Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Elmegyógy és intézet

2011.02.02. 10:06 idelle

A múlt hétvégén, nyolcvanadik születésnapja apropóján Mádl Feri bácsi is megszólalt az ország sorsával, a politikai helyzettel kapcsolatban - bár ne tette volna -, és ugyan az interjú teljes szövege azóta sem elérhető a neten, mindenhol csak összefoglaló hivatkozásokat találni, ha hihetünk Magyarország első számú politikai bulvárlapjának, a volt köztársasági elnök által elmondottak tökéletesen beleillenek abba a járványos idiotizmusba, ami április óta dúl hazánkban. (képinnen)

A cikk rövid rezüméje a következő:

A jogtudós hitelt érdemlő kollégái nyilatkozata alapján úgy véli, lényegében a hatályban lévő európai törvényeket követi a magyar modell. Mádl Ferenc szerint érthetetlen, hiszterizált és túlzott a baloldal reakciója, és igazából nem is a jogszabállyal, hanem a keresztény–polgári szövetség kétharmados kormánytöbbségével van bajuk. 

Nos, tehetnék utalásokat az időskori elbutulásra vagy hasonlóan olcsó poénokkal kedveskedhetnék az ünnepeltnek, ehelyett azonban leginkább értetlenkedésemnek adok hangot, fel nem foghatom ugyanis, hogy Mádl Ferenc hogyan állhat be azon eszement, mindent leegyszerűsítő és ebbéli tevékenységük folytán mindent a szocialistákra kenő, mindenért őket okoló droidok sorába, akiket olyan frenetikusan nagy nevek fémjeleznek, mint Szijjártó Péter, Selmeczi Gabriella vagy név nélkül bármelyik rosszul öltözött, karikás szemű hírtévés médiamunkás.

Van azonban az egész dolognak a pikantériája mellett egy akár felháborítónek is mondható aspektusa.

Az egy dolog, hogy főként a jobboldal elmúlt évekbeli kommunikációjának köszönhetően az árnyalatok kivesztek a nyelvből: eltűnt például a negatív érzelme széles skálája, és lett helyette az egyetlen kifejezés a "gyűlölet", a "gyűlölni". Talán ennek is köszönhető, hogy a kormányellenes vagy a kormány tevékenységének egyes elemit megkérdőjelező, azzal vitatkozó megnyilvánulás Mádl retorikájában is egyszerűen "hisztériává" vált.

Az már érdekesebb, hogy azt mondja e kiváló jogtudós: tudja, hogy miről van szó a médiatörvényben, bár pontról pontra nem olvasta végig. Hitelt érdemlő és hozzáértő emberek állítják, hogy lényegében a hatályban lévő európai törvényeket követi, azok modellje, ezért Mádl Ferenc szerint nem is lehet érteni a baloldalról érkező külső és belső támadások motivációit.

Na most, ha még emlékszünk, a jobboldali sajtó napokon, droidjaik pedig heteken át azon szörnyülködtek, hogy a külföld és a belföldnek a Nemzethez nem tartozó része milyen alapon mond ítéletet a méditörvényről, mikor minden bizonnyal nem is olvasták. Hát persze.

Ha valaki, akinek nem egyezik a véleménye az enyémmel, sőt támadja a kedvenc pártom (a megbízóim) által létrehozott jogi és irodalmi műalkotást, az biztosan nem is olvasta.

Ha a mi emberünk, a mi kutyánk kölyke, a mi seggünkvége látszólag komoly emberként, jogászként és nem utolsósorban volt köztársasági elnökként (sőt, Köztársasági Elnökként, mert az a vívóember is viseli ezt a titulust, de mindannyian tudjuk, hogy ő nem csak egy tévedés, hanem egyenes egy vicc) azt mondja, hogy nem olvasta végig, de megbízható emberek azt mondták, hogy rendben van, azt meg fennen lobogtatuk, hogy ez a nagyszerű, bölcs ember is megmondta, hát ugye hogy ugye?

Vagy akkor mostantól már nem az számít, ki olvasta (végig)? Szóval hogy is van ez, kedves jobboldali barátaim?

A legszebb azonban kétségkívül az a konklúzió, hogy a  baloldal  érthetetlen, hiszterizált és túlzott reakciója mögött igazából nem is a médiatörvény, hanem a keresztény–polgári szövetség kétharmados kormánytöbbségének ténye áll, azzal van bajuk. Akkor csócsálgassuk egy kicsit ezt a két kifejezést: hisztéria és képtelen elviselni. Megvan? Jó, akkor kérdezek:

Hol volt Mádl Ferenc a kérlelhetetlen véleményével 2002-ben, amikor Orbánék majd beleőrültek abba, hogy a Szent Magyar Nép (ja, nem is: a panelprolik) nem választotta őket újra? Hol volt, amikor Orbán elkezdte a társadalmat politikai alapon kettészakító, áldásosnak egyáltalán nem mondható tevékenységét?

Hol volt Mádl Ferenc és miért nem intett nyugalomra, a nyilvánvaló tények elfogadására, a hisztérikus cselekedetek leállítására az Erzsébet-híd lezárása napján?

Hol beszélt ez a kiváló jogtudós hisztériáról és az ellenoldali többség elviselési képességének hiányáról az alatt a három év alatt, amikor Orbánt a Parlament környékén sem lehetett látni? 

Hol volt ez a nagyszerű ember, amikor a Fidesz kivonulgatott az ülésteremből, mert az az ember beszélt, aki a főnöküket megalázta a 2006-os tévévitában? Hol volt, amikor a megbízója a zavargások közelébe hívta össze a híveit, hátha lesz valami olyan balhé, amit politikailag ki lehet aknázni? Amikor az a jóember kordont bontott a Kossuth téren? És így tovább.

A pszichoanalízisben projekciónak hívják azt az eljárást, amelynek kapcsán valaki egy másik személynek tulajdonítja saját hibáit vagy kívánságait; ez a bűntudat vagy más hasonló érzések kifejeződéseként értékelhető és az elhárító mechanizmusok közé sorolandó (via). Nem arról van-e szó, hogy a komplett jobboldal a szocialistákra projektálja a saját viselkedését, nem bírván sem szellemileg, sem érzelmileg megbirkózni azzal a kihívással, ami egy felvilágosult és intelligens kormányzást, államirányítást valamint ehhez kapcsolódó társadalmi kommunikációt jelent.

Ha engem kérdeznek: ezeregyszáz év sérelmei, frusztrációi csúcsosodnak ki jelenünkben a jobboldal viselkedésében, és könnyen megjósolható, hogy évtizedek kellenek majd a gyógyuláshoz.

4 komment

Címkék: alapvetés polifika kénegondolkozni nemzetveszető nagyonmélyenlévőmagyar elmegyógyésintézet

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr152627372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.02. 15:48:19

Vaze, már az is, hogy "pontról pontra nem olvasta végig". És ez jogász. A törvény maga 175 oldal (olvastam), de az a többszáz módosító, amit hozzá elfogadtak, önmagában idegbaj, néhol teljesen átírja az egész főszöveget. Egyetlen példa: olvasd el, mit mond a törvény a zannamari rendeletalkotási jogáról. Nekem fél óra volt, amíg kibogarásztam.

XPS 2011.02.04. 20:59:09

Feco bácsit sosem az eszéért szerettük.

Szúrófény 2011.11.16. 10:54:51

Kár volt elfelejteni

„Az államok akkor pusztulnak el, amikor már nem képesek a hitványakat a derekaktól megkülönböztetni” (Antiszthenész —12/VI.5.) Mi, most tudjuk-e? Vagy az MSZP ennyiben ma is „leninista”?
„ Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48,) Lásd Sztálin, Rákosi, Kádár, Caucescu, Zsitkov, Honecker, stb. elvtársak!
„Minden törvény, lett légyen önmagában bármilyen kiváló, haszontalan, sőt egyenesen veszedelmes lehet, ha a nép nem méltó, nem alkalmas rá „És minden népnek olyan a kormánya, amilyet megérdemel!
„Az uralkodó réteg forradalma csak arra jó, hogy vég nélkül fenn tartsa saját forradalmát (Babeuf, Rendszerváltási komédia)
A felnőtt férfiak általános választójoga ma népszerű vesszőparipa, amely gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz, viszont kielégíti a legenergikusabb, de legkevesebb gyakorlati érzékkel rendelkező népréteget. (Owen)
„A demokrácia álarca csak addig kell a buzsoáziának, amíg az, az Ő hatalma előtt pajzs!”
Magyar Lajos 1918

Szúrófény 2011.11.16. 10:57:42

Korrupt országokban a panamákon szokás legjobban felháborodni. Imádott hazánk pedig igen-igen korrupt ország... A magyar társadalomban, mint minden, fenékig romlott társadalomban privátim, kis körökben, bizalmas tereferék közt vidáman és szemérmetlenül szoktuk tárgyalni mindezt. Vezető államférfiakról, előkelő politiku¬sokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazembe¬rek...
Aljasabbnak látszunk Szerbiánál. Szerbiában lemészárolták a királyi családot. Nálunk a nemzetet gyilkolják meg. A nép milliói jogtalan rabszolgák. Az ország koldus és leigázott. A parlament urai liferálják a népet, a nép jogait, a hazát. Ilyen nemzetveszejtő ocsmányságot nem mutat föl a világhistória. Orgiája ez az összegyülemlett bűnöknek. Beteljesülése a kérlelhetetlen fátumnak. Fölfakadt seb vagyunk most Európa testén. Lesz-e balzsam erre a sebre, vagy egyszerűen ki fogják égetni?... Rettenetes, rettenetes történet ez... "

Ady Endre: Panama és anarchia, (Nagyváradi Napló 1903. júl. 30.)
Mi is előzte meg Trianont? Most hol tartunk, mi jöhet?
süti beállítások módosítása