi n. 2010.10.11. 14:54:24

Az elvtársak érdekében beindult a libsibolsi propaganda, még Tóra W-t is bevetették egy kis relativizáló szerecsenmosdatásra.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 14:54:58

@gyvy: "érdekes most rögtön független lett az ügyészség."

én csak azt szeretném. :-)

pounderstibbons 2010.10.11. 14:54:59

Azért tényleg kicsit túlzottnak tűnik ez a rohamtempó, amivel intézkednek, de jó iránynak tartom, hogy kiemelt cél lett a munkahelyek megőrzése.
Amitől gondolom Illés Zoltánt az ájulás kerülgeti, hogy utána a Viktor által kijelölt kormánybiztost bírságolhatja halálra, de nem sajnálom a dilemmájáért.

"Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár délutáni sajtótájékoztatóján több tízmilliárdos büntetést helyezett kilátásba a MAL Zrt. számára, valamint közölte: a közeljövőben biztosan nem folytathatja működését a gyár."
mandiner.hu/cikk/20101010_megallt_a_repedes_az_ajkai_gaton

midnight coder 2010.10.11. 14:55:47

@ó jaj:
OFF
Hogy is kerültek a manyugokba a pénzek ? Mert ugye a felosztó-kirovó közben nem szüntette meg a működését. Azaz, vagy állam bácsi pótolta ki közpénzből a felosztó-kirovót, vagy a manyugba fizetők fizettek dupla TB járulékot, amit azért nem tartok annyira túl valószerűnek. Az igazán szép persze az, hogy ha ezek után egy manyug bedől, akkor állam bácsi fizeti helyette a nyugdíjat. Szóval, ezen a vonalon is többszörösen hülyének van állam bácsi nézve.
ON

@idlle: kisemmiznéd a Szent Fidesz közeli Szent Magyar Nagyvállalkozókat (is)?
Bizony, ha ilyesmit művelnek akkor ki ám.

mement 2010.10.11. 14:56:06

@sivatagi n.: Gondolom mindenki libsibolsi, aki veled nem ert egyet, vagy nem hajlando veled egyritmusban anyazni, vagy bologatni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 14:56:06

@sivatagi n.: "Az elvtársak érdekében beindult a libsibolsi propaganda, még Tóra W-t is bevetették egy kis relativizáló szerecsenmosdatásra."

LOL

egyszerűen nem értitek,hogy minden ilyen kommenttel az általam és pl. Tóta W. által írottakat támasztjátok alá... ;-)))

midnight coder 2010.10.11. 14:56:29

@idelle: Kis hazánkban van olyan hogy független bíróság és ügyészség ? Vagy volt valaha ?

mortadella 2010.10.11. 14:57:45

Kérdem azoktól, akik most azon lovagolnak, hogy állam bácsi nem ellenőrzött és szabályozott dolgokat, szoktak-e azért is tiltakoznia, mert egy gyorshajtás miatt okozott balesetet a rendőrség nem akadályozott meg?

És ha nem, miért?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 14:58:01

@midnight coder: "Bizony, ha ilyesmit művelnek akkor ki ám."

sokkal valószínűbbnek tartom, hogy hasonló helyzetben menne a maszatolás - például mint a moldáv meccs előtt magyarokat verő Pintér-brigád esetében -, meg az is a komcsik ármánykodása lenne.

lesz ilyen ügy, megvárom. a reakciókat is.

(nagy lesz a kuss és a sumákolás...)

Hurri Kán 2010.10.11. 14:58:01

@idelle: akkor jól sejtettem hogy ez lesz a következő...

Deuce Bigalow 2010.10.11. 14:59:00

holnap majd az áll itt, hogy Ovi robbantatta fel a gátat, ugye?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 14:59:48

@midnight coder: "Kis hazánkban van olyan hogy független bíróság és ügyészség ? Vagy volt valaha?"

nem nagyon. és az én életemben már nem is lesz...

tapangász 2010.10.11. 14:59:56

Fidesz-Magyar Népköztársaság Kht.

Honnét veszed, hogy "közhasznú társaság"?!?
A többi állításod-jövendölésed sajnos stimmel.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:00:28

@Deuce Bigalow: "holnap majd az áll itt, hogy Ovi robbantatta fel a gátat, ugye?"

minek próbál olvasni, akinek nem megy?

sárkányfő 2010.10.11. 15:00:57

@midnight coder: viccelsz, ugye.

én a hatályos és biztosnak vélt jogrendszerben szerződést kötöttem egy magáncéggel, mely alapján fizettem nekik a pénzt havonta, amit a szerződés szerint ők kamatoztatnak meg nyugdíjas koromban adnak járulékot. egyszerűsítve ez van.

most akkor rá fogja tenni az állam az én pénzemre a kezét? ez állami rablás. ne vicceljünk már.

és az hogy az állam állami garanciát ad nem hat meg, minden bankbetétre is garancia van, az állam most is a mi pénzünkből segít a katasztrófában, rengeteg eu-s projekt mögött van magáncég-érdek és állami garancia, stb, stb. ezer helyen van állami garancia, attól még nem teheti rá a kezét az én saját magánpénzemre.

vkbonaparte 2010.10.11. 15:01:16

"kedves" postíró
gondolom a ma esti "átv" magát újságíró klubjában szereplő szartöltelékek egyike lehetsz de rokoni szálak biztos összekötnek velük
hogy a pokolba tudsz politikai alapon kezelni egy ilyen tragédiát mi?! egy igazi seggfej vagy.. ennek semmi köze a politikához, fideszhez. példaértékű, ahogy emberek önzetlenül összefogtak segítenek ahol csak lehet. nyílván te szarsz mindenre. minden normális ember meg rád, te véglény.
remélem egyszer ott rohadsz majd roncskocsidban az autópálya melleti pöcecsatornában és egy hétig se találnak rád mert anyádnak sem hiányzol..ja az nem is volt csak két apád :-)

Terézágyú 2010.10.11. 15:01:28

Nagyon jó a cikk !

Mellesleg az akadémiai állásfoglalás kapcsán: le merem tenni a nagyesküt, hogy ugyanazok nem fogadják el az akadémia véleményét, akik annak idején nem fogadták el a h1n1-ről szóló híreket sem.

Azt mondja a todomány, hogy a h1n1 veszélyes? uggyanmár, a tudjukkik terjesztik ezt.
Azt mondja a todomány, hogy a vörösiszap (annyira) nem veszélyes? uggyanmár, a tudjukkik terjesztik ezt...

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:02:54

@mement:
Most ugye nem kell elkezdenem magyarázni, hogy az ügyészség/rendőrség a nyomozás közben nem szokott adatokat teregetni.
Nagyon magas labda, hogy Budaházy ügyében a mai napig senki nem tud semmit, mégis régóta ül már. Ott érthető az ügyészség álláspontja, egy cégvezetőnél nem. Hogy is van az a minden állat egyenlő?

ősirománszokás 2010.10.11. 15:02:55

Elképesztő a sötétség a fejekben. Ok, a MAL elqrta, igaz a jelenlegi setup még állami cég korából maradt fenn. Nade; vizsgálat mint olyan, tények közlése, felelősség megállapítása? Csak nekem hiányzik? Felelősség megállapítása után kárrendezés? Mindez a megfelelő szervek bevonásával? Aztán akkor, ha a MAL nem tud fizetni,tartozás fejében állami tulajdonszerzés. Ez így ok lenne; de hőbörögni, parancsolgatni megmondani a tutit megfelelő információk nélkül? ÁLLAMOSÍTANI csak mert az egy jó ötlet és különben is kommerek a tulajok? Ennyi retardált kedves polgártársamnak ment el a maradék esze is?
Akkor lenne egy naiv kérdésem, mi lesz ha van egy cégem amely mondjuk olyan technológia előállítására képes amely nemzatgazdaságilag fontos? Jön egy új törvény és szevasz államosítunk? Vagy ha netalán olyan káresemény történik -mert azért szokott- amely adott cég kötelezettségein túlmutat? Államosítunk? Hol lesz a jogbiztonság, az intézményiség? Hol húzzuk meg a vonalat és kik döntenek milyen alapon magántulajdonról? Feltételezve hogy nem bűncselekmény történt a vörösiszap kapcsán; a korlátozott felelősség intézményét felejtsük el? A bíróságot bezárhatjuk, mert innentől a kormány -meg annak a rendkívül hozzáértő tisztviselői- mondják meg a tutit? Eddig is balkáni ország voltunk de ez azért kicsit erős. Viktoréknak üzenném hogy a szocializmus nem azért volt sz@r mert nem ők csinálták. Félreértések elkerülése végett a MAL nagyot hibázott, és felelnie is kell érte. Még azt sem mondom hogy az állami felügyelet rossz ötlet. De vannak törvényeink amiket lehet követni ilyen esetekben. Lehet a szabályok szerint játszani. Nagyon rossz és veszélyes útnak gondolom azt, hogy a parlament kézivezérlés alatt esetekre szabva hoz olyan törvényeket amelyek egy csomó alkotmányossági problémát felvetnek.

Publius Decius Mus 2010.10.11. 15:03:28

Mit kell ezen ennyit lelkizni? Annyira fáj, hogy baloldali milliárdosoknak kevesebb pénze lesz és egy jobboldali kormány takarítja a romokat?

A száraz tények: Egy gyár felelőtlenségből környezeti és gazdasági kárt okozott, emberek haltak meg. Tán szokatlan még, de bűntető eljárás indul meg haladéktalanul, valamint a helyreállítást fizető adózók kártalanításánk bebiztosítása a gyár vagyonának és működésének átvételével. Több gondolat, kevesebb indulat kedves idelle!

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:04:16

@idelle:
Az, hogy te elképzelhetetlennek tartod, hogy az állam így működjön elég elkeserítő. Hűen tükrözi hová jutottunk 20, meg 40 év alatt...

Terézágyú 2010.10.11. 15:04:55

@Deuce Bigalow:
"holnap majd az áll itt, hogy Ovi robbantatta fel a gátat, ugye? "

Persze hogy ő. Hiszen a 9/11-et is az amcsik maguk csinálták, ugyebár.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:05:37

@tapangász: "Honnét veszed, hogy "közhasznú társaság"?!?"

mer' anno is azok csináltak kht-t, akik azt mondták, hogy nem profitorientáltan működnek...

midnight coder 2010.10.11. 15:05:40

@ó jaj: Nem egészen. Te fizetted a TB-det mint mindenki más (és főleg, a melóhelyed fizette utánad), azt pedig (legalábbis egy részét) állam bácsi átutalta a magáncég számlájára. Csakhogy, van nekünk egy felosztó-kirovó állami nyugdíjunk ami normál körülmények közt úgy műxik, hogy amit a mostani nyugdíjasok befizetnek a TB-be, azt fizetik ki a nyugdíjasoknak. Márpedig, amit a céged a nyugdíjkassza helyett a manyugba fizetett, azt nyilván állam bácsinak kell kipótolnia.

Ez más eset ahhoz képest, mint amikor te a leadózott, letébézett nettó jövedelmedet beteszed a takarékba.

sárkányfő 2010.10.11. 15:06:15

@Muad\\\'Dib: már hogyne tudnánk. ő volt az erzsébet hídi "hős", rendszeresen feltűnt a zavargások körül, és állítólag a magyarok nyilai vezetője volt. államrend megdöntésére való kísérlettel vádolják.

stb, gondolom van más is, és mindezt csak véletlenül tudom, nem is követem ezt a sztorit, csak ami véletlenül elém kerül, mert speciel ez nem érdekel annyira.

Terézágyú 2010.10.11. 15:06:45

@Muad\\\'Dib:
"Az, hogy te elképzelhetetlennek tartod, hogy az állam így működjön elég elkeserítő. Hűen tükrözi hová jutottunk 20, meg 40 év alatt... "

Akarod mondani 150 év alatt...

Jofiu 2010.10.11. 15:07:20

Ha jol ertettem a hireket meg nem az tortent, hogy a gyarat allamositottak, sem az hogy atutaltak a vezetok penzet valami allami szamlaszamra.
Hanem elokeszitettek a terepet ennek lehetosegere. Mikorra kiderul, hogy a ceg a felelos.

Ami valljuk be nagyon sanszos. Az hogy egy allami ellenor nem tud minden loszart megvizsgalni, vagy nem vesz eszre mindent, az ne legyen mar indok arra, hogy ok mindent faszan csinaltak.
Elsosorban az uzemelteto feladat a megfelelo mukodes. Kesz.
Arra hivatkoznak hogy betartottak a szabalyokat? Most ez azt is jelenti maguktol nem torekednek arra, hogy biztonsagosan mukodjon, hanem rabizzak az altalanos szabalyokra, hogy az majd biztos eleg lesz az o konkret esetukre is, nem is kell tobbet tenni? Eleg felelotlen a szabalyokat mint maximum szint elfogadni. Inkabb mint minimum kell.
Jok az allami ellenorzesek, mert kereteket adnak annak mit csinalhat valaki es mit nem, elkerulendo bizonyos elore lathato altalanos problemakat, de ha valaki valamit elszar, es azt nem veszi eszre az ellenor, az nehogy mar felmentse azt aki hibazik (akar szandekosan, akar hanyagsagbol).
Nem mondom hogy az ellenorokre es ellenorzesre nem kell levonni a megfelelo konzekvenciakat, de nehogy mar az ellenorok legyenek a hibasak mert valaki nem biztositja a megfelelo minosegu mukodtetest. Aki mukodteti annak van kontrolja elso sorban azon, mit hogyan csinal, a szabalyok az a masodik vonal.
Analogiakent lehet, hogy a Kresz-ben sincs benne pontosan mikor kell fekezni egyes esetekben, de ezert ha valaki rosszkor csinalja akkor meg nem a szabalyozas lesz a hibas, csak mert nem szolt pontosan hany masodperccel az allo akadaly elott kell benyomni a feket 90-es temponal szaraz uton hatszellel. Itt sem lehet mindent leszabalyozni az utolso reszletig, csak keretet adni, a pontos es biztonsagos mukodtetest az uzemeltetonek kell biztositania.

Egy ekkora muszaki dolgot felepiteni es mukodtetni felelosseggel jar. Ha nem szabotazs volt akkor annak a legkisebb az eselye, hogy egy nem ismert mechanizmus van a dolog mogott (amugy elozetesen maga a Mal cafolta ezt a kozlemenyeben: www.mal.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=Vorosiszap_HIR_HU, mondvan megcsuszott az agyagos talajon). Sokkal valoszinubb, hogy kello figyelemmel elkerulheto, kivedheto, vagy eszreveheto lett volna az egesz.
Persze ez meg mindig nem garantalja, hogy igy is volt, de valoszinusiti, ez a kiindulo hipotezis, nem pedig mondjuk Al-Qaeda bosszu Kolontaron vagy terido kontinuum problemak.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:07:21

@Muad\\\'Dib: "te elképzelhetetlennek tartod, hogy az állam így működjön"

2010-ben, Magyarországon, igen.

te érdekből (vagy számításból) vagy meggyőződésből azt gondolod, hogy jó irányba megyünk. húsz év múlva kiderül...

mement 2010.10.11. 15:07:34

@Muad\\\'Dib: Budahazy ugyeben eleg sok mindent lehet tudni, az ugyben leginkabb a informaciok es bizonyitekok hitelesseget kerdojelezik meg az erintettek.

Hurri Kán 2010.10.11. 15:07:57

@Publius Decius Mus: bizonyos embertípust a tények a legkevésbé sem zavarnak.

megint 2010.10.11. 15:07:58

Idelle, mindig fura nekem mikor szocik Szenteznek a fidesz kapcsán irónikus módon, miközben a saját tv-ün adják a hitgyülis(live) meg a 700-as klubbos térítést. Én úgy tudom, hogy a szocik 12 évet voltak kormányon, tehát az állami vagyon(adófizetők pénze) ellopásában szép szerepük volt, persze az is igaz, hogy az mdf-nek van a legnagyobb szerepe abban, hogy ingyen kaptak gyárakat ezek. A fideszhez közeli milliárdosok majdnem mind mszp közeli milliárdosok voltak nem is olyan régen, csak hát ferenc kiadta az útjukat, és a zseniális tevékenységüknek hála szar helyzetbe hozták őket, ellentétben az állami szférában dolgozó kiskirályokkal.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:08:04

@ősirománszokás:
"...Aztán akkor, ha a MAL nem tud fizetni,tartozás fejében állami tulajdonszerzés. Ez így ok lenne..."
Bár nem egy méret, de lásd Bopal. A cég a bírósági végzés végére már rég nem létezett, minden vagyont kivettek, és felszívódtak vele. Az sokkal igazságosabb valóban.

mehr luft 2010.10.11. 15:08:45

@mortadella: Rossz az analógia.
Akkor lenne helyes, ha a hatóság jogsit ad egy színvaknak és abból lesz baleset.

Themisz 2010.10.11. 15:09:53

Két dolgon akadtam meg a posztban, a többivel nagyjából egyetértek.
1.
"Az sem lep meg, hogy szinte rögtön itt termettek a zöldbékések és egyből lehurrogták a Magyar Tudományos Akadémiát, elvégre ez utóbbi - a zöldekkel szemben - még nem feltétlenül megbízásból dolgozik."

A zöld szervezetek nem állami pénzből dolgoznak, az Akadémia igen, az Akadémikusok pedig sokszor indokolatlanul is nagy pénzt vesznek fel, 0 mostanában készült publikációval és tudományos tevékenységgel, így az aktuális vezetőknek mindig a kormány kiszolgálása az érdeke. Ráadásul a "zöldek" sokszor nem is magyarok, a Greenpeace is sok külföldi szakértőt hozott, a minta egyik részét is Bécsben vizsgálták, így ezt a mondatot nem tudom igazán mire vélni...

2.Az autós analógia. Gyanítom, több ember hal meg rákban Magyarországon, mint autóbalesetben évente, ráadásul a ráknak sokkal több köze van az iszaptározó által megvilágított problémákhoz is.
A környezetszennyező üzemek problémája nem csak az egyszeri, pár száz embert érintő katasztrófákról szól, hanem arról a több százezer vagy millió emberről, aki nem is tudja milyen szennyezés éri folyamatosan, eltussoltan a földet, a levegőt és a vizeket, ahogy történt korábban itt is, a helyi lakosok és az ajkaiak szerint is, akiknél a tározóval szomszédos utcában minden házra jutott egy rákos.
Ezért ezt a szomorú alkalmat igenis meg kell ragadni szigorúbb szabályozások bevezetésére, és nem demagóg autós példákat kell hozni.

Terézágyú 2010.10.11. 15:09:55

@Jofiu:
"Az hogy egy allami ellenor nem tud minden loszart megvizsgalni, vagy nem vesz eszre mindent, az ne legyen mar indok"

Legalábbis ha az állami ellenőr az fideszes :)

Ha ez gátszakadás egy évvel ezelőtt következett volna be, akkor éppen a fidesz követelné a leghangosabban a környezetvédelmi miniszter sőt akár az minelnök lemondását :)

csipikeazóriástörpe 2010.10.11. 15:10:19

@Publius Decius Mus:Ha téged lecsapna a szomszédod egy baráti csevej kapcsán, akor a rendőrség ismeretlen tettes ellen fog nyomozást indítani.Itt viszont frankón nevesítve lett a felelős, még mielőtt a vizsgálatot megkezdték volna.Ebben a sztoriban ez legalább akkora gáz, és legalább akkora kárt okoz, mint maga az iszap

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:11:00

@megint: "szocik Szenteznek a fidesz kapcsán irónikus módon, miközben a saját tv-ün adják a hitgyülis(live) meg a 700-as klubbos térítést."

nincs saját tévém. leszarom az egyházakat.

"A fideszhez közeli milliárdosok majdnem mind mszp közeli milliárdosok voltak nem is olyan régen"

nem telejesen így van, de van benen igazság. viszont onanntól, hogy egy oligarcha fidesz közeli, megszűnik szipolyozó oligarchának lenni, és egyből Nemzeti Nagyvállalkozó válik belőle.

ezt (is) mondottam...

sárkányfő 2010.10.11. 15:11:51

@midnight coder: egyrészt már rég nem tisztán felosztó-kirovó a rendszer, mert ezen az úton nem jön be annyi pénz, másrészt, és ez a lényeg, ami elkerülte a figyelmed: van egy jogrendszer. egy jogbiztonság. mindegy milyenek a körülmények (én amúgy magam után fizetek), egy magáncégben lévő pénzem, akár bank, akár nyugdíjpénztár az, vagy bármi más, egyszerűen nem veheti el az állam, amennyiben legálisan, az aktuális jogrendszernek megfelelően került oda. ez a jogállamiság vége lenne.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:11:56

@idelle:
Továbbra is azt mondom, elég sovány érv a felelősségre vonás kérdésében, az én nem hiszem, hogy jót akarnak kitétel.

Roa 2010.10.11. 15:12:20

Kiírtad magadból. Most már beveheted a gyógyszered...

plephyl 2010.10.11. 15:12:48

ez már tényléeg viktatúra kérem szépen!

hát nem tudjátok felfogni, hogy az iszap nem veszélyes anyag? nem? nem lehet megérteni, hogy természeti katasztrófa volt? nehéz felfogni?

szegény mal milliárdokat költött karbantartásra, ti meg felaksztanátok szegény, lelkiismeretes embereket?

komolyan nem értem, minek kellett odaköltözniük? keresték ezek a bajt maguknak, annyi szent.

a mal zrt. semmiről nem tehet, egy kis enyhén lúgos (pH14) víztől senkinek sem lett baja, akik kórházban vannak mind szimulánsok.

bízom benne, hogy a független bíróság egy pártatlan vizsgálatot fog lefolytatni és 2023-ban megszülethet az igazságos ítélet.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:14:10

@csipikeazóriástörpe:
"...Október 5-én délutánig a Kolontár feletti másik tározóban 100 000 liter lúgos vizet semlegesítettek savval; a szennyező árhullám elvonulása után ezt elkezdték leengedni a Torna-patakba. Büntetőeljárást kezdtek ismeretlen tettes ellen, hogy kiderítsék, kit terhel az anyagi és büntetőjogi felelősség..."
Miről beszélünk?

karikaV43 2010.10.11. 15:14:15

@Trompf: kár,hogy minimális az IQ szinted és még szöveget sem tudsz értelmezni.Nem a felelősségre vonás a probléma,hanem a vissza államosítás és az a tény,hogy az illés zoltán(kis betű a tetü is)emberei 2 hete vizsgálták meg a gátat,és jó komcsi módra rendben találták.Holott nyár eleji műhold felvételeken jó látszik a szivárgás,szép vörös foltot hagyva a földön.Nem a fityiszbe rúgnak azok akiknek nem tetszik a kormány ténykedése.

sárkányfő 2010.10.11. 15:15:30

@plephyl: nem szép tőled, hogy mentegeted a valódi felelőst, aki szar talajra építette és engedélyezte a tározót.

meg kéne már tudni a nevét, valami nagy ember lehet, ha elintézte hogy helyette más üljön.

csoko20 2010.10.11. 15:16:45

Illés Zoltántól csak azt fogják elkobozni, amit az oligarchák a zsebébe csúsztattak vagy ő is vállalja a felelősségét?

sárkányfő 2010.10.11. 15:17:37

@karikaV43: ez a nyári fotó hihetetlen mennyire beakadt egyeseknek, és nagy örömükben, hogy bizonyítékot találtak, azt sem látják hogy nem az a fal omlott le, amelyiken látszik elmosódva rossz felbontásban valami, hanem az északi fal...

Logan Grimnar 2010.10.11. 15:17:40

Idelle, megint sikerült teljesen demagógnak lenned. Elhiszem, hogy nem tetszik neked a 2/3-os Fidesz vezetés, személyes kötődéseid vannak a baloldal prominens személyeihez, és az elmúlt évek során rendesen profitáltál anyagilag ebből, de egy tragédiát, és azt azt követő hatékony és korrekt intézkedéseket átlátszó és primitív módon hülyeorbánozásra és hülyemagyarozásra valamint áltudományos fejtegetésekre felhasználni csak téged minősít. Szívemből szánlak, te szerencsétlen.

sárkányfő 2010.10.11. 15:19:11

@karikaV43: amúgy illés emberével nem az a baj, hogy ellenőrizte a gátat, úgy ahogy, hanem hogy semmiféle környezetvédelmi tapasztalata nincs, és így lett kinevezve igazgatónak. na ez a nagyon gáz. neki is, meg annak is aki kinevezte.

freagle 2010.10.11. 15:19:36

Nem az a kérdés, hogy a MAL hibás-e. Ezt elvben normálisan ki lehetne vizsgálni, és el lehetne dönteni.

A probléma az, hogy ez az eljárás, amit a Fidesz művel, nem jogállam. Ez a dél-amerikai banánköztársaságok eljárása: az elnök-diktátor egyszer csak bejelenti, hogy államosítják a külföldi olajcégeket/termőföldeket/stb. A nép javára, az igazságosság nevében. A nép meg ujjong hozzá.
Na ez történik most itt is: a miniszterelnök bejelenti, hogy elveszi más magántulajdonát az igazságosság nevében, a nép javára - a sok ostoba kispénzű meg ujjong hozzá.
Ez az alkotmányos alapjogok (ld. a magántulajdon szentsége) lábbal tiprása.

Tudom, mi jön:
1. Pesze-persze, spontán privatizáció. Lettél volna ott, csináltad volna te. 20 év telt el azóta, aki csak "lopott" (igazából jó helyen volt, és élt is vele), de azóta sem csinált semmit, márt rég tönkrement. 20 évig nem lehet talpon maradni, ha nem teszel bele munkát, hozzáértést, energiát.

2. De akkor is felelősök! Ezt független bíróságnak kellene megállapítania és nem a miniszterelnöknek.
Ugyanakkor el kéne gondolkodni azon, hogy a tulajnak a vagyona jórészt ez a cég, ebből vannak a milliói. Ha valakinek nem hiányzott a gátszakadás, az bizony a tulaj. Nyilván eddig is úgy vezették a céget, hogy ne legyen baj, most is úgy gondolták, hogy nem lesz. A világ legnagyobb hülyesége lenne megvenni egy hatósági ellenőrt, aki azt mondja, hogy gáz lesz, és hagyni, hogy tényleg gáz történjen. Aki ilyet állít, az szerintem minimálisan sem gondolkodik.
Mellesleg a nagy felelősségre vonástól egy szerencsétlenül jártnak sem lesz lakása, ingósága, megélhetése...

sárkányfő 2010.10.11. 15:20:31

ezt írja itt kettővel feljebb valaki:
"személyes kötődéseid vannak a baloldal prominens személyeihez, és az elmúlt évek során rendesen profitáltál anyagilag ebből"

én nem ismerem a blog tulajt, ez igaz vagy csak a mocskolódás?

ősirománszokás 2010.10.11. 15:21:10

@Muad\\\'Dib: ÉS mégis hogyan csinálnák ez esetben? A cég tulajdonosi köre nyilvános, az eszközei nem túl könnyen mozdíthatók gondolom, és esetleg oda is lehet rá figyelni. Szerintem ami kívánatos lenne egy ilyen esetben: Cég kártérítését megállapíták, illetve ezen felül azt hogy az okok közül mi róható fel nekik -illetve mi a szabályozónak pl.-. A cég fizet, vagy nem fizet és csődeljárás alá kerül. Állam mindent megtesz annak érdekében hogy a cég - és vele együtt 1100 munkahely- megmaradjon. E helyett mi lesz: Vizsgálat lehet hogy lesz, de hogy 20 ellentétes verzió lát napvilágot a médiában az szinte biztos, céget jó eséllyel államosítják, mint ilyen 1-2 hónap alatt tönkremegy, dolgozók kirúgva. Szabályozó oldalán felelős nem lesz. És mindenki boldog lesz, leszámítva azt a cca 5-10 ezer embert akinek nem csak a környezetét de az életét is tönkreteték. Bár tudom majd a +1 millió munkahelyből jut nekik is. Lehet hogy nem jó példa, de mondjuk a BP-nél megnéztem volna hogy mit kap a fejére aki államosítást kezd el rebesgetni.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2010.10.11. 15:22:04

@megint: És természetesen a "régi komcsi" az előző rendszer azon szereplőit jelenti, akik a baloldalon maradtak, akik viszont átálltak, és úgy privatizáltak, tehát a jobboldalon, azok derék magyar emberek. (Széles Gábor, hogy egy gyors példát említsek). És természetesen a politikusok közül is azok a "régi komcsik", így tehát pl. Pozsgay, Schmitt Jómagyaremberek, Gyurcsány meg régi komcsi.
Értem.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:22:12

@Themisz: "Greenpeace is sok külföldi szakértőt hozott, a minta egyik részét is Bécsben vizsgálták, így ezt a mondatot nem tudom igazán mire vélni..."

a Greenpeace-t egyrészt azért hoztam, mert a finanszírozásuk miatt előfordul, hogy nem pártatlanok és (cég)érdekeket szolgálnak.

másrészt sokan leegyszerűsítik a dolgot, és csak azért, mert ők zöldek, egyből jobban hisznek nekik, mint mondjuk egy MTÁ-nak.

"Ezért ezt a szomorú alkalmat igenis meg kell ragadni szigorúbb szabályozások bevezetésére, és nem demagóg autós példákat kell hozni."

a poszt egyik fele az állampolgári felelősségről (is) szól. a példa lényege, hogy egy évben ötvenszer több embert ölünk meg, mi egyszerű állampolgárok, mint ahányat megölt ez a katasztrófa, a felháborodásuk nagy részét - pl. önvizsgálat helyett - mégis ide öntik a kedves honfitársak.

a szabályozás/ellenőrzés/stb. szükségességét nem vitatom.

karikaV43 2010.10.11. 15:24:27

@Csirke72: kezd a fityisz oldalán,pintér,orbán stb,stb.. vagyona honnan van?

Terézágyú 2010.10.11. 15:24:31

@ó jaj:
"az elmúlt évek során rendesen profitáltál anyagilag ebből"

Én se ismerem őt, és nem is érdekel, de azt tudhatnád, hogy ma Magyarországon kizárólag a baloldalon csinálnak mindent pénzért: újságot, blogot, kommentet. A jobboldalon kizárólag a haza- és igazságszeretet motivál mindenkit. Újságírót, bloggert, kommentelőt egyaránt.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:25:02

@ősirománszokás:
Nagyon könnyen mozgatható egy cég vagyona. És jelenleg pont azt csinálják, amit emlegetsz. Valaki odaültetnek a céghez, aki figyeli, hogy ne hordjanak el mindent.

Jofiu 2010.10.11. 15:25:49

@karikaV43:
Ha a szeptember 23-i vizsgalatra celzol, az a talajvizek vedelmerol szolt.
A gat nem a talajvizeken keresztul szedett halalos aldozatokat, hanem pongyolan fogalmazva eltort. Azt a problemat statikai vagy talajmechanikai vizsgalatok tudnak ellenorizni. A foldalatti vizek vedelme szempontajbol megfelelhetett a gat. A repedeseket ha nem okoztak nagy merteku szennyezest (egyaltalan ezt is jo lenne tudni mi szamit annak, biztos van hatarertek) nem vezetik bele a talaviz vedelmi jegyzokonyvbe. Vagy lehet belevezettek, de meg hatarerteken beluli volt? Nem artana latni eloszor mit vizsgaltak es milyen eredmennyel.
Autoknal is ha a fekek hibasak akkor nem a karosanyag kibocsatast vizsgalo embereket kellene eloszedni.
Mindezzel csak azt akarom mondani, tudni kellene pontosan mit vizsgaltak es reszleteiben milyen eredmennyel, ha gyanus volt valami szoltak e a megfelelo szervezetnek rola legalabb meg ha hataskoron kivuli is az ugy. Ezeket nem artana tudni mielott palcat torunk.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:26:16

@Logan Grimnar: "nem tetszik neked a 2/3-os Fidesz vezetés,"

lehet, hogy kis idő múlva már jóval többeknek nem fog tetszeni. én akkor majd háttérbe húzódok, tudod, soha nem szerettem a tömeggel menni.

"személyes kötődéseid vannak a baloldal prominens személyeihez"

egyszer - vendéglátósként - kiadtam egy rostos baracklét Kovács Kálmán hírközlési miniszternek, egy rendezvényen. másról nem tudok.

"egy tragédiát, és azt azt követő hatékony és korrekt intézkedéseket átlátszó és primitív módon hülyeorbánozásra és hülyemagyarozásra valamint áltudományos fejtegetésekre felhasználni csak téged minősít."

visszafika letudva, szövegértő olvasás egyes. ugorgyunk.

soproni1 2010.10.11. 15:26:39

@Terézágyú:

Igazságos a Mi Urunk, a gazdagnak ételt, a szegénynek étvágyat adott !

(Sándor György)

satobrion 2010.10.11. 15:27:29

Nagy buli ez a FIDESZ-nek. Csapást mérhetnek néhány baloldali üzletemberre, állami kézbe vesznek egy gazdaságos vállalkozást. A legjobban Orbán családja jár, mert a papa bányájából származik a dolomit. (talán véletlen?) Az egész ügyön persze az ügyvédek fognak a legnagyobbat kaszálni. Vizsgálati eredmény még nincs, törvényt módosítok, hogy elvehessem a gyárat, letartóztatok egy pár embert, de még nem tudom mivel fogom vádolni. A 600 méter hosszú gát egy baromság. Ha az iszap kiömlik, szépen megkerüli azt. Miért nem az eredeti gát mellé építik, vagy miért nem a gátat erősítik? Az egészben olyan érzésem van, mint az afrikai, vagy szovjet elintézési módban

Devil 2010.10.11. 15:27:57

Ez a vissza-allamositas erdekes egy kerdes, mert ugye milyen jogon venne el a kormany maganemberektol az o tulajdonukat? Ha en kidontok az autommal egy oszlopot, akkor ezentul majd elveszik az automat es allami sofor fogja vezetni de nem oda ahova en akarok menni hanem ahova ok akarjak? Ezt nem lopasnak hivjak?
Mit ir az Alkotmany a magantulajdonrol?
Ez az egesz nagyon buzlik, fejetol a farkaig.

sárkányfő 2010.10.11. 15:28:07

@Terézágyú: ja, tényleg, egy pillanatra kiment a fejemből...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:28:09

@Logan Grimnar: "az elmúlt évek során rendesen profitáltál anyagilag ebből"

ha az lenne a fedezeted a kosztpénzre, éhen halnál... ;-))

soproni1 2010.10.11. 15:28:45

@Muad\\\'Dib:

Vagy, hogy máshova hordják, mint a Sukorói beruházás is támogatva lesz, ha a mieink is hordhatják a zúzott követ.
Kis ország ez. Csak a kicsiknek cserélhető szopófejes.

Devil 2010.10.11. 15:30:09

@Muad\\\'Dib: Hat persze hogy ezert, mi masert?

soproni1 2010.10.11. 15:30:46

@idelle:

Ma egy baracklé, holnap a vilááág ?

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:31:01

@Devil:
Ha a kocsiddal 10 milliós oszlopot döntesz ki a te hibádból, akkor a bíróság nem csak a kocsidat fogja elvenni.
Ugyanis itt 1 milliárdos összegről beszélünk. A te példád ótvar marhaság, hiszen a kocsi és az oszlop ára nem összevethető.

Publius Decius Mus 2010.10.11. 15:32:34

@idelle: Ebben igazat adok, hogy a Greenpeace nem mindig pártatlan, de 2010-et írunk. Nehezen értelmezhető, hogy független, meg pártatlan.

Másrészt ne maszatolj itt hétköznapi állampolgári felelősségel, meg autós balesetekkel. Itt és most arról van szó kik a felelősök az iszonyú anyagi kárért és az emberéletekért ebben az esetben. Naná, hogy el kell tőlük venni az ellentételezés összegét és bűntetőjogi felelősségüket is tisztázni kell. Pont. Mit kell bal meg jobboldalazni? Ha kommunista lennél már akasztást akarnál a kapitalistákra. Vagy nem?

Terézágyú 2010.10.11. 15:34:52

@Muad\\\'Dib:
"A te példád ótvar marhaság, hiszen a kocsi és az oszlop ára nem összevethető.

:))
Miért nem?
kocsi (kis érték) -> oszlop (kis érték)
cég (nagy érték) -> több falu, emberélet (nagy érték)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:37:53

@Publius Decius Mus: "Itt és most arról van szó kik a felelősök az iszonyú anyagi kárért és az emberéletekért ebben az esetben. Naná, hogy el kell tőlük venni az ellentételezés összegét és bűntetőjogi felelősségüket is tisztázni kell. Pont. Mit kell bal meg jobboldalazni? Ha kommunista lennél már akasztást akarnál a kapitalistákra. Vagy nem?"

én inkább csöndben leülnék egy sarokba, megvárnám a PÁRTATLAN vizsgálat eredményét, megnézném, hogy annak megfelelő-e a büntetés, megfelelő-e a kármentés-kártérítés, és ha igen, akkor bólintanék egyet és mennék a dolgomra.

ezzel szemben...

Martian (törölt) 2010.10.11. 15:38:37

@Devil: Ez a vissza-allamositas erdekes egy kerdes, mert ugye milyen jogon venne el a kormany maganemberektol az o tulajdonukat?

Pl. a kisajátítás és a zálog alá vétel korántsem ugyanaz.
Rendkívüli helyzetben pedig bármit akár katonai irányítás alá is lehet vonni (az un. demokratikus országokban is).

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:38:46

@Terézágyú:
Nem, nem és nem. A cég biztosítása, bejelentett tőkéje, nemhogy az 1 milliárdot nem fedezi, de még a töredékét sem.

Rive 2010.10.11. 15:40:27

@ó jaj: De, az a fal omlott le. Tessenek megkülönböztetni a grinpisz/2008 blamázst és az Interspect-légifotót juniusból:
hirszerzo.hu/image.aspx?id=ad3bb28f-e82d-479d-a695-866c3068b2d5&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c

Terézágyú 2010.10.11. 15:41:56

@Muad\\\'Dib:
"A cég biztosítása, bejelentett tőkéje, nemhogy az 1 milliárdot nem fedezi, de még a töredékét sem."

ja így érted a nem összemérhetőséget ...

De ha a töredékét sem fedezi, akkor meg pláne miért kell kapásból elvenni, vizsgálatok stb. nélkül...? :-O

Grigorij 2010.10.11. 15:42:10

Azért erre igaz a blog címe:

"Trompf · trompf.blog.hu 2010.10.11. 14:32:42

I.: Azt azért lássuk már be, hogy beszakadt a védőgát légyszi, és hogy elöntött egy Magyar falut. Elnyelte az iszap. 7-en meghaltak.

II.:A védőgát tudtommal (ha nem így van, írj még lehetőségeket) csak azért omolhatott be, mert nem építették meg rendesen, és nem ellenőrizték azt rendszeresen (mondjuk soha).

III.:Ez pedig csak úgy fordulhatott elő, hogy vagy lefizették az erre hivatott ellenőrzéseket végző hivatalt, vagy azok felületesen vizsgálódtak.

III.-ban szereplő emberek felelősségét meg kell vizsgálni kétségtelen. De ezek mentesítése, vagy elítélése nem lehet ok arra, hogy az (II.-ben szereplő) építést és az építmény ellenőrzését végző tulajdonosi kör felelőőségét elbagatelizáljuk."

I. - Ez igaz!
II. - Honnap a pcsából veszed? Te miért ÁLLÍTSZ valamit, amit majd ezt követően fognak a szervek kivizsgálni!!???
III. - Te ott voltál??? Amikor lefizették???

És igen! Ki kell vizsgálni!
De nem úgy, hogy OV már az első nap megnevezte a "bűnösöket" és mert a köznép vért kíván, e mögé bújva
:
1. le lehet számolni egy csomó ellenféllel
2. további törvényeket lehet hozni a hatalom érdekében
3. meg lehet szerezni gyárakat, ipari tevékenységeket!

És közben az idióta nép ismét csak tapsol, és nem veszi észre, hogy érdemi dolog valahogy nem történik...

xboxer 2010.10.11. 15:42:36

Tehát a mai nap mérlege:
1. A Fidesz megkezdi a nem baráti vállalatok államosítását. Kiváncsi vagyok ki lesz a következő?
2. Médiatanács: a magyar médiát ellenőrző testület négy tagját a Fidesz jelölte (9évre!!!), egyet pedig Orbán Viktor.
Plussz:
Isten és Szentkoroma az alkotmányban.
Nyenyi a falakra kiakasztva.
2/3 a parlamentben.
Bankadó kivetve.
Remélem még nyitva a határok, mert lassan csomagolok.

Táskás Tóni 2010.10.11. 15:43:18

Mit vártatok Orbán kisz titkártól mszmps apukával? Liberálisként folytatta , majd hirtelen vallásos lett jó kis családi vagyonnal a háta mögött , most pedig vissza a gyökerekhez ,államosít egyszemélyben megállapítja a felelős személyét nemsokára kacsintgatni kezd ,mint Kádár.Nagy ember és tévedhetetlen. Igen felelősségre kell vonni a károkozókat , börtönbe kell zárni őket , de ne Orbán és Illés mondják meg , hogy ki volt a bűnös.

Szarazinda 2010.10.11. 15:43:52

Azért én állatira kíváncsi volnék, hogy a Közép Dunántúli Környezetvédelmi Hatóság (bocsesz, ha nem pont így hívják), amely a tragédia előtt nem sokkal ellenőrizte az egész létesítményt az miért is nem felelős egy cseppet sem? Illetve ez miért nem vetődik fel egy mondat erejéig sem a "pártatlan" MTV híradójában szemben a gátszakadás szempontjából minden bizonnyal döntő jelentőségű hírrel szemben, amelyet hosszú perceken keresztül ecseteltek, hogy ez a cég üzleti kapcsolatban állt valamikor, valamilyen, offshore (még ki is fejtették, hogy tehát tisztázatlan tulajdonosi hátterű) Gyurcsán érdekeltségű céggel.

Gratulálok, aki ezek után még mindig elhiszi ennek a kormánynak egyetlen szavát is akár az iszapkatasztrófával, akár a közmédiumok függetlenségével kapcsolatban az minimum gyermekien naiv, és akkor még megengedő voltam.

Jofiu 2010.10.11. 15:44:43

@satobrion:
Egesz biztos, hogy kevesbe vonakodva teszik most ezt, mintha ha mondjuk Pinter unokaoccseirol lenne szo akik a Fidesz idejeben szedtek meg magukat (ez itt csak gondolati feltetelezes volt), de van egy olyan erzesem a kulonleges merteko akciokat (egyelore elokeszites) eloidezhette az a teny is, hogy 7 ember halalat, tobb mint szaz sebesuleset okozo, sokakat foldonfutova tevo es a mai napig nagy teruleten kulonleges intezkedeseket kivano, tizmilliardos nagysagrendu kart okozo peldatlan kornyezeti katasztrofa lett a kovetkezmenye a ceg tevekenysegenek, akik raadasul azzal kezdtek a mondokajukat minden egyeb elott, hogy ok mindent jol csinaltak, igazabol ez nem is tortenhetett meg, ok teljesen okesak. Mindezt ok is a vizsgalatok elott, hatarozottan.

ősirománszokás 2010.10.11. 15:44:47

A legviccesebb az egészben, hogy a sok komcsizó -akik nyilván mind tevékeny ellenzékiek voltak és nem kussban üldögéltek otthon 90 előtt- tapsol és újong az államosításnak. De ezek szerint csak nekem rossz a szájízem emiatt...

Martian (törölt) 2010.10.11. 15:44:48

@idelle: leülnék egy sarokba, megvárnám a PÁRTATLAN vizsgálat eredményét

Kérdés, hogy létezik-e PÁRTatlan vizsgálat... de az igaz, hogy ha most állam bácsi nem einstandol, az érintettek eltüntethetik a terhelő bizonyítékokat, illetve a kártérítés alapjául szolgáló vagyont.
De fontos, hogy a foglalásnak korrekt törvényi játékszabályai legyenek.

Beefboneknock (törölt) 2010.10.11. 15:45:36

Addig zárolnám csak a vagyont amíg ki nincs minden fizetve az utolsó petákig utána visszakaphatja de csak állami felügyelet mellett. Viszont nem hiszem, hogy ezt a többé kevésbé középutat követné a kormány, ha "olcsóbban" is megszerezheti...ez viszont már nem iszapos hanem gázos.

midnight coder 2010.10.11. 15:46:01

@ó jaj: Ha állam bácsi pénzt adhat egy magáncégnek, akkor el is veheti azt a pénzt ugyanattól. Az hogy te a TB-det magán vagy állami pénztárba fizetted csak attól függ hogy mikor születtél.

sárkányfő 2010.10.11. 15:47:13

@Rive: nézd, én meggyőzhető vagyok, ha linkelsz egy rendes fotót, de amit most linkeltél az pont hogy a nyugati fal. nézd már meg a képet, kérlek...

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:47:28

@Terézágyú:
Most komolyan el kellene kezdenem a közgazdasági oktatást? Pontosan tudod remélhetőleg te is, hogy a biztosítási összeg, a bejelentett alaptőke, tökéletesen független pl. a haszontól. És a haszon, valamint hasonló anyagi állományok igen könnyen mozgathatóak. Tehát teljesen jogos, hogy valaki felügyelje, nem kezdik e kimenteni a pénzt a vállalatból.

Beefboneknock (törölt) 2010.10.11. 15:47:40

a másik, hogy arra a hangulat "vért" akar, ezt most megadja Orbán az elkobzással és az őrizetbevétellel, a népszerűség mindig fontos volt neki

Dr. No 2010.10.11. 15:47:48

Az államosítás másik nagy haszna amellett, hogy a gonoszokat ki tudjuk szűrni a magántulajdonosok közül az, hogy megszünteti a korrupciót.

Míg ugyanis eddig a hivatalnok egy hasas boríték fejében nézett félre az ellenőrzés során, az államosítás után majd a területi pártszervezettől érkező telefonhívásra teszi ugyanezt. Eredmény: a történetből a pénzzel együtt a korrupció is eltűnt! Hát nem csodálatos és zseniális?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:48:04

@Martian: "de az igaz, hogy ha most állam bácsi nem einstandol, az érintettek eltüntethetik a terhelő bizonyítékokat, illetve a kártérítés alapjául szolgáló vagyont."

jah. és valahogy mindig van és lesz hivatkozási alap arra, hogy amit csinálnak, az jó, helyes és megkérdőjelezhetetlen.

csak attól tartok, ez az egész addig fog tartani, amíg nem érünk el Hozzájuk...

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:48:43

@xboxer:
Kérlek, emlékezz gyurcsány kijelentésére és semmiképpen ne tartsd vissza magad, menj bátran.

Dr. No 2010.10.11. 15:49:09

Egyébként meg, ha már szóba került, mondjuk ki végre, amit soha nem mert senki:

LOGARLÉCET BUDAHÁZYNAK!

Táskás Tóni 2010.10.11. 15:49:39

Gondolom az új alkotmányban kétféle magántulajdon fogalom lesz. Régi komcsik magántulajdona és átállt régi komcsik magántulajdona. Védelem csak az utóbbiaknak jár.

MickthePick 2010.10.11. 15:50:13

@bambapacák: "Fel nem foghatom, hogy a közlekedési balesetek kockázatát, amit sehogyan sem tudunk egy halmazba sorolni egy iparvállalat slendrián működtetésének szörnyű következményeivel, összevethet valaki."

Pedig egyszerű, sima kommerbérencnek kell lenni hozzá.
Eddig mindig igyekeztem diplomatikusan fogalmazni, de amikor valaki ekkora féregséggel próbálkozik (a szinte mindentől független közlekedési baleseteket bevonni ide, mint hasonlat), akkor azért nálam is leveri a fázist valami....

sárkányfő 2010.10.11. 15:50:16

@midnight coder: már hogy vehetné el? ha valakinek akár egy cégnek adunk pénzt, legálisan, jogi kerek között, és az a pénz így átkerül az adott cég birtokába, akkor attól kezdve az a pénz az övé. birtokolja. csak úgy elvenni tőle: rablás.

nem a középkorban élünk...

amúgy én fizettem a magáncégnek, az az én pénzem, és legálisan nem lehet elvenni.

midnight coder 2010.10.11. 15:50:21

Egyébként mintha olyat is hallottam volna a Kossuthon ma hogy az egész kóceráj évek óta veszteséges.

Rive 2010.10.11. 15:50:48

@ó jaj: AZ északi falat mutatja a fotó. Érdekes kérdés, hogy az a feltöltés (amitől a forón még füves, szakadáskor már kopár a teteje) mikor, miféle engedéllyel került a gát tetejére, pláne, hogy a vizszint a feltöltés aljáig ért szakadáskor, de a kép akkor is az északi falról készült - talán nézd meg jobban, még egyszer.

blacklord 2010.10.11. 15:51:07

Igazad van sok dologban. Ugyanakkor határozottan szimpatikus nekem, hogy végre nem a gyurcsányi kommunikáció van napirendben (éljenek a vonatbaleset könnyei... :-) ), hanem elfogadható képeket lát az ember. Tény és való, hogy kicsit gyorsan mennek a dolgok, nincsenek tárgyilagos eredmények, stb, de az is igaz, hogy az eddigiek oligarcha-büntetlensége után már ez is előrelépés. A köznép az ilyesmit nagyon díjazza, ha nem is felel meg sok pontban a jogállami demokráciának.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 15:51:32

@MickthePick: "Eddig mindig igyekeztem diplomatikusan fogalmazni"

olvasva a mostani polgári megnyilatkozásodat, képzelem...

(te voltál az a vadállat, aki ma reggel bevágott elém, hogy csak a vészfék, meg a rutinom miatt nem lett belőle karambol?)

Martian (törölt) 2010.10.11. 15:51:59

@xboxer: "2/3 a parlamentben"

Ne felejtsd, hogy Hitler sem ufóval jött a Holdról, a megválasztásához kellett a Weimári Köztársaság előzetes káosza... ahogy nálunk Orbán elődeinek kaotikus (és egymást puccsoló) tevékenysége.
És hát Orbán messze nem Hitler...

"Remélem még nyitva a határok, mert lassan csomagolok"

És melyik lesz a vonzóbb alternatíva, mondjuk Sarkozy Franciaországa vagy Berlusconi Olaszországa...? :)

midnight coder 2010.10.11. 15:52:13

@ó jaj: Nem te fizetted. Állam bácsi tette át az egyik zsebéből a másikba. Illetve, hogy pontosítsak: állam bácsi tette át a saját zsebéből magánzsebekbe. Te csak asszisztáltál ehhez.
Az már más kérdés, ha te a kötelező TB-n felül fizettél kiegészítő nyugdíjbiztosítást, ehhez természetesen senki nem nyúlhat.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 15:53:16

Elftársak. Hátra arc, majd holnap gondolkodunk hol támadjunk máshol.

További jó munnkát,
Trompfovics Trompfov nyugalmazott párttitkár

Gyurcsány Ferenc a blogjában kijelentette:
„A miniszterelnök tisztességes, jó beszédet mondott. Egyet lehet és egyet kell vele érteni. Nincs okom most azon merengeni, hogy az imént bejelentett katasztrófavédelmi biztos intézménye minden tekintetben jól ki van-e találva, ez a kormány felelőssége. Az viszont világos, hogy tisztességes elveken nyugvó határozott választ akar adni a kormány a kialakult válsághelyzetre. Ez rendben van. Támogatni kell ebben a kormányt. Ma ez a dolgunk, és az, hogy mindenki segítse a maga módján a bajbajutottakat. Én is ezt teszem.”

szita szita péntek 2010.10.11. 15:54:17

Bocs, de muszáj ordítanom:
NEM AKAROK EBBEN AZ ORSZÁGBAN ÉLNI! A POLITIKUSAINK MEGALOMÁN ŐRÜLTEK! Kib*szott jót tesz ám a hazánkba történő befektetési kedvnek, ha ez a csürhe egy váratlan helyzetben csak úgy uk-mukk-fukk átveheti egy cég fölött a rendelkezést a saját politikai céljai érdekében számolatlan szórhatja szerteszéjjel a cég vagyonát! Aztak*rva!

csoko20 2010.10.11. 15:54:40

@Muad\\\'Dib: A jegyzett tőke 3 milliárd Ft, a saját tőke közel 10 milliárd.

A raktáron lévő félkész, késztermék jóval több mint 10 milliárd. Csak a vevőitől vár még vagy 5 milliárdot.

Jofiu 2010.10.11. 15:55:43

@Rive:
Az a foto sem sokat mond, ha csak azt nem, hogy csurig tele van a tarozo. Van ott valami gyengules a gatban, (talan a lefolyo esoviz mosta ki kicsit?), de hogy pontosan milyen jellegu azt ilyen felbontasban nem lehet latni. Szemre tuti hogy kevesebb mint a keresztmetszed 6-a, de inkabb joval kevesebb mint 10-e lehet erintett. Es hogy az erintettseg az feluleti e vagy melysegi, es hogy az allekonysagot veszelyezteto e vagy sem, azt meg ne mondja nekem senki hogy ez alapjan meg lehet itleni.
Mellesleg nem is ott tort el a gat hanem a sarkon.
Szoval a kep alapjan csak azt lehet mondani, hogy ott valamit latni. Hogy pontosan mit es az mivel jar, arra ez edeskeves.

Beefboneknock (törölt) 2010.10.11. 15:56:17

@Martian: "És melyik lesz a vonzóbb alternatíva, mondjuk Sarkozy Franciaországa vagy Berlusconi Olaszországa...? :) "

Nekem 8 csak cigányok ne legyenek :) , nehéz választás , a francia tengerpart jobban bejön, viszont az olasz kaja (szerintem) jobb, de a francia borok nekem jobban ízlenek, viszont az olasz csajok bevállalósabbak, de legalább mindkettő szar autót gyárt...:) (ez utóbbi egy kicsit vicc)

Martian (törölt) 2010.10.11. 15:57:29

@idelle: valahogy mindig van és lesz hivatkozási alap arra, hogy amit csinálnak, az jó, helyes és megkérdőjelezhetetlen.

Ezt könnyen ki lehetne szűrni azzal, hogy a következő ciklusban semmilyen kormány nem alakul, hátha akkor jobban mennek a dolgok. :)

Mert ha bárki hatalomhoz jut, azt fogja hinni, hogy esze is van hozzá, nemdebár? :)

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 15:57:45

@csoko20:
"...A hétfői vörösiszap-elöntést okozó tározó tulajdonosa, a MAL 10 millió forintra biztosította magát, vagyis a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke, akárcsak az üzemeltető cég alaptőkéje eltörpül az okozott károk mellett - áll a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország közleményében,..."
origo.hu

MickthePick 2010.10.11. 15:58:56

@Terézágyú: ezzel most mit akarsz? A H1N1 közismert, egyértelmű gyógyszeripar által felfújt lufi volt. Csak az nem látta, aki nem akarta (csirkecsorda-effekt).

Jofiu 2010.10.11. 15:58:59

@szita szita péntek:
uk-mukk-fukk = pedatlan, egy ceg tevekenysegehez kotodo, halalt es tomeges sebesulest es eletter megsemmisuleset okozo kornyezeti katasztrofa?
Ha igen, akkor tenyleg uk-kukk-fukk csinaljak.

Táskás Tóni 2010.10.11. 15:59:36

Illés nyilatkozta a gáttal kapcsolatban. Az iszap a gátig már valószínüleg nem fog elérni , az árvíz megfékezésére a gát nem alkalmas viszont a hazát itt és most kell megvédeni. Ez ennyire hülye? vagy csak követi a forradalmi kormány remek intézkedéseit akik 29 pontban összecsaptak egy irányt és mai napig impotens módon nem tudnak kiokádni egy ktgvetést. Ki a faszom fog itt munkahelyeket teremteni ,ha elindul az államosítás? Akinek ez tetszik az mind mehet Orbán apuka bányájába virágzik az üzlet össze vissza építik a gátakat dolomitból.

sárkányfő 2010.10.11. 15:59:51

@Rive: igazad van elnézést, valóban az északi fal. a zöld fű a tetején megtévesztett, mert most a nyugatin van fű, az északin meg beton.

ezzel együtt a kép felbontása kicsi, ez engem nem győz meg, a törés a sarkon volt, messze attól a halvány folttól. továbbá ha valóban van régóta buzgár, akkor azt miért nem vették észre a tulajdonosok, meg az ellenőrző hatóságok? bár erről nem esik szó, a cég felettébb ellenérdekelt abban, hogy összeomoljon a saját tározója, mert nekik is nagy kár. életszerűtlen hogy ne vennének észre egy ilyen foltot hónapokon át.
ráadásul ma már tudjuk, hogy mi volt a baj: a rossz talaj.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 16:01:22

@szita szita péntek:
uk-mukk-fukk katasztrófa 7 halott. Mit nekünk 1 falu. Több is veszett Mohácsnál.
A jóhír viszont az, hogy vágyaid meghalgatásra találtak. El lehet menni.

MickthePick 2010.10.11. 16:01:23

@idelle: lófaszt vagyok én polgári, tele van a tököm Oviékkal is, de olyat még a világ nem látott, hogy egy X cég által épített, X cég által használt valami elromlik, emberek halnak meg, életek mennek tönkre, és létezik olyan ember alakú szardarab, aki képes EMÖGÉ is politikai érdekből dolgokat belelátni/írni, csak hogy védje a szívének kedves szemétládákat.

A közlekedési balesetes hasonlatod a szalmabábú érvelések egyik legaljább példája volt, ezt te is tudod.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 16:01:46

@ó jaj:
Senki nem mondta, hogy a tulajdonos azt akarta, hogy összedőljön. Pusztán a bírja még, nem lesz gond felelőtlenségről lehet esetlegesen szó.

Rive 2010.10.11. 16:01:52

@Jofiu: A kép korlátaival magam is tisztában vagyok. Ugyanakkor amiért fentebb linkeltem, az áll - a fotón mutatott fal repedt meg, továbbá nem csak a sarok tört el, hanem a fotón mutatott hely is, már eredetileg is. A fotó lényege továbbá nem a gát alakjának fűrészfogassága, hanem az a vörös folt a gát aljában, ami nem a csurgalékviz-árokhoz tartozik.

Mindenesetre a dolog off itt, csupán csodálkoztam és kiigazitottam.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 16:03:50

@Táskás Tóni: Gyurcsánynak azt kívánod dolgozzon az Orbán papa bányájában ? Azért mindennek van 6 ára.

Jofiu 2010.10.11. 16:04:34

@Rive: jah, jah, teljesen rendben is van, lehet nagyon is mutat valami fontosat, eppen csak en is hozzatettem a magam ket fillerjet.

Rive 2010.10.11. 16:04:48

@ó jaj: Itt egy kép a vörösödős pontról, más szögből, a katasztrófa utánról. Ott is tört...

galeria.index.hu/belfold/2010/10/08/2010_oktober_8i_legifotok_kolontar_es_somlovasarhely_tersegerol/1727833_a7684695bc7753dde1e0b0727c20bfdd_xl.jpg

A többit lásd fentebb, illetve a kérdések jók.

/OFF

Dr. No 2010.10.11. 16:07:44

@midnight coder: Légy szíves elolvasni a vonatkozó törvényt. A magánnyugdíjpénztári számla egyenlege a tag tulajdona. A tagé, és nem a pénztáré.

sárkányfő 2010.10.11. 16:07:50

@Muad\\\'Dib: nem is írtam arról, hogy akarnának. arról írtam, hogy evidens érdekük figyelni a saját tározójuk állapotát, mert az ellenőrzés költsége semmiség az esetleges károkhoz képest.
amúgy állítólag napi szinten ellenőriztek is, és nehéz elképzelni, hogy egy nyári fotón, már a levegőből is látható foltot októberig nem vettek észre. sem ők, sem a nem tudom milyen sűrűn kilátogató hatóságok.
nekem ez a folt nem tűnik buzgárnak annak más a természete, a rajza, de kéne egy sokkal jobb felbontású kép. lehet csak valaki mintát vett a csurgadék-víz csatornából, majd miután megnézte, kiöntötte a földre a vödör tartalmát. nem tudom, csak találgatok. ami viszont tény: nem ott tört el a gát, és ott még csak repedés sincs most sem.

Hurri Kán 2010.10.11. 16:08:25

@xboxer: senki nem fog visszatartani.

Dr. No 2010.10.11. 16:10:48

És persze az is kérdés, már csak a szűk körön belül maradva, hogy ha a cég, mint olyan a felelős a katasztrófáért, akkor a menedzsmentet vagy a tulajdonosokat kell-e felelősségre vonni? Az államosítási elgondolás szerint egyértelműen az utóbbiakat, holott pl. ha a vezető üzemmérnök volt a hülye adott esetben, akkor ahhoz mi köze a tulajdonosnak?

sárkányfő 2010.10.11. 16:11:00

@Rive: akkor elölről kezdjük a kép értelmezését :) az előbbi után 1-0 neked, de esküszöm, a nyári fotón az észak-keleti sarok közelében látom a foltot, a most belinkelt képen meg nem is látszik ez a része a gátnak.

Muad\\\'Dib 2010.10.11. 16:13:12

@ó jaj:
Tudod az ember azt gondolná a Sampoong áruházat sem akarta volna összeomlasztani a tulajdonosa, mégis kiderült, hogy jórészt őt terheli a felelősség.

Martian (törölt) 2010.10.11. 16:15:32

@Dr. No: bocs, de szerintem itt állami zálog/operatív irányítás alá vétel lesz, ami nem egyelő az államosítással!

Hogy milyen mértékben oszlik meg a felelősség a tulajdonos és a vezetés között, ezt a vizsgálatnak kellene tisztáznia...

sárkányfő 2010.10.11. 16:16:07

@Muad\\\'Dib:
így kezdtem az írásom: "nem is írtam arról, hogy akarnának"

eddig azt hittem félreértesz, de már látom, szándékosan forgatod ki a szavaim.

midnight coder 2010.10.11. 16:16:47

@Dr. No: Jó. Akkor próbáld meg kivenni.

Rive 2010.10.11. 16:18:15

@ó jaj: Nem akartam offolni, a blogtulajtól bocs, de ezt akkor gatyába rázzuk most...

Nyisd meg egymás mellett a két képet, meg a gugliföldet a tározóról. A sérült kazetta északkeleti sarkánál van egy ives rész, majd nyugatnak haladva az első, második és harmadik szűkület: utána az a sarok, ahol a nagy szakadás volt. A vörös folt a középső (második) szűkületnél látszik. A katasztrófa utáni légifelvételen ugyanezt a pontot (a középső szűkület környékét) látni. Könnyen felismerhető a szűkülettel szembeni bokros/fás csoportról is.

Táskás Tóni 2010.10.11. 16:19:21

@Trompf: Gyurcsány is mehet veled együtt.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 16:19:21

"Újabb holttestet találtak a vörösiszappal elöntött Devecser határában, ezzel nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma – közölte Dobson Tibor kármentesítési szóvivő hétfőn."

Rive 2010.10.11. 16:20:53

@Rive: Még annyit, hogy a középső szűkülettől a sarokig tartó rész a jelek szerint egy tömbben mozdult meg, ami primán alátámasztja az altalajjal/tervezéssel kapcsolatos problémákra épülű magyarázatokat.

szita szita péntek 2010.10.11. 16:22:14

@Trompf: Sajnálom az áldozatokat, kárvalottakat, de ez nem egy egész nemzetet megrengető katasztrófa. Nem is mindennapos, elismerem, de nemzetgazdasági szinten egész egyszerűen nincs súlya. Nem úgy ennek a döntésnek, ami évtizedekre visszaveheti a befektetési kedvet az országban! Tudatosuljon már az érzelemtől fűtött agyakban: állam bácsi épp arra formál jogot magának, hogy baj esetén elvegye a magántulajdon feletti rendelkezési jogot, és a saját belátása szerint költsön a javakból!

Ráadásul az egész egészen egyszerűen szükségtelen. Hogy miért is? Normál esetben ez lenne az ügymenet: Valahol katasztrófa történik. Állam bácsi odamegy és saját költségén megteszi a szükséges lépéseket. Ezt KÖVETŐEN lefolytatnak egy remélhetőleg elfogulatlan vizsgálatot a felelősség megállapítására. Amennyiben megállapítják, hogy a cég hibázott, úgy a cég kap valamilyen büntetést. Ezen felül FÜGGETLENÜL attól, hogy a cég hibázott-e, a céget perlik az okozott kár és a védekezés költségének megtérítésére. Ez utóbbi nem büntetés ugyanis, hanem egyszerűen arról van szó, hogy a tulajdonodban lévő tárgyak kárt okoztak másnak -> meg kell fizetned.

Nomármost egy államnak egyszerűen KELL annyi pénzének lennie, hogy egy ilyen helyzetet kezelni tudjon. Pár milliárd forint egyszerűen fel sem tűnik a költségvetésben. Az állam költekezéseit meg utóbb szépen bevasalja.

Ehhez képest politikai hangulatkeltés megy. Mi a f*szomnak kellett pld. a cégvezért előzetes letartóztatásba helyezni? Tudtommal a magyar jog szerint akkor helyezhetnek vkit előzetesbe, ha fennáll a bűnismétlés veszélye, a bizonyítékok eltüntetésének veszélye, vagy a szökés veszélye. A MAL hazánk egyik legnagyobb cége. Szökni annyit jelentene, hogy megválni ettől a vagyontól -> nincs szökés veszély. Bizonyíték eltüntetése - no ez sem valószínű, ott van a házak falán. Az védmű ellenőrzési naplóját meg gondolom már rég lefoglalták, szóval abba nem tudnak már hamisítani semmit. Bűnismétlés veszélye, meg az adott esetben fel sem merülhet. Szóval egy merő politikai hangulatkeltés, amihez még az elvileg pártatlan ügyészség is asszisztál.

A vagyonnal való rendelkezés kapcsán meg kormányunk épp felrúgni készül a játékszabályokat. No, ha nekem lenne tőkém, tuti, hogy nem egy ilyen kiszámíthatatlan helyen fektetném be, ahol veszélyben érezhetném azt.

igényes 2010.10.11. 16:23:27

@idelle:

Nagyon bánt, ahogy a Miniszterelnök beszél. Pintér ma is megfontoltabb volt a Parlamentben.

Most, hogy Orbán azt jelentette ki az Ország nyílvánossága elött, hogy a MAL fizeti teljes egészében a kárt és a költségeket érdekes helyzet alakul ki. 1,5 milliárdos a kár, mondták még két napja, ma Pintér 1 milliárdról beszélt ami hihető, ennyit költött a kormány ezidáig.

A segítőkész emberek szerintem ezt az összeget már befizették, sőt többet is.

Soros 200 millió, Vajna, 10 millió stb. Mi is adófizetők, "megasztárosok szintén benyomtunk 1 milliárdot idáig, de Barrosohoz is elszalad pénzt kérni a Miniszterelnök úr. Befizettük a Kolontári romáknak, nem romáknak. Most, hogy döntött Orbán és a MAL fizeti a számlát marad egy nagy kalap pénz. Amennyiben csak 2 999 999 999 Ft jön össze, akkor hová fog kerülni ez a pénz. Kiosztják mondjuk 1000 kolontárinak 1000 főt számolok csak, mert ugye azért annyian nem voltak, akkor ők kapnak fejenként 3 milliót egy forint híján a teljes MaL kárrendezést követően. Lesz olyan család mondjuk egy Orbán féle 7 fős, azt jelenti, hogy 21 millió üti a markukat. Nem sajnálom, nemis írigylem Őket. Persze lehet, hogy lesz egy 99%-os adókulcs a rendkívüli jövedelem miatt.

Jól értse mindenki, a Kolontáriaknak adja a magyar adakozó és a külföldi is, meg a MaL is meg a biztosítók is.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 16:24:08

www.mfor.hu/cikkek/Pengeelen_tancolt_az_iszapkatasztrofat_okozo_ceg.html
Komoly gondjai voltak az iszapkatasztrófát okozó cégnek

a karbantartási-fenntartási költségeket 507 millió forintról 311, az üzemeltetési, javítási költségeket pedig 236 millióról 158 millió forintra vágták vissza.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 16:28:48

@szita szita péntek: Én viszont egyetértek az intézkedéssel.
Katasztrófa amit cég okoz nem gyakran van. Ha meg okoz, akkor nagyaon helyes hogy nem hagyják kimenekíteni, eltüntetni a pénzt.
Mert ha azt hiszed nem tennék, akkor azt kell mondjam naív vagy.

"törvényjavaslatot nyújt be a kormány, hogy hétfőtől létrejöjjön a katasztrófavédelmi biztos intézménye. Az ő feladata lesz a Mal Zrt. teljes felügyelete, irányítása, a vagyon kezelése, mint ahogy a termelés újraindítása és a helyreállítás felügyelete is rá vár"

Nem látok ebben kivetnivalót.

sárkányfő 2010.10.11. 16:29:48

@Rive: megnéztem. el kell ismernem, igazad van, én meg tök elnéztem mindent.
nos, kissé elbizonytalanodtam. kéne egy nyári fotó a sarokról is, meg főleg sokkal jobb felbontású képek, azért ez még mindig nem egyértelmű.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.11. 16:34:26

Elég az első mondatot elolvasni,illetve sok is!
Te így születtél vagy menet közben sorvadt el az agyad?
Szánalom.

Táskás Tóni 2010.10.11. 16:35:42

@Trompf: Gondolom a katasztrófavédelmi védelmi biztos Illés lesz ,a helyettese pedig Búbos Banka. Együtt pedig mindenhol megépítik a hosszú semmire sem jó dolomitgátakat. Készül a kinai nagy fal!

moncayo 2010.10.11. 16:37:10

Egy költői kérdés: Egy (soha-ne -legyen) Audi környzetszennyezés után Orbán meg merné ezt tenni az Audi-val is? Azt hiszem tudjuk rá a választ.

Rive 2010.10.11. 16:39:49

@ó jaj: messze nem egyértelmű, igy van: de a grinpisz/2008 fiaskóval ellentétben már releváns. A nyári képet készitő cég elvileg körberepülte a tározót és nem hiszem, hogy webkamerával fotóztak, szóval lenni kell több, jobb minőségű képnek is, SZVSZ. Nem értem, miért nem kerültek elő/nyilvánosságra eddig.

No, mostmár tényleg /OFF :-)

szita szita péntek 2010.10.11. 16:40:58

@Trompf: Mintha valahol azt olvastam volna, hogy a MAL a világ alumínium gyártásának 14%-át hozza. -> Ez egy nagy cég. A cég értéke jelentős mértékben elhelyezkedésében, infrastruktúrájában van. Ezt nem lehet "áttolni" a határon. Max. kell egy, az ügy lezárásig tartó értékesítési tilalom, bár már az is aggályosnak érezném.

mréveiller 2010.10.11. 16:42:57

a sok liberális konzum idióta most védi a MALt. biztos ezt adták ukázba nektek

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 16:43:39

@MickthePick: "aki képes EMÖGÉ is politikai érdekből dolgokat belelátni/írni, csak hogy védje a szívének kedves szemétládákat."

nem védtem senkit.

elítéltem a Fidesz hátsó aljas szándékait és az állampolgárok kisstílű okostojáskodását. pont.

nem tudok annyit az egész ügyről - más sem, csak másnak vastagabb a bőr a pofáján -, hogy bárkit védjek vagy támadjak.

Rive 2010.10.11. 16:44:52

@szita szita péntek: Nem a világ, hanem európa: nem 14, hanem 12% és nem alu, hanem timföld. A többi stimmel ;-)

(A világnak 4, Európa timföldgyártásának 12%-át adják. Bocs, magas labda volt :-D )

szita szita péntek 2010.10.11. 16:45:38

@Rive: Semmi gond, én vagyok felületes4 :)

Jofiu 2010.10.11. 16:46:45

@Rive:
Logikusan hangzik. Az atlos, nyirasi repedes jellegu tores is eleg hamar megnyilt a sarok utan, lathato az iszapban egy 'viznyelo' az atlos repedes meghosszabbitasakent, szoval meg boven volt ott viz mikor megnyilt, majdnem egyszerre mozgott az a resz. Amint a sarkon elengedett utana utanacsuszott a maradek resz is.
Ha ez tenyleg elcsuszas volt, akkor annak lehetett elozetes jele (foleg ha tudjak hogy agyagon van es emiatt jobban figyeljuk mint kockazatos teruletet). Igaz a gat anyaga eleg ridegnek tunik ami hirtelen megy tonkre, ez magyarazhatja a hirtelen esemenyeket. De kisebb merteku elojele akkor is nagy esellyel lehetett. Amig felgyulik a feszultseg ami toreshez vezett addig is alakvaltozik. Es ez ha mas nem valtozott mint az agyag viztartalma akkor nem napok alatt tortent, hanem lassabban.

Beru 2010.10.11. 16:46:57

Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 16:47:04

@szita szita péntek: Ponthogy nem értékesítési tilalom kell, hanem csak pénzügyi felügyelet, amíg nem rendezték a számlát az emberek, és a környezeti károk helyreállítása vonatkozásában.

Nagyon helyesen.

Hurri Kán 2010.10.11. 16:47:16

@moncayo: adjak rá költői választ?
De most komolyan: azért arra nem emlékszem hogy autógyár okozott valaha is ilyen környezeti katasztrófát. Ha igen, várom (forrásmegjelöléssel) a hivatkozásokat.

Martian (törölt) 2010.10.11. 16:47:56

@szita szita péntek: Tudtommal a magyar jog szerint akkor helyezhetnek vkit előzetesbe, ha fennáll a bűnismétlés veszélye, a bizonyítékok eltüntetésének veszélye,

Bizony, a bizonyítékok eltűntetésének van veszélye!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 16:48:27

@M.Trezeguet: "a sok liberális konzum idióta most védi a MALt. biztos ezt adták ukázba nektek"

persze, meg is tudnám mutatni a köriratot. hogy ennek ellenére mégsem védtem egyetlen szóval sem őket, az nyilván a véletlen műve.

normális, ésszerű és nem utolsósorban jogszerű eljárásért nyivákoltam, bár Forradalom idején, pláne Magyarországon ez nyilván ostobaság volt a részemről.

Martian (törölt) 2010.10.11. 16:49:26

@idelle: elítéltem a Fidesz hátsó aljas szándékait

Ez éppen úgy prejudikáció, mint Orbán vélelme a felelősségről... :)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 16:50:42

@idelle: Használd ki amíg címlapon vagy, mert magától nem hiszem, hogy idetéved bárki is.

Álhatatosság és közben ostorozás egy körmondaton belül. Így tovább.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 16:51:17

@Cuppanj a végére!: "Elég az első mondatot elolvasni,illetve sok is!
Te így születtél vagy menet közben sorvadt el az agyad?"

fura lehetett neked a MaNem, a Hírlap, a HírTV és az ECHO (na meg a köztévék, a Heti Válasz, a Demokrata, a kurucinfo) után ilyet olvasni.

Dr. No 2010.10.11. 16:51:48

@midnight coder: "Jó. Akkor próbáld meg kivenni."

Hagyjuk a demagógiát. Az a pénz nem az új mosógépre vagy a lakásfelújításra van, meg a féléves gázszámla-elmaradásra, jó? Mert az önkéntes pénztárba is fizetnek ám az emberek, vagy inkább a munkáltatóik, és onnan 10 év után általában fölveszik a pénzt, és jellemzően ilyesmire költik. Abban igazad van, amiként a Fidesznek is, hogy az mnyp-ben lévő pénz átirányított nyugdíjjárulék. Azaz nem azonos a bankszámlával. Pontosan ezért nem lehet ötletszerűen fölvenni és elkölteni.
Viszont ha nem lenne tulajdon, mint azt állítod, akkor nem lehetne örökölni sem, meg ide-oda hurcolni a különböző pénztárak között. Egyebekről már nem is beszélve.
Az mnyp egyenleggel pontosan az a baj, hogy túlságosan nyilvánvalóan és egyértelműen tükrözi az ország pillanatnyi gazdasági helyzetét. Évente kapsz egy éves árfolyamkimutatást, pedig nem is tőzsdézel, hát nem nagyszerű? Az összes magyar politikus gutaütéses halála.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 16:51:57

@Martian: "Ez éppen úgy prejudikáció, mint Orbán vélelme a felelősségről... :)"

:-) az ő prejudikációja volt előbb. :-)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 16:52:27

@Trompf: "Használd ki amíg címlapon vagy, mert magától nem hiszem, hogy idetéved bárki is."

meglepődnél...

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.11. 16:55:13

"Vagyon befektetése" :))))
Te be vagy rúgva?
A nemzet vagyonát lopták el ezek a férgek,csoda,hogy megtarthatták eddig.Illetve nem csoda.Ezeknek teljes vagyonelkobzás mellett lógni kéne!

Dr. No 2010.10.11. 16:56:51

@Martian: Jó is az a tulajdon, amivel kapcsolatos kiadásokról, befektetésekről mások döntenek a tulajdonos helyett. Tudod, mint amikor az elhalt apa után örökölt lakásban haszonélvezőként a második feleség, mint özvegy lakik, és nem fizeti se a gázt, se a közös költséget, lennél-e a tulajdonos gyerek helyében? Különben sem tudjuk, mi lesz a konkrét tartalma a rendelkezéseknek, majd kiderül a végrehajtási rendeletekből...

Táskás Tóni 2010.10.11. 16:58:05

@idelle: A többi idióta pedig ugyanúgy viselkedik ,mint a cigányok akik meglincselték a tanárt valahol Tiszavasváriban. Lincshangulat van a MAL ellen és az ilyen állatoknak is köszönhető, mint te és a hozzád hasonló újkommunisták! Semmivel sem vagytok különbek a lincselő cigányoktól.
A parlamentben pe4dig a fidesz nyalja a kormány seggét ,hogy milyen faszán csináltak mindent ,miközben az emberek Kolontáron azt panaszolták, hogy senki nem mond nekik semmit , nem tudják ,hogy hova menjenek ,mit csináljanak ./szombati híradóban volt

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 16:58:17

@Cuppanj a végére!: "Ezeknek teljes vagyonelkobzás mellett lógni kéne!"

van valami halvány segédfogalmad arról, hogy az oligarchának nem minősülő Nemzeti Nagyvállalkozók - Széles, Csányi, Demján...Orbán Győző - hogyan szerezték a vagyonukat?

avagy ha Orbán Viktor is lógni fog a kedves papával együtt, akkor ki fogja megmondani, hogy felkeléstől lefekvésig mit csináljanak a magyar polgárok?

mement 2010.10.11. 16:58:23

@Cuppanj a végére!: Szerintem neked az a bajod hogy nem te loptad el, vagy nem a te erdekorod.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.11. 16:58:52

@idelle: Nem fura,hanem baromi ízléstelen.
De akinek ez tetszik: hajrá! :)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 17:00:14

@idelle: Meg is lepődtem igazad van. Sokalltam az átlag 3 hozzászólást az eddigi cikkjeiddel.
Biztos a Hoffmann Rózsa gúnyrajz verseny nem volt elég ütős. Bele kellett volna csapni a lecsóba és egyből Orbánon poénkodnod. Bár ez se volt siekeres 1 hozzászólással, így nincs ötletem.

Hidd el. A címlap az a tuti neked.

midnight coder 2010.10.11. 17:00:23

@Dr. No: Pont ezt magyarázom. A manyug átirányított TB befizetés. És amit átirányítottak pont annyival kell többet költenie állam bácsinak a felosztó-kirovó rendszer támogatására. Azaz, lényegében állam bácsi tesz be egy szép nagy összeget a manyug tulajdonosok számlájára azzal, hogy majd abból fizeti a manyug a nyugdíját. Aztán ha mégsem, akkor majd fizeti állam bácsi. Amit pedig kapsz az nem a mindenkori magyar állam gazdasági helyzetét tükrözi hanem a te befektetésed állapotát. Ha Pl. most a MAL Nyrt lenne és a pénztárad ilyen részvényekbe teszi a pénzed, jól megszívod. Ahogy akkor is, ha a tulajdonos unokaöccsének a Nyrt-jébe teszi, amit ő aztán csödbe visz, és meglép a pénzzel.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.11. 17:01:52

@mement: Nekem nincs "erdekorom",legfeljebb a Magyar Nemzet.
gyk: Nem a napilap! :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 17:02:08

@Táskás Tóni: "az ilyen állatoknak is köszönhető, mint te és a hozzád hasonló újkommunisták!"

huhh. eddig azt hittem, Gyurcsányahibás. erre kiderül, hogy én kapartam repedést egy alumínium-Dávid-csillaggal a zagytározó falába.

nem értelek...

Táskás Tóni 2010.10.11. 17:03:00

@idelle: Bocsánat nem neked címeztem, hanem M.tezeguet vagy ki a francnak

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 17:03:31

@Trompf: mindig érdekelt, honnan "lesznek" az olvasóim. eggyel közelebb jutottam a válaszhoz, köszönet érte! :-)

$pi$ 2010.10.11. 17:04:54

@szita szita péntek: "NEM AKAROK EBBEN AZ ORSZÁGBAN ÉLNI! A POLITIKUSAINK MEGALOMÁN ŐRÜLTEK! Kib*szott jót tesz ám a hazánkba történő befektetési kedvnek, ha ez a csürhe egy váratlan helyzetben csak úgy uk-mukk-fukk átveheti egy cég fölött a rendelkezést a saját politikai céljai érdekében számolatlan szórhatja szerteszéjjel a cég vagyonát! Aztak*rva!"

Nem akartam hozzászólni, mert rohadt alacsony a színvonal, de azért ez kiverte a biztosítékot. Ha nem vetted volna észre ukk-mukk-fukk meghalt nyolc ember, ukk-mukk-fukk elmosta a a házakat az ár és ukk-mukk-fukk olyan környezetszennyezést nyomtak, hogy a japán tévé is ezzel foglalkozik.

A vállalat vezetéséről bebizonyosodott, hogy nem képes biztonságosan üzemeltetni a létesítményt, de még az ép eszük is kérdésessé vált, amikor azt nyilatkozták, hogy a helyreállítás nem gond, mindent kifizetnek.

A csürhe, amiről beszélsz a magyar kormány, a külföldi befektető, akikre céloztál a magyar gengszter politikusok egy csoportja. És tudod mit? Ha nem jön több ilyen az országba, akkor jó, ne jöjjön!

Neked meg szakorvosi segítségre van szükséged, ne halogasd tovább!

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.11. 17:04:55

@idelle: Másrészt tök mindegy,hogy Orbán,Vona ill. Gyurcsány vagy bármi a neve a tolvajnak: ha bizonyítottan bűnös,akkor bűnhődjön. Pártállástól függetlenül.
Ellenvélemény?

szita szita péntek 2010.10.11. 17:05:21

@Trompf: Nem, nem! Itt most arról van szó, hogy állam bácsi önhatalmúlag szépen kifizetteti a felmerült költségeket olyan sorrendben, ahogyan azok felmerülnek! Ha úgy gondolják, hogy a védekezéshez feltétlen venni kell 300 db audit, akkor azt, ha pedig építeni kell hozzá egy Másfél kilométer magas Orbán szobrot, hát azt! Nem a saját p*csükkel verik a csalánt! A normál gyakorlat szerint:
- 1: Az állam megvédi a lakosait.
- 2: Összegzik a védekezés költségeit az okozott kár jóvátételének költségeivel.
- 3: Szépen perlik érte a céget.
- 4: A bíróság, mint (elvileg legalábbis) független hatalmi ág dönt a kártérítés mértékéről. Ez lehet kevesebb, mint az igényelt, mert mondjuk szerintük nem kellett volna az Orbán szobor.
- 5: Az ítélet meghatározza a kifizetés módját, ütemét. -> az egész tervezhető, nem megy csődbe a cég, továbbra is jó munkaadó, adófizető lesz.

Ehhez képest amit most szeretnének:
- 1: Miniszteri biztos odamegy, és költ arra, amire akar. Annyit amennyit akar. Nem kell érdekelje a cég financiális stabilitása.

Elképzelhetetlen lenne, hogy marhaságokra költenek pusztán politikai céllal? Nem hinném. Én mondjuk csak elég felületes ismeretekkel rendelkezem a konrét esetről, de atr olvastam, hogy a MAL elkezdett építtetni egy védőgátat + az állam bácsi is egyet. Persze máshol és máshogy. Mindezt azért, hogy megelőzzék az elkövetkező gátszakadás pusztítását. Khm. A gát már átszakadt. A cucc a tározóban maradt, mert a fölötte lévő vizes cuccos öntött ki. Ami ott maradt olyasmi mint a túró. Szerintem ha elvennénk a falakat, akkor most meglapulna kissé, oszt annyi. (Persze lehet nem, mer' ehhez hülye vagyok.)

yahoo12 2010.10.11. 17:05:57

És még röhögtek azokon, aki azt mondták hogy az ország új neve: ORBÁNIA lesz.

Hogy biztos paranoiás vagy azért mondod, azt tessék.

1.
médiatanács full fidesz 9 évre = TV és rádió azt mondja amit ez a szerv engedélyez nekik, vagyis a fideszről semmi rosszat.

2. Magáncég államosítása ( amit a sokszor emlegetett utálatos komcsik csináltak 45-ben)

Mi jön még?

szita szita péntek 2010.10.11. 17:05:59

@Trompf: Nem, nem! Itt most arról van szó, hogy állam bácsi önhatalmúlag szépen kifizetteti a felmerült költségeket olyan sorrendben, ahogyan azok felmerülnek! Ha úgy gondolják, hogy a védekezéshez feltétlen venni kell 300 db audit, akkor azt, ha pedig építeni kell hozzá egy Másfél kilométer magas Orbán szobrot, hát azt! Nem a saját p*csükkel verik a csalánt! A normál gyakorlat szerint:
- 1: Az állam megvédi a lakosait.
- 2: Összegzik a védekezés költségeit az okozott kár jóvátételének költségeivel.
- 3: Szépen perlik érte a céget.
- 4: A bíróság, mint (elvileg legalábbis) független hatalmi ág dönt a kártérítés mértékéről. Ez lehet kevesebb, mint az igényelt, mert mondjuk szerintük nem kellett volna az Orbán szobor.
- 5: Az ítélet meghatározza a kifizetés módját, ütemét. -> az egész tervezhető, nem megy csődbe a cég, továbbra is jó munkaadó, adófizető lesz.

Ehhez képest amit most szeretnének:
- 1: Miniszteri biztos odamegy, és költ arra, amire akar. Annyit amennyit akar. Nem kell érdekelje a cég financiális stabilitása.

Elképzelhetetlen lenne, hogy marhaságokra költenek pusztán politikai céllal? Nem hinném. Én mondjuk csak elég felületes ismeretekkel rendelkezem a konrét esetről, de atr olvastam, hogy a MAL elkezdett építtetni egy védőgátat + az állam bácsi is egyet. Persze máshol és máshogy. Mindezt azért, hogy megelőzzék az elkövetkező gátszakadás pusztítását. Khm. A gát már átszakadt. A cucc a tározóban maradt, mert a fölötte lévő vizes cuccos öntött ki. Ami ott maradt olyasmi mint a túró. Szerintem ha elvennénk a falakat, akkor most meglapulna kissé, oszt annyi. (Persze lehet nem, mer' ehhez hülye vagyok.)

Táskás Tóni 2010.10.11. 17:06:44

@idelle: Bocsánat, teljesen egyetértek veled mindenben csak annak a barom M.tezeguesnek akartam válaszolni,de rossz, helyen kattintottam. Amugy a válaszod felém kurva jó volt, még most is azon röhögök.Jól megzavartalak, mi?

szita szita péntek 2010.10.11. 17:06:52

Bocs a dupláért, blogmotor ugye...

midnight coder 2010.10.11. 17:07:59

@idelle: Na ne viccelj elvtárs. Te bizony védesz is, és támadsz is.
Fel sem tételezed, hogy OVI kezében esetleg olyan infó is lehet ami neked nem, és hogy ennek fényében döntött úgy ahogy.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 17:08:07

@Cuppanj a végére!: "ha bizonyítottan bűnös,akkor bűnhődjön. Pártállástól függetlenül.
Ellenvélemény?"

nincs, csak egy megjegyzés.

most, amikor jellemzően (104,63%-ban) kommerek vannak meggyanúsítva, érthető a hév és a bátorság.

majd térjünk vissza a kérdésre 8-10-12 év múlva.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 17:09:13

@midnight coder: ó, drága polgártárs, én ennél sokkal rosszabbakat is bírok feltételezni dr. Orbán Viktor miniszterelnök úrról. :-)

mement 2010.10.11. 17:10:48

@Cuppanj a végére!: Egy nemzetet emberek alkotnak, mikor azt mondod a nemzet erdekeit tartod szemelott, azt mondod hogy minden egyes ember erdeket fontosnak tartod, de mivel mar ket ember eleg ahoz hogy erdekutkozes legyen, amit irsz az nem letezik, csak egy hangzatos uresen kongo populista kifejezes.

Az a bajod hogy olyan emberek kerultek 20 eve a husos fazek kozelebe,akik nem a te ures lozungjaidat kantaljak, hanem a sajatjaikat.

Ez igy soha nem fog sehova vezetni.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 17:10:51

@szita szita péntek: Két eset van. Vagy a katasztrófát okozó cégre bízzuk a kártalanítás, kármentés folyamatát. Kecskére káposztát módon, vagy az államra.

Az utóbbinak legalább van hozadáka választásokon, teszem azt szobor építés esetén, előbbinél pedig remény sincs hogy bárki kárpótolva legyen.

Szóval egyet kell értsek Gyurcsánnyal, és remélem hogy az állam él a lehetőségeivel, és nem visszaél.
A többi út jelen esetben nem járható, ahogy azt rendszerváltás óta tapasztalhatjuk a magánszférában, tisztelet a kivételnek, akikkel még nem találkoztam.

midnight coder 2010.10.11. 17:13:06

@szita szita péntek:
1. Ez már késő.
2. Mikorra ez megtörténik, addigra már a tulajdonosok 20x átviszik a cég tőkéjét Dél-Amerikába.
3. És meddig is tart a per ? És az alatt mi történik ?
4. Az elvileg független bíróságban Tocsik óta nem igazán hiszek.
5. A dolog végeredménye megint az, hogy senki nem felel semmiért, és a hülye állam bácsi viszi el az egészért a balhét. Azaz mi, adófizetők.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 17:14:10

@idelle: Na látod. Még egy jó érv arra, hogy miért jók ezek a törvények, azon kívül, hogy a tolvajokat, ne adj isten katasztrófa okozókat leültetik.

Nevezetesen hogy 8-10-12 év múlva visszanyalhat a fagyi. Csak azt nem értem ez miért lenne nekem rossz. Nekem most is jó ez az állapot, és akkor is jó lesz.
Sokkal jobb, mint nézni Hagyó Nokiás dobozokkal bélelt képét, vagy kaszinóváros megálmodóit.

A bűn most is és 8-10-12 év múlva is bűn marad.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 17:14:50

@Táskás Tóni: "Jól megzavartalak, mi?"

hááát, hirtelen zavar támadt az erőben, annyi szent! :-D

$pi$ 2010.10.11. 17:15:19

Ja, akik meg azt sérelmezik, hogy miért nem várták meg a pártatlan vizsgálat eredményét: a rendőrség is szokott előzetesbe vágni embereket *mielőtt* a bíróság meghozza a döntését. Akkor szokás, amikor fennáll a bűnismétlés vagy a bizonyítékok eltüntetésének veszélye. Az APEH is szokott foglalni és bezárni vállalkozásokat akkor, ha felmerül annak a lehetősége, hogy a vállalkozás nem tudja megfizetni a várható büntetést.

Ezek most is így vannak, azért kell zárolni a vagyont, hogy ne lehessen kimenteni (ahogy ezt oly sokan írták már), azért kell biztost kinevezni, mert a cég *már* bejelentette, hogy szeretnék minél előbb ott folytatni, ahol befejezték.

Nem államosítás, nem a vagyon elvétele, nem előre hozott ítélet: egyszerűen megelőző intézkedések. Nehéz elhinni, hogy ezt valaki nem érti.

szita szita péntek 2010.10.11. 17:15:36

@$pi$: A kommented érvelése kb. az avatarod szellemi szintjével párhuzamos. Gondolkozz! A baj már megtörtént. Az emberéletben esett kár nyilván pótolhatatlan, a többi viszont korántsem. Nem azt mondom, hogy ne keressenek felelőst, nem azt mondom, hogy ha találnak, akkor ne büntessék meg. Nem azt mondom, hogy az okozott károkat nem a MAL-nak kell megtérítenie. Azt mondom, hogy ez egy olyan felelőtlen törvény, ami visszavetheti a befektetői kedvet. Nem csak a külföldit, de a hazait is. Ráadásul nem csak a konkrét törvény a baj, de az a tendencia is amelyet sejtet: A magyar kormány, a pillanatnyi politikai érdekeinek megfelelően akár olyan törvényeket is hoz nagyhirtelen, ami a magántulajdonod fölötti rendelkezést is érinti -> költhet a javaidból. Én úgy érzem, hogy ez a törvény egy olyan fokú gazdasági felelőtlenségről tesz tanúbizonyságot, amihez képest az eurót felszalajtó nyilatkozatok kismiskák. Kártékonyságában már-már az elhibázott privatizáció jut eszembe (mondjuk azt még nem éri el, elismerem).

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.10.11. 17:16:29

@idelle: "avagy ha Orbán Viktor is lógni fog a kedves papával együtt, akkor ki fogja megmondani, hogy felkeléstől lefekvésig mit csináljanak a magyar polgárok?"
Neked a politikusok mondják meg, hogy mit csinálj felkeléstől lefekvésig? De szánalmas vagy, ecsém! :P

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 17:18:24

@Trompf: "Nevezetesen hogy 8-10-12 év múlva visszanyalhat a fagyi."

na, ezt kétlem én olyan erősen, hogy az egér is belesápad. :-|

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.11. 17:19:30

@Kóser Malac: "Neked a politikusok mondják meg, hogy mit csinálj felkeléstől lefekvésig?"

nekem nem, ezért úszom szembe az árral a legtöbb esetben.

de vannak itt pár millióan, akik várják az Eszmei Iránymutatást.

szita szita péntek 2010.10.11. 17:21:43

@midnight coder:
1 - A katasztrófák már csak ilyenek. De mondjuk kimenekít.
2 - Ez nem egy bank. Ennek a cégnek az infrastruktúrája, a térbeli elhelyezkedése adja az értékét. Azt nem tolják át a határon, ne félj!
3 - Addig az állam pénze áll benne. A kamatot is be kell hajtani majd.
4 - Héhé! Ez az államnak kedvez!
5 - A te ötösödnek nincs köze az enyémhez, erre nem tudok reflektálni.

Jofiu 2010.10.11. 17:21:59

@szita szita péntek: Nekem nem igy jott le a tervezet, hanem ugy, hogy vegigmegy az ot pont, de az 1-es es 5-os pont kozott a ceg nem csinal azt a vagyonaval amit akar (plusz kotelezo resztvennie az okozott karok felszamolasaban). Mert ugye a ket pont kozott nem ket nap telik el, es az alatt ha mar latjak hogy lebeg felettuk a bard esetleg eltrukkoznek ide-oda.
Aztan ha a vegen kijon a szamla es maskent nem tudja torleszteni akkor a vagyona az allam tulajdonaba kerul. Teljesen jogos.
Arra azert kivancsi lennek hogyan tudjak a tulajok maganvagyonat bevonni ebbe az egeszbe.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.11. 17:22:42

@mement: Neked elmentek otthonról?
Üres lózung egy nemzet érdekeire hivatkozni,főként ha az a saját néped?
Te tényleg nem tudsz különbséget tenni kártékony féreg és a hazáját anyagilag és erkölcsileg építő ember között?Mindenki egyenlő,éljenek az emberi jogok!?És az emberi kötelességek hol maradnak?
Valami vidám kis ózdi putrit javasolnék a magadfajtának.
:)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.11. 17:23:09

@szita szita péntek: Egyenlőre nem értem ez mitől politikai érdek.
Szerintem semmennyire se az. Minden hiba, fölösleges költekezés, azonnal tálalva lesz, politikai támadásnak kitéve a kormánypártot.
Esetedbe teszem azt te máris Orbán szobrot vízionálsz a MAL számlájára, pedig még csak most születik a törvény.

Ez szerintem egy szükséges és jó intézkedés. Szinte semmi hozadék, csak felelősség.
Viszont a kár rendezés garantált.
Jobb megoldást nehezen tudok elképzelni. Rosszabbat igen. Teszem azt pl ha végigjárjuk a bírósági utat a kárrendezés esetén, egy milliárdok fölött rendelkező cég esetén.

wip 2010.10.11. 17:24:57

viktatúra- reprivatizáció - államosítás- diktatúra - hosszú kések éjszakája - a NÉPÉRT teszünk mindent!- Magyarország vége, jönnek a románok/már a spájzban vannak minden pesti építkezésen/, jonnek a kínaiak-romanisztán...ennyi..."látjátok feleim szümtükkel".

szita szita péntek 2010.10.11. 17:25:52

@Jofiu: "ekem nem igy jott le a tervezet, hanem ugy, hogy vegigmegy az ot pont, de az 1-es es 5-os pont kozott a ceg nem csinal azt a vagyonaval amit akar (plusz kotelezo resztvennie az okozott karok felszamolasaban)." - Hát ez az. A cégnek nincs lehetősége a saját tőkéjével a gazdálkodását szabadon folytatni, illetve mérlegelés lehetősége nélkül finanszíroznia kell mindent, ami a miniszteri biztos szerint a kárenyhítés része. Még csak ahhoz sincs joga, hogy ő döntse el, melyik cégtől rendeli a teherautókat a föld hordására -> politikai panama melegágya.

mement 2010.10.11. 17:26:05

@Cuppanj a végére!: Sajnalom de nem hiszek a szep es nagy szavakban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.11. 17:27:04

@idelle: A VÖRÖS KÖD-től még az is VÖRÖS lesz, ami eredetileg SZÜRKE (és külföldi!) volt:
tigrincs.blog.hu/2010/10/11/hatrebb_az_egerekkel
- mert PR a Föld, PR-ba mindent! :((((((((((

$pi$ 2010.10.11. 17:28:01

@szita szita péntek: Te tényleg nem érted ugye? Megpróbálom elmagyarázni (úgysem fog sikerülni):

1) Magyarországon adót kell -e fizetni? Igen. Nagyobb lenne a befektetői kedv, ha nem kellene. Naná!

2) Vannak -e környezetvédelmi törvények? Vannak. Befektetői kedv?

3) Megverheti -e a munkáltató a munkavállalót. Nem! Szívesebben jönnének ide a munkáltatók, ha megverhetnék azokat, akik nem dolgoznak rendesen? Aha!

4) Legális -e a drog, a prostitúció vagy a pedofília hazánkban. Nem! Pedig sokkal több turista lenne, nem?

Azt írod, hogy a kormány olyan rendelkezéseket hoz, amelyek alapján a magánvagyon felett rendelkezhet. De vajon:

1) Kell -e adót fizetni? A magánvagyonomból?!
2) Kell -e TB -t fizetni? Nocsak, csak nem atz is a magánvagyonomból?
3) Ha átmegyek a piroson kell -e büntetést fizetni? Azt is?!
4) Ha kárt csinálok ki kell -e fizetnem? Nahát milyen érdekes, azt is a magánvagyonomból kell?

Az a te nagy bajod, hogy összekevered a vagyon zárolását az államosítással. Az államosítást a másik banda csinálta, az más. Itt most zár alá vették a vagyont, de nem vették el, majd a bírósági döntés alapján vesznek el annyit, amennyit a bíróság megítél. Eddig is így ment, hidd el.

Az új törvény a katasztrófabiztos kinevezéséhez kell, nem a vagyon zár alá vételéhez. Azt eddig is megtette az APEH minden kis kocsmatulajdonossal akivel akarta.

szita szita péntek 2010.10.11. 17:29:30

@Trompf: Politikai érdek megmutatni, hogy erős, odacsapni tudó kormány vagyunk! Ha más nem, hét a jobbik előretörése a bizonyíték rá, hogy a szavazók ilyet akarnak. Ez az első alkalom, hogy odabasszunk az asztalra! Tegyük meg! - No, valahogy így értem én a politikai érdeket.

midnight coder 2010.10.11. 17:31:23

@szita szita péntek:
1. Az megtörtént amennyire lehetett.
2. És azt mi akadályozza meg, hogy közben a megrendeléseket átpasszolják a konkurenciának jó pénzért, eladják a gépeket fillérekért, és végül az ingatlanon egy őrbódén kívül más ne maradjon ?
3. Addigra már tényleg csak a vörösiszap tározó marad meg.
4. Erről finoman szólva nem vagyok 100%-ban meggyőződve. Sem a bírák megvesztegethetetlenségéről, sem a politikai semlegességükről.

Az általad leírt dolgok szépen működnének mondjuk Svájcban. De ez itt nem az a hely.

szita szita péntek 2010.10.11. 17:32:08

@$pi$:
"1) Magyarországon adót kell -e fizetni?" - Ezért kapok is valamit.
"2) Vannak -e környezetvédelmi törvények? Vannak." - Előre látható, kalkulálható, kiszámítható.
"3) Megverheti -e a munkáltató a munkavállalót. Nem!" - Sarkítasz. Mondjuk én is szoktam, de erre ugye nem vársz választ?
"4) Legális -e a drog, a prostitúció vagy a pedofília hazánkban." - Dettó.

gyem 2010.10.11. 17:33:41

Marta volna ki a seggedet a vörösiszap, akkor nem írnál ilyen hülyeségeket.

A mexikói olajkatasztrófában 11-en haltak meg. A te mércéd szerint tehát az is csak egy jelentéktelen ügy volt, ugye?

igényes 2010.10.11. 17:34:03

@szita szita péntek:

Én úgy halottam, hogy az autópálya építése a kolontári, ajkai környéken nem nagyon megy. Dolomit van a közelben sok és eladatlan. Most hogy Kolontár közepében éjfélre lesz egy dolomitos gát, persze nem véletlen.

1. A dolomitbányákba új munkaerők érkeztek. (Munkahelyteremtés)
2. A dolomit azért lett a falu közepére hordva, hogy szem elött legyen. Nehogy aztán elhordják a falusiak. (örzés védelme megoldott, hiszen a falu közepéről nehéz lopni. (Szakértelem)
3. Dolomit beszerezve ...áron versenyeztetés nélkül, megbízható bányákból. (jó és megbízható kapcsolati rendszer)
4. Előbb utóbb, de nem előbb, mint tavasz a 8-as út további beruházásához szükség lesz dolomitra.(előrelátás)
5. Tender kerül kiírásra, ki tudja elszállítani a Kolontár közepén lévő "dolomit függönyt". Feltétel lesz a dolomit ismerete és előzetesen...tonna bányászatának bizonyítása. ("törvényesség")
6. Kormány fizeti az elszállítást egy adott helyszínre. (gondoskodás)
7. Beérkezik egy vállalkozó, aki ezt az immár veszélyes hulladékot (poros, stb) elhelyezi, de ezért kér még külön díjazást 50% felár+ÁFA (versenyeztetés és körültekintés eredménye)
8. Vállalkozó eladja egy cégnek, aki éppen egy beruházást hajt végre. (ügyes vállalkozói jelenlét)

Jofiu 2010.10.11. 17:35:15

@szita szita péntek:
Okes, de elfeledkezel a ceges panama melegagyarol. Meg arrol hogy szarik a ceg az egeszre a sajat onos erdekeben. Alapvetoen kihasznalva a tarsadalmat a magantulajdonhoz valo jog moge bujva. Nos, nekem ez az egesz a kulonleges helyzetekben valo felfuggesztesrol szol. Aminek ha hiteles vastagbor kivonata vastagbor.blog.hu/2010/10/11/hende_otlete akkor az 5-os bekezdes szerint van fuggetlen jogorvoslati lehetosege is, nem beszelve a normal peres eljarasrol.
Szoval szerintem teljesen okes ez, az altalanos jogot kulonleges esetekre szokas felfuggeszteni. Latsd katasztrofa sujtotta teruletekre hosszu ido ota letezo torvenyek.
Tovabba az intezkedesek jogossagat meg lehet igy is tamadni kesobb normal birosagon is.
Annyi, hogy szukseghelyzetben az erintett ceg a tovabbiakban nem lesz lepeselonyben, kapasbol bevonhatjak a kulonleges helyzet kezelesere, egyuttmukodesi hajlandosag nagysagatol fuggetlenul.

$pi$ 2010.10.11. 17:40:02

@szita szita péntek: Naná, hogy sarkítok, hogy lásd milyen tarthatatlan az álláspontod. Iróniának hívják, meg lehet szokni. ;)

Tehát: egy csomó példa van arra, hogy olyan törvényeket hoznak, ami csökkenti a befektetési kedvet. Nyilvánvaló, hogy nincs *minden* alárendelve a befektetési kedvnek, vannak annál fontosabb dolgok is.

Ráadásul ha már itt tartunk az is drasztikusan csökkenti a befektetése kedvet ha hetende végigzubog az utcákon egy két méteres lúgos árhullám, megöli az embereket és összedönti a házakat, utána meg tüdőrákot kap a fél megye a szállongó portól, ugye? (Irónia, tudod! :-)

bierkamp 2010.10.11. 17:44:12

NE FELEJTSÉTEK, ODA JUT AZ EGÉSZ FIDESZ BANDA a SOK GAZ BOSSZÚÁLLÓ ÉS HATALMI INTÉZKEDÉSEIVEL, HOGY CSAK FEGYVERREL LEHET LEGYŐZNI!
Lesz igazi forradalom!!!!!!!!!!!!ÉS NEM A FÜLKÉBEN!

Dr. No 2010.10.11. 17:44:44

@midnight coder: Ezt egyrészt a befektetési előírások zárják ki (egy helyen nem lehet 10 %-nál több egyszerre; mármint nem a pénztár vagyonának 10 %-a, hanem a tulajdonolt 10 %-ánál nem lehet nagyobb a pénztáré, és ez, a méreteket tekintve, Magyarországon még a MOL esetében is nehezen tartható arány), másrészt jóval faramucibb a helyzet annál, mint ahogy látod. Más ugyanis a probléma.

Mert ugyanis tegyük fel, hogy Te vagy egy nyugipénztár feje, és van a feneked alatt 60 milliárd forint (ezen a piacon ez kis összegnek számít). Hova tegyed?
1. Ilyen összeget magyar piacon csak olajos rongyban (MOL) vagy zöldpapírban (OTP) tudsz részvényesíteni.
2. A tagjaidnak az a jó, ha az egészet kínai vagy brazil részvénybe nyomod, dollárban vagy euróban számolva, így a legtöbb az esélyed a nyereségre és a legkisebb esélyed a veszteségre.
3. Ekkor magához int Veres Jani vagy Járai Zsiga vagy Matolcsy Gyugyó, esetleg, ne adj Isten, maga a Főmérnök, és megkérdezi: hogy is képzeled azt, hogy a mai nehéz helyzetben Kínába meg Brazíliába talicskázod ezt a rengeteg pénzt, amin a Magyar Hazának Üdve múlhat?! Fektess magyar állampapírba (kb. a hígfossal egyenlő, pláne az utóbbi két évben), és viseljék el a köcsög, önző tagjaid a keletkező 30 %-os veszteséget!
És a legjobb, amikor az egyik hatóság (PSZÁF) a 2. verzióra kényszerít hatóságilag, mondjuk, bírsággal fenyegetve, míg ezzel egyidejűleg a másik hatóság (Pénzügyminisztérium maradványai, "kormányzati körök") a 3. verzióra presszionál, szintén hatóságilag, mondjuk, célzott APEH-vizsgálattal fenyegetve.
És most akkor, egyszerű gondolkozású barátom, melyik megoldás a helyes? Ez ugyanis az igazi, valós probléma.

Táskás Tóni 2010.10.11. 17:47:22

@igényes: Te jobban megmagyaráztad a Kolompár közepébe épített nagy magyar fal beépítésének az okát ,mint Illés . Ő csak annyit mondott ,.... azért építjük,mert a hazát meg kell védeni és a haza most itt van itt kell építeni és védeni.Kurva jó volt , volt benne forradalmi hevület és nagy dolomitnyi hazafiság Illés elvtárs ,szaktárs..

bierkamp 2010.10.11. 17:47:37

A MAGYAR NÉP NEM HÜLYE...A visszaállamosítással, majd az adófizetők pénzéből fogjék a DOLOMOT RT..(ORBÁN APJA)---Dolomit bányájából a követ venni---persze kerülő úton és még lopni is fognak a pénzből....ez a FITYISZ terve--ANNYIRA ÁTLÁTHATÓ!!!!! S HA ezt a nép nem veszi észre (heti 500 milliót termel ez az Ajkai gyár)!!!!-abból lesz mit osztani a Fijjuknak. Ezért akarják államosítani és még ma megszavaztatni. Rohadt egy banda , rablóbanda a Fidesz!

$pi$ 2010.10.11. 17:49:40

@bierkamp: ne erőlködj, mer' beszarsz! ;)

igényes 2010.10.11. 17:58:04

@bierkamp: Nem túl jók az információid! Tudom, te inkább vagy kiegyezés párti. Gondolom nem haragszol, ha leírom ide:

MORAL Zrt. lesz a neve! Kíváncsi vagyok tudod-e mit jelent? Gondolkozz kérlek!

gyem 2010.10.11. 17:59:59

@bierkamp:
"NE FELEJTSÉTEK, ODA JUT AZ EGÉSZ FIDESZ BANDA a SOK GAZ BOSSZÚÁLLÓ ÉS HATALMI INTÉZKEDÉSEIVEL, HOGY CSAK FEGYVERREL LEHET LEGYŐZNI!
Lesz igazi forradalom!!!!!!!!!!!!ÉS NEM A FÜLKÉBEN!"

Jönnek a cekkerrobbantó nyuggerek, mi? :)))

gyem 2010.10.11. 18:02:10

@bierkamp:
"heti 500 milliót termel ez az Ajkai gyár"

Heti 500 millió mit? Légbuborékot? Több éve veszteséges az egész kóceráj, kong a kassza az ürességtől...

Táskás Tóni 2010.10.11. 18:03:16

@bierkamp: Áprilisig én is azt hittem ,hogy a magyar nép nem hülye, de október 3-án minden illuzióm elszállt

igényes 2010.10.11. 18:07:43

@Táskás Tóni: "hazát meg kell védeni és a haza most itt van" Illés mondta ezt ugye? Nahát megint kissebb lett szép Hazánk. Nem vagyok jobbos, de balos sem. Az Illés francában tanult? A franciák ennyire nem voltak országcsökkentőek. Eljött a nap, hogy a franciáknak köszönetet mondhatunk.

mrs. white 2010.10.11. 18:16:42

Talán az is megérne egy misét hogy a működő kapitalizmusban lásd németország francia stb. Az állami cégek köszönik szépen elég jól elvannak. Ebből én azt szűröm le ahogy a szocializmust nem bírtuk csinálni, úgy a kapitalizmus sem megy és nem a cégforma tulajdonosi köre a probléma.

Martian (törölt) 2010.10.11. 18:17:31

@Dr. No: Tudod, mint amikor az elhalt apa után örökölt lakásban haszonélvezőként a második feleség, mint özvegy lakik, és nem fizeti se a gázt, se a közös költséget, lennél-e a tulajdonos gyerek helyében?

Itt inkább arról van szó, hogy a gyerek anno épített egy emésztőgödröt, ami kiáradt és elöntötte a szomszédokat, hatalmas kárt okozva nekik. Erre a bíróság fedezeti zálogjogot alkalmaz a kártérítésre...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.11. 18:21:47

Állítsuk meg a fideszes diktatúrát!
Államosítani a köveket a gátakhoz szállító Orbán bányákat!
Szakkörösöket minden hivatal élére!
Vigyázz a magántulajdonodra, ha tetszik nekik elvehetik!
Orbán dönt a bíróságok és ügyészségek helyett!
Miből lett a 20 év gyes alatt Orbánné hatalmas vagyona?
Pintér Sándor közrendőrből milliárdos pár év alatt, hogy kell tisztán csinálni?

Felcsút és Alcsút tud valamit, ők már elzavarták Orbánt.
A jó példa ragadós, mondaná a törpeforradalmár!!

igényes 2010.10.11. 18:22:47

Állítólag, amint létrejön a MORAL Zrt. Magyar Orbán Aluminium Zrt. a Fidesz neve is megváltozik. Állítólag zártkörű lesz teljes mértékben. A Fiatal Demokraták tagjai közé nem vesznek fel fiatalabbat, mint Viktor Orbán. Aki fiatalabb az menjen tanuni, érjen el eredményeket, amint devizahitelét kifizette esetleg akkor lehet FIdesz-es, de nem fiatalabb és tehetségesebb mint Viktor Orbán.

Az a nagy baj, hogy a fentieket leírtam, és sajnos nem tudok felnézni rá! Persze, ha egy meggyöző ember lenne számomra, akkor tudnám tisztelni is, de nem úgy cselekszik. Pintér szereintem 50%-al jobb, Varga szintén. Pokorni szintén. Kinek szeretne bizonyítan ez a fiatalember?

igényes 2010.10.11. 18:24:10

@mrs. white: Neked is igazad van! Itt most azért más a helyzet, de igazad van!

Martian (törölt) 2010.10.11. 18:30:10

@szita szita péntek: Azt mondom, hogy ez egy olyan felelőtlen törvény, ami visszavetheti a befektetői kedvet.

Sajnos eléggé meggyökerezett az a gondolkodás, hogy a saját klozettunkban se merjünk szellenteni, amíg a Moszkva, Brüsszel, Washington vagy éppen a külföldi befektetők az áldásukat nem adják rá.

Holott a külföldi befektetők is nagyon jól tudják, mi a dörgés... pl. Szingapúrban, Kínában mit kapnak, ha valamit nagyon elszabnak... mégis az ilyesféle országokban is fektetnek be... sőt!

Paralelepipedon 2010.10.11. 18:32:45

"Persze kevesen vannak, akik a Kormány határozottságát rossz szemmel nézik."
Nyugodj meg, vannak! Itt vagy mindjárt te, meg a többi szocilibsi.

Paralelepipedon 2010.10.11. 18:37:27

"De kevesen gondolnak bele abba is, vajon mitől lenne jobb gazdája - tudom-tudom, ennél csak jobb lehet - az állam ezeknek a termelő vállalatoknak (majd később ld. a közmű-vállalatokat is, á la Pécsi Vízmű), mint a köcsög kapitalista."
Ha nem érted, akkor kimaradt a szocializációdból a "Tücsök és a hangya" tanmese. Ezek a tetvek a valós érték nevetséges töredékéért "vették meg" az államtól ezeket a cégeket, ezért fogalmuk sincs arról, mit jelent GAZDÁLKODNI. Gátlástalan vandálok, akik nem hosszútávon gondolkoznak, hanem gyorsan akarnak mindent, bármi áron. Életek árán is.

mrs. white 2010.10.11. 18:43:15

No egy kis meglepi. Az rtl klub híradójában épp azt fejtegetik, hogy nem államosítanak csak a katasztrófa helyzet elmúltáig kártalanításig stb vezeti az állam a céget. Ez arra jó, hogy a megfelelő és minőségű pénz eszköz stb legyen. Ellenpéldaként felhozták spanyol esetet ahol mai napig nincs felelős egy hasonló ügyben. Kvázi az aki hibázik fizet. Szerintem ez elég piac barát megoldás és a károsultaknak is megfelelő lehet.

Ennek tükrében tényleg elég érdekes az zorbáni apokaliptikus vízíó egyesek részéről.

Paralelepipedon 2010.10.11. 18:45:17

"Mégsincs tele az internet az autógyártás és útépítés ellenzőivel (demagógia), de azokkal sem, akik teli szájjal követelnék a felelősök felakasztását - mint teszik azt (ceterum censeo) vizsgálati eredmények nélkül a komcsi timföldesekkel."
Elmagyarázom: ez azért van, mert normális emberek különbséget tudnak tenni a baj előidézője, és az eszközök között. A közlekedési balesetekben elsősorban az autóvezetők felelősségét vizsgálják, mert normális emberek számára nyilvánvaló, hogy a balesetben legközvetlenebbül ő játszhatott szerepet. Olyanról még nem hallottam, hogy valaki békésen vezetett volna, és egyszer csak ráömlik egy vagon aszfalt. De ha így lenne, akkor jogos lenne az útépítőt hibáztatni.
Nagyon sajnálatos, hogy vannak akiknek ilyen dolgokat felnőtt korban kell elmagyarázni.

Paralelepipedon 2010.10.11. 18:50:13

"fényévekre vagyunk a kulturált hangvételtől, a mérlegelés után kialakított, visszafogott véleménynyilvánítástól"
Igen, ez a cikk bennem is ezt támasztja alá, a mérlegelés teljes hiányát. Megindult egy vizsgálat - mi a probléma? Minden elítélt előbb még gyanúsított, aztán vádlott. Ha nem lenne az, akkor nem lehetne elítélni. Ettől még ártatlan, amíg el nem ítélik. De ha már azt se engednénk meg, hogy meggyanúsítsák a bűnözőket, akkor minden bűncselekmény következmény nélkül maradna.

Martian (törölt) 2010.10.11. 18:53:11

@mrs. white: elég érdekes az zorbáni apokaliptikus vízíó egyesek részéről.

Ha valaki elég sokáig képzel szarvacskákat zorbán fejére, a végén már a patát is látni fogja... :))

igényes 2010.10.11. 18:54:07

@Paralelepipedon: A parkoló társaságok viszont soha nincsenek bántva. Éppen most beszéltünk róluk, FIDESZ, MSZP, Volt SZDSZ mind jó barátok voltak, vannak ma is. Elosztva a terület, de területen belül is jól megvannak. Mi az ok?

Lacibetyár 2010.10.11. 18:54:39

én csak úgy halkan megkérdezném, hogy ha már oly régen köztudott volt a leendő veszély, hogy már egyesek látni vélték a repedést a gáton, akkor ezek az "előremegmondtamhogybajlesz" emberek kihez juttatták el a részletes adatokkal alátámasztott bizonyítékukat? ha minden úgy igaz, ahogy mondani vélik egyesek, egyszerűen nem igaz, hogy csak a hatalmon lévő hatóságoknak volt róla tudomásuk. ha a felkészült illés is tudhatott róla, és éppen ezér tartotta zűrös helynek az ottani felügyelő hatóságot, és ezért ültette oda búbos bankáját, egyszerűen nem igaz, hogy nem lett volan lehetősége rendkívüli, teljes körű ellenőrzést csinálnia a mal-nál, akár a tározó állapot felmérését is elrendelve.
ha ez a tározó már évekkel korábban is nagyon veszélyes volt, akkor csakis 2002 után válhatott azzá, hiszen 1998 és 2002 között szigorú szemekkel vigyázták a működését. ha ez is igaz, az elmúlt 8 év alatt hirtelen mindenki elfelejtette a kormányzás ideje alatt tapasztaltakat?
az a baj, hogy a mostani kormány úgy tesz, mintha egy elsőbálozó szende szűz lány lenne, aki most lát életében először faszt, közben 4 évig rendesen szopatott ő kalákában másokat is.
ennek a kormánynak komoly előélete is van, pláne illésnek, ezért kicsit furcsa, hogy most kerekre tágult szemekkel bámul a világra.
szóval azért várjuk meg a szakértői vizsgálatokat, majd a tárgyalást és az ítéletet. szerintem ez a helyes sorrend.
hirtelen csak ennyi jutott az eszembe.

Paralelepipedon 2010.10.11. 19:06:14

@igényes: szia, örülök hogy látlak, emlékszem rád arról a blogról, ahonnan még utólag is gondosan kinyirbáljátok a nektek nem tetsző véleményeket. Így lehetséges az, hogy azon a blogon
orulunkvincent.blog.hu/2010/10/09/a_vorosiszap_hype
is van nekem címzett válaszod (meg másnak is), miközben az én írásaim nincsenek ott.
A parkoló társaságok nem tudom hogy jönnek ide, de egyezik róluk a véleményünk. Elégedett vagy a válasszal?

zsoltix 2010.10.11. 19:30:32

Kozlekedesi balesetekkel es azok aldozatainak szamaval parhuzamot vonni? Az az egesz orszagra vonatkozik, nem egy adott kistersegben tortent egy bizonyos szerencsetlensegre. Itt egy bizonyos okbol lett egy helyen annyi halalos aldozat es serult egy nap alatt /anyagi, termeszeti kart nem is szamitva/, mint az egesz orszagban sok kulonfele helyszinen es okbol kozlekedesi baleset.

igényes 2010.10.11. 19:54:09

@Paralelepipedon: Hidd el egy fővárosi polgár vagyok, pártokon kívül.

Paralelepipedon 2010.10.11. 20:03:28

@igényes: elhiszem. De az a blog akkor is nagyon gáz. Aki az index.hu címoldaláról csak olvasgatni klikkel egy ilyen blogra, azt feltételezi, hogy hiteles, reprezentatív olvasói véleményeket lát. Az pedig már egyenesen röhej, hogy aztán egy ilyen manipulált blogon megjelenik egy tudósító "szakértő", hogy "eloszlassa a félreértéseket" a vörösiszapömléssel kapcsolatban.

igényes 2010.10.11. 20:04:16

@zsoltix: megakadályozható a közlekedési baleset is. Dolomitból 500 méterenként bukott politikus. (Vicc csupán)

igényes 2010.10.11. 20:08:07

@Paralelepipedon: Szerintem a Te véleményed egy emberi vélemény, elmondod, írod, Van, aki tisztel ezért, van aki nem. Felém, Te soha nem voltál sértő! Szerintem van véleményed, amit képes vagy közölni. Ki hallja meg? Ez itt a kérdés! Válaszolhatsz is, nem záratlak be. (vicc)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.11. 20:22:23

A méNéhány példa a fideszes „jó” offshore-re:
1. Gál András Levente. Közhivatal: államtitkár, Közigazgatási Minisztérium. Offshore cégei :Az amerikai, liechtensteini, Seychelles-szigeteki cégek alapítói, tulajdonosai között a Gál és Társa Ügyvédi Iroda alkalmazottait, esetenként Gál András Levente közvetlen családtagjait is megtaláljuk.
- Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor magánbefektetéseit kezelő Bonitás 2002 Zrt. eladta az 5 millió forintos alaptőkéjű, a bankár hosszú távú agrárbefektetéseire alapított Bonafarm Zrt.-t a szingapúri bejegyzésű CSIM Pte. Ltd.-nek - írta a hvg.hu. Az internetes honlap cikke szerint az adásvételi ügyletet adóoptimalizálási szándék ihlethette, lévén hogy a CSIM tulajdonosa maga a Bonitás.
- Liszkay Gábor, Magyar Nemzet főszerkesztője, Orbán Viktor követője: A Magyar Nemzet jelenlegi tulajdonosa, Liszkay Gábor például több mint 3 évig képviselt egy Amerikában bejegyzett off-shore céget, amely egyik ingatlanhasznosító vállalkozásának is társtulajdonosa volt.
- Töröcskei István, a Hír Tv volt tulajdonosa, Orbán Viktor gazdasági tanácsadója: A Hír Tv-t birtokló Töröcskei István egyik pénzügyi cégén egy libériai bejegyzésű off-shore társasággal osztozik. Ennek a társaságnak a megbízottja egyébként nem más, mint Dr. Boross Imre, a Fidesz-kormány korábbi minisztere.
- . Lantos Csaba, a Heti Válasz volt tulajdonosa, Orbán Viktor gazdasági tanácsadója:A Heti Válasz Kft.-t birtokló társaság egyetlen tulajdonosa, Lantos Csaba csak az elmúlt 2 évben legalább 4 esetben volt tulajdonosa off-shore cégeknek, vagy adta el cégeit ilyen társaságoknak.
diára is rátette csápjait a gonosz törpe!

Dr. No 2010.10.11. 21:03:37

Régi mese, szép mese...

A MAORT perrel a kormány ürügyet próbált találni az Egyesült Államok legnagyobb olajipari cégének a Standard Oil magyarországi leányvállalatának a MAORT-nak az államosításához, melyhez jogalapja nem volt, mert a részvények 96%-a amerikai kézben volt és a koncessziós szerződést betartották, a kitermelt kőolaj 15%-a az állam tulajdonába került. 1948. augusztus 13-án az ÁVÓ őrizetbe vette a már nyugdíjazott Papp Simont, majd több vezetővel együtt letartóztatták. A később nyilvánosságra hozott vád alapja „szabotázs” volt. Vádlói szerint Papp Simon szándékosan rossz helyeken végeztetett mélyfúrásokat, a dokumentációkat meghamisította, a termelést visszafogta, amivel szándékosan kárt okozott a népgazdaságnak. Az amerikai vezetőket, akik letartóztatás után beismerő vallomást tettek, a határra kísérték és kiutasították az országból. A budapesti népbíróság külön tanácsa „a demokratikus államrend megdöntésére irányuló bűncselekmény” miatt Papp Simont halálra, társait 4 és 15 év közötti fegyházra ítélte. 1949-ben Papp Simon büntetését kegyelemből életfogytiglani fegyház büntetésre változtatták és kizárták az MTA tagjai közül, családját kitelepítették. Papp Simont a börtönben is dolgoztatták az olajipari terveken, sőt a recski kényszermunka tábor vízellátásának megvalósítását is vele terveztették meg.

Paralelepipedon 2010.10.11. 21:24:42

@Dr. No: ha láttad "A tanú"-t, akkor nézd meg a "Megint tanú"-t is. Aztán gondolkozz el azon, hogyan élnek emberek százezrei ma Magyarországon azért, mert a hozzád hasonló agymosottak még mindig az ÁVO-val dobálóznak, miközben ma privatizáció címén veszik ki a zsebükből az utolsó fillért. Igen, az emberek zsebéből, nem az államéból, mert ahogy szeretett vezéretek, Gyurcsány is mondta: az államnak nincs pénze, az emberek pénzével gazdálkodik.

Dr. No 2010.10.11. 23:13:22

@Paralelepipedon: Nekem nem vezérem a táncos, a kommented meg egy nagy katyvasz, azt sem értem, mire akarsz kilyukadni.

Csacsicska 2010.10.12. 05:47:43

@$pi$: Mindent zárolni kell, letartóztatni az összes f@szszopót!!! Kötelet látatlanba, előre mindenkinek, legfeljebb majd kártérítést fizetnek az adófizetők...

A Rendőrség is beidézi a magyart tanúnak, majd a helyszínen meggyanúsítja és azonnal őrizetbe veszi. Ha a beidézett "tanú" magára vall, akkor azért - ha tagadja a bűnösségét, akkor meg azért.

Az a fontos, hogy fossál - akkor kussolni fogsz. Vaj mindenképpen van a fejeden: vagy azért, mert átmentél a piroson, vagy azért, mert elloptad a radírt az irodából, vagy azért mert rosszat gondoltál Orbán Viktorról.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.10.12. 10:22:46

Idelle, látom, beleszartál most rendesen a lecsóba. Nagyon oda kell figyelni, nem szabad más véleményednek lenni, ezt nem mondta annak idején az apukád? :))

Egyébként meg szeretem ezt a komcsizást. A smittpaja nem baj, a pozsgai se, a csányisanya is jóemberünk... Szarni bele.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.10.12. 13:56:06

Egyébként meg kurva egyszerű. Csak kicsit hosszú lesz, bocs.

A vörösiszap áldozatai (halottainak hozzátartozói, sérültjei és földönfutóvá lett polgárai) teljes joggal akarnak most jelenleg vért inni. Őszinte részvétünk nekik, pártállás nélkül! De ne tegyék!

Ugyanis ezen tevékenységük ellenében az állam rendőrséget, bíróságot, ügyészséget ad, mely egyrészt igazságot oszt ("elveszi a milliárdosok vagyonát", ha kell), másrészt MEGAKADÁLYOZZA, hogy JOGOS felháborodásukban megtegyék, amit szeretnének. Azaz: aki itt vért akar inni, az vagy kolontári (devecseri stb.), és ez esetben le kell csillapítani minden lehetséges eszközzel (pénzzel is, horribile dictu!), vagy ha nem odavalósi, kibaszott gyorsan fogja be a pofáját - mielőtt esetleg beleszarik valaki... Pénzt adjon, ha akar segíteni, mert leginkább az kell nekik.

Kettes pont: az a zorbánviktor a rettentő kúl proletárbőrszerkójában szedje össze magát, és hamarost fogja meg a csicskásait, majd kibaszott gyorsan húzzon el a környékről is. Semmi keresnivalója ott, ugyanis.

És erről írt idelle. A rendőrség, ügyészség, bíróság majd intézi a többit. Esetleg lehet nekik segíteni: az a zorbánviktor csináljon fasza kis új törvényeket.

De az mondjuk nem fasza, hogy ezentúl bárkinek elvehetjük a gyárát/rollerjét/üveggolyóját, mert aszonta a honvédelmi(!) törvény. Okot nem kell mondanunk, mert azt nem mondja a honvédelmi törvény. Mást se: érvet se, számot se, tényet sose. Ellenben bankárkormány, illetőleg vesszentrianon. Ezt akartátok, "sosem látott felhatalmazást" adtatok erre.

Hajrá Magyarország, Hajrá Droidok!

ép-ész 2010.10.17. 01:12:59

Ez az új államosítás csodás.Kiváncsi leszek, hogy a Viktor tokaji szőlőit fogják-e államosítani, ha szar lőrével fogja mérgezni a tőle bort vásárlókat, vagy a kőbányáit, ha nem megfelelően osztályozott murvát szállít az utépítésekhez, és a nem megfelelő tömöríthetőség miatt esetleg beszakad az út és balesetet okoz. És a legnagyobb probléma itt Mo-on, hogy mindenki marha okos egészen addig, amíg a más szakmájáról van szó. Itt mindenki a más munkájába pofázik bele, ahelyett, hogy a sajátját végezné el becsületesen.Sajnos a legtöbb vélemény, hozzászólás a vörösiszap ügyben is a tudatlanság okozta biztonságérzetből fakadt./A kormány részéről meg főleg./Két nap alatt az ország leghülyébbjei is vörösiszap szakértőként nyomták a sódert. Ez az iszapügy is bebizonyította, hogy ma Mo-on nem az a legnagyobb probléma, hogy van másfél, kettő, egyesek szerint három millió szegény, hanem, hogy a mintegy 8 millió 70 ezer választópolgár között van minimum 5,5-6 millió a mai kor követelményeitől több évtizeddel elmaradott mérhetetlenül primitív bunkó. Ami itt körülöttem elhangzott ismerősi, haveri, baráti körben az egyszerűen tragédia. És sajnos a fent említett 5,5-6 millió között az értelmiség is kőkeményen képviselteti magát. Azt mondják, egy ország állapota olyan, amilyen az értelmisége. Passz!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.23. 22:43:29

Orbánéknak a lehető legjobbkor jött a vörösiszap-katasztrófa"

ez gusztustalan mondat
süti beállítások módosítása