Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Kinyiffant a hópárduc, anyának egy szót se*

2013.05.23. 17:51 magyaridióta

Mottó: "Az igazi megszállott élsportoló soha nem tudja abbahagyni. Senna: neki is volt családja, többszörös világbajnokként nem tudta abbahagyni, pedig voltak baljós előjelek azon a hétvégén. Vagy pl. Niki Lauda: egyszer már kihúzták az égő autóból, mégis visszaült. Ezek az emberek olyan dimenzióban élnek, amit mi, 'földi halandók' soha nem fogunk megérteni, ne is próbálkozzatok vele." (Facebook bejegyzés)

De azért mi, földi halandók tudjuk, hogy a valóság egyáltalán nem ilyen heroikus, patetikus és ezoterikus. Ugyanis arról van szó, hogy minden megszállott mentálisan sérült. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Erőss Zsolt szenvedélybeteg volt. A szenvedélybetegek nem képesek reálisan felmérni a lehetőségeiket, az életüket, a körülményeiket, a cselekedeteiket. Erőss Zsolt a saját szenvedélybetegségének áldozata lett.

És itt le is zárhatnám a dolgot, nem kell ezt túlmagyarázni, nem vagyok sakálhiénakeselyű médiamunkás, akinek mindenről az jut eszébe:

minteross.jpg

Igen ám, csakhogy vannak nem kevesen, akik kizárólag a "nem-földi-halandó"-inerciarendszerben képesek szemlélni az ilyen ügyeket. A legeklatánsabb példa a Geréb-ügy: abban is egy heroizált megszállott a főszereplő, akire ezrek néznek fel, akit ezrek tekintenek példaképüknek, tanítójuknak, szentjüknek, miközben az ő esetére is igaz, hogy egy mentálisan nem teljesen ép ember sok elemében irracionális cselekvéssorozatáról van szó.

Ilyenkor jön persze a "Te ezt nem értheted"-érv, ami aztán nyílegyenesen mutat a vallásosság irányába. A hívők nyilván azon a terepen érzik igazán jól és elemében magukat, mert a hittel nemcsak nem lehet, de nyilván nem is szabad vitatkozni.

Tudják, az autóvezetésre, a közlekedés közbeni viselkedésre van egy mondásom: "ezt a versenyt az nyeri, aki hazaér". Ebben a percben behozhatatlan előnyöm van Erőss Zsolttal szemben.



* A címadásnál saját magammal is vitában álltam, de aztán meggyőztem engem.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr705314841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2013.05.23. 18:25:52

bátor vagy, hogy ki merted mondani, amit kimondtál.
persze, azon azért ne lepődj meg nagyon, ha vérbenforgó szemekkel és csattogó fogakkal támadnak rád a erőss, de főleg, a geréb- fanok.
ettől még te látod jól a világot.

Venyigeszu 2013.05.23. 21:19:33

Lehetett volna ezt a témát kulturáltan is megírni.
Neked nem sikerült.
:-(

( Apró megjegyzés: nem csak a "megszállottak" sérültek mentálisan... )

cody111 2013.05.23. 21:35:33

Szerintem bölcs maradtál volna ha csendben maradsz. De valahol amint látom te is olyan megszállott vagy, csak agyban. De te tovább is mentél.És ne gondold, hogy bármiféle előnyöd lenne. Sőt, örök hátrányban leszel. Agyban biztos. És ez nem bántás még mielött félre érthető lenne, csupán általam megállapított tény. Amúgy imádom a fotelből agysebészkedő, mindenhez értő embereket. Van belőle Magyarországon majd tíz milla:)

indazs 2013.05.23. 23:24:30

A legsuttyóbb post, amit ebben a témában olvasni lehetett.

Szúrófény 2013.05.24. 05:54:57

Gyurcsány, Bajnai, Mesterházi, Vona nevű megszállottak se hajlandók abbahagyni! Pedig nem csak önmagukra veszélyesek!

toportyánzsóti 2013.05.24. 07:26:18

@György Németh: Viktorka nem megszállott,gyakorló elmeroggyant.A sok orbántudatú csodálkozva nézi majd mikor gyujtogatni kezd...

Pajszer Művek 2013.05.24. 08:17:41

Számomra a "mentálisan sérültek" mindig emberibbnek és normálisabbnak tűntek, mint a "racionáli", normálisnak kikiáltott emberek. Ez utóbbiakról általában sokkal nagyobb defektusok szoktak kiderülni. Az erkölcsről leghangosabban prédikálókról is gyakran kiderül, hogy kisgyerekeket toszogatnak farba a hátsó kertben. Kompenzálnak.

1000rörö 2013.05.24. 08:46:14

A folyamatosan hadakozó szabadságharcost is lehetne említeni.

puszt 2013.05.24. 08:47:04

Lehet, hogy nem jó szavak "mentálisan sérült".
De akkor találjunk ki mást erre a jelenségre.
Nem kell ezekre a kérdésekre választ találni?
Pl.: hol a család iránti felelősség, hol a két gyermek iránti felelősség? Tényleg ez egy életcél, és valakinek ezt finanszírozni kell? Mint látjuk a család is fizet. Miért kell ezeknek a Hero-knak a saját képükre alakított, kikényszerített párkapcsolat? Ha nem orvosi eset, akkor is kérdés: mivégre így bánni barátainkkal, szeretteinkkel???

indazs 2013.05.24. 09:57:09

Előjöttek a családcentrikus "jómunkásember" típusok, akik majd megmondják, hogy kellene élnie egy általuk elképzelhetetlen magasságokban lévő embernek. Inkább hallgassák meg a feleségét, akinek van fogalma a hegymászásról, a felelősségvállalásról és el tud emelkedni az itt észt osztók színvonaláról, akik inkább mélyüljenek el saját családjuk szeretetében, megbecsülésében. Ne kerüljenek abba a több mint 30 %-os halmazba, akik elválnak és csonka családban nevelkednek a gyerekeik, pedig csak élik a szürke hétköznapjaikat és nem tesznek világraszóló dolgokat.
A címadás pedig nálam elnyerte legtahóbb díjat, ami magyar viszonylatban nem is olyan kis teljesítmény.

CsakMintTe 2013.05.24. 10:24:50

Az ember enyhén tudathasadt énjének egyik fele felszisszen: hogy lehet egy tragédia kapcsán ilyeneket gondolni, pláne leírni, pokol érte és kárhozat. A másik fele - a dominánsabb - viszont keserű fintorral bólogat. Igen. Megmásszuk, mert ott van, aztán néha belehalunk. Nem nagy ügy, mi...? Otthon szülünk, mert úgy jó, a gyerek megnéha belehal. Nem nagy ügy, ugye...? Autózgatunk picit, mert mekkora buli és pénz, aztán néha felkenődünk a falra, és belehalunk. Nagy cucc, ugyan már...

Erre persze mondhatják mások, hogy akkor a házból se lépj ki többet, mert elüthet az autó, fejedre eshet egy tégla, és szépen bele lehet halni néha. Ó, igen. Bár az is mentálisan sérült, aki pont ezért nem lép ki az ajtón soha: ez a ló túloldala.
Engem csak azok a dolgok zavarnak pöppet, amelyekben nyilvánvalóan benne van a beledöglés esélye. Az utcán sétálásban speciel nincs, a fagyos nyolcezer méteren sétálásban pedig de.

...Persze attól, hogy engem zavar, még nem változik semmi. Úgy szép az élet, ha zajlik.

Az élet.

Pajszer Művek 2013.05.24. 11:16:33

A legtöbben nem csak a halál gondolatától ijednek meg, de attól is ha valaki nem ijed meg úgy, ahogy ők. Ennek a félelemnek a hatása a sok tajparaszt, okoskodó senkiházinak a nívós véleménykifejezési készségével és jómagyar empátiájával kombinálva szül ilyen priceless posztokat és kommenteket.

puszt 2013.05.24. 11:37:14

@indazs: Itt Te osztottál észt, nem én. Az én írásom csupa kérdőjel. Te viszont tudod a tutit. De "inkább hallgassák meg a feleségét" (írod)Jó. Vajon mostanában mennyit "hegymászott"? Aztán,hogy természetes-e neki a ráosztott szerep. Egyáltalán most mi lesz vele? Te biztos ezt is majd elmondod...Számoljuk, hány ember életútját jelölte ki? Nem pont ez a baj bizonyos vallásokkal is? Nem csak a zökkent "vallja", hanem az egész család (bárhány gyermekkel) esetleges következményekkel (véradás).

indazs 2013.05.24. 12:26:43

Nem hiszem, hogy vitába kellene keverednem veled, főleg, hogy "Pajszer Művek" tőlem okosabban és tömörebben megfogalmazta ugyanazt a véleményt. A kegyeletsértő címről pedig hadd legyen az a véleményem, hogy az akkor is vérbunkó, ha valakiben ettől a balesettől ébred föl a családmentés nemes szándéka.

Pajszer Művek 2013.05.24. 12:34:33

Ugyan már. Senki nem hiszi, hogy azok akik ilyen érzelmi intelligenciával és empátiamentességgrl rendelkeznek, azok példás családtagok lennének. Aki itt seggfej, otthon miért ne lenne az? Kiszól belőlük a kisebbrendűség, felhorgad a proletár öntudat.

puszt 2013.05.24. 14:54:06

@indazs: A címre nem tértem ki, az természetesen messze nem szellemes. Pajszer Művekkel nincs vitám. Mindig azé az igazság, kinek kezében pajszer van...

hld 2013.05.25. 20:00:02

Nem akkor van baj, ha valakinek szenvedélye van. Akkor sem, ha az veszélyes. Sokan űzik, és nagy részük nem hal bele. Akkor van baj, mikor egyértelműen kialakított íratlan szabályokat nem tartunk be arra gondolva, hogy tapasztalat úgyis kisegít. Hát sajnos nem mindig.

nandras01 2013.05.26. 01:10:22

azoknak, akik a posztolót húházzák:

elgondolkodtatok azon, hogy erőss mellett a mostani -végzetes túráig- öt társa halt meg..?

egy eset lehet véletlen.
kettő, a körülmények szerencsétlen játéka
három, fatális tragédia
de öt?

erőss egy fanatikus farok, akit a legcsekélyebb mértékben sem érdekelt sem a társai, sem a családja, sem, úgy általában senki.
egy volt számára fontos, hogy kiélje a szenvedélyét.
ezzel még nem is lenne probléma, ha csak a saját bőrét vitte volna a vásárra.
de öten, a mostani esettel együtt hatan haltak meg mellette.

Pajszer Művek 2013.05.27. 09:23:56

Mindenki magáért felel. A hegyen is, az életben is. Csak a bolond keresi saját hibáinak okát másokban.
süti beállítások módosítása