Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Eltapsolták

2015.03.12. 19:13 magyaridióta

A Magyar Nemzeti Bank vezetői mint a magyarországi pénzügyi szolgáltatók felügyeleti szervének irányítói, a "brókerbotrányok" kommunikálása során rendkívül súlyos hibákat követtek el. Nincs okunk azt gondolni, hogy véletlenül.

Hogy egy forráshiányos, de nagy ambíciókkal rendelkező és túlterjeszkedő magyar tulajdonú pénzügyi szolgáltató milyen stikliket követhet el, azzal nagyjából mindenki tisztában lehet, aki látott már tőkehiányos magyar céget. Nem gondolhatja tehát senki, hogy a Buda-Cashnél, a Hungáriánál vagy a Quaestornál nem történtek szabálytalanságok. Hogy ilyen helyzetben, mármint amikor már bekövetkezett a baj,  mi lenne egy normális és tisztességes felügyelet dolga? Természetesen a kármentés. Kármentés az intézkedésekkel, kármentés a kommunikációval. Ezzel szemben az MNB elefánt volt a porcelánboltban: bedobtak jó nagy számokat, aztán azóta gyakorlatilag semmilyen fontos és pontos információnk nincs tőlük.

Már a Buda-Cash ügynél gyanús volt, hogy a felügyelet még szinte ki sem ért a céghez, Windisch László MNB-alelnök máris 100 milliárdos lehetséges kárról beszélt a témában összehívott sajtótájékoztatón. Majd mit ad isten, eltelik néhány nap, és a felügyelet emberei még meg sem itták a kávét a Quaestornál, máris 150 milliárd fiktív kötvényről beszéltek.

Tornóczky Anita elhíresült Pulitzer-díjas kérdését tudom csak feltenni: és ezt így hogy? Nem lehet, hogy például a Quaestor nem bocsátott ki 150 milliárdnyi "fiktív" kötvényt? Vagy mi van, ha csak 28 milliárd "fiktív" kibocsátású papírjuk van? Amikor kiderülnek a tényleges számok, Windisch majd kiáll, hogy "bocs, hazudtam"? Aligha.

De azt sem tudjuk, pedig fontos lenne, hogy a kibocsátott kötvények mögött mekkora vagyon áll. Nem tudjuk, de azt tudhatjuk, hogy kedden már a felét sem érte, köszönhetően az MNB-nek. Aminek persze meglehet az a hozadéka, hogy bizonyos tőkeerős, kormányközeli vállalkozók olcsón tudjanak majd szemezgetni a vagyonból.

Megpróbálom elkerülni az összeesküvés-elméleteket, ezért nem állítom, hogy régen a tarsolyban (he-he) lévő ügyek időzített és sorozatos elővételéről van szó. De azt igen, hogy ennek minden aspektusát megpróbálta és megpróbálja kihasználni a Nemzeti Együttműködés Rendszere illetve annak dísz...pintyei.

Az, hogy az MNB vezetői ezerrel védik magukat és az intézményüket, teljesen érthető. De sem Windisch légből kapott számai, sem Binder "eltapsolnak"-ozása nem magyarázható mással, mint a hangulatkeltéssel. Hozzájuk képest Rogán Antal egy hisztis ötéves csupán, a szocialista brókerbotrányozással.

A bizalom megingott, és nem kizárt, hogy újabb balhék is lesznek, bármennyire is sietett a piacon maradó cégek közül több is megnyugtatni a kedélyeket. A haszon többes: meg lehetett büntetni a takarékszövetkezeti integrációból kimenekülőket, lehet mutatni az erős kezű kormányt, amellyel népszerűségi pontokat lehet visszaszerezni, nyilván milliárdokat lehet átirányítani állampapírba és az állami tulajdonú bankokba, és ahogy írtam már, meg lehet szerezni egy-két gyöngyszemet a Quaestor-portfolióból.

A politikai haszon tehát sejthető. A károkkal meg ráérnek majd akkor foglalkozni, ha odaér a történet. Mindenesetre a tényleges adatok ismeretében - ha azok nem támasztják alá a sebtiben feldobott számokat - érdemes lenne megpróbálni felelősségre vonni az urakat. Kár, hogy az akkor már nem fog érni semmit.

27 komment

Címkék: theft nehazuggy ner neromboljépíts manimanimani

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr627243239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saci02 2015.03.13. 11:59:00

Ha az kormany igy probalja az allampapirok fele terelni az emberek penzet, akkor menekuljon mindenki a magyar allam kozelebol.

Kakimaki0123456789 2015.03.13. 12:59:42

Az biztos hogy egyaltalan nem probalta meg az MNB a penzugyi stabilitast vedeni, sot, inkabb mintha a bankrendszer destabilizalasan ugykodne.

Kakimaki0123456789 2015.03.13. 13:00:50

Nagyon forcsa hogy hogyan kaphatott allami penzeket a csoport meg nem is olyan regen, es hogy a fidesz miert lott iyen otromba modon a sajat holdudvarara?
Olyan mintha valami leszamolas lenne. Vagy csak a poziciok ujraosztasa?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.13. 13:09:17

@Kakimaki0123456789: Épül a múlt rendszer. Ehhez kell a pénzügyi szektor alázása, hogy aztán meg lehessen védeni az istenadta népet úgy, hogy az még meg is köszönje.

s 2015.03.13. 13:16:06

"a tényleges adatok ismeretében - ha azok nem támasztják alá a sebtiben feldobott számokat"

Ki van zárva. Minden beavatott pontosan tudja, hogy hol áll jelenleg a számláló. Ezzel is a bűnrészességüket igazolják. Halál a tolvajokra.

Terézágyú 2015.03.13. 13:17:40

"Rogán szerint tanácsadók kellenek az MNB-nek"

Na. Ilyen egyszerű. Erre majd lesz pénz.

Ott a rengeteg magasan kvalifikált, többdiplomás, tapasztalt pénzügyi szakember (ugye ilyenek vannak ott???) az mnb-nél - de most majd tanácsadókat kapnak, nyilván rengeteg pénzért.

s 2015.03.13. 13:19:13

@saci02: Én már eddig is menekültem. Semmilyen állam kötvényeit nem veszem magánemberként, a magyar államra ez különösképpen igaz. Intézményi befektetőkön keresztül más tészta, úgy veszem. Ha azt nem fizetik, az sima államcsőd.

manager2008 2015.03.13. 13:21:59

Ez a technika már 200 éves. A vasútépítések korában volt divat hamis hírekkel mozgatni a telekárakat. A spekulánsok vásároltak, a vasút meg másfelé ment. Sokszor összevissza a logikával ellentétes irányokban - mert korrupció is volt. ez egy ilyen hely. A Questornak KO, de nem gond neki mert kivette a pénzt előre, a sok lim - lom csak azért van hogy legyen látszat is hogy van vagyon. Ez a játszma sokkal bonyolultabb mit amit látni lehet. Ez már a sakk.

manager2008 2015.03.13. 13:25:08

@Kakimaki0123456789: Ugyan. Három csoportnak úszott el a pénze. Az egyik a magánbefektető, a másik az állam (az is az) és a többi cég pénze (biztosítás). Ki nyert? Találós kérdés :)

xunilo 2015.03.13. 14:49:43

Azert fantasztikus, h mindenert a kormany a hibas szerintetek.
Kicsit e zavarjon benneteket, h a BC-nel 15 eve csaltak, loptak, sztem a Questornal is. azalatt volt azert 8 ev szoclib kormanyzas is...
BC ugyben ugy hirlik, az egyik bennfentes mondta a 100 milliardot. Ne csuggedjetek, lesz az meg tobb is.
a penzugyi szektor alazasa? Alazzak azok magukat eleget, lopnak, csalnak, sikkasztanak, lenyulnek, sarcolnak.
Nem ujraosztas van, hanem dolnek a dominok. A lelketlen ugyeskedok, sikkasztok, spekulansok ennel sokkal tobbet elkartyaztak, pl legutobb a frankkal. S csak ido kerdese, ki fog derulni, h az osszes brokerceg uszik.

Tudományos libsizmus 2015.03.13. 14:52:42

A világ összes tőzsdespekulánsa csaló. Ez ilyen egyszerű.

s 2015.03.13. 15:02:39

@xunilo:

1. "Azert fantasztikus, h mindenert a kormany a hibas szerintetek."

2. "volt azert 8 ev szoclib kormanyzas is..."

Na most akkor. Ha az 1. probléma (hogy ugyanis a kormány felelős bármiért is), akkor mi a faszt keres itt a 2. (hogy ugyanis mégiscsak felelős a kormány). Kognitív disszonancia erősen befigyelt, de a kezelés és a mai gyógyszerek csodákra képesek. Ha nekem nem hiszed, kérdezd meg orbánodat, a beszélő majmot.

xunilo 2015.03.13. 15:05:40

@s: jaj, de jol megy neked a kekeckedes.
Akkor ennyi kiegeszitest teszek, h ertheto legyen:

"Azert fantasztikus, h mindenert a JELENLEGI kormany a hibas szerintetek."

Igy mar erted?

(persze tudom-tudom, az MNB a hibas, de hat azt meg a gaz Orban nevezte ki)

xunilo 2015.03.13. 15:07:51

@Kakimaki0123456789: "Az biztos hogy egyaltalan nem probalta meg az MNB a penzugyi stabilitast vedeni, sot, inkabb mintha a bankrendszer destabilizalasan ugykodne."

Es hogyan kellene vedenie a stabilitast? Azt kene mondaniuk, h jaj, szegeny kis brokercegek, biztos nincs akkora baj, varjuk meg a vegso vizsgalatot, stb?
Hogy lehet, h az MNB-t hibaztatjak a csalok, tolvajok helyett?
A destabilitast nem az okozza, h kiderult mekkora penzeket nyultak le, buktak el?

s 2015.03.13. 15:16:10

@xunilo: Miért? Nincs talán felelőssége egy 5 éve teljhatalommal működő kormánynak? Aki mindent úgy tesz-vesz, ahogy neki tetszik, mert beleszólásra mára már nincs senkinek sem joga, sem lehetősége? Ilyen körülmények között a felelősség nem hárítható másra. Ezt senki nem tudta volna sem megakadályozni, sem kisebbíteni, csak a hatalom. A teljhatalom.

orbán a főnök. Amit ő csinál, az van. Amit meg nem csinál, az nincs. Ha lett volna másnak beleszólása, akkor lehetne a szart kenegetni, de így ez elég vicces lenne. Nem is nevet senki, ha jól hallom.

s 2015.03.13. 15:19:38

@xunilo: Itt arról van szó, hogy az MNB ennek végig a tudatában volt, de leszarta.

Tehát az állításom a következő: az MNB az összes kibaszott piszkos trükkről tudott, de úgy csinált, mintha nem tudna róla. Majd amikor kipattant a botrány, nulla idő alatt bekonferálta a pontos összeget, amit elbasztak. Ezt szerinted hogy lehet megcsinálni, naiv barátom?

xunilo 2015.03.13. 15:25:01

@s: Azert az, h mennyi a pontos osszeg, csak kesobb tudjuk meg.
De az a kerdes tovabbra is nyitva all, h mit csinalt az MNB az elmult 15 evben? Marmint ugy ertem, mit csinaltak akkor, amikor a szocik voltak hatlmon?

Van felelossege a jelenlegi kormanynak is, ez nem vitas. Csak a baloldali oldalakon, cikkekben, kommentekben, hiradasokban ugy jon le, mintha csak a fidesz kormanyt terhelne felelosseg.

Mikozben a fo felelosok megiscsak azok, akik loptak.

Azert azt ketlem, h az MNB mindenrol pontosan tudott volna.
Vagy ha ezt feltetelezzuk, akkor felmerul a kerdes, h miota tudnak rola?
Hogyan lehet, h senki nem szivarogtatott korabban, akar 2010 elott, ha ez ennyire nyilvanvaloan tudott volt?

Azert az MNB bactatasa kicsit olyan, mintha egy gyilkossag eseten a rendorseget hibaztatnank, h miert nem elozte meg, mikozben a gyilkost felmentjuk.

s 2015.03.13. 15:45:34

Kérdés hegyek, bammeg.

"De az a kerdes tovabbra is nyitva all, h mit csinalt az MNB az elmult 15 evben? Marmint ugy ertem, mit csinaltak akkor, amikor a szocik voltak hatlmon?"
Pont ugyanezt. Segédkeztek a sikkasztáshoz, a pénzt meg politikusok és pártok támogatására használták. Teljesen mindegy, hogy milyen színekben játszottak. Azért nem buktak meg, mert mindenkinek érdeke volt, hogy befogja a pofáját.

"Azert az MNB bactatasa kicsit olyan, mintha egy gyilkossag eseten a rendorseget hibaztatnank, h miert nem elozte meg, mikozben a gyilkost felmentjuk."
Nem mentjük fel a gyilkost. De nem feledkezünk meg arról sem, hogy a gyilkosság egy rosszul sikerült rablás következménye, amiből eddig volt már millió és ebből a rendőrség szépen levette a hasznát. Mert ez a pontos képlet.

Brix 2015.03.13. 15:47:04

@xunilo: Mindenről tudott az MNB! Nyílt titok volt, hogy a Budacash és a Qaestor szabélytalanul működtek. Ha más nem, már az is feltűnhetett volna valakinek, hogy ezek a cégek borítékben fizették az alkalmazottakat, 20 éve, mindenféle közteher megfizetése nélkül...
Az is érdekes, hogy adtak több tízmilliárdos kötvénykibocsájtása engedélyt, egy 12 millió ft jegyzett tőkével rendelkező cégnek...
Jelen esetben a kormány által indukált csődökről van szó. A cél, a pénzügyi szektor teljes átrendezése, az ügyfelek állami bankokhoz irányítása és államkötvények vásároltatása minden áron.
A Quaestor tulajdonosok nem fognak veszíteni , mivel a pénzt már eltűnették , és vissza sem kell fizetniük. Az ingatlanvagyont meg stróman cégeken keresztül fillérekért kivásárolják majd, a felszámoláskor

ostvan2 2015.03.13. 16:09:06

Üzenet az Indexnek: Sajnos nem olvasható az írás kb fele egy kitörölhetetlen piros reklám miatt. Szarjon gereblyét a főszerkesztő!
És ha elolvastátok, töröljétek!

csak egy néző 2015.03.13. 16:20:31

Azért az is beszédes, ha egy önkormányzatnál, ha nem megy egy gyerek iskolába, a felügyelő, ellenörző hatóságok azonnal tudnak róla és már nem is utalják ki aznapra a tanuló után a járandóságot az önkormányzatnak, nehogy lenyúlják azt a pár forintot. Ugyanakkor ebben a @rva országban állítólag 15 éve folyamatosan nyúlnak le 1000 milliárd forintokat, anélkül, hogy annak, akinek a feladata lett volna az ellenörzés, még csak észre sem vesz semmit, megszüntetve "unortodox" módon az MNB felügyelő bizottságát és egymásra mutagatva terelik a felelőséget és még a csalásokra, lopásokra felhívókat vegzálják és pofátlan módon, saját maguk ellen ők maguk folytatnak le minden féle himi-humi vizsgálatot, természetesen mindent rendben találva. Ahol semmi kivetnivalót sem talalnak abban, hogy egy gyökér gázszerelő, aki falubelije a paraszt miniszterünknek semmi perc alatt lehet miliárdos és még csak ejnye ejnye sem jár azért, hogy elfelejti, hogy itt ott talált egy milliárdocskát és még a cégei számát sem tudja. Ahol a suttyó lánya saját lábán állva fizeti a 15 millás tandíját, miközben az ifjú férjecske sorra nyeri a zsíros üzleteket. Ki a búbánatos f@sz, aki hisz ezeknek a mocskos, csaló köcsögöknek?
Igaza volt Simicskanak, ezt az országot egy "gyökér ge.i" vezeti.
Magyarország ebben is jobban teljesít.

Hajr

Untermensch4 2015.03.14. 12:04:27

@xunilo: Nagyjából tökéletesen vázolta "S" hogy mi a szitu. Elismerésre méltó ahogy próbálod áttolni a felelősséget a szocikra de a teljes hatalom vonzata a vele járó felelősség is. Ezért ebből az ügyből kifolyólag ha 15 éves a projekt akkor az elmúlt 15 év összes hatósági felelősét falhoz kell majd állítani.
A balesetnél még a vétlen résztvevőt is megkérdezi a rendőr hogy "no és mit tett ön a baleset elkerülésére" mert az hogy "más kezdte" a folytatónak utoljára ovis szinten ad némi felmentést. Ami szintén nem ez a jellegű helyzet.

magyaridióta · http://magyaridiot.blog.hu 2015.03.19. 23:03:39

@s: és ha mégsem annyi az annyi? fogja bárki is azt mondani, h bocs, felelőtlenek voltunk? nyilván nem...

s 2015.03.20. 18:49:44

@Brix: Meg az is vicces, hogy a csődvédelem nem szerepel a cégközlönyben. Tehát még folynak a kifizetések - gondolom a haveroknak. Aztán, ha az megvan, akkor hivatalosan is leállítanak mindent.

s 2015.03.20. 18:55:23

@magyaridióta: Annyi az. Tudják, mert ott álltak, amikor eltlicskázták a lóvét. Talán még pakolni is segítettek.
süti beállítások módosítása