Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Holtig tanulni

2011.01.31. 09:47 idelle

A pénteki napom nagy része - sosem építjük így fel a kapitalizmust, bakker - azzal telt, hogy elsősorban TaTa86 kollégával folytattam - a saját tevékenységemet is bőven beleértve - nem túl magas színvonalú vitát Fedor blogján, ráadásul az adott poszt témájától eléggé távol, ezúton is elnézést kérek érte a magam nevében.

Olcsó és méltatlan folytatás lenne azt írni, hogy "én voltam a hülye", meg hogy "idiótákkal nem érdemes vitatkozni", de közel sincs így, ugyanis - ahogy majd a későbbiekben kifejtem - sokat tanultam, többek között egy olyan kérdésemre is választ kaptam, amelyre évek óta keresem az elfogadható feleletet.

Az elmúlt hetek, hónapok legizgalmasabb szellemi kihívása annak a kérdésnek a megválaszolása volt, hogy vajon mi okozza a kormány pozitív megítélésnek változatlanságát a társadalomban. Nem önmagában a Fidesz töretlen népszerűségét - hiszen például a foci is népszerű hazánkban, márpedig a XXI. századi fogalmak szerinti labdarúgás nem is létezik Magyarországon -, hanem azt, hogy a  Fidesz gyakorlatilag  bármit tehet, az általuk elkövetett - a szocialistákkal összemérve - ugyanolyan vagy még nagyobb simlik, gazságok és hazugságok nemhogy nem verik ki a biztosítékot, hanem sok esetben még találkoznak is a szimpatizánsok helyeslésével.

Sőt tovább megyek: régóta nem értem, miért van az, hogy az antikommunista Pisták, és benne főként a fiatalabb - leghangosabban a huszonéves - korosztályok a szocialisták nyolcéves kormányzását, és különösen a 2006-2010-es időszakot, valami sötét, elviselhetetlen diktatúrának állítják be, miközben például a médiatörvény kapcsán a sajtószabadságért folytatott tiltakozást egyszerűen csak a balliberálisok hisztijének tulajdonítják.

Az okok egy részére már rájöttem, azokat ezen a blogon is többször fölfedtem már, ám az említett vita döbbentett rá a demokráciafelfogás kicsavarodottságának egyik fontos okára.

De hadd mondjam el ezt a három nappal ezelőtti szavaimmal (az elgépeléseket javítottam, a kiemelés tőlem):

Bármilyen furcsa például, én ma is tanultam, mégpedig tőled: rájöttem, hogy a te korosztályodnak a sajtószabadság azért nem kérdés, mert olyan korban nőttetek fel, amikor bárki bármit elmondhatott, leírhatott, UGYANAKKOR a 2006-os rendőri erőszak volt az első olyan esemény, amikor egy korábban teljesen természetesnek tűnő demokratikus szabadságjog korlátozásával találkoztatok, ezért ehhez mértek mindent, és a "virtualitás", valaminek a lehetősége ezért nem jelent számotokra fenyegetést. Ezt ma értettem meg, ez ma kristályososdott ki és lett teljesen világos a számomra. Ezt köszönöm.

Egy ideje már azt pofázom baloldali, balliberális vagy simán csak normális bloggertársaimnak és barátaimnak, hogy a saját gondolkodásmódunk mentén történő érvelés vagy felháborodás vagy meggyőzési szándék nem vezet sehova. És ugyanígy: ha bármely politikai erő valaha is le akarja váltani a Fideszt, először meg kell értenie annak szimpatizánsait, az ő gondolkodásukat. És ezen az sem segít, hogy innen nézvést idióták gyülekezetével van dolgunk, mert ezek a másként gondolkodók sokan vannak és például fegyelmezetten szavaznak.

És bár a meggyőzésükre nem sok reményt látok, legalább elgondolkodtatni néha már sikerül őket.

7 komment

Címkék: alapvetés polifika kénegondolkozni nagyonmélyenlévőmagyar

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr822621336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.01. 15:58:59

Az én szabadságjogomat akkor sem korlátozta semmi. Nem gondoltam ugyanis, hogy nekem ki kellene menni gyújtogatni.

Tudom, szar duma, mindig ezt vágjuk a pofájukba. Mégis: lehet bármilyen szar a rendszer, SOHASEM támadnék rendőrre. (Na jó, ha mondjuk épp valamelyik rokonomat, barátomat vagy üzletfelemet üti eszement módon. Akkor mondjuk megpróbálom megakadályozni ebben. De miután abbahagyta, nem ütném tovább.)

Mert rendőrt nem ütünk. Ez egyszerű. Mégse értik: ledobták nekik a horgonyt (ld. a Síklaki-cikket a friss Mancsban), miszerint gyurcsánytakarodj. A többi már nem érdekli, és sohasem fogja belátni mindezt.

XPS 2011.02.01. 16:24:45

A magyarázat az, hogy az általad megénekelt emberek értelmi és érzelmi képességei súlyos kívánni valót hagy maga után.
Ugyanakkor valóban az a párt lehet sikeres, aki a nép ezen egyszerű gyermekeit is meg tudja szólítani.
A fideszesekkel az a baj, hogy ők ugyan meg tudják szólítani ezeket, csak rossz célok érdekében.
A politikusok felelőssége olyan mint a szülőé, vagy pedagógusé.
Biztos, hogy mindenki szívesebben nézne pornót és enne csokit egész nap, minthogy dolgozzon, de mégis inkább erre kellene motiválni.
Ahogy az a tanár rossz tanár, akinek az egész osztálya megbukik, hiszen nem tudta átadni nekik a tananyagot, az a politikus is rossz politikus, aki bár akarja a legszentebb dolgokat, de ezt nem tudja bejuttatni a nép egyszerű gyermekeinek lelkébe az üzenetét.

XPS 2011.02.01. 16:29:09

@Humperdickk: de ez megint mekkora fasság, ez a rendőri erőszak gumicsont!
Mindig volt ideje hazamenni annak aki akart.
Különben is régi szabály: Autógyújtogatós időkben nem sétálgatunk az éjszakában.

Ez megint a fidesz trógersága volt. Azzal. hogy bujtogatták, bátorították a huligánokat, azután meg röhögtek azokon, akiknek véres lett az orra, legyen az rendőr, huligán vagy nézelődő.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.01. 19:35:35

@XPS: ezek nem tudták, hogy ilyen "forradalmi" időkben aki az utcán van, azt lehet, lelövik, tehát csak okkal ment ki oda az, aki ki kint van, azaz aki kint van, magára vessen.

Szerencsére ezt én sem tapasztaltam. Ezzel ellenben megint szerencsére volt annyi eszem, hogy végig bírtam gondolni: nincs dolgom velük, a rendőrség meg ott van, ha kell, ellenük, azaz nekem ott semmi keresnivalóm. Este hétkor meg nálunk már szokott kenyértejparizer, szal' boltba se kell mennem. Így engem esélye sem lett volna bántani bárkinek.

Ilyen szerencsés vagyok.

Bigskorpio 2011.02.01. 22:56:43

OFF: "..baloldali, balliberális vagy simán csak normális.." Ez így nem pontos. Vagyis (k..ra)nagyon zavar, hogy a jobboldali megmondóemberek szófordulata így elterjedt a közbeszédben: a balliberális. Azért, mert a szadesz koalícióban kormányzott a szocikkal, az még egy másik eszmerendszer. De ha ennél a megfogalmazásnál maradunk, akkor lenni kell jobbliberálisnak is. Meg keresztényfideszesnek, MDFkisgazdának, jobbkereszténydemokratának, meg balnak is.
Szóval egyszerűen csak: liberális.

Bigskorpio 2011.02.01. 23:09:02

"korosztályodnak a sajtószabadság azért nem kérdés, mert olyan korban nőttetek fel, amikor.." volt.
Persze, majd felébrednek, amikor megszűnik, és a pofázóknak mindenféle problémájuk akad a hatalommal. Akkor majd újra becsülni fogják, ha lesz.
Csak azt nem értem, miért kell ennek felismeréséhez most újra visszamenni a múltba? Nyugaton miért érti meg a többség,hogy az idő kerekét nem vissza-, hanem előre kell forgatni? Ott talán értelmesebb a 'nép'?

XPS 2011.02.02. 09:27:40

@Bigskorpio: Tematizálásban valóban jól nyomják a nemzeti bolsevikok.
És igazad van, a liberális (azaz a piac mindenhatóságát, szabadságát hirdető) a világpolitikában inkább jobboldalit szokott jelenteni.
De nálunk az újbeszél annyira felfordított mindent, hogy semmi sem az, aminek mondjuk.
Újra érvényes Kádár azon felszólítása, hogy a krumplileves az legyen krumplileves, azaz nevezzük nevén a dolgokat.
Helyesebb lenne a normálisak oldalát gyűjtőnéven Nyugatosnak hívni. A zavaros oldalt meg talán nemzeti populistáknak.
Mert a szavak klasszikus értelme szerint pl. Bokros, Kuncze egyáltalában nem baloldali, de még Gyurcsány sem. Orbán és csapata pedig nem jobboldali, hanem opportunista. Tömjén Zsolti meg nem keresztény és nem demokrata, de ez mindegy is.
süti beállítások módosítása