Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Sportot űznek

2012.08.03. 10:53 magyaridióta

dopping_thumb.jpgElőre tudom, hogy nem leszek népszerű ezzel a poszttal. Sem. Főként az után, hogy Magyari Péter írt egy elég gyengécske cikket hasonló tárgyban, mint most én fogok, és amire persze ráugrottak az magyariak.

Hetek óta tombol az olimpiai láz, folyik az esélylatolgatás, egy (204) ország szurkol a sportolóiért, egy-egy érem, főleg aranyérem és/vagy világcsúcs után csak az én, egyébként nem sok ismerőssel bíró Facebook profiloldalamon tucatnyian teszik közzé többnyire ugyanazokat a fotókat a győztesről, a hősről, a mi fiunkról/lányunkról.

Tőlem mindez nagyon távol áll. Igaz ugyan, hogy sohasem sportoltam komolyan, egyszerűen alkatilag nem úgy születtem, de az elmúlt negyven évben egyébként is nagyon ritkán érdekeltek a sport történései, a sporteredmények.

Kétségtelen tény, hogy az egyes sportágakban elért teljesítmények mérése a legprofibban kidolgozott a jelenlegi emberi társadalomban. Az is nyilvánvaló, hogy hétmilliárd emberből látni a valamiben legjobbat, az roppant érdekes, és maga legjobbság ténye is irigylésre méltó. (Én is szeretnék valamiben mondjuk második lenni: nem a Földön, az utcában.) És az is érthető szociál- illetve csoportpszichológiai alapon, hogy az egyes nemzetek szurkolnak a sportolóikért, és büszkék a sportsikerekre, mi több: nemzeti sikernek tekintik azokat.

Azonban álljunk meg egy pillanatra: ez csak sport!

Nem tartom kizártnak, hogy Magyarországon számtalan ember van, aki világszínvonalon űz valamilyen tevékenységet, csak hát ezen aktivitások többségét az emberi faj nem méri. Ki tudja, lehet, hogy nálunk él a világ legjobb kontírozó könyvelője, krampácsolója, hidegburkolója (bár ezt az építőiparunk színvonaltalansága miatt gyakorlatilag kizárhatjuk...) vagy éppen evangélikus prédikátora, és a sor még tovább folytatható. Csak míg ezek "csendben" teszik a dolgukat, addig a sportolók reflektorfényben élnek és dolgoznak.

A profi sport mára üzlet, egyes szegmenseiben nem is akármekkora. Így méltán lehetne rá hivatkozni, hogy hozzájárulása egy-egy nemzet gazdaságához egyáltalán nem elhanyagolható. De pontosan az üzletiessége miatt van az is, hogy a profi sportnak már csak külsőségeiben van köze a sport alapeszméihez. Ugye senki nem gondolja, hogy laboratóriumokban kotyvasztott ajzószerek nélkül, kizárólag született tehetséggel lehetséges elérni Michael Phelps, Je Si-ven vagy Gyurta Dániel eredményét?

Pár napja kizártak négy tollascsapatot, "csalás" címszóval, mivel szándékosan gyengén játszottak - amire én azt mondom, a taktika mindig is része volt a sportnak -, miközben országok évtizedek óta zsebpénzzel látják el a NOB illetve tágabban az egyes világszövetségek vezetőit, és a sportbírók pártatlanságáról sem lehet ódákat zengeni.

És akkor egy ilyen, csalástól, doppingtól, manipulációtól bűzló izéért vannak oda több milliárdnyian?

Aztán a sportolói logika: nekem nincs olyan, sportot valaha komolyan űzött ismerősöm, akinek ne lenne valamilyen fizikális problémája, a sérülésekből kifolyólag. Tegnap óta Joó Abigél az új magyar hős, mert sérülten is kiállt több meccsre. Ami egyféle szemszögből lehet nagyon hősies, de normális logikával gondolkodva egyszerűen eszement baromság!

Panem et circenses: a mindenkori államnak is érdeke, hogy feltupírozza a "nemzeti" sportsikereket, hiszen a nép addig sem azzal van elfoglalva, hogy huszadikán már nincs pénze száraz zsömlére sem, hanem azzal, hogy valami nagyszerű dolog, egy nagyszerű embercsoport (nemzet) része, ami egészen egyszerűen nem igaz. Ezek a sikerek nem a nemzet sikerei, hanem velünk megegyező állampolgárságú embereké. Ráadásul az nemzeti identitás egyik lényege, a külső elismertség is igen kérdéses, mert ha azt mondod egy svájcinak, egy szaúd-arábiainak, egy románnak vagy egy szlováknak, hogy mi lélekszám arányosan sokkal előkelőbb helyen vagyunk az olimpiai éremtáblázaton, akkor ők erre azt mondhatják: ki nem szarja le, amikor nálunk meg sokkal magasabb az életszínvonal, sokkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya vagy éppen: hát ez nagyszerű, viszont miénk Erdély illetve a Felvidék...

És még valami: magyar vonatkozásban végtelenül szomorú ez a sikeréhség, ez az állandó önigazolási kényszer, ez a kétségbeesett csodavárás, olyan történések kívánása, amely a magyar néplélek szerint bizonyíthatják nagyszerűségünket...

Azután az eszméletlen sok beletett munka dicsőítése. Egy osztályos orvos vagy egy ápolónő mennyi munkát rak bele a tevékenységébe, és milyen elismertség mellett? Legtöbbször pusztán csak azért, hogy ki tudja fizetni a rezsijét, miközben egy olimpiai bajnok élete végéig kapja az olimpiai életjáradékot, csak azért, mert egy meghatározott napon ő volt a leggyorsabb vagy ő dobta legmesszebbre a diszkoszt. Nem igazságtalan ez valahol, önök szerint?

Engem például sokkal jobban érdekel és igazán feldob, ha én vagy a kollégáim valami nagyszerűt hajtunk végre a saját szakmánkban és sokkal boldogabb lennék, ha mi magyarok arra lehetnénk büszkék, hogy a természetes erőforrásaink szűkössége ellenére élen járunk a gazdasági teljesítményben, vagy hogy alapvetően kooperatív, optimista közösség vagyunk, mint ha száz aranyat nyernénk Londonban vagy akárhol.

Szűk látókörű ez az emberi faj, képtelen a lényegi dolgokra koncentrálni, miközben a lényegteleneket sokszor bálványként imádja. Világszínvonalon...

6 komment · 1 trackback

Címkék: nagyonmagyar sportkutya naund

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr704692506

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mi kutyánk kölyke Gyurta Dani meg a 15 milla 2012.08.04. 10:20:56

Gyurta Dani, vagy egy író, mondjuk, egy költő, nyugodtan mondhatja azt, hogy ő 15 millió magyart képvisel. Mert a kultúra, amibe – szerintem sajnos – beletartozik az élsport is identitáshoz kötődik, nem személyi igazolványhoz....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2012.08.04. 11:02:37

Gyurta Dániel, az antiszemita.

Gyurta, ez a 23 éves ficsúr, akinek szélsőségesen jobboldali, sőt, magyarszerető szülei nem átallottak ősi bibliai nevet (sőt <kereszt>nevet!!!) adni, hosszan tartó súlyosan katolikus összeesküvés eredményeképpen olimpiai aranyérmet szerzett Londonban, a kétszáz méteres mellúszás döntőjében, eléggé el nem ítélhető módon a világrekordot is megjavította.

Meg kell jegyeznünk, hogy Gyurta apja nem volt jó szocreál élmunkás, tudomásunk szerint még a pártba sem lépett be, és egész életében reakciós magyarszeretetre, a hazátlansággal szembeni megvetésre és antiszemitizmusra nevelte fiát!
Gyurta mindkét nagyapja bizonyítottan részt vett az '56-os szovjetellenes forradalomban, számos köztörvényes bűncselekményt követtek el, mint például magyar zászlóból címer kivágása, lövöldözés szovjet tankokra, ávósok félelemben tartása, vöröscsillag összetörése!
Gyurta négy dédapja egytől egyig náci háborús bűnös volt, mivel lakóhelyüktől nem messze vonult el a wehrmacht. Ha alkalmuk nyílik rá azonnal beléptek volna az SS-be is, sőt önként vállaltak volna toronyőri beosztást bármelyik náci munkatáborban. Ezt tanuk egész sora támasztotta alá vallomásával!
Gyurtának, (mint az közismert), nyolc ükapja volt, ők egy különleges egységet alkottak a fehérterror idején, ez volt a Hófehér Nyolcas. Ők akadályozták meg a nagy baloldali világforradalom győzelmét, ami a magyarországi tanácsköztársaságból eszkalálódott volna, ha ez a nyolc szélsőséges fehérterrorista nem lett volna ott. De ott volt!

Világosan látható tehát, hogy családi, sőt genetikai alapja volt annak az antiszemita mondatnak, amiben a legifjabb Gyurta tizenötmillió magyarról mert említést tenni, és olimpiai győzelmét irredentizmusra, jobboldalizmusra, szélsőséges magyarszeretet-propagandára használta fel.

Noname Watanabe 2012.08.08. 17:22:39

Fölllháborító naczionalizmus, melly ellen tiltakoznia kell minden igaz européer, liberális demokratának: Izráel szent s kiválasztott népe nem szerzett semminemű érmet eme olimpiai játékokon!

Ha hosszúsálas, Groó Diána-filmeken nyáladzó, semmirevaló libsi lennék, ezek után én is leszólnám az olimpiát: "A sport egyébként is a militarista jobboldaliaknak való, elvégre ki látott már birkózó rabbit vagy vízilabdázó (és buzi) stylistot; ha legalább a százméteres elhatárolódás vagy a másfél kilométeres fasisztázás olimpiai szám lenne (vagy az irodában tökömet vakarás)! De nem; még csak a pénzszámolás vagy a színesfémgyűjtés sem minősül sportágnak! Eh, megyek vissza Nádas Pétert olvasni, aztán írok egy levelet az amcsi újságoknak az itt tomboló faszizmusról."

Komolyra fordítva a szót: a cikkíró egy tipikus belvárosi idióta lehet. Legyen boldog a cégében elért "nagyszerű eredményeivel" (MLM-ezik, gondolom, esetleg "senior support agent" a tag); én csak sajnálni tudom. Szar dolog lehet úgy élni, hogy csak a saját köldöknézegető hülyesége izgatja, és a közösséghez tartozás nagyszerű pillanatai - egy-egy remek sportteljesítmény embereket összehozó ereje - hidegen hagyja.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.08.08. 23:04:19

@Wilbur Nárcisz-11 Swain: MLM a tétet, nem MLM.

tisztában vagyok a közösséghez tartozás érzésének létezésével és fontosságával, de azt gondolom, hogy a profi sport - bármennyire is általános - nem megfelelő eszköz ehhez. erről írtam leginkább.

a sportsikerek összetartó érzése passzív, mert úgy keletkeztet "nemzeti nagyszerűség"-érzést, hogy a siker érdekében tett erőfeszítést közösségi erőfeszítés nélkül vetíti ki a közösségre.

ráadásul az ilyen típusú "nemzeti" siker semmiféle tényleges pozitívumot nem jelent a közösség számára.

de hagyjuk is, mert ez így kényelmes, és nemcsak elégséges, de tökéletesen meg is felel a magyar népléleknek. tudomásul vettem.

kisa 2012.08.09. 09:38:52

"És még valami: magyar vonatkozásban végtelenül szomorú ez a sikeréhség, ez az állandó önigazolási kényszer, ez a kétségbeesett csodavárás, olyan történések kívánása, amely a magyar néplélek szerint bizonyíthatják nagyszerűségünket..."

Ez a lényeg. Elnézem, hogy más nemzetek sportolói mennyire tudnak örülni egy ezüstnek, bronznak, mi fanyalgunk Sidi 6. helyezésén, nemzeti tragédiának éljük meg a pólósok kiesését, mindenki magyarázatot vár, szomorkodik.
Eh, lódenkabáton gyémántgomb: ezek a mi sportsikereink.

Noname Watanabe 2012.08.09. 10:22:51

@idelle: Közgazdászék kimutatták, hogy egy foci-EB-győzelem / VB-cím után néhány hétig valóban megemelkedett a hatékonysági ráta a munkahelyeken. Értsd: a sok "bunkónacionalista" kirekesztő módon örömködött saját nemzete sikerén, jókedvűen ment dolgozni, szívesebben tette a dolgát.

Ha nem MLM, akkor gondolom "pénzügyi tanácsadás" (magyarán vigéckedés). A "hónap dolgozója" tablóra kibiggyesztették a blogger fotóját, aki ettől becsokizott.
Sótlan pötsfej.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.08.09. 12:18:25

@Wilbur Nárcisz-11 Swain: "Közgazdászék kimutatták.."

komolytalan vagy.

"Sótlan pötsfej."

stílustalan is.

egyik sem baj, csak mondom.
süti beállítások módosítása