Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

A zárvanapról

2015.04.20. 12:14 magyaridióta

Ugyan Kövér doktor nem olyan régen elárulta, minek köszönhetjük a vasárnapi zárva tartást, Semjén Zsolt pedig a szellemi szintjének megfelelő módon fejtette ki, hogy a boltos családok számára miért is jó, ha nyitva lehetnek, azért van néhány csavar a történetben. Meggyőződésem szerint ráadásul még nem is ismerhetjük mindegyiket.

A kiinduló ok mindenki számára világos lehetett: mivel a magyarnak mondott láncoknál többnyire franchise rendszerben működtetik a boltokat, a multikkal ellentétben az egységek nagy része számára megmaradt a lehetőség a nyitva tartásra.

További járulékos haszon a nyereségességi klauzula életbe léptetésétől is várható. A vasárnapi forgalom kiesése összességében akkor is forgalomcsökkentő tényező, ha a vásárlások egy része áttevődik a többi napra. Tehát egy újabb csapás a multikra: minél kisebb a forgalom, annál nagyobb az esély a veszteséges működésre. Plusz hatalmas bírságok.

Ami azonban ezek után következett, az legalábbis elsőre érthetetlen.

Mert mi haszna van az éjjel-nappali működés tiltásának, azon túlmenően, hogy így megoldódik jó néhány száz polgármester problémája, már ami a boltok körüli késő esti-éjszakai-hajnali hangoskodást illeti?

Vagy mi értelme van a világörökségi illetve üdülőterületeken a vasárnapi nyitva tartás tiltásának?

Semmi.

Az azonban nehezen képzelhető el, hogy egy ekkora farokságot véletlenül, tévedésből, de leginkább, hogy ok nélkül követ el pártunk és kormányunk.

Ha engem kérdeznek, ez valamilyen későbbre tervezett nagy (kis)kereskedelmi lenyúlás előkészítése. Az idő kevés és egyre kevesebb. A nagy tervre, az egész ország vagy legalábbis minden nagy forgalmú és/vagy nagy nyereségű üzleti tevékenység saját érdekkörbe vonására a népszerűség látványos csökkenése miatt már nem maradt sok lehetőség. Azaz előbbre kellett hozni a cselekvést.

Az elmúlt hetekben-hónapokban magukat gazdasági illetve politikai elemzőnek tartó emberek és cégek próbálták megfejteni az intézkedések hátterét. Nem jutottak sokra, pedig a dolog nem bonyolult: itt már régóta mindent a pénz, a lenyúlás, a baksis irányít. Majd figyeljenek csak!

Szólj hozzá!

Címkék: nagyonmagyar pénztazsebbe manimanimani háverizmus kádéenpé

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr17381502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása