Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Bolsevikok

2010.10.25. 10:56 idelle

Hogy Selmeczi Gabriellát honnan vakarta elő a Fidesz, arról halvány fingom sincs, mindenesetre archetípusa ő (is) a többször használatos, de eldobható fidesznyiknek. (Meg persze Szalai Annamáriával együtt a hímvesszőkön pozícióba kapaszkodó nullaagyú puncivirágnak is, vagy ahogy megboldogult emeleti szomszédunk mondta volt: "Vlagyivosztokig el lehetne tapogatni azon a faszon, ami megfordult benne".)

Persze a téma - a magánnyugdíjpénztári pénzek lenyúlása - maga olyan, hogy szükséges valami abszolút hiteltelen (másuk sincs) arcot hozzárendelni, valaki olyat, akiért nem kár, de aki némi baksis fejében hajlandó ország-világ előtt szénné égetni magát.

Nem nagyon nézek tévét, sőt, még a benne lévő műsorokat sem (he-he), de a tegnap esti kattogtatás közben sikerült elkapni ennek a fideszribancnak a szavait, nevezetesen, amikor azt öklendezte ki korántsem hibátlan fogsorán keresztül, hogy:

"Senki nem kötelezhető arra, hogy pénzét feltegye a nyugdíjtőzsdére, és ott kockáztassa a nyugdíját"

Hogy helyetted is mentek volna kirándulni, te ostoba tyúk, és akkor még finom voltam!

Először is: ha én fidesznyik lennék, nem nagyon emlegetném a tőzsdét, meg a kockázatot egy mondatban, főleg, mióta a Kósa-Szijjártó-Varga trió révén a Párt szarrá kereste magát az árfolyam-manipuláción, mindezt a Zemberek kárára.

Másrészt: nem emlékszem, hogy ennyire kikelt volna a Fidesz a magánpénztárak ellen az elmúlt egy évtizedben (morgás az volt, persze), arra viszont emlékszem, hogy mi szerepel szó szerint az idei kormányprogramban:

Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek.

Nyilván én vagyok a hülye, hogy nem esett le: ez az államosítást jelenti. Egyszerűen azt, hogy ellopjátok a megtakarításaimat. Mert azért engedtessék meg, hogy fenntartásokkal fogadjam, amikor az állam (képviselője) azt mondja:

Aki úgy dönt, hogy a magánnyugdíjpénztárban marad, annak azt 14 hónapot kell majd jóváírni, ameddig nem a magánpénztárakba utalták a pénzt; a jóváírás szabályait is ezt követően dolgozzák ki.

És végül, de nem utolsósorban, hadd röhögjek már a térdemet csapkodva az ilyen kijelentéseken:

Az állam a magánpénztáraknál jobb hozamokat tud majd elérni az értékpapírok kezelésével, és garantálja a nyugdíjak értékállóságát.

Már írtam róla korábban is, hogy mennyire elképeszt az a bolsevik, padlás-lesöprős ideológia és retorika, ami jelenleg jellemzi a Fideszt. Érted haragszunk, elvtárs, nem ellened. Elvesszük, ami a tiéd, mert mi jobban tudjuk, hogy mire van szükséged. Nem beszélve a tőkeellenességről, ami aztán tényleg a legrosszabb kommunista időket idézi!

Orbán persze oda, ahhoz a rendszerhez nyúl, amely számára jó volt, és amelyik a gondolkodásmódjának a legmegfelelőbb. És ha most valaki netán arra a jól ismert képre hivatkozik, amelyen a Kádár-rendőrök az autónak szorítják a hős forradalmár Orbánt, arra csak annyit mondok: Kádár is ült Rákosi börtönében.

A hatékony államról, az állam mint jó gazda ideológia sikeréről mi magunk is több mint ezer éve rendelkezünk remek tapasztalatokkal, ha valaki részletesebben kíváncsi rá, olvasgasson Mikszáthot.

Az, hogy évszázadokon keresztül a nép (a jobbágyok) által befizetett adó fényűzésre és többnyire vesztes háborúkra ment el, persze túl távoli ahhoz, hogy foglalkozzunk vele. Ám a közelmúltból is jócskán hozható példa az állam hatékony pénzkezelési politikájára, ha másra nem is gondolok, mint a sík terepre épített völgyhídra, a szántóföldbe vájt alagutakra vagy mondhatnám a stadion-beléptető rendszert vagy a csodálatosan gagyi-eklektikus Nemzeti Színházat. (De ugyanúgy hivatkozhatok a Pintér-, Csányi-, Járai- vagy éppen Orbán Győző-féle vállalatbirodalmak kistafírozására is, a kispályás játékosok hadáról nem is beszélve: műkincs-szállítás, légifelvételek, miaszmás.)

Úgyhogy én például jobban szeretem, ha a pénz nálam marad, és nem kerül az államhoz, mert bár több tucat példát is tudnék mondani arra, milyen hatékonytalanul tudom elverni a zsetont, az legalább a saját döntésem.

Visszatérve pár mondat erejéig a magánnyugdíj-pénztárakhoz: én nem azt vitatom, hogy ez a konstrukció nem hibátlan, hanem a pénz elvétel módját tartom erősen kérdésesnek. Valamint kifogásolom azt a szokásos Fidesz- (Orbán)-féle arroganciát, amellyel ehhez a kérdéshez is hozzáállnak: jaaa, ha nem lehet úgy, ahogy szeretnénk (ti. a magánpénztári bevételeket elszámolni a költségvetésben), akkor erőszakhoz folyamodunk és egyszerűen lenyúljuk a pénzt. A visszaadás technikáját meg kidolgozzuk később.

Persze, úgy szokott az lenni... 

12 komment

Címkék: polifika lopamagyar nehazuggy nemzetveszető

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr702396744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.10.25. 15:37:58

Kedves idelle, tudom, utálsz már a kekeckedéseim miatt, de szar a természetem, és most már nem nagyon van érkezésem változtatni rajta. Szóval, essünk túl:

- Puncivirágok: nyilván ízlések és pofonok, de Neked melyikhez volna inkább gusztusod? Szvsz épp ellenkezőleg! Erre boldogult nagyapám a "baszatlan" szót használta volna: nincs, aki megdugja, ezért ő baszogat másokat. És most nem kell leragadni a szexnél: nincs kielégítve az egója, ezért ki kivánja terjeszteni másokra. Sok ilyen van az ismeretségi körömben is...

- "[A] Párt szarrá kereste magát az az árfolyam-manipuláción": azért ezt bizonyítani kéne. Logikus következtetés egyébként, de szvsz ezek tényleg ennyire hülyék. Sz'al nem kerestek lófaszt se vele, ellenben tényleg ártottak. (Még nekem is kábé egy tízesbe fájt a kocsilízing emelkedése...)

- A nép (a jobbágyok) által befizetett adó: nem fizettek azok kutyafaszát se, el e lett véve tőlük, amijük volt. Jöttek, vitték a malacot, dézsma, tized, füstadó, apámfasza gyanánt. Nem volt "szerződés", "alkotmány", "adótábla", meg csupa ilyen macerás dolgok. Nem volt kiszámítható semmi, nem volt "rend". Ma (olyan, amilyen, de) van.

Orbán épp ezt kúrja szét.

(A többivel (azaz a cikk 99%-val) maximálisan egyetértek.)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.10.25. 15:55:01

Index, parlamenti tudosítás:

"Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták nem akarják, hogy az emberek maguk dönthessenek a saját pénzükről, ezért ellenzik a magánnyugdíjpénztárak államosítását."

Na, megérkeztünk. Innen már nics lejjebb.

Dr. No 2010.10.25. 16:21:55

@Humperdickk: Az emberek a Fidesz képviseletével döntenek a saját pénzükről. Orbán Viktort a történelmi KÉTHARMAD választotta meg a nemzet Örökös Miniszterelnökévé (légzőkészülék nélkül!!!), a mgánnyugdíjpénztárakat meg nem választotta meg senki. Olyan ez, mint amikor a román munkásosztály Nicolae Ceausescu elvtárs, mint a román munkásosztály képviselője révén élvezte a francia konyakot, értem?

A poszt érdemében meg annyit, hogy a kárpótlásról egyelőre nincs szó jogszabályi szinten, a vonatkozó tervezet szerint ugyanis nem "visszatartják" az mnyp tagdíjat, hanem a mértékét 0 %-ra redukálták, miközben az államiba fizetendő pontosan ugyanannyival (t.i. a magán csökkentésének mértékével) növekedett. Ergo: nincs jogalap a kifizetés utólagos követelésére sem, hiszen az adott időszakban a fizetendő összeg 0 Ft.

XPS 2010.10.25. 16:48:13

..és Pelzné? Ő már nem is számít?
Pedig majdnem olyan okos volt mint Selmeczi Gabika..

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.25. 16:48:52

@Humperdickk: "tudom, utálsz már a kekeckedéseim miatt"

pedig nem. :-)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.25. 16:51:02

@Humperdickk: "A Párt szarrá kereste magát az az árfolyam-manipuláción: azért ezt bizonyítani kéne"

bizonyítani ugyan nem tudom, de ne tudd meg, hogy röhögtek rajtam, szegény naiv csókán a bankos barátaim, amikor ugyanazt feltételeztem (csak), mint Te, nevezetesen, hogy ennyire marhák és semmilyen hasznuk nem volt belőle... ;-)

Humperdic (törölt) · http://ultimaratio.blog.hu 2010.10.26. 08:24:34

@Dr. No: esszüjje. Figyejjé, én nem választottam a fideszt, tehát akkor egyrészt a kurvanyámat, másrészt az a lóvé, amit becsengettem 13 évig, a tietek, mer rászavaztatok az orbánra. Erről szól az államosítás, amiről pölö a lázárkötsög beszélt tegnap. Ami meg a következő 14 hónap befizetéseit illeti: nyilván nem lesz gond, a mnyp-am majd simán lenyeli a havonta(!) kieső 30mrd ráeső részét: nemtom, csináltál már 1-2 mrd-os üzleti tervet, jártál-e már tőzsde közelében stb., de ettől egy kisebb mnyp behalhat. Én most mentem át egy kisebbe, és nem a fideszre szavaztam, azaz egyrsézt basszam meg a kurva anyámat, másrészt vagy elvesztem a pénzem, vagy nektek adom, auzaz elvesztem... Értem én.

Humperdic (törölt) · http://ultimaratio.blog.hu 2010.10.26. 08:29:50

@Dr. No: erre meg már tényleg nehéz mit mondani:

"nem "visszatartják" az mnyp tagdíjat, hanem a mértékét 0 %-ra redukálták, miközben az államiba fizetendő pontosan ugyanannyival (t.i. a magán csökkentésének mértékével) növekedett. Ergo: nincs jogalap a kifizetés utólagos követelésére sem, hiszen az adott időszakban a fizetendő összeg 0 Ft."

A következő lépést is érteni fogom: "nem vissaztartják a lakáskasszába / fundamentába / megtakarítással kombinált életbiztosításba fizetett összegeket, hanem mértékét nullára redukálták, miközben az államiba fizetendő pontosan ugyanannyival (t.i. a magán csökkentésének mértékével) növekedett". Sőt, ezt el lehet játszani kocsilízinggel is, onnan az már csak egy lépés. A következő meg a Merkur-várólista, a gépjármű-nyereménybetétkönyv, meg a színhíbás Trabant.

Mennyire hülye emberek vannak.

Humperdic (törölt) · http://ultimaratio.blog.hu 2010.10.26. 08:33:08

@idelle: értelek, nekem is gyanús, de sajnos simán el tudom hinni, hogy ennyire hülyék. Jobb lenne(!!!), ha inkább ennyire dörzsöltek lennének, de szvsz annyi volt a megmondva Kósáéknak, hogy "megpróbáljuk beadni az eunak, hogy nem fog menni a hiánycél tartása, és majd megenyhül". Nem enyhült: ezen mi buktunk, ők meg nem nyertek. Mert ENNYIRE hülyék...

Humperdic (törölt) · http://ultimaratio.blog.hu 2010.10.26. 08:46:37

Az a baj, hogy egyrészt egy kormány 97-ben hozott egy döntést, miszerint a nyugdíjam 75%-ára vagyok csak jogosult, ellenben jogom van gyűjteni egy rakás pénzt a maradék 25% erejéig, és remélhetőleg ebből majd a magánnyugdíjpénztáram (ami az enyém, meg a többi csókáé, nem másé!) majd még többet csinál. Volt ugyan egy válság, ez kicsit megzakkantotta a tervet, de még így is keresett mindenki 1%-ot legalább (infláció felett!), azaz jól járt.

Most azt mondja az Orbán, hogy akkor innen ez nincs. Nem azt mondja, hogy 2012. január 1-jétől nincs, hanem holnaptól nincs. (Vagy tegnaptól: extraadók...) Ez így nem megy, ilyet értelmes ember, üzletember, politikus, sogar államférfi nem csinál. Előtte egyeztet. Megbeszél. Kompromisszumot köt.

De nem: megemelték a nyugdíjjárulékot azzal a százalékkal, amit eddig a mnyp-ba fizettem. (Továbbra is jogom van ugyan oda fizetni, de az már a nettómból menne: nem lesz rá pénzem.) Ez a pénz "majd később kidolgozásra kerülő módon" egyéni számlán lesz nyilvántartva. (Kamatozni mondjuk nem igen fog, mint ahogy eddig se tette, de majd lesznek okos befektetési tanácsadók. A Nyenyinél. Hogyne.) Kivéve persze, ha a zorbán nem mondja azt 3, 4, 5 év múlva, hogy mégse így van. Mert megteheti, hiszen ezt is megtette.

Ezt nem érti a dr.no-féle magyaridióta, mert ő HINNI akar. És a hit pénzbe kerül. Most konkrétan az én pénzembe. (Meg a többi hülyéébe, aki elhiszi ezt a maszlagot.)

Lépek innen, amint lehet.

2010.11.04. 17:53:23

@Humperdickk: Istenem, azok voltak csak a szép idők, kilenced meg tized oszt jónapot, bezzek most: a fizetés több mint fele megy adóba.

pazola 2010.11.05. 08:39:05

@Humperdic: es azert azt se felejtsuk el, hogy ugy volt, amennyiben az a 25% meg a 75% kisebb, mint 100%, akkor nem kisebb, hanem pont annyi. Egesz addig, amig valaki ezt el nem torolte. Na ki is volt az?
süti beállítások módosítása