Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Felelősségtudat

2010.06.29. 09:12 idelle

A hetvenes évek második felében mentem általános iskolába. Az első napok egyikén anyám adott egy tízforintost, hogy tegyem be takarékbélyegbe. Az osztályfőnök azt mondta, még nem jöttek meg a takarékbélyeg-gyűjtő könyvecskék, ezért nem tudom befektetni a vagyonkámat. Én meg hazafelé a sarki autósboltban ABBA matricát vettem a pénzből - rövid ideig vacillálva, hogy ne Boney M legyen-e.

A történetnek - azon túl, hogy mutatja a már gyerekkoromban is meglévő viszonyomat a pénzhez - két tanulsága van.

Az egyik, hogy nem arra költöttem a pénzt, amire kaptam. A másik, hogy utána hiába nézegettem vagy egy évtizeden keresztül az íróasztalra ragasztott matricát, a pénz ilyen módon történő elköltése  fölösleges és haszontalan volt.

"Save me!" - képinnen

Hitel, alma! Hitel, banánhéj!

Az árvízkárosultak felelősségével kapcsolatban felmerülő kérdéseket tárgyaló posztomban rövid kitérővel utaltam a devizahitelesek problémáira is, úgy gondolván, hogy a téma nem ér meg többet a pár soros mellékszálként említésnél.  Egy tegnapi hír miatt azonban, amely szerint az IMF pénzéből mentenék ki a bajba jutott devizahiteleseket, mégis kifejtésre érdemesnek találom a kérdéskört.

Ha valaki, akkor én aztán igazán és igazi ellenérzéssel viseltetek a bankok iránt, csakhogy ez a negatív hozzáállás nem zsigeri. Leginkább a válság kirobbanásában betöltött szerepük és az egyébként bármelyik multinacionális cégnél tetten érhető antihumánus elbánásmódjuk miatt nem kedvelem őket. Mégis úgy vélem, hogy általános vagy netán egyedüli bűnbakként beállítani őket a hitelfelvevőket ért pénzügyi veszteség miatt, legalább olyan primitív gondolat, mint a mostani terv a megsarcolásukra.

Bankár - nem tulajdonos, alkalmazott! - barátommal beszélgettünk a  hétvégén, a diskurzus során szóba kerültek a hitelek, ezen belül a devizahitelek is. Azt mondta, és ebben teljesen egyetértek vele, hogy a (túlzott) hitelfelvételből eredő problémákban az ügyfél és a bank felelőssége közös. Megemlítette még, hogy bár a bank ugyanúgy felel az alvállalkozóiért, mintha az ügyletet maga látta volna el, mégis számtalan esetben a nevükben eljáró ügynök volt gondatlan és túl mohó, és hozott be olyan hitelfelvevőt, aki a legnagyobb jóindulattal is kockázatosnak nevezhető. Ezzel persze azt is elismerte, hogy a bank sem alapos, bár ezzel kapcsolatban azt is megemlítette, hogy ha minden hitelkérelmet  a lehető legalaposabban vizsgálnának meg, az legalább három hétig tartana per darab, és a kutya sem venne fel hitelt. Az ügynököknek pedig az is feladatuk lenne, hogy mintegy előszűrőként  működjenek, de persze nekik nem ez számít, hanem hogy felmarkolják a jutalékot; az utógondozás nem feladatuk, az ügylet teljesülése pedig nem releváns a működésükben, így nincs hatással a pénzükre sem.

Az ellenoldalt talán egy másik bankos barátom által mesélt történet világítja meg, aki a nagymamájára hivatkozott. A nagyinak volt kábé három szénszünetes elemije, de csak annyit költött, amennyije volt. És még azzal is megfejelte, hogy úgy tartotta: "a legkevesebből is lehet félretenni, és a legtöbbet is el lehet költeni". Úgy látom, sokszor ezt a legegyszerűbb törvényt sem sikerül betartania a Syriusról származó, kilencszer csavarodott déenesű Szent Magyar népnek.

Mi lehet a megoldás?

Az ember vágyik a vagyonra, ingatlant és ingóságokat (fogyaszási javakat) vásárol. Leginkább ez utóbbiakra igaz, hogy viszonylag nagy hányaduk teljesen fölösleges, sőt nem is a felhalomzást, kizárólag a magamutogatást szolgálja. Sokan képtelenek felmérni valós igényeiket, még pontosabban az igényeik és a lehetőségeik közötti különbséget.

A problémát mégis a hitelfelvevő részéről célszerűbb megfogni. Ha mindenki vagy legalábbis a többség úgy gondolkozna, hogy csak a legszükségesebb esetben vesz fel hitelt, és helyette mondjuk hosszabb ideig gyűjt egy megvásárolandó nagy értékű termékre - úgy, hogy a pénz ráadásul neki kamatozik, és nem ő fizet kamatot rá -, akkor a gondok nagy részét máris orvosolnánk. Még elképesztőbb a helyzet, ha belegondolunk, hogy az egész csak elemi matematika: ha keresek 100 egységet, amiből a megélhetésem 80 egység, nem vehetek fel hitelt 30 egységnyi törlesztőrészletre, sőt tulajdonképpen még húszra sem, hiszen egyrészt a váratlan eseményekre is illik tartalékolni, másrészt ha devizahitelt veszek fel, az árfolyamkockázat növelheti a törlesztőrészletet. Bonyolult? Szerintem a nyolcéves unokaöcsém simán megérti.

A most bajban lévőkön ez persze nem segít. Ám inkább pártolok egy azonos törlesztőrészlettel hosszabbra nyújtott futamidőt - nekem például ilyen a gépkocsi-hitelem - folyamatos törlesztéssel, mint egy akármilyen rövid idejű fizetési moratóriumot. És hogy visszatérjek a bevezető sztorihoz: semmiképpen nem tartom jó gondolatnak, hogy a devizahiteleseket az IMF kölcsönéből mentsük meg! Azt a pénzt ugyanis nem erre adták a bácsik, és ne (már megint) a felelősen viselkedők fizessék a felelőtlenek cehjét!

Felelősség és felelősségtudat - szörnyű szavak, persze. Amikor hat éve lehetőségünk nyílt megvásárolni a lakást, amiben lakunk, úgy vágtunk bele, hogy egyrészt mérlegeltük, hogy jobban járunk, ha az albérletre fizetett pénzt a saját ingatlanunk törlesztésére fordítjuk, másrészt viszont, mivel hosszú távú perspektívában nem álltunk teljesen stabilan a lábunkon anyagilag, azt mondtuk, hogy belevágunk, de ha nem jön össze, eladjuk a lakást és megyünk vissza albérletbe. Tudom, hogy költői a kérdés, de vajon mikor fogják fel honfitársaink, hogy a 18. életév betöltésével minden cselekedetükért saját maguknak kell vállalniuk a felelősséget, és nem várhatnak arra, hogy anyuci, a tesó egy haver és legfőképp, hogy az állam kihúzza őket minden szarból, amibe saját maguk kormányozták magukat!?

Véleményem szerint az állam két módon segíthet: a bajba jutottakon adott esetben úgy, hogy az elvesztett, elárverezett lakásuk helyett szociális bérlakást juttat anekik. Ám ami fontosabb ennél: a szabályozói révén olyan gazdasági környezetet teremt, amelyben egyrészt a lehető legtöbb dolgozni akaró ember talál is munkát, másrészt a lehető legszigorúbb eszközzel próbálja megakadályozni a látszólag legális pénzügyi visszaéléseket.

Tudom, hogy ez utóbbi a nehezebb, elvégre a kormányt nem mi, hanem a tőke választja. És nemcsak furcsa, de aggasztó is, hogy a részvényesek látszólag semmit nem tanultak a válság elmúlt két éve alatt: ugyanazokkal a refelxekkel ugyanazt a profitabilitást várják el, miközben a világ borzasztó nagyot változott. Néha nem vagyok idealista, és ilyenkor tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy ahogyan a virágnak sem tilthatjuk meg a virágzást, a tőkéstől sem várhatjuk el, hogy lemondjon a profitmaximalizálásról egy hosszabb távú, többek, de végül a saját érdekét is szolgáló ésszerűbb kapitalizmus és igazságosabb társadalom érdekében. Mint ahogyan valószínűleg a  politikusoktól sem várható el az épeszű gondolkodás, a józan paraszti ész világos egyszerűsége.

Mégis úgy vélem, nem állíthatjuk, hogy nincs remény. De amint írtam, a változtatást nekünk magunknak kell megkezdeni, mert ha eddig nem volt világos, most már az lehet: nem várhatunk másra, a saját életünk a mi felelősségünk.

158 komment · 1 trackback

Címkék: tizennyolc polifika kénegondolkozni felnyílószemek ekonómia

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr432115445

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bank-rablás 2010.06.29. 14:07:21

Tudjátok, mi mindenért tud egy bank pénzt levonni egy mezei bankszámláról? Páromnak NET számlája van az OTP-nél, de már nem sokáig, mert átvisszük egy másik bankhoz - a horror költségek miatt. Külföldön sosem hallott díjak, hihetetlen pénzlevonások... ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2010.06.29. 17:04:36

@smartdrive: 10 éve a bakhitel ritka volt mint a fehér holló. 2000ig komoly deviazkorlátpzások voltak élteben. 2002ben a lakáshitelkonceciót FT-ra dolgozta ki a régi gárda, be is segített az árfolyamba. A devizahiteleket nyugodtan lehetett volna korlátozni, az ÁSZFeknél többletbiztosítékokat kérni. Egyáltalán mi szükség volt rá? Olyan nonszenszről nem is bezsélve amit fent vázolztam...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 17:05:15

@inebhedj: "Az egyik ilyen témájú szálban egyszer már megkérdeztem, hogy vajon, ha én 2006 őszén (3 hónap banki mérlegelés után) felvettem CHF alapú hitelt egy 1000 nm-es telken álló 140 nm-es használt ingatlanra, amelynek a törlesztőrészlete azóta uszkve megduplázódott (és ez amúgy rendkívül rossz dolog ám), akkor túlvállaltam-e magam, és mi lett volna a helyes lépés?"

önmagában a megduplázódás nem jelent semmit.

a felelős gondolkodás azt jelenti, hogy mérlegeled:
- mi történik a hitellel és így az ingatlannal, ha keresőképtelenné válsz (bármikor előfordulhat, sajnos)?
- mi történik, ha jelentékeny mértékben visszaesik a jövedelmed?
- mi történik, ha extrém módon megváltoznak pénzügyi feltételek?

ha mindezeket mérlegeled, megpróbálod kivédeni és/vagy bebiztosítani és úgy döntesz, hogy hitelt veszel fel, és mégis gáz lesz, akkor jöhet a "B" terv. mert van "B" terv, ugye?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 17:05:57

@wmiki: "gondolom akkor nem minimálbér a fizetésed :S "

természetesen nem. miért érdekes ez?

inebhedj - szerintem 2010.06.29. 17:07:43

@idelle:

ez így van.

A lehető legfelelőtlenebb dolog mind az egyén, mind a társadalom szempontjából, ha valaki mindenféle kibúvókra hivatkozva nem vállal gyereket, hiszen ő potenciálisan arra aposztrófálja magát, hogy öregségére majd azok utódai tartják el, akik vállaltak gyereket.

Igazából indokoltnak tartanám a nyugdíjjárulék mértékében érzékeltetni a felelőtlen döntésük súlyát a gyermektelenekkel, de ez ebben a szálban teljesen offtopic.

Globetrotter2014 2010.06.29. 17:07:51

Egyébbként nem kellene semmi mentőakció, vigyék fel a Ftot egy rendes árfolyamra és tegyék kötelezővé a bankoknál az átváltás díjmentes lehetőségét. Aki tud számolni, gyorsan meglépi...

szaszalino 2010.06.29. 17:08:05

@Vödör: Teljesen rendben van a gondolatod!

smartdrive 2010.06.29. 17:08:35

@ZF2: leírom még egyszer: az, hogy valami túlárazott-e, nem attól függ, hogy mekkora fizetésből veszik meg, hanem hogy mennyi munkából állították elő

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.06.29. 17:09:55

@idelle: mert az ország nagyjának a "keményen dolgozó" munkásembereknek az

kivéve, akikről már beszéltem, a naplopó kft vezetői, és az állami beosztásban dolgozó székmelegítők
nekik "természetesen" jóval több

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2010.06.29. 17:10:01

Érdemes lenne a diákhitelről is írni, amit ész nélkül mindenki felvesz maximális összegben, aztán már 24 évesen tetszeleghet Sziszifusz szerepében.

smartdrive 2010.06.29. 17:10:23

@ZF2: nem érted. ha egy bank nem akar forinthitelt adni, akkor milyen alapon kötelezed rá?

kocsimosással ne foglalkozzanak?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 17:10:56

@inebhedj: "ha valaki mindenféle kibúvókra hivatkozva nem vállal gyereket"

ez az egyik véglet. a másik véglet meg, hogy jajdeugyibugyi az a kis Élet, a Pocaklakó, és akkor is kell, ha egyébként semmilyen feltétel nem adott a normális felneveléséhez.

az igazság meg valszeg most is középtájon van, de tényleg offtopic ez itt.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 17:11:45

@wmiki: szélsőértékekben gondolkodsz, nem vagy komolyan vehető pali, sajnálom.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.06.29. 17:12:32

@idelle: arra célzol, hogy szerinted csak a gazdagok vállalhassanak gyereket?
csak gyferenc és barátai szaporodhassanak?
vagy milyen feltételekre gondoltál, ami a gyerekhez kell?

smartdrive 2010.06.29. 17:12:33

@inebhedj: ez nem igaz, mert élete során előállíthatott akkora termelés-fogyasztás különbözetet, amit aztán nyugdíjasként felélhet. ennek semmi köze sem a saját, sem mások gyerekeihez

inebhedj - szerintem 2010.06.29. 17:13:10

@idelle:

"a felelős gondolkodás azt jelenti, hogy mérlegeled:
- mi történik a hitellel és így az ingatlannal, ha keresőképtelenné válsz (bármikor előfordulhat, sajnos)?
- mi történik, ha jelentékeny mértékben visszaesik a jövedelmed?
- mi történik, ha extrém módon megváltoznak pénzügyi feltételek?"

Na erre gondoltam a szatyor kérdéskörrel. Ha ezt komolyan gondolod, hogy bárki is mérlegeli bármikor így, akkor értelemszerűen senki nem vesz fel hitelt (és akkor még nem is tárgyaltuk a céges hiteleket, pedig azok is vannak kérem, és abba a munkavállaló ugye bele sem szól, csak érzi). Olyan nincs, hogy valaki akkor hitelképes, ha jelentősen visszaesik a jövedelme, extrém módon megváltoznak a pénzügyi feltételek, stb. Ilyen típusú mérlegelésnek semmi értelme nincs, hiszen jöhet egy világháború, egy gömbvillám, egy rendszerváltás, egy gazdasági összeomlás, egy vírus, egy jóképű sorozatgyilkos, vagy egy velvet-hír aminek hatására minden megváltozik.
Ha viszont senki nem vesz fel hitelt, mert ilyen realisztikusan felelősségteljes, akkor az egész rendszernek lőttek.
Úgyhogy ez nem reális érvelés volt, inkább afféle szíriuszi kilencszer csavarodott, vagy mi ;)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.06.29. 17:13:12

@idelle: álomvilágban élsz, nem vagy komolyan vehető
sajnálom

inebhedj - szerintem 2010.06.29. 17:14:53

@smartdrive:

Jó lenne.
De ilyen nincs.
Valamiért a népességváltozás 5. fázisában lévő összes államról szakad a víz nyugdíjbiztosítási rendszer miatt.

mitchell 2010.06.29. 17:15:46

a bankok alapvetően ott hibáztak, hogy a nagy árversenyben fedezet nélkül adták a hiteleket, tehát, ha felvett valaki 20 évre 100.000 svájci frankot akkor a magyar kereskedelmi bankok nem ezt a forrást szerezték meg tehát nem szereztek ilyen futamidőre ilyen összeget, hanem az olcsóbb megoldást választva 3 havonta vásároltak be,így nagyob profitot tudtak elérni,ezért gyűrűzött be a folyamat ilyen durván

végülis leegyszerűsítve olyan eszközt adtak nekem kölcsön ami nem is volt nekik...

smartdrive 2010.06.29. 17:17:54

@inebhedj: mert túlértékelték azt a különbséget

Veder1 2010.06.29. 17:18:03

@ZF2, a devizahitelezésre azért volt szükség, mert az impotens kormányaink - 90-től kezdve mindegyik - képtelenek voltak a nagy alrendszereket (tb, nyugdíj, oktatás stb.) megreformálni és ezzel növekedő pályára állítani a gazdaságot. Ezért inkább felfuttatták a belső keresletet a lakásokra (bankhitelből), és azt gondolták, hogy majd a mesterségesen támogatott építőipar (60%-a állami megrendelés) meg a külföldi építőipari befektetők majd jól eljátszák ezt a szerepet. Ez működött is néhány évig (hány család él ma Mo-n az építőiparból?), csak aztán a bankok benyújtották a számlát, és most mindenki szopik, mivel a magyar gazdaság még mindig versenyképtelen. Konkrétan mit is termelünk, ami miatt nyugati életszínvonalat várnánk el?

Veder1 2010.06.29. 17:19:21

@smartdrive, és a munka értékét hogyan állapítod meg ;-)

Globetrotter2014 2010.06.29. 17:22:47

@Vödör: és ehhez miért is kellett devizahitel?

szaszalino 2010.06.29. 17:23:35

@idelle: Ez egy picit sántít…!
Ha be tudod biztosítani magad (nekem van hitelre biztosításom, ha megdöglök, a biztosító fizet az asszony hejett, ez ’asszem, tiszta sor) de ha nem számolsz azzal, hogy a hamburgerzabálok kibasznak a világgazdasággal, baszhatod a B tervet, vagy eladsz mindent ’félpézé és integethetsz a befizetett hiteled után, mert most a kocsid és hazád szart sem ér, viszont a hiteled, mert az effektíve már jóval több mint amennyit felvettél annó.
Nem olyan egyszerű ez, hogy átgondolni, meg B terv okosság: Ha belecsöppensz egy gazdasági válságba, vele együtt a hiteleddel, az nem biztos, hogy csak a TE hibád.
Azt mondják, hogy közel százezer körüli a megbillent adósok száma, azt azért nem állíthatja senki, csak úgy ész nélkül, hogy ez mind felelőtlenség, és csak amolyan játék számukra a nem fizetés, régen is voltak bedőlt hitelek, még az átkosban is.
Nekem, aki megérzi mindezt, és nem tartozik (még) a megbillent százezer közzé, de az elég szar érzés, közel járni hozzá.
…és hiába a B terv….

labi 2010.06.29. 17:25:41

@inebhedj:

Pedig én ez alapján döntöttem. :)

Asszony cseszegetett, hogy vegyünk fel hitelt és úgy építkezzünk.
Szépen elmagyaráztam neki, hogy oké hogy most mind a ketten dolgozunk, de a következő 10-20 évben ő elmegy szülni, beüthet bármi csúnya a devizahitellel.
"de hát a tesójáék is vettekfe hitelt és bezzgnekik már van nagyobb és milyen jól beis rendezték, deszép"

No végül nem vettünk fel hitelt, hanem még négy évet vártunk az építkezéssel.

Nos, decemberben lett kész a házam. Nem nagy, nincs benne plazmatévé csak a "normál" régi, és a kertrendezés is vár amíg bejön még pénz mert nem hajt a tatár, de mindez hitel nélkül.

A bezzegtesóék meg szopnak jelenleg mint a torkosborz.
Asszony meg most már örvend, hogy akkor nem hagytam magam.

SiKom 2010.06.29. 17:27:36

Jajj, hagyjuk már a devizahitelesek basztatását!

Az állam miben vette fel az IMF-től a hitelt? Csak nem devizában?

És ez meg hogy lehet? Az állam azt a példát mutatja, hogy gyerünk, adósodjunk el devizában, de az állampolgárokat megrója ugyanezért? Ez vicc!

A 90-100 ezer devizahiteles bedőlése a maradék 800 ezer jó részét is bedöntené.
És ezek dolgozó emberek! Akik, ha nem lesz fedél, talán nem dolgozók, hanem segélyesek lesznek.

Jó lenne Magyarországnak +500-600 ezer munkanélküli, segélyen élő ember? Nem hiszem.

Globetrotter2014 2010.06.29. 17:27:58

@Vödör: és ne tegyünk egyenlőséget az újépítésűre adott államilag garantált frointhitel és a plazmatévére mindenfélének kiadott devizahitel között. Előbbi lehetővé tette forráshiányos fiataloknak hogy a családsalapításhoz szükséges lakás lakbére helyett hitelt ötrlesszenek stabil körülmények között. Ez azért nem egy társadalami sznosság szempntjáéból mellőzendő terület. Ráadsul az újépítésűeknél a legalitás felé terelte a tiszta feketegazdaságból az építőipart. Ha az adókedvezények nem is hozank sok bevételt, a GDP adat legalább javul (és közelebb kerül a reális értékhez)

MickthePick 2010.06.29. 17:28:35

3 éve kocsira vettem fel CHF hitelt, akkor 37 ezer volt, a fizum 210 nettó.
Rá egy évre úgy alakult az életem, hogy "megörököltem" egy szinté CHF-el terhelt kicsi lakást, akkor annak a törlesztője 45 ezer körül volt. Gondoltam, nem baj, mert közben új melóm lett, immár kicsivel 300 nettó felett. A kettő együtt ugye alig 80-85e volt /hó, ez sima ügy ennyi fizuval.
A válságkor felment a kettő együtt 120-130 köré, nem örültem, de még simán vállalható. A bankok persze azóta sem csökkentettek kamatot, de idén 110 körül konszolidálódott a kettő.
Most viszont mennyi lesz, nem tudom. Ha nem mentem volna ki közben külföldre melózni, és nem EUR-ban kapnám a fizum, asszem elég ideges lennék. HAza szerettem volna menni már idén, de így nem fogok, azt hiszem.
Mindezzel csak elő szerettem volna készíteni a véleményemet azzal a 2 ténnyel, hogy 1)sose vettem fel felelőtlenül egyetlen hitelt sem, 2) a mai napig tudom törleszteni normálisan, és hálistennek a melóhelyem is kőstabil itt kitt (azért lekopog :), úgyhogy tutira nem fogok semmiféle segélyre szorulni, még jó ideig, remélhetőleg.

Ezzel együtt a véleményem az, hogy a bankoknak legalább most kutya kötelességük lenne visszamenni a válság előtti kamatokra, minimum ezzel tompítva a problémát. Az összes svájci mutató és kilátás kőstabil, ez a kamat magasan tartás színtiszta extraprofit-kasza. Aki szerint pedig 20, 30, 35 (!) éves időtartamra a +fél % kamat nem jelentős különbség, annak javaslom, hogy kicsit nézzen utána, micsoda óriási már ennyinél is a difi, ami a havi törlesztőt illeti.

SiKom 2010.06.29. 17:28:47

@labi:
"No végül nem vettünk fel hitelt, hanem még négy évet vártunk az építkezéssel."

Abba gondolj bele, hogy van akinek nem 4 évet kellett volna várnia, hanem 18 évet, a hitellel.

De gondolom nem baj, szerinted neveljenek csak gyereket 30 négyzetméteren... Vagy ne is legyen gyerekük?

smartdrive 2010.06.29. 17:29:45

@Sir Kommentor: senki nem mondta, hogy kapjanak segélyt

smartdrive 2010.06.29. 17:30:45

@Sir Kommentor: úgy akkor ne legyen. senkinek nem JÁR

mindenki azt hiszi, hogy neki mindenféle JÁR

Globetrotter2014 2010.06.29. 17:30:56

@Sir Kommentor: baxki ugye ez most csak irónia, és én nem vagyok humoromnál? Azért vettünk fel IMF deivzahitet mert kb 2007 óta senki sem hitelez nekünk a saját devizánkban. Ugyebár azut mi nyomtatjuk és elvileg az árfoylamszablyozás is a mi kezünkben van. A Veres féle trükk óta pedig kicsit elővigyázatosabbak a magyar költségevetési adatokkal...

szaszalino 2010.06.29. 17:33:12

@labi: Ez nagyon szép.
Kvázi akinek van miből építeni, és hitel nélkül is, szülői-családi segítő háttér nélkül, önerőből, az eleve tud mit a tejbe aprítani.
Ha a legsilányabb áron is számolok neked egy házat, mondjuk 13-15 milla, az azért nem kevés lőszer.
Neked, ha tényleg nem volt szükséged hitelre, így a bölcs mondataid nem is érnek itt semmit!

labi 2010.06.29. 17:34:52

@Sir Kommentor: "De gondolom nem baj, szerinted neveljenek csak gyereket 30 négyzetméteren... Vagy ne is legyen gyerekük?"

Nekem van gyerekem, aki hamarabb jött mint a ház és amíg össze nem jött a lóvé a házra, addig 34 négyzetméteren neveltem. Mondjuk ez valóban 4 nm-rel több mint amit mondtál példaként. :)

szaszalino 2010.06.29. 17:37:32

@MickthePick: Erről van ’nagyb(n)aszó!!!

MickthePick 2010.06.29. 17:37:36

@labi: hát azért lássuk, be, ma Magyarországon a 35 év alatti párok nagyjából 0,001%-képes hitel nélkült telket venni és házat építeni.
A példád tehát tökéletesen alkalmatlan bármire.

smartdrive 2010.06.29. 17:38:00

azért az vicces, hogy a gyereket legitimebbnek mondjátok, mint a plazmatévét

labi 2010.06.29. 17:38:20

@szaszalino: Szerencsére ennél olcsóbban jött össze a ház, mint amit te a legsilányabbnak számoltál, és szerencsére nem silány.

Amúg a korábban említett "30 négyzetméteres szörnyedményhez" ha eladja az ember, már nem is olyan sokat kell hozzátenni, hogy kijöjjön belőle egy háromszor akkora ház.

Jahm, és alkalmazott vagyok, ráadásul még középvezető se, hanem sima evezős. Így ha valami hatalmas fizetést feltételezel nelám, az tévedés. :)

MickthePick 2010.06.29. 17:38:48

@MickthePick: bocs, 1valamire jó labj példája: a saját maga fényezésére. Neki aztán lehet jövedelme, le a kalappal!

szaszalino 2010.06.29. 17:39:48

@labi: ez érdekes, de én mindent elhiszek :)

Veder1 2010.06.29. 17:40:59

ZF2, azért hagyták a devizahitelt, mert a forinthiteleket nem tudták volna felvenni. A devizehitelek kb. a mostani árfolyamnál érik be az akkor forinthiteleket, és máris 100 000 nemfizető van. Na pl. azok nem tudtak volna felvenni anno hitelt, nem vettek volna lakást, nem pörgették volna a gazdaságot.

Eszembe jutott még, 2002 környékén az összes köztisztviselő ismerősöm lázas lakásvásárlásba fogott, na nem saját célra, hanem befektetésként, mert olyan támogatott hiteleket kaptak. Na azt a cehhet ki fizette ki?

labi 2010.06.29. 17:41:17

@MickthePick: Mekkora jövedelmet tippelsz nekem? :)
Mint mondottam volt, sima alkalmazott vagyok egy cégnél. Még adót csalni sem tudok. :)

MickthePick 2010.06.29. 17:41:38

@labi: ne kábíts. Ma szinte senki nem tud önerőből hitel nélkül telket venni és házat építeni.
A 34 nm-es lakás miből volt, mellesleg?

Szülői hozadékkal könnyű ugrálni, csak itt nem erről beszél senki.

MickthePick 2010.06.29. 17:43:36

@labi: akkor a kis lakás + a telek miből van? Abból a pici fizetésedből?
Felesleges erőlködni, vagy a kiindulási helyzeted, vagy a kereseted nem tükrözi az átlagot, nagyon távolról sem. Emiatt nem ér semmit a példád. Ugyanilyen helyzetben persze, hogy én se vettem volna fel hitelt. Csak nekem semmi sem volt a seggem alatt, és telket se kaptam, se nem vettem a szintén alkalmazotti fizumból.

szaszalino 2010.06.29. 17:43:44

@MickthePick: jajajaja...
:)
Meg fantázia is akad bőven neki...
Nem silány ház, 34 négyzetméter háromszorosa...
kb. ....úgy tiz milla se...???
...érdekes, mindenesetre érdekes...

smartdrive 2010.06.29. 17:44:56

@Vödör: a plazmatévégyártás nem pörgeti a gazdaságot?

Veder1 2010.06.29. 17:45:57

@labi én 30nm-es szörnyedményt vettem hitelre :D
mert nem volt más... Mondjuk, ha albiba kellene visszamennem, az sem lenne gond, de az biztos, hogy gyerekem nem lesz.Csak azt a pár millió önerőt sajnálom...

labi 2010.06.29. 17:46:16

@szaszalino:
Mondjak még?
Apám rokkantnyugdíjas volt páréves korom óta, 13 éves voltam amikor meghalt, anyámnak 8 általánosa van, sima alkalmazott volt, de már 10 éve nyugdíjas. Ennyit az indulásról, ha esetleg vastag családi hátteret tippelt volna valaki. :)

Veder1 2010.06.29. 17:46:37

@smartdrive, szerintem azokat keleten gyártják

MickthePick 2010.06.29. 17:47:50

@labi: mondjál még, most már tényleg érdekel, miből tellett telekre és kis lakásra egyszerre.
APEH még nem keresgélt nálad?

labi 2010.06.29. 17:49:23

@szaszalino: "Meg fantázia is akad bőven neki...
Nem silány ház, 34 négyzetméter háromszorosa..."

Az általad írt 30 nm háromszorosa. Azaz pontosan 90 négyzetméteres. És valóban 10 milka alatt, bár nem sokkal, hogy pontos legyek 9.900.000-ben állt meg. :)

Globetrotter2014 2010.06.29. 17:49:27

@Vödör: ez baromság. Nekünk a hitel az ingatlan 20% volt, amit egy másik ingatlanból akartunk fedezni. A bank tkp ezzel a devizahotellel azt lehetetlenítette el, hogy ki tudjuk fizetni idő előtt. Van egy kis rálátásom más országok gyakrolatára (több iserő si is vett fel hitelt EURO-országokban, természetesen nem idegen devizában), ilyet egyetlen országban sme láttam még, ami nálunk történt (igaz, ezt már nem az első esetben vagyok kénytelen leírni).

labi 2010.06.29. 17:52:11

@MickthePick: Ki mondta hogy egyszerre tellet rá? A kis szutyok lakást még '94-ben vettem. Fenntartása roppant olcsó volt, bőven lehettt mellette félretenni egy átlagos fizetésből is, ha az ember nem villantós cuccokat meg péniszhosszabbító autókat akart.

Veder1 2010.06.29. 17:52:56

@ZF2, elhiszem, de megint csak oda jutunk vissza, hogy impotens a vezetésünk országgyűléssel, pszáf-el, meg a többi balfékkel együtt.

Globetrotter2014 2010.06.29. 17:53:44

@Vödör: 4-6 % kamatkülönbgség volt a HUF és a CHF hitel között, ezt én nyugodt szívvel bevállaltam volna (ahogy a duplázódott törlesztőrészeltet is ki tudom fizetni), csak ugyebár a végén minden bank elutasított (durva fedezetem volt pedig, sokszorosan is).

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.06.29. 17:53:58

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "Ugyhogy kerem szepen abbahagyni a sirast, mert amikor nekem tobb volta torlesztoreszletem, en sem alltam neki rinyalni, hogy jaj-jaj allambacsi most segits meg!"

1. Hol láttad, hogy sírok?
2. Állam bácsi megsegített, hanem tűnt volna fel. A kamattámogatott hitellel.
3. Röhögni fogsz: még most is több a törlesztőd, mint az enyém, az okos, "államilag támogatott" forinthiteleddel...

Globetrotter2014 2010.06.29. 17:54:18

@Vödör: na most nem tudok veled vitába szállni :)

smartdrive 2010.06.29. 17:54:41

@ZF2: de hát miért nem gyártunk mi is?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 17:55:05

@inebhedj: "Úgyhogy ez nem reális érvelés volt, inkább afféle szíriuszi kilencszer csavarodott, vagy mi ;) "

@szaszalino: "Ez egy picit sántít…!"

persze, hogy szíriuszi az érv, és persze hogy sántít. ahogy ugyanis a "részvényesek", meg a "multik" úgy képzelik a világot, hogy folyamatos és permanens a fejlődés, az emberek is úgy tekintenek a saját életükre, hogy hosszú távon mindig felfelé ível anyagilag.
pedig az élet hozhat százezer különleges eseményt, aki átélte, az tudja.
az egyik "pillanatban" egy nagy cég üzletág igazgatója voltam, a másikban (mondjuk fél évre rá) meg 10 deka párizsit nem tudtam venni, miközben családi és privát kölcsönökből éltem egy sötét és hideg albérletben. mindeközben a gazdaság dübörgött, csak éppen túlképzett voltam, bárhova is jelentkeztem. vagy éppen alulképzett, cége válogatta.
aztán ez is megváltozott, szerencsére.

természetesen nem azt mondom, hogy az ember mindig arra gondoljon, hogy földönfutó lehet, hanem hogy ez is egy lehetőség. valamint a körülményeket (az életet, nagy szavak) nem csak akkor kell szeretni, ha nekünk kedvez.

ami a válságot illeti: kb. 2007 környékén már lehetett sejteni, hogy baj lesz, csak a nagy dübörgés elnyomta a pár suttogva kétkedőt.

azt is gondolom,hogy a 90-100 ezer veszélyes kockázatos devizahitelt nem lehet egy kalap alá venni, de majdnem biztos vagyok, hogy a nagy részük magában hordozott egy legalább közepes szintű kockázatot.

szaszalino 2010.06.29. 17:55:54

Múltkor dumálunk szomszéddal, mondja kúrva drága minden, lemondja a kábeltévét, majd kilógat ablakon egy drótot, ’oszt kész, elég neki 3 adó is.
Mondom ja, majd én is ezt csinálom a végén, mert a hitel most nekünk is sok.
Hitel????????
Felordít lenézően: - életemben nem vennék fel hitelt!!!!
Semmi hitele nincs ez igaz, anno a lakást felkínálta neki az önkormányzat 650ezer forintért 1997-ben, na, nekem is így kellett volna lakást szerezni, semmi bajom se lenne, és oszthatnám a sok hülyének az észt, hogy milyen balfaszok aki hitelt vettek fel…

Veder1 2010.06.29. 17:58:06

@smartdrive, mert nem értünk hozzá. Tulképp semmihez sem értünk, ezen kellene változtatni. Egyik tanárom mondta, hogy ha annak idején amikor kijött a rubik kocka, az egész ország ráállt volna, hogy napi 24 órában azt gyártsa, nem lett volna állami adósságunk. Persze ez hülyeség, de a finnek mondjuk a nokiával megcsinálták.

Veder1 2010.06.29. 17:59:52

@idelle, az biztos, hogy a most bedőlők egy jó része alacsony árfolyam esetén se tudná fizetni a hitelét.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.06.29. 18:00:11

@idelle: "a felelős gondolkodás azt jelenti, hogy mérlegeled:
- mi történik a hitellel és így az ingatlannal, ha keresőképtelenné válsz (bármikor előfordulhat, sajnos)?
- mi történik, ha jelentékeny mértékben visszaesik a jövedelmed?
- mi történik, ha extrém módon megváltoznak pénzügyi feltételek?"

Lefordítom. Élj úgy nap, mint nap, hogy bármikor a fejedre eshet a féltégla, jöhet egy frankó, Coppolás világvége.
Sok boldogságot hozzá :)

Globetrotter2014 2010.06.29. 18:02:13

@smartdrive: gyártottunk sokáig, az első elköltöző fecske az IBM volt 2003 körül (ok még mindig gyártunk is, de a trend egyértelműen Kína azóta). De sajnos ez nem csak a mi kezünkben van, Trichet / Greenspan és utódjaik játszák le nagyban mi csak érintettek vagyunk, irányítók aligha. Meg az sem segít ha a jegybank az ország ellen játszik. Erről viszont minden ellenzéi jegybankelnök mesélhetne, Surányi (MDF alatt), Járai (2002 után) és Simor (ráadásul ő nem is volt ellenzékben) egyaránt...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 18:04:05

@Cyr: ha húsz évre eladósodsz, az megér néhány nap (hét) mérlegelést és gondolkozást, tervezést, nem?

szaszalino 2010.06.29. 18:08:35

@idelle: "de majdnem biztos vagyok, hogy a nagy részük magában hordozott egy legalább közepes szintű kockázatot"

Felelőssége azért csak felróható valahol a bankoknak is??? Azt a pénzt a Bankok adták oda!!!
Nem hiszem, hogy ennyire balfaszok lettek volna a bankok elemzői, nekük sem volt érdekük, hogy szopókáztassák majd magukat. Nem kalkuláltak a gazdasági válsággal, bedőlt hitelekkel igen, de az mindig is egy bank kockázata, de nem a tömeges bedőlésre épít egy bank, Sőt, az akkori piaci értékre adtak hitelt, és nem kértek túlbiztosítást, ha nem fizetsz viszi a házat ’oszt kész.
Most hiába vinné, senkinek nem kell, és csak költsége van a banknak belőle, ha árverez, félő, hogy nagyot bukik a bank is.
Egy szónak is száz a vége az amcsik beszopaták a világot, és szópik miattuk az egész világ is, így mi is, nem kell ezt túlmagyarázni, ha nem keres elég lét az ember, akkor baszhatja a bölcselését...

anyadmajma 2010.06.29. 18:12:26

Nos, csak egy pár adat a témához:
Valamikor 1998 körül a világ "nagyjai és okosai"(g8, g10, g20, gvégtelen stb.) megegyeztek, hogy az addigi gyakorlat, miszerint az adott ország pénzére tartanak némi aranyfedezetet egy hülyeség, és szűnjön meg. Aztán szépen ezen a szálon elindulva nagyon gyorsan kivették a jegybankok kezéből a pénzteremtés privilégiumát, átadták a kereskedelmi bankoknak, akik hitelkihelyezésekkel érik ezt el. Ettől pörög ám a gazdaság! Mellékesen abban is megegyeztek, hogy az államnak nem kell, és ne is nagyon legyen joga beleszólni a "piacba", mondván hogy az szabályozza önmagát, és ez tök jó. Hamar elfelejtették az 1930-as éveket, majd jött 2008, és lám, a piac szabályozta önmagát. Ugyanúgy, mint 1932-33-ban. Most aztán sírnak, mint a fűrdőskurvák, hogy mi ezt nem így akartuk.
A magyar gazdaság helye a világban meg eléggé alul van, mivel nincs igazándiból nemzeti össztermékünk. Ahogy már feljebb írták, nincs mit eladnunk. Az új építésű lakások ugyan beleszámítanak a GDP-be, de az vajon meddig új? És ha valaki halott már Marxról, az sejti, hogy az öreg forog a sírjában, ő ezt már megírta 1800valamikor! A tőzsde nem csinál terméket, az csak légbőlkapott adott szó szintjén van.
A másik nagy probléma, hogy az amerikai bankok 2, sőt 3!!! szoros jelzáloghitelt adtak egy házra. Na, az a fedeztet! Nálunk azért ennél jóval szigorúbb a minősítés, bár az utóbbi pár évben tényleg egy vicc a hitelbírálat. És mivel ma nálunk a külföldi tőke diktál mindent, és hát ugye a bankok-biztosítók vezetősége valahogy úgy van, hogy neki kell egy meghatározott haszon, és azt bármi áron el kell érni, ezért szívunk egy kicsit jobban, mint jelenleg kéne.

@inebhedj: Ja, és képzeld, én így vettem fel hitelt lakásra, nem gyenge manőverrel és taktikával. Eddig bejött, legalábbis nem fogok bedőlni, még ha a éppen át kellett térni a "b" tervre.

smartdrive 2010.06.29. 18:12:51

@ZF2: ehelyett a gazdaságunk megpróbáljuk az építőiparra alapozni, amihez fizetőképes keresletet csak a külföldi kézben lévő bankokon keresztül lehet biztosítani. bravó

anyadmajma 2010.06.29. 18:16:20

@szaszalino: Rossz hírem van: DE, ENNYIRE balfszok voltak a bankok. A sok hülye semmihezseértő-magáttőzsdegurunakhívő kis nyomoronc bankárképződmény egyszerűen még most sem hiszi el, hogy ez miattuk van, mert ők voltak a felelősök. És nem csak a hírekben mondott amerikai bankok osztogattak ám prémiumot. Az OTP hogy tudta elérni, hogy a világon neki lett a legnagyobb nyeresége tavaly?

szaszalino 2010.06.29. 18:16:23

@anyadmajma: ez így van ahogyan írtad!
Végre egy olyan ember, aki lát is, nem csak néz!!!
OK!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 18:20:47

@szaszalino: "Felelőssége azért csak felróható valahol a bankoknak is??? "

írtam is róla. a bankok felelőssége abban keresendő, hogy a részvényeseik menedzsmentre nehezedő nyomása miatt lazult a hitelfeltételek szigorú ellenőrzése.

ugyanakkor vissza szoktam kérdezni, hogy amikor a negatív árfolyamkülönbözet a hitelfelvevő számára volt kedvező, hányan tették félre a különbözetet a nehezebb időkre. szerintem senki, akkor az úgy volt jó.

anyadmajma 2010.06.29. 18:21:06

@smartdrive: Építőipar ma magyaroszágon nincs, csak taknyoló-tákolók léteznek (tisztelet a nagyon kevés, és ez miatt elhanyagolható kisebbségnek.)
És ugye ez egy jó magyar szokás, hogy saját öröklakás! kell. Európa 2/3-a bérlakásban lakik. Persze, lehet itt jönni a fizetésekkel, de inkább az a probléma, hogy ma nálunk nincs kultúrája a bérlakásnak. Az önkormányzatikat elkótyavetyélték, a magán-bérlakások meg nem alakultak ki. Ha valaki két karácsonyt megél egy albérletben, az manapság már szerencsés ember.

Globetrotter2014 2010.06.29. 18:22:14

@smartdrive: megint elbeszélünk egyméás mellett. Nem igaz hogy ehhez devizahitel kell. Nyugidtan lehetett volna Ft hitel is. Mondom, hiába volt tmogatott, a bankok egyszerűen nem adták. Ezt azért illene megtorolni. A másik hgy nem ehelyett hanem emellett. Nem teheted fel a gazdaságpolitkádat egy lapra (ill "lapos tvre"), zöldmezős beruázás támogatása mellett nyugodtan lehet támogatni az építkézéseket (főleg ha ez nem csak előmozdítja de a meglévőt is kiifehéríti). Nekem úgy tűnt hogy az elmúlt 8 év első 2-3 évében nem is annyira a "mit" volt a baj hanem a "hogyan".

Globetrotter2014 2010.06.29. 18:24:03

@anyadmajma: ez máshol is úgy van (sok nyugati példát ismerek), ha egy vállakozó nem saját magnak épít ott sok slendriánsgá lesz, garancaiidőn belül becsődölt vállalkozókkal...

anyadmajma 2010.06.29. 18:25:10

@idelle: Igen, ha lemegy az árfolyam, az ember elkölti, nem rakja el. Viszont 1% kamatemelés kb 10-12%-os törlesztőrészlet-emelkedést jelent.
Ahogy nagyanyám szokta volt mondani: spórolni nem akkor kell, amikor nincs.
És a nagy probléma a fogyasztási hitelek felvétele, viszont a nagy baj meg a lakáshitelek-bedőlése.

szaszalino 2010.06.29. 18:25:59

@idelle: "ugyanakkor vissza szoktam kérdezni, hogy amikor a negatív árfolyamkülönbözet a hitelfelvevő számára volt kedvező, hányan tették félre a különbözetet a nehezebb időkre. szerintem senki, akkor az úgy volt jó"

:)
nem sok ilyen volt, mert ugyanakkor gyorsan kamatot is emeltek :)

anyadmajma 2010.06.29. 18:27:36

@ZF2: És ez jól van így? mert külföldön is így van? Először is elő kéne venni a műszaki ellenőrt ilyen esetben. Aztán meg kéne teremteni a lehetőséget, hogy pénzt csak akkor kapjon, ha elvégezte rendesen a munkát. Jelenleg erre pl. hiteles építkezésnél a hitelösszeg max. 10%-a lehet, amit a bank visszatart. Szerintem ez elég kevés.

Globetrotter2014 2010.06.29. 18:27:40

@szaszalino: vagy egyszerűen nem adnak devizahitelt gyenge forintnál (a amatprémium mellett)...

Globetrotter2014 2010.06.29. 18:31:32

@anyadmajma: ismerős németo-ban építetett. A tetőszigetelés és a vakolás már az ő feladata lett, mert a (határmenti) "offshore" építetttő cég csődöt jelentett. Persze vann administratív módszerek ezek csökkentésére, de amíg köztasrtozással bíró meg "offshore" (jegybankelnökünk tiszteletben tartása mellett fontos az idézőjel) cégek kapják az adóforintokat addig nehéz bármiről beszéni. Ha csak ez megszűnik már nagy az előrelépés. Persze az agyilag amputált droidhadsereg a pirsolaon erre nem fog emlékezni, csak a 10 forintos kenyérre amit visszahoztak. ööö vagy az sem volt? :)

anyadmajma 2010.06.29. 18:37:52

@ZF2: 3,60 Ft-os volt a kenyér!:)

Persze, ilyenek mindenhol vannak, csaló mindenhol van. De mutathatnánk példát a világnak abban is, hogy visszaszorítjuk a lehetőségeket, hogy ne lehessen olyan könnyen megtenni.

inebhedj - szerintem 2010.06.29. 18:41:34

Én egyszer a hiteltörlesztés alatt kötöttem le egy kisebb (hirtelen jött) összeget pont a részlet miatt tartaléknak ugyanannál a banknál. A nettó jövedék százaléka meg sem közelítette az éppen aktuális hitelkamat emelkedést - igaz annak akkor éppen nem volt köze semmilyen árfolyamhoz, csak valamiért emelkedett a kamat (talán logót cserélt a bank, vagy ki tudja).

Máskülönben mi 15 évig nyomtuk albérletben, míg végre (a második felelőtlen gyerekkel is a pocakban ugyebár) sikerült hitelre megvenni álmaink fentebb leírt házát (aminek a vételi ára érdekes módon éppen 100-osa volt az akkor bérelt lakásunk bérleti díjának).

Átgondolt, felelősségteljes, szakértői, mi?

anyadmajma 2010.06.29. 18:48:04

@inebhedj: A betéteket hagyjuk. Az a másik rablás. Én már végigjártam pár bankot, és kiröhögtem őket, majd mikor kijöttem, sírva fakadtam nyomoromban. A kérdésem baromi egyszerű volt: Ha most nyitok egy számlát, beteszek 100e Ft.-ot, az akciós lekötéskükbe, és a futamidő végén megszüntetem a számlám, akkor mennyi pénzt adnak a kezembe a pénztárnál? Az akciós 14%-osnak hírdetett kamat esetén is évi 8%-ra jött ki a nettó kamat, amit megkapok. Mert ugye számlavezetési díj, meg egyéb jutalékok. Persze, minnél több milliót teszel be, ez annál kisebb tétel, de én sajna szegény vagyok.

buksza.blog.hu · http://buksza.blog.hu 2010.06.29. 18:56:52

Nekem is nagyon tetszik és egyetértek vele, főként a "nagymamás" gondolat résszel.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.06.29. 18:58:19

@idelle: Nyitott kapuk. Fél éven át mérlegeltük a dolgot előtte.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.06.29. 19:02:00

@idelle: "hányan tették félre a különbözetet a nehezebb időkre. szerintem senki, akkor az úgy volt jó. "

Ismerek jónéhány hitelest - köztünk magunkat is - akik havonta 10-20 ezerrel többet fizettek be törlesztő gyanánt a hitelszámlára, teszem ezt a mai napig is, hónapról hónapra. Azonban, amikor az árfolyam javult, a bankok kamatot emeltek, tehát különbözet azért nem volt.

anyadmajma 2010.06.29. 19:11:54

@Cyr: Na, ezt rosszul tudod, mert volt különbözet. Csak nem a te javadra. Kicsit morbid humor, de sajna ez nem vicc.
Sőt, a forintot leváltják devizára, nem épp a legjobb árfolyamon(eladási, napi legmagasabb), és ezért még kezelési költséget is felszámolnak. De ez még mind semmi, mert külön váltási költséget is számolnak. Ezektől várjuk, hogy "humánusak" legyenek velünk?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.06.29. 19:17:34

@anyadmajma: Tudod mit? Lehet, hogy morbid, de röhögök. Nem magamon, magamért. Felelősen, hosszú távra gondolkozva ugyanis nem csak a testi épségemet kell megőriznem ahhoz, hogy a hátam mögött tudhassam valamikor a hiteleimet.

inebhedj - szerintem 2010.06.29. 19:20:41

Ezt a bérlakás-elméletet meg nem is értem.

Illetve ezt se.

De a kettőnek, tehát a hitelek sorsának, és a "bérlakás-kultúra"-nélküliségnek ugyanaz az oka.

Ennek az országnak a jövedelemviszonyai össze sem hasonlíthatóak a bérlakásban kulturált országokéval. Ugyan miből fizetné az a bérlakást Magyarországon, aki a hitelt se tudja?

És ugyan hogyan lehetne befektetni bérlakásokba?

A hitel konstukciók korántsem annyira kedvezőek az ilyen befektetők számára sem, hogy a bérleti díjak alacsonyabbak legyenek, mint egy közvetlen törlesztő részlet, ráadásul a díjba be kell építeni a fenntartási, üzemeltetési, biztosítási költségeket, és értelemszerűen a nyereséget is. Ez összességében pedig magasabb bérleti díjakat eredményez, mint a közvetlen törlesztőrészlet. Ebben az országban a bérlakás-vállalkozások ugyanúgy dőlnének be, mint a lakáshitelesek.

Egyszerűen arról van szó, hogy ugyanazon munka, ugyanazon megtermelt érték jóval (nagyságrenddel) alacsonyabb jövedelmet eredményez az előállító számára itt, mint szerencsésebb országokban, ugyanakkor a költségek, árak, adók "versenyképesek".

A felelősségteljes gondolkodást tehát jóval magasabb szinten kellett volna lezavarni, a gazdaság tőke erősebb külföldi vállalkozások javára történő feltétel nélküli megnyitása előtt, a mai napig meg nem történt nemzetgazdasági erőforrások felmérése, és stratégia kialakítás előtt, a belső és külső államadósság esztelen növelgetése előtt.

A pénzintézetek felelősségének a kérdése sem elhanyagolható, így a kockázatviselésük jelentős növelése sem megkerülhető, figyelembe véve, hogy a nemzetgazdaság az elmúlt 20-egynehány évben mekkora összeget invesztált a szektor feltőkésítésébe, másként fogalmazva, például a jelenlegi adósok (és persze mindenki más is) komoly összegeket injekciózott bankkonszolidációkba (és a privatizáció más regényes területeibe) - tessenek csak nézegetni a mértéktartóan izgalmas Számvevő Széki jelentéseket.

Sokapediglen, és fenntarva, hogy különböző konkrét hitelkonstukciók és felhasználások között komoly különbségek vannak; azok részéről, akik éppen, közvetlenül nem tartoznak hitelintézetnek, szemrehányásokkal illetni a hiteleseket elég hülyén jön ki. Részben azért is, mert mondjuk az államadósság, vagy a cégadósságok őket éppúgy érint(het)ik, adott esetben meg a hiteleseket pont nem.

(Csak az érthetőség kedvéért elbagatellizált példák:
- nekem ugyan semmi szükségem nincs autópályákra, miért is fizessek én jelenleg és jövőbeli adómból a költségek és az erre a célra felvett hitelek után;
- kerülöm Pestet, mint a rossz pénzt, hol érdekel engem a híd felújítás, metróépítés, ugyan mért is kéne finanszíroznom ezeket, miért is éget engem a pesti közlekedés megoldása;
- miért az én befizetett tb-mből ápolják az autóbaleseteseket, minek ülnek kocsiba, miért nem gondolják át a veszélyeket;
- hol érdekel engem a hazai (mező)gazdaság állapota, mikor spanyol üvegházi paradicsomot, és brazil csirkét eszek kínai tányérból;
- stb.)

anyadmajma 2010.06.29. 19:23:38

@Cyr: Na, itt a lényeg, a felelős és a felelőtlen hitelfelvevők közti különbséghez. Nem csak az a lényeg, hogy ki tudok-e fizetni 10-15%-al többet havonta, hanem azt is át kell gondolni, hogy hogyan fogom kifizetni, illetve mi van, ha nem tudom kifizetni?

inebhedj - szerintem 2010.06.29. 19:28:20

@anyadmajma:
"A betéteket hagyjuk. Az a másik rablás."

Így van, teszteltem. :)

1,5 millió Ft-os, 3 hónapos lekötésnél az _összes_ költség* és adó felszámítása után nyereség: -0,3 %.
(azaz 5.000 Ft bukás).

(*Ez nem tartalmaz valutaváltási árfolyam veszteséget és költséget)

anyadmajma 2010.06.29. 19:34:21

@inebhedj: Bérlakás elmélet: Ha lenne, nem kéne saját lakás. De az nincs, mivel ahogy jól mondtad, a bérleti díj magasabb is lehet a hitelrészletnél. Az esetleg kezdetben az olyan embereknek lehetne megoldás, akiknek éppen pont nincs indulótőkéjük, vagy esetleg plusz ingatlanfedezetük. Mert a lakás árának a minimum fele zsebbe kellett hogy legyen még pár éve. És azért az sem elhanyagolható, hogy esetleg biztosan tudja az illető, hogy amíg fizet, addig akár 20 évig is lakhat abban a lakásban, nem fogja a főbérlő kirakni, mert rosszat álmodott.
A lakáshiteleseket még megértem valahol, hogy ennyire eladósodottak, de a többit nem, az megérdemli. Mert sem a nagyképernyős tévé, sem a személyi hitel, sem az 5-7 éves autóhitel nem létkérdés, pusztán túlköltekezés, és az idiótizmus netovábbja.
Ez ma magyarországon nagyon igaz szinte mindenre, bár autóra mondták: Itthon mindenki legalább eggyel nagyobb autóval jár, mint amit megengedhet magának.

inebhedj - szerintem 2010.06.29. 19:42:01

@anyadmajma:

Fogyasztási (és/vagy autó) kölcsönöm nincs (szerény és csak magamra vonatkoztatott magánvéleményem az, hogy ha annyi pénzem van, hogy fel tudok venni hitelt egy fogyasztási eszközre, akkor már meg is tudom venni :) ).

Ami a lakáshitelt illeti, az már csak hab a tortán, hogy az ingatlan nem egyszerűen vagyontárgy (legalábbis az én és a hasonlók esetében), hanem élettér, azaz vannak berendezési tárgyak, háztartási gépek, és effélék, ezeket szintén be kell szerezni (én speciel kerülve a fogyasztási hitelt, a saját tőkém terhére tettem-teszem), továbbá biztosítást is köt az ember (a banknak :) ), és így tovább.

Az előbbi hozzászólásomban kicsit elvetettem a sulykot az általánosítással, azért nem mindenkinél képez ugyanaz a munka nagyságrenddel alacsonyabb jövedelmet itt, mint mondjuk az USA-ban vagy Németországban, sőt van akinél nagyságrenddel magasabbat is eredményez, igaz, az ő esetükben szerencsére mód sincs bércsökkentésre. ;)

De ez megint nagyon off.

anyadmajma 2010.06.29. 19:52:48

@inebhedj: Igen, ez nagyon off, de akikről beszélünk, nem éppen a potenciális hitelfelvevő réteg.:) És a bércsökkentése meg nem helyi sajátosság, hanem Eu-előírás. Vannak bizonyos dolgok, amiknek rendesen kéne működnie, és nem lennének ekkorák a problémák.
De jelenleg a magyar dolgozók nagy részének a komplett bértömege kevesebb, mint a "nyugati" emberek nettó bére. A költekezési színvonalat viszont itthon is hozzájuk szabták. Semmivel se drágább pl. "nyugaton" bevásárolni egy boltban, mint nálunk. Leszámítva persze az élelmiszer jellegű termékeket, mint pl. a tesco-minőség. De ez igaz a ruházkodásra, meg minden másra is. A szolgáltatás vitathatatlanul olcsóbb nálunk, de már nem olyan nagyon sokkal.

anyadmajma 2010.06.29. 19:56:03

@inebhedj: Ja, és hogy on is legyen: Nem személyeskedve rád gondoltam a különböző hitelek kapcsán, hanem általánosságban írtam róla.
Az egyetlen fogyasztási hitel, amivel úgymond mindenki jól jár, az a 0%THM-ű vásárlási hitel.
De én személy szerint azt is csak akkor vagyok hajlandó felvenni, ha legalább az összeg 2/3-a megvan kp., és arra a termékre gyűjtök.:)

inebhedj - szerintem 2010.06.29. 20:01:44

@anyadmajma:
"És a bércsökkentése meg nem helyi sajátosság, hanem Eu-előírás."

Pontosabban a bércsökkentés tilalma.
Tudok róla, hogy EU-előírás, sőt szinte mindenki tud erről ebben az országban immár.
És mindenki várja, hogy a saját szakmájában / foglalkozásában is megszülessen az ezzel analóg előírás, ami már csak azért is jó lenne, mert a hitelintézetek kockázata jelentősen csökkenne az adósok eme pénzügyi megerősíttetésével. :)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.06.30. 08:46:46

@Ez vagyok: én most váltottam bankot. Szinte minden ingyen van, csak a (általam külön kért) sms-küldés nem, az havi 150 ft. E mellett akármelyik autmatából akárhányszor vehetek fel pénzt (az egész világon!), csoportos megbízás, netbanking ingyen van... Nem sorolom.

Tudatosan kell kezelni a pénzügyeinket, és nem lesz semmi baj. Na jó, atomháború ellen nem véd :)
süti beállítások módosítása