Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Mikor elég?

2010.12.01. 10:30 idelle

Azt mondja a főnököm ebéd közben, mintegy foghegyről odavetve a nyugdíjtéma kapcsán, hogy reméli, nem csinálok, mivel nem is kell csinálnom semmit, automatikusan visszakerülök az állami nyugdíjrendszerbe. Mondom neki, hogy maradok magánpénztári tag, mire jól lebarmol, hogy nem lehetek ilyen hülye, magam ellensége, hogy elveszítsem a nyugdíjjogosultságomat. (képinnen)

Mondom ma reggel a páromnak az autóban, hogy én bizony maradok a magánpénztárban, mire jól lebarmol, hogy ha tönkre akarom tenni az életemet, sőt mi több, az életünket, akkor jó úton járok, ugyanis listák fognak készülni a maradókról, és úgy megszívatják őket, minket, hogy arról koldulunk.

Hallgattam mind a két embert és elméláztam azon, hogy belénk, az elmúlt rendszerben született és felnőtt generációk tagjaiba milyen mélyen beivódott a korlátlan hatalomtól való tartás, de egyben ennek a hatalomnak az ismerete is. És bár tudtam, hogy józanul tekintve az eseményeket, racionálisan gondolkodva a világ dolgairól, mindkettejüknek igaza van, nem adhattam mást, csak mi lényegem, és visszakérdeztem:

- Mi lenne az az első intézkedés, amire ti is azt mondanátok, hogy elég?

Ha majd a bankban elhelyezett pénzeteket einstandolják, mert már csak éppen annyi hiányzik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének felépítéséhez? Vagy a házatokat, lakásotokat rekvirálják, mert megtetszett egy pártfunkcionáriusnak? Vagy az autótokat, mert nép-, oppardon, nemzetgazdasági érdek, hogy valamelyik államtitkár frissdiplomás lánykája pont azzal a verdával járjon? Vagy még ekkor is azt mondanátok, hogy bár nem jól van ez így, nem csinálunk semmit, nehogy bajunk essen?

És ha majd durvul a helyzet, mert mégsem sikerül Kánaánt építeni a lopott pénzből, és elindul a népellenség-keresés, és boldog-boldogtalant vegzálnak majd, még ha nem is fekete autóval viszik el őket az éjszaka közepén, akkor is húzzuk meg magunkat szó nélkül, hátha nem kerül ránk a sor?

Nem kedvelem különösebben (ki nem állhatom) a drámai hangú kinyilatkoztatásokat, de vajon nem úgy kezdődött-e minden legújabb kori szörnyűség, hogy aki tehette volna, nem szólt az első intő jel láttán, mert a pillanatnyi érdeke vagy naivitása miatt inkább csöndben maradt? Vajon ha elfogadjuk a kezdeti, bepróbálkozós, kicsinek tűnő jogkorlátozást, mint ahogyan a zsidók elfogadták a numerus clausust, nem az lesz-e a vége a történetnek minden esetben, hogy még a marhavagonban, még a gázkamrában is azzal biztatjuk magunkat, hogy ez úgysem történhet meg velünk?

Vajon miért nem volt elég egy emberöltő alatt két szörnyűség, amikor bárkire sor kerülhetett, hogy megtanuljunk kiállni magunkért, a sorsunkért? Persze tudom: a család, a gyerek, a megélhetés, összességében az életünk miatt. De vajon nem éppen a saját életünkért kell-e maximálisan kiállnunk és megtennünk mindent?

Nem orbánozni - ahogy én is szoktam - és gyurcsányozni - ahogy mindenki más szokott - kell. Nem a kormány ellen kell agitálni, csak normális felfogással kell élni: most csöndben a magánpénztárban maradni, szó nélkül ellenzéki (nem kormánypárti) sajtótermékeket venni, ha nem is olvasásra, csak krumplipucoláshoz, de akkor is azért, hogy ne maradjunk ellenvélemény nélkül, és így tovább, az a lényeg, hogy sok módja van a csendes ellenállásnak.

Egyébként azt is mondta a párom - igaz, még valamikor a nyár elején -, hogy reméli, abbahagyom a blogolást, amit egyébként sosem követ, azt sem tudja, hol és miket írok. Azt mondtam, megfontolom a dolgot.

Megfontoltam, és bár a lehető legönzőbb döntést hoztam, nem tehetek mást. Maradok.

23 komment · 1 trackback

Címkék: tőlem demokráciát polifika nemzetveszető ellenforradalmat

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr152485295

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Esemény a láthatáron 2010.12.01. 17:37:39

November közepén indítottam útjára a két legnagyobb - és ilyen lehetőséggel szolgáló - hazai közösségi portálon az alább IDE'zett leírású ESEMÉNY-t:Időpont: 2014. 04. 06. 6:00-17:00Be IDE az Országgyűlésbe Az ESEMÉNY-re jelentkezők teendői:0. addi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Q-in-Law 2010.12.01. 11:44:38

Vagy 40 év munka áll még előttem, én is maradok!

XPS 2010.12.01. 12:12:38

Ez mindannyiunk (kispolgár némi aggyal és némi egzisztenciával) gondja.
Ezek a fiúk gonoszak is. Végig akarják majd játszani. Ezt emberi ésszel nehéz felfogni, de a zemberek más anyagból vannak gyúrva.
Nézd meg Damu Roli hisztijét, mert nem ő nyerte a Vacsoracsatát. Normális embernek mit számítana. De aki nyerni akar, az nagyon akar és nem viseli el a vele egyet nem értőket.

Vincent blogon volt az egoista magyarságról szó.
Pont ez a baja az országnak. És menthetetlenek vagyunk. Ahogy cégen belül sem tudunk kiállni egymásért, nem állunk ki együtt most sem nagyobb léptékben.
Külön külön a saját kis alkuját meghozva lapul a nép. De van egy pont, amikor meg már késő, ezért kellene még időben tenni valamit.

Elfelejtik megemlíteni, hogy a zsidóüldözés egy idő után átcsapott a mégoly keresztény pedigrével rendelkező "zsidóbérencek", "zsidó viselkedésűek" üldözésébe Magyarországon is.

Megoldás lenne ha lelépne aki teheti. De miért a hülyék uralják gyermekkorom (és őseim) földjét?
Miért az értelmes, jó-szándékú, dolgos embereknek kelljen menekülniük???

Nem lehetne kettévágni az országot Zemberek Földjére és Nyugat-Magyarországra, Észak- és Dél Korea mintájára, csak itt kis időt hagyva a szabad lakhely választásra?
Még azt is elviselném, ha a saját belpolitikai okaik miatt néha ágyúznak minket Orbánék, csak legyen EURO, gazdasági növekedés, kultúra, szabadság, jogbiztonság.

josip 2010.12.01. 12:44:50

45 év munka áll előttem, azt hiszem, belépek egy MNYP-be, amíg tudok...

Jut eszembe, valaki esetleg el tudná-e magyarázni, hogy (mivel diák vagyok és eddig csak szürkén dolgoztam, így nem volt rá szükségem) nekem jelen állás szerint van-e értelme belépni (ugye még sehova nem fizettem semmit), illetve beléphetek-e?

Vagy amint kézhez kapom a kutyabőrt, menjek minél messzebb?

dissipation 2010.12.01. 14:04:36

:-)
borítékoltam volna, hogy ez lesz a reakciójuk.

(meg azt is, hogy ennek ellenére kitartasz)

én is maradok.

ugyan vagy negyvenezrem (plusz hozam) van összesen az ING-nél, de nem ez a lényeg, elvi kérdés, pont ez, amit említesz, hogy mit még..?

(egyébként kiváncsi leszek, hogy ha nem lép vissza 90% - ahogy remélem, és úgy látom, nem is fog - mi lesz pártunk és kormányunk következő kreatív rávezető ötlete... vagyis hogyan és honnan szerzik meg azt a pénzt, amit mindenképpen akarnak.)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.01. 14:43:04

@josip: menj minél messzebb. Ha mégis maradsz, mnyp-b e lépj be, mert a felosztókiróvó BIZTOS maghal addig, az mnyp-vel meg szép kis summát kaparhatsz össze. (Nekem 7 év alatt 2 milla lett, pedig nem keresek olyan nagyon sokat...)

De a legjobb, ha elhúzol innen, és OTT nyitsz egy önkéntest, ahpva beteszed a béred 10%-át... :)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.01. 14:45:40

Viszont nekem valaki meg azt magyarázza el, hogy lehet, hogy visszaléptetnek mindenkit? Hivatkoznak valami 123§ 6 bekezdésre, de ott kurvára nam az van...

idelle: egyébként lájk. Maradunk. És be is fogom szkennelni a Visszalépő Nyilatkozatomat a blogomon. Másnak is ezt javaslom. Hogy lássák, nem csak a pofánk jár! :)

starace 2010.12.01. 15:57:20

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

Martin Niemöller, keresztény teológus 1892-1984

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.12.01. 16:44:41

@dissipation: "ha nem lép vissza 90% - ahogy remélem, és úgy látom, nem is fog"

ebben a kérdésben sokkal borúlátóbb vagyok.

a kisebb ok, hogy sokszor még értelmiségi embereknek - vannak az ismeretségi körömben ilyen bankárok is, vazze! - is távoli ez a történet, nem tudják, hoyg miről is van szó és nem is érdekli őket.
éppen ezért okos húzás, hogy ha nem teszel semmit, akkor mész a 100%-os államiba, mert hát valljuk be őszintén ()és lesarkítva): a magyar embert a Barátok köztön, meg a pörköltön kívül mi érdekli? semmi.

a nagyobb baj viszont az, hogy egyrészt a megfélemlítés - a szolgálati idő be nem számíthatóságával - sokakat el fog rettenteni, ráadásul a kormány kezében van minden média, amely a nagyobb néptömegekre hatással van.
és semmi kétségem afelől, hogy nagyon intenzív offenzíva indul januárban a pénztárak ellen, amelyben az "elitista" netezgetés, és a racionális érvek meg sem hallhatók lesznek.

egyszerűbben: a nép jobban szereti Orbánt, mint a saját pénzét.

XPS 2010.12.01. 16:52:35

@Humperdickk: Realistán:
nem lesz nagy százalékos a maradás, mert a semmit sem kell tenni áll szemben a mehetsz valami hivatalba, kitölthetsz sok papírt és még a "vigyázó szemünket" is majd jól rád függesztjük, sőt hiába fizetsz 24% extra adót fenyegetésével.

A MaNyP illetékesei szervezhetnék, bátoríthatnák a tagokat, könnyíthetnék meg a maradást.
Eddig őket sem érzem elég bátornak ehhez.

Jó lenne valami jogfenntartó nyilatkozatot tenni, ami biztosítja, hogy ha megint demokratikus kormánya lesz Magyarországnak, akkor majd vissza lehessen perelni a pénzünket.

dissipation 2010.12.01. 17:13:20

@idelle: egyetlen megoldást látok erre, a pénztárak kampányát és/vagy a megoldást, pl. meghtalmazás a tagoktól, hogy egy ember járhasson el akár több száz nevében.
jelenleg ez jogilag működhet, persze addigra bőven ellehetetleníthetik.
mindegy, részemről pár hekto forró teával beállok a sorba, ha nem lesz már megoldás.
zsíros kenyeres randi..?:D

regent123 2010.12.01. 18:12:11

Olvastam nemrég egy véleményt valami jobboldali újságban (Magyar Nemzet???) ami nem hagy nyugodni. Megpróbálom összefoglalni a lényegét.:

Eredetileg (sok sok évvel ezelöött) nem volt nyugdíj, meg járulék, de aztán a háború után ezt bevezették. Nyilván nem volt senkinek semmiféle megtakarítása amibööl az éppen nyugdíjba menöök nyugdíját fizetni lehetett volna, ezért bevezették a fizetésbööl automatikusan levonódó és a nyugdíjkasszába irányított járulékot. Ez arra volt hivatott hogy fedezze az éppen aktuális nyugdíjasok nyugdíját a társadalmi szolidaritás nevében. Semmi köze nem volt a saját számlán évtizedeken át gyüüjtögetett örökölhetöö magánnyugdíjhoz. Nem is szabad rá úgy tekinteni, hogy amit befizetek annak bármi köze is van ahhoz amit majd kapni fogok. (Ez kicsit olyan, mint hogy az adómból tartják fenn a közvilágítást, de attól hogy rengeteg adót fizetek még nem vagyok jogosult több fényre mint az aki csak keveset.) Ennek a rendszernek nyilván vannak hibái, és csak megfelelöö demográfiai viszonyok esetén tartható fenn.
Ugye 12 évvel (ha jól emlékezem) ezelöött viszont egy tollvonással azt mondták, hogy a nyugdíjjárulék egy részét kötelezöö (nagyon sokaknak) befizetnie egy magánnyugdíjpénztárba. Ez a számla a "sajátjuk" lesz, örökölhetöö, és majd ha nyugdíjba mennek, akkor a gyüüjtött pénz és az esetleges hozama mind az övék lesz, kiegészíti majd az állami nyugdíjat. Igen ám, de ezt a pénzt az állami nyugdíjkasszától vették el, azaz az éppen aktuális nyugdíjak kifizetésére nem maradt elég pénz, az állami nyugdíjkassza állandóan veszteséges volt (kevesebb bejövöö járulék, mint kifizetés) ezért a hiányt az állam kipótolta. Természetesen az adónkból.
Mindeközben a magánnyugdíjpénztári vagyon kezelését magáncégek végezték, és igencsak vastagon fogó ceruzával számlázták a költségeket.
Azaz nem történt itt más, mint az állam magáncégekhez "játszotta át" az éppen aktuális nyugdíjak fedezetét (jobban mondva a szép pénzt hozó pénzkezelés jogát), és a kiesöö bevételt az adókból finanszírozta. Majd esetleg néhány év múlva, mikor az elsöö magánynyugdíjasok megkapják a járulékukat, és az államnak kevesebbet kell aktalisan kifizetnie, akkor majd talán újra egyensúlyba kerülnek a be és kifizetések, de addig masszív hiánnyal kell küzdeni, és a haszon magáncégekhez vándorol.
Logikus lépés tehát, hogy az eddig "magán" számlán kezelt pénzeket most újra állami számlán kezeljék. Hiszen a nyugdíjjárulék nem megtakarítás, az voltaképpen adó, ami közvetlenül felcímkézve az aktuális nyugdíjak fedezetéül szolgál. Ha valaki szeretne magánszámlán megtakarítani, akkor a lehetööség adott. Ott a nettó jövedelme, abból anyit tesz félre amennyit akar.

Eddig a vélemény, illetve ami nekem lejött belööle. Innen nézve viszont úgy tüünik, hogy bizony a magánnyugdíjszámla a lopás, mégha nem is a számlatulajdonos kapja az ellopott pénzt, hiszen öö majd ezt "visszaadja" ha nyugdíjas lesz, és kevesebb állami nyugdíjat kell neki fizetni. De bizony a számlakezelöök szép hasznot zsebelnek majd be, és ezt a hasznot azon az áron szerzik, hogy az állami nyugdíjkasszában hiány keletkezik, amit bizony az adókból kell pótolni.

Vélemények?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.12.01. 18:24:45

@regent123: Félreérted a rendszert, méghozzá alapjaiban. Amit te leírsz, az egy átmeneti időszak. Borzalmasan hosszú, több évtized, de akkor is átmeneti. Viszont elkerülhetetlen, ugyanis a demográfiai helyzet miatt a felosztó-kirovó rendszer egyszerűen fenntarthatatlan hosszú távon. És nem, az sem volna megoldás, ha hirtelen újra elkezdene nőni a népesség, mert akkor pedig egy idő után túl sokan lennénk.

Amit szintén említesz, miszerint ez lopás, és magáncégek megszedték magukat ezen, teljesen más kérdés. A rendszert valóban nyugodtan üzemeltethetné helyettük az állam is, emellett és ellene egyaránt akadnak érvek. Pl. mellette az, hogy az állam nem szed belőle profitot, ellene meg az, hogy ott jóval kevésbé érdekeltek a dolgozók a sikeres működésben, így várhatóan gyengébb eredményt is érnek el a pénzünk kezelésében (ez az "állam rossz gazda" szinte már közhellyé vált szófordulata). De az minden vitán felül áll, hogy akármilyen hosszú és nehéz is, mindenképpen át kell állnunk az egyéni számlás megtakarításra.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.12.01. 18:52:44

@dissipation: "zsíros kenyeres randi..?:D"

benne vagyok! van egy kis pálinkám is, már legális otthonfőzésből. :-)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.12.01. 18:54:25

@bm613: még annyit tennék hozzá, hogy nekem azzal sem lenne bajom, ha húsz-harminc év alatt kivezetnék a nyugdíjrendszert, úgy ahogy van.

mint ahogy a fizetős egészségüggyel sincs semmi bajom.

jaaa, csakhogy ezekhez a döntésekhez egy tökös legény kellene, nem ilyen beszari gyerek, mint ez az alcsúti fiú.

Táskás Tóni 2010.12.02. 01:33:52

@idelle: Rájöttem, hogy a minket körülvevő országok gazdasága miért jobb. A gazdaságpolitikájuk a következő:mindegy ,hogy mit csinálunk csak pont az ellenkezőjét ,mint a magyarok. A csehek most akarják létrehozni a kötelező mnyp-i rendszert, és a hiányt adónövelésből finanszírozzák.A jobbközép kormány viszont még nem döntött, mert ilyen horderejű döntésben az ellenzék véleményét is ki akarják kérni ,velük is tárgyalnának.Ez egy kicsit jobban , hangzik ,mint a NENYI,nemde? Az az állat delejes ember pedig a magyar virtusról regél Lengyelországban, miközben a kancsi idióta "ámokfut".Soha nem hittem, hogy egyszer még vonzó lesz a cseh állampolgárság.

dissipation 2010.12.02. 01:39:21

@idelle: na látod, milyen jó dolgunk van itt?:P

dissipation 2010.12.02. 01:40:30

@Táskás Tóni: nekem lassan bármifajta állampolgárság vonzóbb... (és ezt nem hittem volna sose)

kormányzó 2010.12.02. 07:25:47

@dissipation: A pirézek országa kifejezetten demokratikus! Talán ezért is gyűlöljük őket..

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.02. 08:23:08

@regent123: súlyos tévedésben vagy. Nem a te hibád, de akkor is. tehát:

"Azaz nem történt itt más, mint az állam magáncégekhez "játszotta át" az éppen aktuális nyugdíjak fedezetét (jobban mondva a szép pénzt hozó pénzkezelés jogát), és a kiesöö bevételt az adókból finanszírozta."

Ez igaz. Mint ahogy nem a dunyhába dugod, gon dolom, te sem a pénzed, hanem beteszed a bankba egy kis részét, a nagyobbat (ha van) meg lekötöd. És azok meg garantálják hozzá az 5, 6, 7%-os kamatokat. Mert még így is megéri nekik. És te is jól jársz. Akkor?

"Majd esetleg néhány év múlva, mikor az elsöö magánynyugdíjasok megkapják a járulékukat, és az államnak kevesebbet kell aktalisan kifizetnie, akkor majd talán újra egyensúlyba kerülnek a be és kifizetések, de addig masszív hiánnyal kell küzdeni, és a haszon magáncégekhez vándorol."

Ez is igaz. Csakhogy ez pont olyan, mintha a pénzedből havonta x összeget befizetnél a bankba (nekem és asszonynak ilyen életbiztosításunk van), amiért cserébe van egy garanciám (ha megdöglök, egy misi a családnak), másrészt 10 év múlva visszakapom a pénzem kamatostul. Ez a pénz a háztartásunkból jelenleg hiányzik. Viszont eszünk ágában sincs emiatt személyi kölcsönt felvenni! Egyszerűen nem költünk annyit. (Tudod, mikor ettem utoljára pickszalámit, karavánsajtot, ittam csokistejet? Gyerekkoromban. 20-25 éve. És, ugye, egyik sem luxus?) Az állam ehelyett meg eladósodik, és sokkal több kamatot fizet, mint amennyi az mnyp hozama. Az állam hülye, ennyi.

Még valami: nem biztos, hogy kamatostul kapod vissza a pénzt az mnyp-ből. De az állami még ennyire sem biztos. Hogy lesz egyáltalán, akármilyen kicsi nyugdíjad. Ez a különbség!

kisa 2010.12.02. 19:37:37

@idelle: Mit vársz azoknak a leszármazottaitól, akik '57-ben (!) május elsején tapsoltak kádárnak?
Mit vársz azoktól, akik devizahitelt vezsnek fel, és plazmatévére költik? Mit vársz azoktól, akik szerint kifejezetten üdvös a visszamenőleges hatályú törvény, mert hogy merészeltek egyesek (akkor még törvényesen) ennyi meg annyi végkielégítést kapni? Mit vársz azoktól, akik tapsolnak a nap mint nap arcukba tolt jogsértésnek, hazugságnak, és azt mondják, hogy ez az, keménykezű kormány kell ide?

Egyébként szerintem a nép nem szereti jobban orbánt, mint a saját pénzét, csak egyszerűen hülye, tájékozatlan, nem érdekli, mi lesz 20-30-x év múlva, lusta utánanézni dolgoknak, nem látja át a következményeket, mert buta, bután van tartva. Aki meg nem buta, és van lehetősége, úgy elhúz innen, mint ősszel a vadlibák.

kisa 2010.12.02. 19:38:59

És akkor még a posztban említett, a hatalomtól való félelemről még nem is beszéltünk.

kisa 2010.12.02. 19:41:47

Bakker, tiszta 60-as, 70-es évek: nem telefontéma, a falnak is füle van. Sunyin szétnézni, mielőtt mondunk valamit, hogy ki áll mögöttünk, kétértelműen fogalmazni.
És itt a vörös farok(újra kell majd?):
Én igenis egyetértek a kormány minden intézkedésével, mert tudom, hogy dolgozó népünk érdekeit szem előtt tartva, csakis a mi érdekünkben teszi, amit tennie kell!
Ez lesz a jövő???????
süti beállítások módosítása