Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Ite missa est

2010.07.20. 19:29 idelle

Essünk át a dolog számomra nehezebb részén, mielőtt görcsbe rándulnának az ujjaim és nem tudnám leírni a jelen írás alaptételét, amely a következő: Orbán Viktor zseni! (Nem "egy" zseni, nem "A" zseni, hanem simán zseni.) És mindemellett rendkívüli hatalomtechnikus.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy megtértem, és immáron szeretem Nagy Testvért, lehűtöm a kedélyeket: véleményem a Fideszről, annak vezérkaráról és a gyorsan formálódó Fidesz-diktatúráról semmit sem változott.

Egyszerűen arról van szó, hogy rádiót hallgatva, tévét nézve, újságot és főképp interneten megjenő cikkeket és véleményeket olvasva rájöttem: Orbán zseniálisan látta meg, hogy abban a mátrixban, amelyet Magyarországnak hívunk, ő lehet a király, a császár, az isten, gyakorlatilag bárki és bármi, amit elképzel magának. Nem azért mert Avon-módra megérdemli, hanem kizárólag azért, mert itt van ez a tízmillió magyar, aki fogadókész erre, akikkel megteheti. (képinnen)

Kívülről nézve ettől Orbán Viktor persze még ugyanaz a hataloméhes, látszólagos szellemi egységessége és összeszedettsége ellenére pszichésen beteg, a demokráciát nem kedvelő XX. századi kis diktátor marad, a teljes sleppjével együtt, de ez immáron és még évtizedekig nem számít már.

Teljesen mindegy, hogy mit mondok én, hogy mit mondanak nálamnál műveltebb, okosabb, szélesebb látókörű magyar emberek, ebben az országban jelenleg képtelenség észérvekkel próbálkozni. A hirig, a düh, a bosszúvágy, de leginkább a szervilizmus és az igazodás, összefoglaló nevén az ősmagyar tulokság bőségesen elég. Most és ha nem is mindörökké, de sokáig.

A cél szentesíti

Kiindulásként ismételjük át a politika fogalmát: a hatalom megszerzése és megtartása érdekében végzett tevékenységek összessége.

Ha az átlagember tisztában lenne - vagy lett volna - e definícióval, sok szenvedéstől kímélhetnénk (kímélhettük volna) meg magunkat. És talán sokkal előbbre is tartanánk.

Mik vogymuk

A baloldali, balliberális értelmiség két hibát szokott elkövetni felnőtt honfitársai, a választópolgárok megítélése során:
- az egyik, amikor szűk látókörű, csak a vélt egyéni érdekeik alapján szavazó, bonyolult összefüggések felismerésére képtelen debileknek tartja őket;
- a másik, amikor úgy tekint rájuk, mint felelős, a csoport- és hosszú távú érdekeket józanul felmérni képes, felelős állampolgárokra.

Orbán kiválóan mérte fel - még ha az időzítés tekintetében kétségkívül volt egy kis csúszás és a viszonylagos jólét egy időre el is nyomta annak szélsőséges megnyilvánulásait -, hogy hiába a szocializmus uszkve 45 éve, hiába a rendszerváltás, hiába a (szabadversenyes) kapitalizmus térnyerése, ezeréves társadalmi beidegződéseket, világnézeti, gondolkodásbeli mentalitást nem lehet néhány évtized alatt megváltoztatni.

És mit tesz egy politikus, ha felismeri ezt az egyszerű tényt? Nekiáll a lehetetlennek: megváltoztatni, modernizálni egy társadalom szemléletét, pusztán a társadalom érdekében? Ugyan már! Ha van egy kis esze, kihasználja a szituációt a maga érdekében. A maga korlátlan hatalmának kialakítása érdekében.

Várni, csak várni

Az persze nyilvánvaló, hogy ez a felismerés önmagában nem elég. Ahhoz, hogy az embernek legalább esélye legyen kormányzati pozícióba kerülni, vagy különös esetben megszerezni a demokratikus teljhatalmat, néhány plusz dolog szükségeltetik még:

- először is, pénz, pénz és pénz, ráadásul ha nincs is mindig, de mindig a megfelelő időben;

- másodszor: kiváló szervezőkészség, hatalomtechnikai ismeretek és főként készségek;

- pártsajtó, támogató média;

- egy nagy kalap szerencse;

- hibázó, bénázó ellenfelek;

- egy nem túl bonyolult szellemiségű nép;

- türelem, türelem és türelem.

Ez nem ugyanaz

Orbán három legzseniálisabb felismerése kétségtelenül az volt, hogy

1) a magyarnak a hasa sokkal fontosabb, mint a demokrácia. Egyébként is, felkészültsége bármilyen témában komoly kívánnivalókat hagy maga után, ismerethiányát ellenben magabiztossággal helyettesíti. És ami még tán ennél is fontosabb és jellemzőbb: nem hagyja, hogy a tények megzavarják a véleményét;

2) az irigység, a mások dolgávall foglalkozás és mások hibáztatása sokkal erősebb a magyarban, mint a tenni akarás.

3) a magyar ember roppant fogékony a népmesei világszemléletre, mely szerint a maroknyi magyarságnak mint Jóknak a Gonosz roppant seregeivel kell megküzdeniük. Ez utóbbiak az életünkre törnek, céljuk a teljes elpusztításunk.

Mindez egyértelműen hozta magával a politikai-társadalmi relativizmust. Ha a Jók és a Gonoszak ugyanazt csinálják, az már csak azért sem ugyanaz, mert a Jók jók, a Gonoszak meg gonoszak.

Érthetőbben: a mi lopásunk értékmentés (vagy éppen a "magyar" vállalkozók helyzetbe hozása), a mi diktatúránk a nép érdekében végrehajtott hatalomkoncentráció, a mi káderpolitikánk az alkalmatlanok lecserélése hozzáértőkre, és végül, a mi komcsink jó komcsi. 

Káderpolitika 

Miközben lassan úgy vagyunk a komcsizással az interneten, mint az egyszeri vicc a pornóval - miszerint az internet tartalma a pornó nélkül ráfér egy cédére -, miközben a komcsiknál minden egyes haver vagy csak simán alkalmatlan személy kinevezésen megbotránkozott és hosszasan csámcsogott a fideszes pártsajtó valamint fizetett és meggyőződéses kommentelőik, mindaközben például

- Orbán egy fideszes képviselőt nevezett ki az ÁSZ élére;

- nem túl nagy zajjal, semmitől és senkitől sem zavartatva választott meg a Parlament kormánypárti többsége egy ex-kommunista kurzuslovagot köztársasági elnöknek;

- a legújabb hírek pedig arról szólnak, hogy Stumpfból alkotmánybíró lesz.

Érdekel valakit (már úgy értve, hogy rajtunk, egy-két hőzöngő, balliberális, zsidóbérenc bloggeren kívül)? A kutyát sem. És bár úgy tűnik, hogy a bennfentes körökhöz tartozóknak csak kérniük kell a pozíciót - ők azok, akik mernek nagyot álmodni -, és ez a legmegengedőbb szemléletmóddal is minimum kommunista módszer (csökevény), a rajongótábor nem szól egy rossz szót sem. Sőt: többnyire jó szavakat szólnak: így is kell, kirúgni a  komcsikat, és megbízható embereket odatenni. És nem prejudikálni, döntsön az idő és a tapasztalat. És így tovább, előre a lenini úton.

Média

Persze ki merne szólni? Hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy ma Magyarországon nincs független sajtó, újságírás. Pontosabban van egy szegmens, amelyben többnyire jól felimerhető politikai orientációjú honpolgárok írnak, de nem megbízásból, nem szervilizmusból, hanem mert az Úr írniuk adta: ez pedig a blogvilág. Az internetes közeg azonban szart sem ér, kedves barátaim. És aki esetleg nem értene egyet ezzel, annak csak annyit, hogy ha maga Nagy Testvér sem érdeklődik a XXI. század és vívmányai iránt, akkor a pórnép miért olvasna olyan médiaproduktumokat, amelyekkel nem tudja tisztára törölni a valagát a pottyantóson?

Gondoljanak csak bele: melyik az egyetlen napilap, amelynek online verziója napokkal van elmaradva a nyomtatottól? Hát a Magyar Nemzet! És vajon miért? Nyilván azért, hogy csak ellenőrzött, tesztelt  cikkek jelenhessenek meg rajta. Néhány éve Navracsics magából kikelve kérdezett vissza a királyi tévén, hogy csak nem gondolja a kedves riporter, hogy a Nemzetet a Szentkirályi utcában szerkesztik? Nem-nem, nem gondoljuk. De azért ez így kicsit komcsi, nem?

Vagy: olvasott valaki valaha is kritikai megfogalmazást Orbánék ellen a jobboldali sajtóban? Legfeljebb most legutóbb, egyszer, Gubcsi kinevezése kapcsán. Egyebekben? Egyebekben van a kijelölt eszmei irányvonal és azt kell teljesíteni. Sokszor versengve - ki tud pl. nagyobb antikommunista lenni - de egységbe tömörülve. Kicsit komcsi? Kit érdekel?

Ugyanez a lap mérföldekkel veri a többi sajtóterméket a helyreigazítások számában. Foglalkozat ez valakit a jobboldalon? Naná, hogy nem.

És még így sincs könnyű dolguk: Seszták Ágnes pártkatona például egészen odáig merészkedett, hogy a jobboldali médiamunkásokból (kerüljük  az újságíró szót, Béláim!) hőst kreált egyik legutóbbi cikkében. De nem csak az ő Orbán bélsarától barna nyelve fölött lotyogó szürkeállomány hasonlítható a kiselefántéhoz, hanem a Fideszt védő kis csinovnyikoké is, olyannyira, hogy van, aki még mindig ott tart, hogy a média 99%-a (sic!) balliberális kézben van. Komolyan mondom, őrület, mintha nem a valóságban, nem is ebben az országban élnének!

Azt persze még az oktondi index is felhánytorgatja, hogy pl. a Hócipő néhány milliós állami támogatásokat kapott, de arról annak idején egy szót sem szóltak például, hogy a Magyar Nemzetben egész oldalas hirdetéseken kérdezte a Paksi Atomerőmű, hogy "Ugye mi jó barátok vagyunk"? Nyilván sokkal többb lakossági áram fogyott azokban a hónapokban... Az sem nagyon téma, hogy annak idején a Sportfogadás mellékletévé silányították a Nemzetet, illetve hogy a Heti Választ csaknem félmilliárdos állami támogatásból indította anno a Fidesz. Nem, mindez nem számít, a Jó Ügy érdekében minden megengedett!

És miközben Lendvai Ildikó ex-cenzorságát szinte egyetlen róla szóló tudósításból   vagy véleményből sem bírják kihagyni, az ősszel láthatunk majd igazi és valódi, IRL-3D csodát, amikor jóváhagyják az új "médiaalkotmányt". Érdekli ez a pórnépet? Nem, egy csöppet sem!

Pénzügyek

Bölcs és a közgazdaságtudományokban professzori szinten pallérozott elméjű népünk egy kicsi, ám annál hangosabb csoportja pár éve tévészékházat, rendőrautókat gyújtogatott, és nekiment a rendvédelmi szervek képviselőinek - apropó, abból is mi maradt meg a köztudatban: Gyurcsány ávós rendőrsége kilőtte a szemét az ártatlan járókelőknek... - , mert a csúnya kormány nem mutatta be nekik a költségvetés valós állapotát. És most nem kezdek el poénkodni azon, hogy aki megmondja a szabadságharcosok közül, hogy mi a  különbség a GDP és a GNP között, annak kiutalok egy fél órás T34-vezetési lehetőséget, sokkal inkább felhívom a figyelmet, hogy a hazuguzó, a kormányt az államháztartási adatok meghamisításával vádoló egykori ellenzék kormányra kerülve ugyanazt a másokat átverő, de egyben önámító módszerhalmazt készül alkalmazni. Nyilván ez sem számít!

De ugyanúgy nem érdekel senkit - vagy ahogy már írtam, kizárólag a senkiket érdekli -, hogy jól kitalált akcióval nem csak néhány milliárd forinttal sikerült gazdagítani a pártkasszát a Kósa-Varga-Szijjártó triónak egy hónapja, hanem az is, hogy az a buli csak stressz-teszt volt a múlt hétvégi akcióhoz. A pénzpiacok szemében újabb hitelvesztés történt, miközben Orbán ebből is nyertesen fog kijönni politikailag, mert miközben csak éppen annyira szólt be az IMF-nek és az EU-nak, ami még nem veszélyezteti az ország stabilitását, itthon úgy tudja eladni a dolgot, hogy a pénztelen emberek helyett fizessenek a pénzben fürdő bankok, az imperialista-bérenc zsidó bankárok meg csak sunnyogjanak haza, ha nem tetszenek nekik a Vezér gazdasági elképzelései. És a magyar természetesen fogékony erre - nem kicsit, nagyon!

Amikor az amerikai befektetési bankok valamint a Gyurcsány-Bajnai duó szinte végleg és szinte teljesen elkúrta, a jónép nem győzött számolni, mibe fog kerülni neki a devizahitel törlesztőrészletének emelkedése. Most érdekel ez valakit? Á, dehogy!

A fidesztámogató siserehad nemhogy nem csóválja rosszallón a fejét az árfolyamingadozást látva, hanem egyrészt a nemzetközi pénzpiacokat átkozza, hogy spekulatív céllal azok geciznek velünk, másrészt a tökös Orbánt éltetik, akik be mert szólni az IMF-nek. Mert ugyebár egy ilyen erős ország még a gazdasági válság közepette is megáll a lábán, a gazdasági fellendülés kizárólag akarat kérdése, és a Fidesz majd megszorítások nélkül hozza rendbe a dolgokat.

Orbániáda

A Narancs néhány héttel ezelőtti szerkesztőségi jegyzete fogta meg talán a legtalálóbban a dolgot, amikor valahogy így fogalmazott: Orbánban az a legrosszabb, hogy kiismerhető, hogy lehet tudni, mit fog csinálni.

És bár kétségtelen tény, hogy az elmúlt főként tíz évben a balliberális rettegő-jajongó sajtó egy kicsit túlságosan is előre szaladt, miközben egyfolytában farkast (patás ördögöt) kiáltott, így mára már a kutya sem foglalkozik a véleményükkel, az elmúlt másfél-két hónap sorra igazolta azokat a fenntartásokat és félelmeket, amivel azok közelítenek Orbánhoz, akiknek nem tetszik az ő akarata és akiket (még) nem szippantott be az ő mátrixa.

Figyelmeztetni, okoskodni, elemezni, érvelni késő. Ezerszer leírták már, de az első döbbenet csupán az önkormányzati választások vélhetően elsöprő győzelmét követően hónapokkal fogja érni az átlagpolgárt. Ha közben a világgazdaságban is inkább a kedvező jelek, a fellendülés fog dominálni, akkor pedig még később.

Addigra viszont már olyan lesz a közjogi rendszer, amely a korrekciót szinte lehetetlenné fogja tenni, azt is számításba véve, hogy valódi ellenzék mint olyan nem létezik és még sokáig nem is fog létezni.

Majd a gyerekeink - talán

Jobboldali politikai orientációjú barátommal beszélgettem a közelmúltban a mostanság tapasztalható hatalomkoncentrációról, aki ezt mondta:

- Nem mintha túl sokat foglalkoznék vele, de néha elgondolkozom, hogy meddig lehet ezt csinálni.

- A végtelenségig - válaszoltam, mire ő a fejét ingatta:

- Á, nem hiszem.

Erre persze kifejtettem neki néhány mondatban az ebben a posztban leírtakat, de ő továbbra is úgy vélte, hogy mindent azért nem lehet megcsinálni.

Én meg régóta tudom, hogy ez a legnagyobb baj: nem hisszük el, hogy újra, hogy ismét megtörténhet.

9 komment

Címkék: seggfejmagyar polifika gagyisztán kénegondolkozni nemzetveszető nagyonmélyenlévőmagyar

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr642115195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Q-in-Law 2010.07.20. 21:02:39

Orbán nagyon korán felismerte ('94), hogy Mo-on nincs jövője a liberális politikának és azzal nem fog választást nyerni...meddig lehet elmenni? Gyakorlatilag bármeddig, az EU max. kiad egy-két ejnye-bejnye nyilatkozatot...

dissipation 2010.07.21. 07:26:12

sokat beszélgettünk erről, emlékszel.. de nem hittem, hogy ilyen hamar és ilyen mértékben fog megvalósulni minden félelmünk.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.07.21. 08:14:19

Szívemből szólsz, megint, kösz!
A "demokratikus teljhatalom" külön tetszik. Csak egyet tudok hozzáfűzni: reményeim szerint TÉNYLEG diktatúra lesz, és erre rádöbbenve a sok döbbent butamagyar majd forradalmat csinál. Rendeset, véreset. Kellemetlen lesz, páran belehalnak, de azon talán majd el tudunk indulni. Romokon kiválóan tud építkezni a magyar, ment ez már 1945-ben, 1689-ben, 1242-ben... De ha nem számolunk le a kádárizmussal, szar se lesz itt: én már azt mondom, hogy ha békésen nem megy, hogy ha ez kell a népnek, ám legyen. Ultima ratio...

Zsiráfovics Zsiráf 2010.07.21. 10:19:36

"mert itt van ez a tízmillió magyar, aki fogadókész erre, akikkel megteheti."
Nem egészen tízmillió. Mintha te írtad volna a választások után, hogy a választásra jogosultak (beleértve a szavazásoktól távol maradókat is) kétharmada nem a Fideszre szavazott. Csak annyi a dolgunk, hogy kitaláljuk, miként lehet ezt a kétharmadot mozgósítani.

"Orbániáda"
Szerintem ez már túl giccses. Baráti beszélgetéseken én már a választásokat követő napokban azt mondtam, hogy hazánk neve nemsokára Orbánia lesz. Akkor jót derültünk a dolgon, mert reméltük, hogy nem ilyen irányt vesz a történelem. Tévedtünk.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.07.21. 10:31:50

@Zsir@f: nem szívesen vitatkozom veled, mert egyetértek alapjában azzal, amit mondasz, de azt a kétharmadot nem lehet mozgósítani. Idelle talán pongyolán fogalmazott a tízmillióval, de a lényeg az, hogy akiket mozgósítani lehetett, már mozgósította a fidesz (és a jobbik). A többi jobb híján szavazott valaki másra (nagyon kevés kivétellel!), vagy alapjában szarja le ezt az egészet. Ezen utóbbiak a kádárkorral is elvoltak: fusiztak, csempésztek, loptak a gyárból, és amit akartak, megvolt. Igénytelek voltak. (Az én szüleim is...) Ez az egyik harmad. A másik harmada meg "diktatúrát" akar, azaz inkább szellemi téren igénytelen. Máris megvan a kétharmad!

Másképp fogalmazok: 2010 tavaszán már sejteni lehetett, mi lesz, a maszop minden lehetséges fórumon nyomta a diktatúraszöveget. Egyharmad (kb. 35%) szavazott Vikire, azaz a "diktatúrára". Egyharmad (kb. 35%) cseszett az egészre, nem szavazott, azaz deklarálta, hogy neki mindegy, ha "diktatúra" lesz is. Ez már 70%. Máris megvan az "erős felhatalmazás". Ez van.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.21. 12:23:21

@Zsir@f: valóban nem csipkéztem - slendrián voltam. :-)

a lényeg, hogy 2-300 ezerre teszem azok számát az országban, akik szerint ez az egész nem jó így, akik szerint nem jó felé mennek a dolgok hazánkban.

a többieknek vagy jó ez így vagy nem érdekli őket a dolog. és ugyan egy választás alkalmával két-háromszázezer ember nem kevés, de egyrészt majd át lesz alakítva a választási törvény is - ha "nagy" lenne a "baj", majd megemelik a bekerülési küszöböt, illetve az egyéni választás irányába viszik a metodikát -, másrészt még nem jött létre az a párt és így az a metodika sem, amellyel ezeket az embereket egy cél mellé, egy irányba lehetne állítani.

Steinkellner 2010.07.21. 13:11:19

Szerintem többen vagyunk, mint amennyinek látszunk, mert pl. én sem szoktam kommentelgetni, csak olvasok, és vadul keresem a hozzám hasonló véleményeket. (Jut eszembe: nem tudjátok, mi van Holdrablóval? Tegnap óta nem elérhető, 403 Forbidden)Sok embert ismerek, akik hasonlóan gondolkodnak, és akikkel értelmesen beszélgetni lehet. Ami meg most zajlik, az csöppet sem lep meg, ettől féltünk, és semmi romantika nem volt bennünk, hogy "á, úgysem lépik meg..." Miért ne tennék? Ki akadályozza meg?
Jó a cikk, sajnos, nagyon is igaz.

Nyúl_Béla 2010.07.21. 15:49:29

Még egy orbáni zsenialitás :

Hagyja, hogy valamelyik hülye(Kósa,Matolcsy stb) jól bedöntse a forintot meg a tőzsdét, majd belovagol a fehér lovon és nyilatkozatával "megnyugtatja" a piacokat.

Dr. No 2010.07.21. 17:05:27

A poszt végén említetthez hasonló beszélgetést én is folytattam ismerősökkel, úgyhogy tapasztalatból mondom: ez nem teljesen igaz.

Nem igaz, hogy a "jószándékú jobboldaliak" naivak és az egyre pofátlanabb húzások láttán egyszerűen nem hiszik, hogy még ezt is lehet. Hogy tulajdonképpen csak elnémultak a döbbenettől. Én két valós okot fedeztem fel:
1. csont nélkül benyelik a Narancs Droidközpont ködösítését (gyakorlatilag állandósult forgatókönyv, hogy felröppen egy pletyka, a Győzelem Lapja tagad, aztán két hét múlva meglépi a kormányzat),
2. ez sem naivitáson alapul, hanem a mélyebb okon, azon, hogy meg vannak róla győződve, ők mindig, minden körülmények között a fasz boldogabbik végén lesznek. "Álmom a kasztrendszerű Magyarország, ahol én barátaimmal együtt paplovag lennék Orbán Viktor istenkirálysága alatt, az összes többi hülye, plusz akinek nem tetszik a pofája, meg igavonó helóta."

Ennek az elképzelésnek a valóságalapját viszont valamennyi forradalom története jól példázza.
süti beállítások módosítása