Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

In bad mood

2010.12.08. 08:56 idelle

Baloldali, balliberális vagy simán csak normális blogger kollégáim osztják a kormányt, mint a répát, nem elsősorban a Moody's leminősítése, sokkal inkább az arra adott válaszok miatt.

Aki legalább az írásaimon keresztül ismer valamennyire, az tudja, hogy a Fidesz arroganciáját, pökhendiségét még a hitelminősítőknél is jobban utálom, de azért álljunk meg egy pillanatra.

Ahogy a gazdasági híreket olvasom a világból, egyre inkább igazolva látom azt a feltételezést, mely szerint amit eddig válság címszó alatt átéltünk, az kismiska az eljövendő szarhoz képest. Ennek az az egyik nagyon egyszerű oka, hogy ilyen jellegű válság még nem volt a világgazdaságban, és mivel ez a válság a klasszikus liberális-kapitalista közgazdaságtanra épülő gazdasági rendszert érintette, a válságból kivezető utat még azok is csak találgatják, akik állítólag értenek a témához.

A másik oka viszont sokkal inkább az, hogy a világgazdaság nagypályásai és döntéshozói képtelenek új felfogásban szemlélni a világot. Nem az a legnagyobb baj, hogy belebuktunk egy kísérletbe, még csak az sem, hogy a válság fő felelőseinek egyik csoportja, a hitelminősítők úgy jöttek ki a dologból, mintha bele sem mentek volna; a fő gondot az jelenti, hogy gyakorlatilag minden folyik ugyanúgy tovább.  

Ennek legrondább, de egyben legeklatánsabb példája az volt, amikor az amerikai államtól kapott segélyből ment luxusútra az egyik befektetési bank menedzsmentje, de ugyanígy árulkodó volt, amikor több bank igyekezett minél előbb összekaparni és visszafizetni az állami dotációt, csak hogy végre bónuszt fizethessen a vezetőségnek.

Ha olvassuk a gazdasági híreket, feltűnő lehet, ahogyan a sajtó és nyilván a mögöttük álló tőke próbálja erőszakosan nyomni a fellendülés-dumát, miközben nincs mit tenni, naponta érkeznek az újabb válsághírek szerte a világból. Hiába a szabályozás valamilyen - egyébként nem elégéséges - mértékű szigorítása, fikarcnyi kétségem sincs afelől, hogy ha csak a tőkén múlik, nem változnak a folyamatok: ugyanúgy meg fogják kenni a kormányhivatalnokokat, hogy számukra kedvezően alakítsák a szabályozást, ugyanazzal az üzleti struktúrával, ugyanazokkal a profitelvárásokkal és ugyanazokkal a marketingstratégiákkal fogják tovább üzemeltetni a boltot, azaz röviden: semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek.

Éppen ezért is fogadom fenntartásokkal a hitelminősítők tevékenységét, mert ők is érdekből mondják amit mondanak és teszik, amit tesznek. Ettől függetlenül még nyilvánvalóan hatalmas tudásbázis áll mögöttük, de a bizalmat eljátszották a válság előtt, még akkor is, ha továbbra is rájuk hallgat (továbbra is hallgat rájuk) a fejlett világ.

Ja, egyébként Kósa szopjon lovat. Szijjártóval együtt. Rájuk bízom, milyen sorrendben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr332499950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása