Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Egy etikai ajánlás margójára

2014.09.30. 21:14 magyaridióta

Legálissá tennék a vérfertőzést Németországban - ilyen és ehhez hasonló címekkel tudósított a magyar (online) média a Német Etikai Tanács ajánlásáról, külön is kiemelve, hogy "A tanács határozatában kijelentette, véleményük szerint a vérfertőző kapcsolat beleegyező felnőttek között olyan alapjog, amely felülírja a család védelmének absztrakt jogát".

Persze a dolog már megint mélyebb és bonyolultabb annál, mint amit ebből a honi média volt szíves átemelni - és akkor még Bayer Zsolt témabeli öklendezésével nem is kívánok foglalkozni.

A mostani ajánlás egy konkrét ügy kapcsán elindult diskurzus eredménye. Ebben az ügyben - az iratok szerint - a rokoni kapcsolatban álló, de annak tudatában nem lévő férfi és nő létesített szexuális kapcsolatot, és az e kapcsolatból született négy gyermek közül kettő fogyatékosként látta meg a napvilágot.

A legegyszerűbb elszörnyedni és elborzadni, de az eset több izgalmas és érdekes kérdést is felvet. Először is nyilvánvalóan különbséget kell tenni a két beleegyező felnőtt (vagy fiatalkorú) által létesített szexuális kapcsolat és a kiskorú vagy fiatalkorú (vagy éppen felnőtt) rokonnal létesített, nem beleegyező szexuális kapcsolat (egyszerűen fogalmazva: vérfertőző megrontás vagy erőszak) között. Sokan ugyan még erre sem hajlandók, de ez egy alapvető dolog.

Másrészt érdemes lehet külön kezelni azokat az eseteket, amikor a két beleegyező fél nem tud, valamint amikor tud a rokoni viszonyról. Ha belegondolunk a mai kor párkapcsolati illetve szexuális szabadságába (egyeseknek ez szabadosság, nyilván), akkor valószínűsíthető, hogy a nem ismert rokoni kapcsolatban lévővel folytatott szexuális kapcsolatok előfordulási aránya nőtt illetve nőni fog - bár ez nyilván tízezrelékekben (százezrelékekben) mérhető esetszám (lesz). Úgy gondolom, az a legtöbb ember számára elfogadható, hogy a nem ismert rokoni kapcsolatban élők között szexuális együttlétért ne büntessék a részt vevő feleket.

Sokkalta érdekesebbek persze azok az esetek, amikor a rokoni kapcsolat tudatában van a két fél, ám érzelmi és/vagy nemi vonzódásból szexuális kapcsolatot létesítenek. Ezen a ponton érdemes megemlíteni Kalifornia állam szexuális együttlétekre vonatkozó legújabb törvényét, mely szerint az állami egyetemeken mostantól csak világos beleegyezéssel lehet szexuális kapcsolatot létesíteni. Azért rendkívül fontos ez a jogi szabályozás - bár a való életbe ültetése, pontosabban az egyes esetek egyértelmű jogi megítélése nem feltétlenül lesz egyszerű -, mert az én véleményem szerint a felnőttek közötti szexuális kapcsolat létesítésének jogi és erkölcsi megítélésénél az alapvető kérdés az, hogy a felek beleegyeztek-e a dologba. És figyelembe véve az amúgy tényleg évezredes erkölcsi korlátokat és beidegződéseket, ha két felnőtt fél úgy egyezik bele a szexuális aktusba, hogy ráadásul tisztában vannak a rokoni kapcsolattal - tehát annak ellenére létesítenek kapcsolatot, hogy ezt a beléjük nevelt erkölcsi, családvédelmi elvek, a tudatuk és a környezetük is tiltják, tiltanák -, akkor az valóban egy olyan intellektuális "gátugrás", amely esetében joggal merül fel a dekriminalizálás eltörlésenek igénye. Szerintem.    

És még valami: én sajnos németül csak három szót ismerek - zwei bier, bitte! -, ezért nem ismerhetem meg eredetiben az Etikai Tanács ajánlásának indoklását. Mindenesetre érdekelne az okfejtésük. Elsősorban a miatt, hogy milyen gondolati folyamat, vezetett a döntésükhöz, és milyen érvrendszer alkalmaztak annak indoklásához. Valószínűleg sok nemcsak hasznos, de elgondolkodtató információhoz is hozzájuthatunk, ha ezt megismerjük.

(Szolgálati közlemény: aki elkezd cigányozni - akár nyíltan, akár burkoltan -, azt örökre kimoderálom. Tudom, hogy nem nagy fenyegetés, de szíveskedjék a magyarhirlap.hu-ra fáradni az, akinek ilyen ingerenciája van.)

5 komment

Címkék: német emberek alapvetés szexuális kénegondolkodni etikaikérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr176744749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2014.10.01. 13:38:49

Itt olvasható a végén:
"(Szolgálati közlemény: aki elkezd cigányozni - akár nyíltan, akár burkoltan -, azt örökre kimoderálom. Tudom, hogy nem nagy fenyegetés..."
Akkor a zsidózás rendben! :D Köszi. ;)
(Egy tucat blog.hu belépőm van még - az is...) :-P

nandras01 2014.10.01. 23:58:48

én jobban állok, mivel négy szót is tudok németül:
noch enmail bier bitte :)

komolyra fordítva
engem is érdekelne az indoklás e témában. az nem lehet kérdéses, hogy amennyiben az érdekeltek nincsenek a rokoni kapcsolat tudatában, akkor a büntethetőségük semmis.
ha jól tudom, akkor a magyar törvények nem tiltják az elsőfokú unokatestvérek nemi kapcsolatát/ házasságát sem, így mifelénk a tiltott kapcsolatok listáján csak a testvér/szülő szerepel.
amúgy maga a rokoni nemi kapcsolat tiltását semmi más nem indokolja, mint az, hogy nagyobb esély van az utódok sérülésére, mint az egyéb kapcsolatokban. ez a tiltás az idők folyamán olyan erős tabuvá vált, hogy a legtöbb ember fejében fel sem merül ilyen kapcsolat létesítése, de ha jobban belegondolunk, akkor a mai orvostudomány már jórészt meghaladottá tette az egészségügyi kockázat veszélyét, mivel a veleszületett rendellenességek jelentős része még a terhesség korai szakaszában kiszűrhetők, így célzott abortusszal a károsodott utód megszületése elkerülhető.
persze a kockázat még így is nagyobb, mint egyébként, de nem hinném, hogy lényegesen meghaladja az átlagot*
én személy szerint nem látom be, hogy ha valakinek ez a szíve vágya, akkor miért ne szeghetné meg ezt a tabut.
persze az is igaz, hogy megnövekedett egészségügyi kockázat miatt a társadalomnak valamilyen módon ellenőriznie kellene az ilyen kapcsolatokat, mondjuk úgy, hogy az ilyen párok gyermeket csak alapos orvosi, genetikai vizsgálat után vállalhassanak és a terhesség során szigorú szűrővizsgálaton kellene részt venniük.
hogy ezzel ledöntenénk egy mélyen gyökerező erkölcsi tilalmat?
na bumm. nem is olyan régen régen az is leképzelhetetlen volt, hogy a strandon kivillanjon egy meztelen női láb. aztán elmúlt, és társadalom nem omlott össze.

*az egy másik kérdés, hogy milyen egyéb erkölcsi és lelkiismereti kérdéseket vet fel maga az abortusz, de ez a jelen kérdés tárgyalásakor nem releváns
apró észrevétel: az ókori egyiptomi birodalom egészen jól elvolt évezredekig úgy, hogy a fáraó szinte törvényszerűen vette el a saját hugát/nővérét és az utódok örökölték a hatalmat, így maradt fenn egy-egy dinasztia akár évszázadokig is. (ezt a példát csak azért említettem fel, hogy láthassuk, hogy az általános erkölcsi ítélet hogyan változik az idők folyamán)

Bigskorpio 2014.10.08. 23:23:15

„a fáraó szinte törvényszerűen vette el a saját hugát/nővérét”
Úgy tudom a fáraó részére engedélyezett volt a többnejűség, + ágyasok hada. A testvér-házasság csak látszat kapcsolat volt és a hatalom egyben tartása miatt történt. Így nem szakadt szét ágakra az uralkodói dinasztia.
De nem vagyok történész.
süti beállítások módosítása