Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Mindezt milyen áron avagy mielőtt meghalsz, látod

2011.05.25. 00:36 idelle

Az eset 2006-ban történt egy tavaszi Fidesz-nagygyűlés után, a képet sohasem fogom elfelejteni.

Az Árpád-hídnál szálltam fel a metróra, Újpest felé tartottam. A kocsiban volt szabad ülőhely, ám egy inkább hatvan-, mint ötvenéves bajszos bácsika mégsem ült le, hanem a kocsi végében, a szervizajtó előtt álldogált.

Egy régi, kopott szövetkabátot viselt, fején egy szintén sok vihart látott sapka volt. Teste előtt összekulcsolt kezeiben egy nemzeti színű papírzászlót szorongatott. Lehetett tudni, hogy a gyűlésről jön. Arcán nem látszott lelkesedés vagy öröm, inkább elgondolkodónak vagy egy nagyon picit zavartnak, szorongónak tűnt.

Egy volt közülünk, egy átlag magyar ember, nagy valószínűséggel egy becsületesen, tisztességesen ledolgozott élettel a háta mögött, egy élet megaláztatásaival, örömeivel és bánataival. És nyilván reményeivel, ha nem is a maga, hanem talán a gyermekei sorsát, jövőjét illetően.

Ott, akkor a szívem sajdult bele a látványba. Abba, hogy tudtam: hamis illúziókat táplál, és a politika csak kihasználja. Kihasználja az érzéseit, a vágyait, a reményeit. Abba, hogy olyan reményeket kelt a politika a vágyaihoz, amelyeket soha nem fog beteljesíteni. Abba, hogy azok, akiknek a zászlót lengette, semmibe veszik és senkinek nézik, és azok fogják átverni a legjobban, akikbe mint utolsó szalmaszálba kapaszkodik.

Mindez persze nem a Fidesz, hanem a politika jellegzetessége, hibája. Amiért mégis most hozom elő, annak oka az a cinizmus, az az eddigieknél összemérhetetlenül nagyobb hazugság és csalás, amellyel mostanában kénytelen szembesülni az ország. Az országnak az a része, amely a legtöbbet veszítheti. Amely a legtöbbet veszíti.

A 2010. évi parlamenti választások előtt a Fidesz szinte tökéletes munkát végzett, amelynek gyümölcse a kétharmados győzelem és az azzal járó korlátlan hatalom lett.

Egy korábbi posztban már kiveséztem, hogy ez a rendszer (a szép új világ) hol szolgálja ez az új urak érdekeit. Ez azonban csak a kisebbik hazugság. Nem mondom, hogy szóra sem érdemes, nem mondom, hogy nem fog beláthatatlan károkat okozni, főként azáltal például, hogy az állami beruházásokból egy(-egy) cég kivételével gyakorlatilag kizárja a gazdaság többi szereplőjét. Ámde mégis (ajtó nyílik...): a politikusi réteg saját zsebre dolgozása a kevésbé meglepő változatlanság.

A nagyobb és aljasabb hazugság az a hitegetés, amellyel a kormányzó erők bemesélték, hogy Magyarország mind gazdaságilag, mind politikailag új útra lép(ett), az önállóság útjára, ahol nem parancsolhatnak nekünk idegen hatalmak, ahol mi szabunk feltételeket a Nyugatnak, a multinacionális cégeknek, és nem azok nekünk.

A helyzet persze merőben más: bizonyos értelemben talán minden eddiginél jobban benyalunk a külföldnek (hívjuk így összefoglaló néven az Egyesült Államokat, az Uniót és a multinacionális cégeket).

A magyarázat pedig egyszerű: Orbán okos, és ismeri az alapvető játékszabályokat.

Tudja, hogy Magyarországot gyakorlatilag csak a túlzottdeficit-eljárással lehet megszorongatni. Ha lefaragja a deficitet - természetesen a szegények további megsarcolásával (kedvezményeik megvonásával) -, akkor egy-két balliberális hőzöngőt leszámítva, a többi nem érdekli az Uniót.

Tudja, hogy ha megtámogatja a hazánkba települő germán multikat (Mercedes, Audi), akkor a mégoly szigorú német kormány is eltekint a vegzálásától.

Tudja, hogy ha biztosítja a multinacionális cégeknek a rendet (és ebben benne foglaltatik a rend az országban, benne foglaltatik a szakszervezetek letörése és sok minden más is), akkor annak ellenére is támogatni fogják, hogy a piacrablásnak gátat vet a különadókkal.

És mindezekért egyáltalán nem nagy ár, hogy a miniszterelnök néhanapján levág egy-egy multiellenes szpícset, a jobbkeze meg szóban kipaterolja mondjuk az IMF-et, majd rá két hétre ugyanannak az IMF-nek a hiteléből veszi meg a MOL 21,5 százalékát.

Nem szeretném, ha bárki illúziókat kergetne, ezért elmondom, hogy mindennek az árát ugyanazok fogják megfizetni, akik évezredek óta: a pórnép, az egyszerű emberek, a paraszt, a melós, a nyugdíjas, a rendvédelmi dolgozó, és így tovább - tessék csak megnézni az intézkedéseket, mindegyik a szegények ellen születik. Az a lényeg, hogy az "uralkodó osztály" nem fizet, sőt: ők csak a haszonélvezői lehetnek ennek az egésznek.

A szocialista éra egy rövid időszakát leszámítva évszázadok vagy még inkább: egy ezeredév óta legalább hárommillió koldus országa voltunk, vagyunk. Ha ez a kormány bevégzi a művét, akkor öt-hatmillió koldus országa leszünk.

Bár sohasem jut el hozzá az információ, de innen üzenem a bácsinak, hogy leteheti a papírlobogót. Ha rám hallgat, vesz egy kaszát a Lehel téri mezőgazdasági boltban, kiegyenesíti és a nagyapjától örökölt és az évtizedek óta a vitrinben őrzött kaszakővel, fejét felszegve, elkezdi kifenni.

4 komment

Címkék: ellenforradalmat

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr652911736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.05.25. 11:36:22

Megalájk. Mást nem is tudok hozzáfűzni...

"Doki" 2011.05.25. 12:05:32

Az igérgetés 45.47 -ben kezdődött, hittünk az új rend-újvilágban.
Ez egy éve tart, nem kaszát kell kiegyenesíteni és fenni, hanem türelem, hogy a narancs beérjen.
Baloskám! Balhét akarsz?
Áts Feriék a Grundon véreztek el, a másik feri a
politikai gazdaságtanban bukott, te meg vegyél egy
Figaró pengét és vérezz egyedül, ne uszíts! "doki"

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.05.25. 12:33:30

@"Doki": Ez a narancs már rég elrohadt. Közel 20 éve, amikor Orbánék lecserélték az elveiket, mint mások a piszkos zoknit. Azóta egyetlen céljuk van: a hatalomszerzés, bármi áron. Már persze ha azt az árat nem ők fizetik meg, hanem a Zemberek...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.05.25. 13:44:17

@"Doki": ""Doki" 0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

ezért, de most tényleg ezért regisztráltál a Szentkirályi utcából?
süti beállítások módosítása