Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Keveseknek adatik meg

2011.01.19. 15:54 idelle

Bizonyára önök is ismerik azt az érzést, amikor ülnek a tévé, pontosabban a tévévetélkedő előtt, és kenik-vágják a válaszokat, miközben szerencsétlen versenyző a stúdióban gyöngyöző homlokkal képtelen még arra a kérdésre is választ adni, hogy az ismert műdalban milyen színűre van a rácsos kapu festve (megtörtént).

És miközben nagyképűen és harsányan szidalmazzák a szerencsétlen hülyét, gondolatban már el is költötték a helyes válaszokért járó tíz- és százereket, ha nem milliókat, szegény valódi versenyző pedig megszégyenülten mehet vissza a Tescóba, felrázni az ötliteres műnarancs-üdítőket az italosztályon.

Nos, valahogy én is így éreztem magam ma (is), immáron nem először, miközben Orbán brüsszeli helytállását néztem online. Helytállást írtam, és nem véletlenül: Orbán ugyanis magabiztos volt és lehengerlő, csodálkoznék, ha már holnap nem a róla szóló egész oldalas dicshimnusszal jelenne meg a Magyar Nemzet. És e tekintetben teljesen mindegy, hogy az internetizé előtt a kezem is ökölbe szorult a Nemzetvezető hazugságáradatát hallgatva, mert minden támadás, ami ellene irányult, úgy pattant le róla, mint hurkapálcanyíl a páncélozott harci jármű oldaláról.

Meg kell állapítsuk, hogy a világ (igazából persze csupán azok, akik lehetőséghez jutnak megmérkőzni vele) jelenleg még kevés Orbán Viktorhoz, kevés az eszéhez és a magabiztosságához, kevés a legyőzéséhez.

Az első, talán legemlékezetesebb leégés Sváby András nevéhez kötődik, aki akkoriban a Napló nevű borzalmat jegyezte. Szánalmas volt a pali, ahogy felkészületlenül, zavartan, a papírjait böngészve és egynémely közismert Orbán-ellenes lózungot elhebegve próbálta meg kellemetlen helyzetbe hozni az ellenzék akkori vezérét, miközben maga Orbán persze lubickolt a szituációban, mert egy pillanat alatt ráérzett, hogy egy olyan műsorban lehet király megint és ismét, amelynek milliós a nézettsége, melynek következtében olyan ingyenreklámhoz juthat gyakorlatilag nulla erőfeszítéssel, amilyenért máskülönben eléggé meg kellett volna szenvednie, ha máshogyan nem, hát anyagilag.

Orbán önmagában is és különösen a mezőny többi tagját figyelembe véve kiemelkedően okos, kiválóan ismeri a magyar nép gondolkodásmódját, ezenkívül bátran és jó érzékkel alkalmazza a hatalomépítési és -gyakorlási technikákat, ráadásul a politikához szükséges módon gátlástalan, és arcizma sem rándul, ha akár két egymást követő mondatában is teljesen mást állít, ugyanis frenetikus módon jól játssza a politika nevű játékot.

Félreértés ne essék: abból az aspektusból tekintve az embert és a politikust, ahol például én ülök (illetve többnyire a felvilágosult baloldali, balliberális gondolkodók), Orbán egy diktatórikus hajlamú politikus, aki nemcsak megalkuvást nem ismer, de ugyanúgy nem ismeri a konszenzusra törekvést, a konszenzust magát,  az érdekegyeztetést, a mások véleményének meghallgatását, igazának elfogadását. Ez azonban most és még sokáig mit sem számít.

Soha nem tagadtam, hogy nem kedvelem Török Gábor elemzéseit, sőt, amikor alkalmam nyílt rá, ki is figuráztam a túlságosan megalkuvó, óvatoskodó, a nyilvánvalóan túlzottan szervilis látásmódját. Ugyanakkor a mai elemzése hibátlan, tökéletesen leírja Orbán Viktor hatalomgyakorlásának módszereit és hátterét.

Nem akarom ismételni magam, de Orbán egy zseni, legalábbis Magyarországon, aki istenadta tehetséggel tudja vagy inkább érzi a magyar néplelket.

De mi okozza azt, hogy miközben ülünk Magyaroroszágon a monitor előtt, és hüledezünk a nyilvánvaló hazugságáradaton, Orbán a lehető legmagabiztosabb formáját adja elő a világ szeme láttára, és söpri le az akadékoskodó politikusokat és újságírókat? Az indok egyszerű: Orbánnak hihetetlen helyzeti előnye van.

1) Orbán támadói információhiányban és behozhatatlan információs hátrányban szenvednek.

Amikor Orbán azt mondja, hogy a Facebookon nyerték meg a választásokat, akkor mi hiába sikoltozunk Magyarországon a monitor előtt, hogy te szerencsétlen, még a PC-t sem vagy képes bekapcsolni, vagy hogy csak az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-oldalnak több rajongója van, mint a te oldaladnak, melyik nyugati újságíró fog ennek utánanézni? Egyik sem.

Vagy amikor ál-értetlenkedve azt állítja, hogy hiszen a médiatestület tagjait a Parlament választotta, akkor kellene egy csöpp háttérismeret ahhoz, hogy az ember felálljon és azt mondja: miről beszélünk, amikor az utolsó hagyárosböröndi egyéni jelöltről is ő egymaga dönt a Pártban?

2) Időhiány

Még ha felkészült is lenne valaki, akár újságíró, akár politikus, Magyarország és Orbánia ügyeiből, a mai brüsszeli dzsembori abszolút alkalmatlan lett volna Orbán számon kérésére vagy leégetésére, tehát a körülmények is őt segítették.

3) Övé itt a tér

A magyar helyzet természetesen még inkább Orbánt és az ő uralmát szolgálja. A közszolgálatban nincs, aki ne kérdezne alá, a pártsajtó kórusban nyalja a seggét, az ellenzéki sajtó pedig akármit is kérdez, az mind a baloldal (kommunisták, imperialisták, satöbbi, satöbbi) ármánya. És hát képzeljük el, ha ugyanőt a szocilasták támadják: természetesen adódik az antikommunista ideológia, az ellenségkeresés vagy éppen az ignorálás.

A lényeg, hogy egyáltalán nem osztom a baloldali véleményalkotók, bloggerek mai véleményét, amelyben többnyire Orbán kemény felelősségre vonásáról vagy az optimistábbak éppen kemény pofonokról beszélnek.

Orbán fürdik a helyzetében, nem hagyja magát kibillenteni, pedig innen nézve igazán nem kellene sok ahhoz, hogy egy-egy szituációban keményen megfuttassa vagy éppen leégesse valaki. Ám ahogy a dolgok állnak, erre még jó ideig várnunk kell. A mezőny rohadt gyenge, az igazán kedvező lehetőségek pedig egyre fogynak.

Mi meg nem számítunk...

5 komment

Címkék: seggfejmagyar polifika nincsremény dolgozzálmégrajta kénegondolkozni nemzetveszető ellenforradalmat

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr152597508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XPS 2011.01.20. 13:26:38

Aki "a politikához szükséges módon gátlástalan, és arcizma sem rándul, ha akár két egymást követő mondatában is teljesen mást állít, ugyanis frenetikus módon jól játssza a politika nevű játékot." az nem politikus, hanem szar alak.
Vagy csaló.

Ez a fajta viselkedés az, amit a political correctness előtt "cigány mentalitás"-nak hívtak.
Amikor a helyhez nem illően viselkednek és ettől a kultúrembernek eláll a szava. Amikor gátlástalanul szemedbe hazudnak, a Te érdekeidre hivatkozva és/vagy fenyegetve veszik el a javaidat és ha szóvá teszed, még téged kevernek még nagyobb bajba.

A Viktátornak az a szerencséje, hogy:
1., lusta és tehetségtelen alakok akarják legyűrni
2., akiről sejti, hogy lenyomná azzal nem áll ki (lásd cigány mentalitás)
3., nem az istenadta nép memória romlással és szövegértési gondokkal küzd

Ő csak Győzike értelmesebb kiadása.

Dr. No 2011.01.20. 16:39:10

Még csak nem is jó játékos, ha az lenne, akkor vállalná a megmérettetést egyenlő esélyekkel is. Ezt évek óta kerüli. mindenféle kockázatot évek óta kerül. Gyurcsány az ő pályáján játszott, ezért a már-már paranoiássá növekvő félelem "attól az illetőtől".

Hosszú idő óta először állt közel a megmérettetéshez Brüsszelben, de nem izgult, mert pontosan tudja, hogy ennek valódi tétje nincs. A zsebsajtója már meg is kezdte a történtek "megfelelő értelmezését", lásd: "a kétharmadunk miatt támadnak minket". (Dupla hazugság: nem a kétharmadot, hanem a politikai gyakorlatát támadták, és nem "a jobboldalét", hanem csak és kizárólag a kormányét, ugyanis a Jobbik szóba sem került.)

Ha tényleg zseni lenne, akkor képes lenne meggyőzni és magával ragadni azokat is, akik valójában szemben állnak vele.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.01.20. 17:43:11

mindkettőtöknek igaza van a saját pályáján, és az én mátrixomban magam is hasonlóképpen vélekedem, de ez ide most édeskevés.

Orbánnak van egy karizmája - miközben én magam sem tartom karizmatikus személynek! -, amely alkalmassá teszi Magyarországon a Szeretett Vezér szerepének betöltésére, amelyre errefelé mindig is volt igény.

a saját eszünkkel hiába nem értjük, mi zajlik ma Magyarországon az emberek fejében, az attól még letezik.
létezik az antikommunista harc, létezik az ugyanolyan cselekmények merőben más megítélése, létezik a politikai vakság, létezik a negatív tények figyelmen kívül hagyása, és nem keveseknél, hanem százezres-milliós nagyságrendben. plusz határon kívüliek.

Orbán tökéletesen jól látja, hogy a tőke és a tőke által vezérelt politikai erők csak annyira kiabálnak, amennyire feltétlenül muszáj. és azt is tudja, hogy a nagy kereskedelmi és pl. energiaszolgáltató multik nem fogják itthagyni az országot, hanem addig alkalmazkodnak, amíg lehet.

no és persze azt is (jól) látja, hogy amíg nincs olyan politikai ellenfele, aki iránt nagy a nép egy részének bizalma, addig az övé a pálya. még (már csak) 20-25 évig...

Bigskorpio 2011.01.20. 19:05:25

Valóban nagyon kevés ember bírja vele a versenyt. Ilyen volt pl. Gyurcsány. Az akkori TV-vitában simán lemosta OV-t. Félt is a vele való megmérettetéstől. (Az más kérdés, hogy utána amikor GYF helyzetbe került, hamar el is tolta. Mostanra pedig annyira lejáratta magát, hogy csak a nagyon elborult Gyurcsány-fanok várják a visszatérését.) Más hasonló potentát egyenlőre nincs a magyar politikai horizonton, ez hallatlanul növeli a magabiztosságát.
A másik dolog, hogy megvan benne az a (számára jó) tulajdonság, hogy mindent a saját világába illeszt be és csak úgy látja. A nyilvánvaló tényektől teljesen függetlenül. (Monomániásnak hívják az ilyet?) A tények ’nem érnek fel’ hozzá. Erre példa, amikor zászlót és stafétát kapott az elnökség átvételekor. De ő a stafétát jogarnak látta (ki járt kis jogarral: Göbbels, Hitler?), annak értékelte és a honlapjára is így került fel. (hirszerzo.hu/belfold/20110110_jogar_orban_elnokseg) Ha akkor egy darab sz..t nyomnak a kezébe, egyből országalmának látja!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.01.21. 11:24:16

"A lényeg, hogy egyáltalán nem osztom a baloldali véleményalkotók, bloggerek mai véleményét, amelyben többnyire Orbán kemény felelősségre vonásáról vagy az optimistábbak éppen kemény pofonokról beszélnek."

A másnapi világsajtó elég egyöntetű volt a tekintetben, hogy zorbán minősíthetetlenül viselkedett, hogy berluszkóni óta ilyen nem volt satöbbi...

Ettől persze neked még lehet más a véleményed. Az enyém sem fedi a fentiek egyikét sem: szerintem ugyanis egyszerűen csak ki akarták ugrasztani a nyulat a bokorból, és ez sikerült. Nem az volt a cél, hogy megpofozzák, hanem hogy hogy saját európai táborát elbizonytalanítsák. Másra a harmatgyenge eu-parlament nem alkalmas, de ez, szerintem, sikerült: itt most nem egy szerkesztett interjúban hazudott, hanem nyílt színen, és tahó, gyermekded módon oldotta meg a kohn-bendit-kérdést is. Azaz nem volt európai, és ez volt a cél, hogy ez kibukjon.

Ravaszabbak azok a britek, németek, franciák, mint a zorbán. Vagy inkább okosabbak. Ez persze a mi helyzetünkön nemhogy rövid, de még középtávon sem segít. A többit meg majd meglátjuk.
süti beállítások módosítása