Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

A többi néma csend

2013.03.19. 19:22 magyaridióta

elnoki_nyilatkozat.jpg

Áder János köztársasági elnök a közszolgálati televízió szerda esti híradójában bejelentette, hogy alá fogja írni az Alaptörvény negyedik módosítását, amit hétfőn fogadott el a parlament. (index.hu - 2013. március 13. 20:51)

* * *

Tudják, két szomorú aspektusa van a kormány és a mindenhová ejtőernyőztetett szolgái által végzett szégyenteljes cselekedeteknek.

Az egyik, hogy előre lehet látni a cselekmények nemcsak minden egyes mozzanatát, de a majdan bekövetkező végkifejletet is. Már most. Pontosan tudható, mi után mi következik. Sem Orbánnak, sem szolgálóinak nincs egyetlen olyan gondolata vagy tette, amit az emberiség az elmúlt ötezer évben ne látott volna megvalósulni. Többször is. Legutóbb a huszadik században. Többször is.

Aki tanult történelmet, az tudja. Aki tanult történelmet, azt is tudja, hogy a nacionalizmus is csak ugyanolyan ideológia, mint bármelyik, amellyel tömegeket lehet mozgatni. Aki tanult történelmet, azt is tudja, hogy az egzisztenciális félelem végigvonul az emberi társadalmak történetén, meghatározván és bekorlátozván az egyszerű, hétköznapi ember mozgásterét.

Ám aki tanult történelmet, azt is tudja, hogy nincs örök életű hatalom, és nincs örök életű ideológia. Vagy ha tovább is él egy ideológia, az koronként és emberenként változik. A világgal együtt változik.

* * *

A másik aspektus, hogy lehetett volna másként. Hogy például lehetett volna - jó értelemben - kísérletezni. Új utakat keresni. Valóban unortodox társadalompolitikai és gazdasági lépéseket foganatosítani. Egy kicsit XXI. századi módon viselkedni. Ha úgyis elbuksz, legalább tegyél meg mindent. Ha egy közösség vezetője vagy, akkor a közösségedért. Ezzel szemben ez a kormány is addig jutott csak, hogy a maga hasznára megtett, megtesz mindent.

Van-e okunk a sopánkodásra? Nem gondolom. Ma sokkal jobb az ország és polgárai általános és átlagos helyzete, mint mondjuk ötven évvel ezelőtt. De az is valószínű sajnos, hogy újabb elvesztegetett éveknek, évtizedeknek nézünk elébe.

Nemcsak azért, mert a populista politika miatt még sokáig nem lehet értelmes felnőttek módjára megvitatni közös dolgainkat. Hanem azért is, mert a mostani rendszer is ellenségeket, sértett, revansista embereket és gondolatokat szül. És ha majd bukik ez a rendszer, fontosabb lesz a sérelmek megtorlása, mint a hasznos, cselekvő magatartás.

* * *

Lehetett volna másként. De a történelmi tapasztalatokból tudható, hogy most is csak ugyanúgy lesz.

2 komment

Címkék: nagyonmagyar kénegondolkozni nemzetveszető

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr895148826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prognosys 2013.03.19. 21:21:41

Teljesen jogos! A jelenlegi politikai elit ab ovo alkalmatlan a nemzeti minimum alapkő letételére. Enélkül viszont marad a populizmus, a szép szavak bűvköre, s a hazugságok hálója.

toportyánzsóti 2013.03.20. 10:12:55

Ezek a machiavellista ügyvédbojtárok,pénzhez és médiafelülethez jutva,le akarják nyúlni az ország összes erőforrását!Ha sikerül nekik,vége van Magyarországnak!Ezekkel az ország produkciója jó ha negyede lesz,mint normális plurális berendezkedéssel!
süti beállítások módosítása