Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Szigorú számadású

2011.02.07. 19:02 idelle

Év eleje lévén (na jó, egy kicsit nagyvonalú a megfogalmazás), elballagtam számlatömböt venni az egyesületnek, az éves tagdíjak esedékes kiszámlázásához. Régóta ugyanabba az irodaszer boltba járok, annak idején én is megharcoltam a harcot a végzések illetve cégkivonatok bemutatásával (több egyesület, több cég), így ma is a szokásos magabiztosságommal indultam vásárolni,  gondolván, hogy engem már nem érhet baj. (képinnen)

Naná, hogy nem így történt, de hadd idézzem inkább az eladó hölggyel folytatott beszélgetésünket (a "csókolom" után kettővel kezdem):

- Két utalásos számlatömböt kérek.

- Rendben, én meg az adókártyáját kérem.

- A micsodát? - kérdeztem vissza, mert azt hittem rosszul hallok, illetve először nem is esett le, hogy mit kellene odaadnom: az forgott a fejemben, talán egyéni vállalkozónak gondol és az adószám miatt kell valamilyen papír vagy kártya.

- Az adókártyáját.

- De eddig nem tetszett kérni semmit.

- Január elsejétől kötelező nekünk.

- És egyesület esetén mit adjak? - értetlenkedtem tovább.

- Az ön adókártyájára van szükségem - bővítette egy kissé a választ, mert nyilván rájött, hogy hülyével van dolga.

- Már úgy tetszik érteni, hogy az adóhivatal (Nemzeti AVH, mint tudjuk) tudni szeretné, hogy személy szerint ki vette a számlatömböt?

- Igen. Egyébként nekünk is, az eddigi egy papír helyett már kettőn kell lejelenteni az adatokat, úgyhogy az is megfordult a fejünkben, hogy levesszük a polcról a számla nyomtatványokat.

És hogy megadja a kegyelemdöfést, amikor átnyújtotta az általa kiállított számlát, még azt is megmutatta, hogy azon is szerepel a nevem és az adóazonosító jelem.

Mindig is utáltam, amikor 1-2 százaléknyi - vagy megengedőbben: egy elhanyagolható kisebbség - csalásai, visszaélései miatt a többséget büntetik. Ugyanígy utálom, amikor ilyen és ehhez hasonló helyzeteket az adminisztárció szigorításával, bonyolításával próbálnak megoldani. Ennek kisöccse az esztelen és növekvő összegű bírságok kivetése, lett légyen szó buszmegállóban dohányzásról, kukaturkálásról, kis értékű bolti lopásról.

Tovább megyek és intézek néhány kérdést azokhoz az okostojásokhoz, akik ezt a rendelkezést kitalálták, jogszabályba iktatták valamint rábólintottak:

- Milyen jelentősége van annak, hogy egy cég vagy szervezet számára ki vásárol nyomtatványt (még ha szigorú számadású is)? 

- Figyelembe véve a mai miniszterelnöki Csevely és lózunggyűjtemény foglalkoztatásra vonatkozó részét is, tervezik-e esetleg, hogy a jövőben csak az adott cég vagy szervezet főállású alkalmazottja vagy ha ilyen nincs, vele szerződéses viszonyban lévő magánszemély vásárolhasson nyomtatványt? Ha igen, milyen dokumentumok benyújtása lesz kötelező (munkaszerződés, megbízási szerződés, vállalkozói szerződés, részmunkaidős nyomtatványvásárlási megbízás, stb.)?

- Egyetértenek-e azzal, hogy adatkezelési aggályokat vet fel, ha olyan személyek - bolti eladó, az irodaszer vállalkozás könyvelését végző személyek, stb. - juthatnak hozzá személyes adataimhoz, akiknek azokhoz semmi közük?

- Tévedek-e, amikor úgy gondolom, hogy a számlaadási csalások elkövetői többnyire nem azok közül kerülnek ki, akik egy cégkivonattal vagy végzéssel azonosított cég vagy szervezet számára vásárolnak számlatömböt, hanem döntően más technikák segítségével zajlanak az ilyen ügyletek?

- Mennyiben tartják a meghirdetett adminisztrációs egyszerűsítés körébe tartozónak a szigorú számadású nyomtatványokra vonatkozó új szabályozást?

Mindenki által tudott tény, hogy a bizonylatadási szabályokkal összefüggésben alapvetően két olyan módszert alkalmaznak a fekete-, de inkább szürkegazdaságban, amelyek az adócsalás tekintélyes részét adják: az egyik - nevezzük egyszerűen - a számlaadási kötelezettség elmulasztása, a másik a túlszámlázás (vagy az alászámlázás). Talán belátható, hogy ezek közül egyiket sem lehet azzal megfogni, ha elkérem Gizike adóazonosító jelét a számlatömb vásárlásakor.

Hogy mivel lehet, természetesen arra vonatkozóan is vannak ötleteim. A tanácsadást megoldhatjuk számlásan, de ha szükséges, akár számla nélkül is...

3 komment

Címkék: adminisztráció nagyonmagyar bürók adóügyek

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr282644470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pannóca 2011.02.07. 21:01:00

a nagytestvírnek mindent látnia kell

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.08. 09:36:44

Egyszer ellopták a kocsimat. (Lada Niva, imádtam, mindegy.) Benne volt a számlatömb is. A könyvelő elküldött a helyi laphoz, hogy adjak fel hirdetés, miszerint ellopták, innentől nem érvényes a tömb. Ha nem teszem, és visszaélnek vele (mittom, azzal rabolnak bankot?), engem is büntetett volna érte az APEH. Elmentem, feladtam a hirdetést, huszonsokezerért.

Szerinted a kétszázezres városban, ahol élek, másnap hányan röhögtek rajtam?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.02.08. 09:54:43

@Humperdickk: ööö...mindenki? ;-)

az a történet már nem fért bele a posztba, amit nem olyan régen hallottam: emberünk Budapesten köztéri szolgáltatást végez, mire megkeresik egy állami szervtől, hogy lesz valami céges hétvége, nem menne-e el hozzájuk. dehogynem, mondja a "vállalkozó", ki is alkudják az árat, de állami emberünk mondja, hogy számla mindenképpen kell.
vállalkozónk felhívja az apját, hogy van ez a számlaizé, mit kell ilyenkor csinálni, fater megígéri, hogy segít, két nap múlva találkozzanak, elkíséri számlatömböt venni, megmutatja a kitöltést (!), stb.
két nap múlva apuka telefonál, hogy akkor menne, mondja a gyerek, hogy már megoldódott. hogyhogy megoldódott? - kérdezi a fater.
hát a gyerek kiment a józsefvárosi piacra és vett a kínaiaktól egy végig lepecsételt számlatömböt valami kínai nevű, de magyar cég nevén, négyezerért.
és még azt is megjegyezte az apjának, nem is érti, hogy miért kell az állami embernek számla, mikor anélkül olcsóbb lenne.

2010-2011-ben, Magyarországon, miközben tőlem, tőlünk meg elkérik az adóazonosító jelünket.
süti beállítások módosítása