Magyaridióta

Ha az idiotizmusból energiát lehetne nyerni, nagyhatalom lennénk.

Te mondád

Egységes nemzet

2010.07.13. 21:15 idelle

Bár május - vagy kiterjesztően április 25. - óta a Nemzeti Együttműködés Rendszerében kel fel és nyugszik le a nap, az a ragyogó égitestnél is világosabb, hogy az emberek fejében az ég egy adta világon semmi sem változott, a magyar maradt, ami volt, vagy ahogy legegyszerűbben az angolszászok fejezik ki: a magyar mögötted megy be a forgóajtón és előtted jön ki.

Persze magunkat nyilván saját magunk ismerjük legjobban, például az anyagi javakhoz fűződő viszonyunkban ennek ékes bizonyítéka a dögöljön meg a szomszéd tehene is mondás, vagy megfelelve a keresztény kurzusnak, a lássuk Uram, mire megyünk ketten. (képinnen)

Ezért is tűnhetnek a kormány számára jó ötletnek és leaszfaltozott útnak vagy még inkább nyolcsávos sztrádának azon intézkedéstervek, amelyek arról szólnak, hogy valakitől vegyük el a pénzt.

Az egyik ilyen, köztetszésnek örvendő intézkedés az állami alkalmazottak bérének maximalizálása kétmillió forintban. A kormány és ebből, no meg a szenzációhajhász alapattitűdjükből kifolyólag a híradások persze okosan bruttóban fogalmaznak, tudván, hogy az átlagmagyar a valaki X összeget keres mondatot hallván csak és kizárólag arra tud gondolni, hogy a köcsögjének - már persze, ha az összeg akárcsak egy fillérrel is több, mint amit ő maga keres - ennyit raknak a  zsebébe havonta. Hogy a kétmillió bruttóból éves átlagban alig valamivel több, mint a fele illeti a honfitársat, nos az jobb esetben senkit sem érdekel, rosszabb esetben egy "Még szép!" vagy az "Az is sok a léhűtőjének!" felkiáltással intézi el a magyar, még rosszabb esetben hosszas kurvaanyázásba kezd, és kocsmai verekedés lesz a dolog vége - nem a véleménykülönbség miatt, inkább csak az íze kedvéért.

Azon persze általánosságban és személyre lebontva is hosszan el lehetne vitatkozni, hogy mennyit keressenek a közszolgák, mindenesetre nem csak álságos dolog hecckampányt folytatnia az államnak éppen a saját alkalmazottai ellen, hanem politikai értelemben is veszélyes, mert nem túl bölcs azokkal kicseszni, akiktől a hűséget várjuk el.

Nem beszélve arról, hogy bár nyilvánvalóan szép számmal akadnak az állam által alkalmazottak között oda nem való személyek - és valami azt súgja, hogy számuk az elkövetkezendő hónapokban csak nőni fog -, a versenyszférában még a bólogatást és a gazdi iránti hűséget is jobban honorálják, nem beszélve a szakértelemről. És aki erre azt mondja, hogy akkor tessék elmenni a versenyszférába, az ne lepődjön meg, ha az állam a legrosszabb és legkevésbé hatékony szolgáltató kicsiny hazánkban.

Még ennél is nagyobb egyetértésre számíthat és támogatást élvez azonban a társadalomban a pártok támogatásának csökkentése. Egyrészt, mert a pártok amúgy sem végeznek semmi hasznosat, másrészt meg úgyis lopnak eleget. Harmadrészt az összeset fel kellene oszlatni, a politikusokat meg - az összeset - az újra nyitandó recski bányába küldeni.

Igen ám, de a parlamentáris demokrácia - vagy pontosabban fogalmazva: a parlamentáris kreténizmus - alapja, hogy demokratikus (?) pártok működnek, amelyek képviselőjelölteket állítanak, akik aztán egy jól (?) meghatározott (?) értékválasztás mentén képviselik az állampolgárokat. És bár ez a megfogalmazás akár azt is feltételezhetné, hogy mindez megoldható pártok nélkül, kizárólag egyéni képviselőjelöltek indításával és finanszírozásával, valljuk be, ez az út gyakorlatilag szinte teljesen, Magyarországon pedig abszolút kivitelezhetetlen.

Éppen ezért, a pártok támogatását nemhogy csökkenteni nem volna (nem lett volna) szabad, de a jelenlegi többszörösére kellene növelni, mindezt persze együtt egy szigorú és hatékony korrupcióellenes jogi környezet kialakításával és mögötte egy ugyanolyan szemléletmóddal (álom-álom, édes álom).

Mert a Fidesz intézkedése lehet bármennyire népszerű, első és egyetlen célja a politikai ellenfelek (további) gyengítése. Ha a párfinanszírozás megkurtításához hozzávesszük, hogy kétharmados többségével, politikai erejével és gazdasági hátországával most már annyira (semennyire) sem kell osztozkodnia az állami beruházásokból lenyúlandó pénzből, mint amennyire a szociálliberálisok voltak kénytelenek velük, akkor ez mindinkább egy olyan jövőt vetít előre a jelenlegi ellenzéki pártok számára, amit az MDF volt kénytelen elszenvedni a múltban, amikor is először az ellenfelek gazdasági támogatójának pénzére szorultak, majd végül elbukva a parlamenti szereplést, ki kellett mondani, hogy "pénz (és média) nélkül ennyire futotta".

A rekkenő magyar nyárban Kádár népét mindez persze nem érdekli. Ha egyáltalán odafigyel, csak zene füleinek, hogy a köcsög pártok kevesebb zsetont kapnak a jövőben. Azt pedig már nyilvánvalóan fárasztó lenne végiggondolni, hogy a két tárgyalt témakörben a pénz megvonása egyszerre jelenti a kormánnyal szembeni kiszolgáltatottság és a korrupció kockázatának növekedését.

Az is lehet persze, hogy a kommunista korszak mintájára degradáljuk az értelmiséget és partvonalon túlra (taccsra) tesszük a politikai ellenfeleket, és mindez még találkozik is a közakarattal. És az is lehet, hogy miközben az állampárt és prominensei anyagilag szépen híznak és gyarapodnak majd, az a hamis tudat ver gyökeret a közgondolkodásban, hogy ez így a legjobb és leghatékonyabb. Mint ahogyan az is lehet, hogy a nép úgy gondolja, teljesen fölösleges és káros volt az elmúlt húsz év, maradjon minden a régiben (és mindegy, melyik régi, a horthyrégi vagy a kádárrégi).

De ha így van vagy így lesz, akkor egy dolog biztos: megérdemeljük őseink sorsát.

55 komment · 1 trackback

Címkék: markec polifika lopamagyar nemzetveszető

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaridiot.blog.hu/api/trackback/id/tr762148573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Divatdemokraták 2010.07.14. 10:15:59

Eszem-telefaxom megáll a sok "divatdemokratától", akik naponta vernyogják tele a blogokat és különböző baloldali médiumokat rettegéseikkel. Azt nyivákolják kétségbeesetten, hogy itt kérem "alkotmányos diktatúrát" épít ki a Fidesz és

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W Joe 2010.07.13. 23:10:12

Kíváncsi vagyok mit sül ki ebből a fideszes kormányciklusból.

Ön szerint az új kormány javítani fog az ország helyzetén?
Szavazás, vita: wita.hu/index.php?show=wita&wita=155

Rá Dios 2010.07.13. 23:18:32

Végletesen leegyszerűsítve az egyszeri tréfát:
Amikor Árpádék a vereckei hágón megállva végignéztek a medencén, láthatták a bő vizeket, a zöld legelőt, a szálas erdőket, a sok vadat és halat. Tetszett nekik, nagyon.
Rendben.
De miért nem szólt nekik valaki, hogy itt nem lakik senki???

hodara 2010.07.13. 23:57:48

Nme fogadnék rá,hogy az MDF azért bukott meg mert nem volt pénze.Ezt a marhaságot.

pucros 2010.07.14. 00:22:09

Itt volt húsz év.
Tetszettek volna demokráciát csinálni.

lvjtn (törölt) 2010.07.14. 00:35:24

nem igazán értem, mire föl a "kádár népe" érvelés. jelesül az egyesült államokban sem az adófizetők pénzéből tartják el a pártokat, hanem magánadományokból. igaz, erősen szabályozva és kellő nyilvánossággal. jómagam a keményen széljobbos gazdaságpolitika híve vagyok (mrs. thatcher hozzám képest baloldali elhajló :), és kőkapitalista elvek mentén nem tartom elfogadhatónak, hogy _egyáltalán_ ad az állam pénzt a pártoknak. hasonlóan teljesen elfogadhatónak tartom, h a közszolgák bérét a köz határozza meg, és úgy és annyiban, amennyit elfogadhatónak tart. ha egyszer úgy dönt, h ilyesmi csak társadalmi munkában végezhető, majd nem lesz közalkalmazott és mindenki viheti magániskolába a gyerekét vagy magánorvosnál fizethet. az a kommunizmus, hogy bértábla van, meg életpálya meg sokszázezer állam csöcsén lógó ember, akikről nem tudjuk, vajon a piacon is megállnák-e a helyük, nem motiváltak a minél jobb teljesítményben stb.

bloghozszokott (törölt) 2010.07.14. 00:47:43

@lvjtn: OKÉ, de akkor az egyházaknak se adjon az állam! Meg az élsportnak se!
De ha úgy dönt, hogy "szélsőjobbos gazdaságpolitikát" csinál (nem liberálisnak hívják ezt egyébként?), akkor mindenben: magániskolák, magánközlekedési cégek, magánorvoslás.
De mi lesz az Apehes Mircikkel, meg a sebész 2,5 szeresét kereső Mancikkal az önkormányzati csücsüldékben (hamár bértábla)?!

ügyfélszolgálatos 2010.07.14. 01:04:30

@Wita.hu Joe: Az, hogy felcsatolják a népre a szo*óálarcot.

nestrot10 2010.07.14. 06:33:42

Meggyes Tamás igenis csal LÓGJÓN! --ahogy Novák előd mondta a Parlamentben!!!!!!

gpetersz 2010.07.14. 07:01:07

@hodara: nehéz mi, ha a Tieidet bántják...

Ez komoly érv: "marhaság". Ezzel mindenkit meg lehet győzni, főleg tenmagad.

Rob67 2010.07.14. 07:33:53

@lvjtn: Ez tényleg fogas kérdés.
De ugye a pártok mellett van néhány komoly pénztemető. Ami dettó ugyanúgy felesleges.
1. Malév - tessék talpra állni önerőből, ha nem megy akkor nincsen szükség rá
2. Egyházak - Horribilis mennyiségű pénzt visznek el évente, az enyémet is, habár nem használom a szolgáltatásait. Aki akarja majd megfizeti a mise árát, a Tecoban sem adnak ingyen májkrémet. Az egyház ráadásul évezredek óta megjelenik pénzefelvevő forrásként, legyen ebből elég. Vagy ehhez a jobboldal nem mer hozzányúlni?
3. Közbeszerzásek - na ennél nagyobb forrás nincs is. Nem kell közbeszerzés, csak egy picike és nyílt árajánlat versenyeztetés, ahogyan azt minden cég megcsinálja amikor venni akar valamit: árajánlatokat kér be. Láss csodát ez a rendszer elképesztő hatákonyan működik még a Zsötem Bt-nél is, működjön a közszférában is. Legyen egyszemélyi felelőse akin elszámolható ha mellényúlt.

Ennyi.

jog-ász 2010.07.14. 07:42:53

@lvjtn: szimbolikus szerintem a kádár éra párhuzam, tartalmilag a gondoskodó, uram-bátyám, sógor-koma,ihaj-csuhaj államot jelenti aki gondolkodik helyetted, minden problémádat megoldja helyetted, semmilyen szineset, különlegeset érvényesülni nem enged, és a döntő, nagy többség elégedetten dől hátra hogy hát milyen jó ez nekünk, végül is jó sorunk van,miközbe nem veszi majd észre hogy nagy általánosságban egyre alacsonyabb szinvonalon tengődik mig a szük politikai gazdasági elit egyenlősdit játszva nagyon nem úgy él mint a többség. bizonyos értelemben szerintem az elmult husz év is a kádár rendszer nyujtott keze volt...és ugy tünik marad is,sőt erősödik is, némi dél amerikai hatással elegyitve.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 08:06:38

@lvjtn: "ha egyszer úgy dönt, h ilyesmi csak társadalmi munkában végezhető, majd nem lesz közalkalmazott és mindenki viheti magániskolába a gyerekét vagy magánorvosnál fizethet."

és az adót is fizetheti a magánapehnak. értem.

vannak állami feladatok, amelyeket nem lehet állami apparátus nélkül ellátni.

A Kárpátok Ostora 2010.07.14. 08:25:12

@lvjtn: Persze, már Ferenc József is kommunista volt, meg mondjuk Napoleon... A központosított államigazgatás nem kommunizmus.

szonár 2010.07.14. 08:45:20

A blogíró úgy tesz, mintha közszolgák tömegei keresnének havi bruttó kétmillió forintot - pedig alig egy tucatnyi ilyen vezető káder van, azok nagy része pedig már új ember, akiket a fidesz rakott oda.
Szóval alapvetően téves azt hinni, hogy a fidesz közszolgák tömegeivel cseszett volna ki, a fizetések 2 millióban maximálása miatt...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.07.14. 09:02:41

@szonár: egyetértek. Egy középiskolai tanár két diplomával, nyelvvizsgával, osztályfőnöki pótlékkal se keres nettó 90 ezer (!!!) forintnál többet havonta. (Konkrétan tudom, láttam a feleségem a bércsekkét...)

Húsleves 2010.07.14. 09:05:05

Csak egy bajom van az ilyen fantasztikusan logikus eszmefuttatásokkal, mint ez a cikk, hogy a tapasztalat nem támasztja alá. Az elmúlt 20 évből 12-t a fantasztikusan demokratikus kommunista utódpárt, és az 5 százalékával mindig mellette levő liberális párt kormányozott. Ezalatt az idő alatt az állami vagyont szétlopták, külföldiek kezére játszották, akik azután a gyárakat bezárták, hogy ne legyen számukra konkurrencia. Az állami vezetőknél eddig nem volt plafon ugye, de én azt láttam (más nem?), hogy nem jól végezték a dolgukat, akármennyi volt a fizetésük, mindig loptak. Tisztességes beruházás szinte nem létezik, minden zsebszerződéssel kezdődik. Ki a zseniális üzletember, aki ha elmenne az üzleti szférába, akkor többet keresne? Például Gyurcsány, aki úgy szedte meg magát, hogy az "átkos"-ból örökölt és átmentett kapcsolatai révén fillérekért vásárolt úttörőtábor ingatlanokat, és aztán pofátlanul az államnak adta el piaci áron? Az ilyen blogírók azt is megmagyaráznák, hogy annak van igaza, aki ellenkező irányban megy az egyirányú úton. A többi biztosan csak azért választotta a jó irányt, mert "beállt a sorba", és nem azért, mert normálisan akar élni. Az SZDSZ sokáig megélt a szarkavarásból, de úgy tűnik sikerült végre elásniuk magukat, mert az emberek már nem vevők a jól felépített hazugságokra. Még mindig vannak, akik nem akarják elfogadni, hogy az emberek rendet, normális, élhető országot akarnak, de remélem ezek az "utórezgések" is a kukában végzik.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.07.14. 09:08:16

@A Kárpátok Ostora: nem, valóban nem kommuniztmus. De nálunk se az volt 40 évig, hanem "államkapitalizmus" (copyright by TGM). ez azt jelenti, hogy ugyan megengedjük a tőke jelenlétét, de korlátozzuk a működését: csak azok a tőkések érvényesülhetnek, akik betartanak bizonyos szabályokat. Innentől az a nem mindegy, mik ezek a szabályok: ha csak pl. az adózásra terjed ki és mindenkire ugyanúgy érvényes, az még lehet liberális demokrácia is. De ha mondjuk bizonyos cégeket előnyben részesítünk, mert "csatlakoznak a nemzeti együttműködés rendszeréhez" (jelentsen ez bármit is...), az már nem kóser. És egyelőre csak az látszik, hogy ezt a marhaságot (plusz a jómódúak adócsökkentését) a bankoknak, közszolgáknak meg a pártoknak kell finanszírozniuk.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.07.14. 09:10:40

@Húsleves: Demján, Széles honnan vette a vagyonát? Nézz utána, légy szíves, meg fogsz lepődni. És: "rendet, normális, élhető országot akarnak". Fel tudsz sorolni EGYETLEN intézkédést, ami ehhez járult hozzá az elmúlt hónapokban?

lehet más a handa-banda 2010.07.14. 09:28:29

" a pártok támogatását nemhogy csökkenteni nem volna (nem lett volna) szabad, de a jelenlegi többszörösére kellene növelni"

Mi van, nem csordogál elég vastagon a lé az ilyen írásokért a pártkasszából?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 09:30:04

@lehet más a handa-banda: sajnos a Nemzeti Együttműködés Rendszerében (és nem utolsósorban IRL) nem értelmezhető a kérdésed... ;-)

Húsleves 2010.07.14. 09:47:05

@Humperdickk: igen, tudok intézkedéseket
- közbiztonság
- oktatás
Ezek azok a területek, amelyekre a liberálisok azt mondják
- a büntetésnek nincs visszatartó ereje
- a gyenge, kezelhetetlen, agresszív tanulókat a közösség húzóereje felzárkóztatja

És közben bölcsen nem foglalkoznak azzal, hogy milyen hatása van az ilyen álszent demagógiának a befogadó közösségre. A valódi céljuk pedig a megosztás, az emberek frusztrációs küszöbének csökkentése, hogy azután rasszista, fasiszta veszéllyel riogathassanak. Ebből van már elege az embereknek.
A NER-rel meg hasonló dolgokkal pedig lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni, csak sajnos az a helyzet, hogy a dicsőséges 8 évetek után jelentős embertömegek nem élnek a szükségleti piramis olyan fokán, hogy ez egyáltalán érdekelje ez őket.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 09:56:06

@Húsleves: lehet haragudni a szoclibre, meg lehet gyűlölni őket, de két dolgot célszerű nem elfelejteni:
- az emberek korántsem éltek olyan rosszul az elmúlt nyolc évben és nem élnek olyan rosszul most sem, mint ahogyan az be lett nekik adva és amint azt voltak szívesek beszopni. az egy más kérdés, hogy (sokszor jóval) a lehetőségeink feletti életszínvonalat próbáltunk megengedni magunknak, és kiderült, hogy ez nem megy.
ugyanakkor az új kurzus semmivel sem fog többet tenni az átlagemberért, csak sokaknak ez (jóval) később fog leesni;
- nem csak az a baj, hogy a düh, és az ellenségkeresés rossz tanácsadó, hanem sokkal inkább az, hogy a dühös ember nem gondolkozik. márpedig a legtöbben pont olyan rendszert szeretnének, amiért most vissza akarnak vágni. azaz az emberek kezdik bebizonyítani, hogy jobb szeret(né)nek elnyomás alatt, de viszonylagos biztonságban élni, mint szabadságban, ahol tenni is kell azért, hogy jobbra forduljon a sorsuk. ezért írtam egyébként Kádár népét.

Húsleves 2010.07.14. 10:10:04

@idelle:
"nem csak az a baj, hogy a düh, és az ellenségkeresés rossz tanácsadó, hanem sokkal inkább az, hogy a dühös ember nem gondolkozik"
Ha eljutottál a megfogalmazásig, akkor próbáld meg magadra alkalmazni ezt a dolgot, nekem ugyanis nem szokásom dühöngeni. Bár szeretnéd ezt belemagyarázni, valójában csak azért teszed, mert azt a látszatot akarod kelteni, hogy a tiétektől eltérő álláspontot csak dühtől elvakult emberek képviselhetnek.
"az emberek korántsem éltek olyan rosszul az elmúlt nyolc évben és nem élnek olyan rosszul most sem, mint ahogyan az be lett nekik adva és amint azt voltak szívesek beszopni. az egy más kérdés, hogy (sokszor jóval) a lehetőségeink feletti életszínvonalat próbáltunk megengedni magunknak, és kiderült, hogy ez nem megy."
Sokan túloznak ez tény, de nem élünk jól. Nézd meg Baló György műsorát a cigányok helyzetéről. (Mellesleg az is kiderül belőle, hogy nem csak cigányok élnek olyan szegénységben.) Mivel a szocialisták a jelenlegi kormány terhére eladósították az országot. Így most már az is korlátozza a jelenlegi kormány hatáskörét, hogy a hitelezők beleszólhatnak a dolgainkba.
"ugyanakkor az új kurzus semmivel sem fog többet tenni az átlagemberért, csak sokaknak ez (jóval) később fog leesni"
Ez egy jövőre vonatkozó, tényként kezelt megállapítás, előítélet. Gondolkozz el azon, amit a düh és tárgyilagos a gondolkozás összefüggéséről írtál.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 10:28:02

@Húsleves: 1) nem feltétlenül rólad beszéltem, sokkal inkább a magyar társadalomról általában.
véleményem szerint azt nehéz elvitatni, hogy a társadalom nagy része dühös, mert átverve érzi magát. átverve érzi magát a rendszerváltással, a kapitalizmussal és a demokráciával is. pedig ha figyelt volna a történelemórákon, akkor tudná, hogy ez sajnos így természetes, főleg mifelénk, a nyugat- (egyesek szerint észak-) balkánon.
az is teljesen természetes, hogy a düh most a bukott kurzusra irányul. mindeközben sokan nem veszik észre, hogy egy olyan rendszer kezd kialakulni, egy olyan régi, gyűlölt szabályrendszerrel, amely ellen most sokan ki vannak kelve magukból.

2) azt írtam, hogy egyrészt jobban élünk, mint tartjuk magunkról, másrészt, hogy jobban élünk, mint ahogy megengedhetnénk magunknak.
az ország eladósítása nem most kezdődött, hanem a Kádár-Fekete érában, az volt az ára a szocialista blokkban máshol nem tapasztalható jólétnek.
ez azonban nem magyar sajátosság vagy probléma. ha azt veszed, hogy az USA államadósságát nagyrészt Kína finanszírozza, akkor elmondható, hogy jelenleg a világ és a kapitalizmus viszonylagos biztonsága egy kommunista nagyhatalmon múlik.
másrészt nem véletlen például, hogy a Fidesz szerette volna elengedni a hiányt, pénzt leginkább ugyanis csak úgy tud teremteni egy ilyen ország kormánya, ha növeli a hiányt, ami viszont azt is jelenti, hogy növeli az eladósodottságot.
a hiteleket pedig nem csak azért kellett felvenni, hogy Gyurcsány kicserélhesse a vízforgatót a medencéjében, hanem hogy lehessen finanszírozni a túlfogyasztás importigényét, a szociális rendszert, a túlméretezett államot és még néhány dolgot. minket, az embereket és sok tekintetben az emberek balfaszságát.

3) akik az új kormány védelmében predikcióról és prejudikációról beszélnek, azok elfelejtenek három dolgot:
- Orbánék már voltak egyszer hatalmon;
- Orbánék ellenzékkénti viselkedése sok tekintetben iránymutató;
- ugyanennyire iránymutatók az első néhány hónap intézkedései.
Orbánt nem azért nem szeretjük, mert Orbánt utálni jó. hanem mert mindig beváltja azokat a negatív sztereotípiákat, amelyeket feltételezünk róla. Orbán kiismerhető és ez mindannyiunknak rossz.

Dr. No 2010.07.14. 10:30:01

@Humperdickk: "Államkapitalizmus":
1. copyright by Karl Liebknecht 1896, a létező szocializmust egyes kritikusai már korán nevezték államkapitalizmusnak, TGM csak átveszi és alkalmazza a forrás megjelölése nélkül
en.wikipedia.org/wiki/State_capitalism
2. a kifejezés TGM általi alkalmazásmódja hamis, mivel nincs tekintettel a valósan létezett tulajdonviszonyokra és azok kézzel fogható, tényszerű következményeire, célja pedig annak igazolása, hogy a marxista (kommunista) eszme valójában nem bizonyult sikertelennek a történelemben és így semmilyen szinten nem diszkreditálódott (hiszen nem is valósult meg)

Egyébként meg tényleg be lehet menni egy másik ember mögött a forgóajtón úgy, hogy előtte jöjjünk ki, kipróbáltam.

lehet más a handa-banda 2010.07.14. 10:33:08

@idelle: "miközben az állampárt és prominensei anyagilag szépen híznak és gyarapodnak majd"

A nicked lehetne mondjuk Szibille ha ennyire a jövőbe látsz. A "lopnak ezek is" típusú szövegek pedig mindig akkor jönnek elő amikor a szoclib elit háza táján túl nagy a bűz és szét akarják kenni a szart mindenfelé

Dr. No 2010.07.14. 10:36:37

@lehet más a handa-banda: Finom a fagyi? Nyald szorgalmasan! Nekem a kedvencem a puncs, látom, Neked is!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 10:47:16

@lehet más a handa-banda: "A "lopnak ezek is" típusú szövegek pedig mindig akkor jönnek elő amikor a szoclib elit háza táján túl nagy a bűz és szét akarják kenni a szart mindenfelé"

nézd, a naivság ezerféle megnyilvánulásával találkozom nap mint nap, a tiéd sem lep meg.
aki azt gondolja, hogy itt csak és kizárólag a szoclib nyúlt hozzá a közvagyonhoz, miközben mindenki más féltőn-óvón őrködött felette, az semmit sem ért a minket körülvevő világból.

megmondva az őszintét, nem is várok gyors javulást a felfogásban, talán húsz-harminc orbánuralmi év elég lesz hozzá.
a végét én már nem fogom megérni, pedig lennék blogger az idő tájt, amikor a most hangos antikommunisták hangos antiorbánisták lesznek.

"milyen kevesen voltunk és mégis milyen sokan maradtunk" - fakadt ki Garibaldi a fáma szerint...

Húsleves 2010.07.14. 10:47:26

@idelle: ebben már sok olyan dolog volt, amivel én is egyetértek, de azért néhány komment:
- Váltópárti rendszerben természetes hogy az emberek a leváltott pártra dühösek, de azért legyünk őszinték, most van is miért
- a Kádár érára inkább igaz, amit az adósságokra mondtál, mint az azóta kormányon levőkre. A rendszerváltáskor is sokat szó esett eladósodásról, és azóta még több lett. Nyilván szerepe van egyrészt a látszatjólét teremtésnek, de szerepe van a korrupciónak és a dilettantizmusnak is a még nagyobb eladósodásban.
- Orbánék már voltak hatalmon, ez így van, sokan nem szeretjük (én például Varga Mihályt szívesebben látnám a helyén). De egyrészt 8 évvel ezelőtt volt, több okunk van feltételezni hogy változott, mint a most leváltottak. Másrészt pusztán mennyiségi megközelítésben: az MSZP eddig 3x annyit volt hatalmon mint a FIDESZ. Harmadrészt én nem látok jelenleg alternatívát.
- Orbán ellenzéki viselkedése is vitatható, de a mostani ellenzék konstruktívabb?
- Első néhány hónap intézkedései: na pont ez mutatja, hogy a jelenlegi ellenzék sem jobb az akkorinál, hiszen még csak néhány hónap, és máris diktatúrával riogatnak. Én nem látok ilyen veszélyt, és egyébként hadd idézzem Bajnait (nem véletlenül, hanem azért, mert baloldali): "Orbán demokrata". Azt elismerem, hogy a demagógia sajnos igaz rá, de a baloldalra is.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 10:58:43

@Húsleves: 1) igen, van miért dühösnek lenni a szocikra, csak a kritikai szemléletet és annak erősségét nem árt majd megőrizni a fideszre sem.
ugyanis én azt látom - magyaridiot.blog.hu/2010/04/07/a_reszegseg_kora -, hogy sokan megelégszenek azzal a "magyarázattal", hogy megvan az ősellenség, megvan a felelős minden rosszért. miközben ez nem csak naiv, de veszélyes szemléletmód is.

2) legkésőbb Gyurcsánynak el kellett volna kezdeni hozzányúlni az avítt struktúrákhoz, de nem tette. amihez hozzányúlt - egészségügy -, ahhoz is a szadeszt engedte oda, akik csak az üzletet látták benne, és társadalmi egyeztetés nélkül akartak nagyot változtatni. nem véletlen, hogy belebuktak.

3) Orbán változott valamennyit, de azt is hátrányára. röviden csak annyit mondok: "forradalom".
az MSZP tönkretette magát, és ez sok egyéb más mellett azért is rossz, mert így a fidesznek valóban nincs ellenfele és ellenzéke. ez sokkal nagyobb baj, mint hogy kétharmaddal most az egész szarosbilit felforgatja és átrendezi a fidesz.

4) a mostani ellenzék nagy része "kezdő". a nem kezdők meg őskövületek. friss, fiatalos lendület kellene, de az nincs, és gyanítom, sokáig nem is lesz.

5) "Én nem látok ilyen veszélyt" - bocsánat, de naiv vagy. sokan nem látnak egyébként. majd mire meglátjátok, már késő lesz. én szóltam.

Krumplicukor1987 2010.07.14. 11:11:11

@szonár: az a baj, hogy nem csak a vezetők vannak túlfizetve. Egyik volt szomszédom éppen hogy 2esre érettségizett anno 30 éve, aztán elhelyezkedett az önkormányzatnál, ilyen aktatologató adminisztrátorként, és egyébként csigalassúsággal dolgozik és él. Nemrég elvégzett egy kamufőiskolát, amire semmit nem kellett tanulni, ki lehetett puskázni mindent. Most már diplomásként olyan bruttó 350000-t keres, plusz kap kaja meg ruhatámogatást. Szerinted ez igazságos?

Krumplicukor1987 2010.07.14. 11:14:54

@idelle: azért a vizitdíj meg kórházi napidíj nem volt rossz, Fehérváron a kórházban is kicsit többet tudtak költeni pl. a kórházi kajára, ill. az ügyeletes orvosoknak is többet tudtak fizetni (ugyanis arra minimális pénz járt), ill. a körzeti orvosok is pl. tudtak asszisztenst fizetni, s nem kellett 14 órát dolgozniuk naponta.
De ez hála megszűnt, a színvonal ismét visszaesett. De hát ez kellett a népnek.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.07.14. 12:18:59

@Dr. No: köszönöm a helyesbítést!

Egyébként: természetesen tudom, hogy TGM honnan vette a kifejezést, de azt nem gondolom, hogy rosszul alkalmazza: a valódi tulajdonviszonyok valóban nem voltak "kapitalisták", de effektíve annak jelentősége mákszemnyi, hogy mint tulajdonos utasítom az igazgatótancsot, vagy mint pártittkár. Vagy hogy a részvényosztalékból építek villát vagy további kényszermunkából (kommunista szombat...), meg abból, amit a gyárból hozattam a melósokkal. Az eredmény szempontjából ez államkapitalizmus, azaz a tőke kisebb-nagyobb mértékben az államé, annak a befolyása alatt áll stb.
(Ennyiben adok igazat TGM-nek, a marxizmusában/kommunizmusában már nem tudom követni...)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.07.14. 12:23:59

@Krumplicukor1987: egyik ismerősöm körzeti orvosnál asszisztens, és panaszkodott anno, hogy vennie kell szaloncukrot karácsonykor, mert amióta vizitdíj van, nem hoznak a betegek...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 12:24:59

@Krumplicukor1987: a vizitdíj és kórházi napidíj bevezetésének a MÓDJA volt rossz.

arról nem is beszélve, hogy az egészségügy átalakításának egyik sarkalatos pontja a co-payment bevezetése a járó- és fekvőbeteg-ellátásában.
kevesen (senki!) nem emlékszik rá, hogy ezt először Orbánék gondolták komolyan, de aztán Őfelsége politikai érzéke azt mondatta (helyesen), hogy ebbe bele lehet bukni, ezért jegelték.
mint ahogyan ebben a ciklusban is fogják, hiszen kell várni néhány évet a népszavazás után, hogy be lehessen mesélni: az ezer forintos co-payment jobb és igazságosabb, mint a 300 forintos vizítdíj (lesarkítva).

lehet más a handa-banda 2010.07.14. 13:10:38

@idelle: "a naivság ezerféle megnyilvánulásával találkozom nap mint nap"

A naívság csökkenőben van ezért a blog gyanítom nem fog sokakat meggyőzni, pár éve még lehet hogy bejött volna

lehet más a handa-banda 2010.07.14. 13:14:36

@idelle: " a vizitdíj és kórházi napidíj bevezetésének a MÓDJA volt rossz."

Emlékezetem szerint az ominózus választási vitában az hangzott el Gyurcsány részéről hogy nem lesz vizitdíj, ezek után kíváncsi vagyok hogy lehetett volna jól bevezetni? "Hazudtunk délelőtt éjszaka meg este" és hazudni fogunk ezután is természetesen

Dr. No 2010.07.14. 13:27:41

@Humperdickk: "a valódi tulajdonviszonyok valóban nem voltak "kapitalisták", de effektíve annak jelentősége mákszemnyi, hogy mint tulajdonos utasítom az igazgatótancsot, vagy mint pártittkár."

Ez egy Marosán György (Bucigyuri)-színvonalú leegyszerűsítés, még ha TGM népszerűsíti is. A tulajdonviszonyok jelentősége abban áll, hogy a szocializmusban a vállalatok máshogy viselkedtek, mint a kapitalizmusban, nem abban, hogy volt-e csúnyabácsi, akit lehet utálni, mert kizsákmányolt. Segítségül szolgáljanak a következő fogalmak: puha költségvetési korlát, hiány, hiánygazdaság.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 13:30:40

@lehet más a handa-banda: "a blog gyanítom nem fog sokakat meggyőzni"

nem is (lehet) célja.

"A naívság csökkenőben van"

pont ellentétesen látom. amire a most kormányzók rá is játszottak. de felhívom szíves figyelmedet, hogy már nem kell sokat aludni: az önkori-választások során letarolják az országot (nem utolsósorban a naivságnak köszönhetően), utána már nem nagyon lesz akadály a totális hatalom megvalósítása előtt.

most még nagyon sokan Nagyeszű Sündisznócskának képzelik magukat, mert elhajtották a gonosz komcsikat. mire a rájönnek, hogy megint rászedték őket, már késő lesz.

nem szeretném, ha igazam lenne, de ez nem szeretem-nemszeretem kérdése...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 13:33:55

@Dr. No: "a szocializmusban a vállalatok máshogy viselkedtek, mint a kapitalizmusban"

ez igaz, bár a kapitalizmusban bemutatott működésükre sem lehetnek büszkék...
és mivel még nincs vége a válságnak, nem derült ki, hogy ki a hülyébb: az, aki a tervhivatal utasítására gyárt fölösleges mennyiségű, elavult technológiával készülő, szinte eladhatatlan termékeket, vagy az, aki addig-addig kozmetikázza az adatokat a folyamatos növekedést elváró (ostoba) részvényesek miatt, amíg több százmillió ember életét keseríti meg vagy teszi nehezebbé vagy teszi tönkre...

lehet más a handa-banda 2010.07.14. 13:47:27

@idelle: "az önkori-választások során letarolják az országot ... nem nagyon lesz akadály a totális hatalom megvalósítása előtt."

A totális hatalom sztem fogalmilag mást takar, mint a választások során elnyert többség. Az amerikai elnök hatalma sok szempontból totális, mert nagyon erős felhatalmazással rendelkezik és gyakorlatilag nem kell számolnia az impeachmenttel. Ettől az USA diktatúrának számít? Kötve hinném

Több évtizedes komcsi uralom, máig megőrzött dominancia és az elmúlt évek keménykedései után a totális hatalom veszélyét én másként értékelem. A veszély most inkább az összeharácsolt pozíciókat és vagyonokat fenyegeti, de emiatt nem fogok rettegni

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 13:51:53

@lehet más a handa-banda: "Ettől az USA diktatúrának számít?"

elég erőteljes a hatalomkoncentráció az USÁ-ban. is. függetlenül attól, hogy jobb hely, mint Észak-Korea vagy Irán.

"A veszély most inkább az összeharácsolt pozíciókat és vagyonokat fenyegeti, de emiatt nem fogok rettegni"

remélem, hogy a mostantól össze- illetve tovább harácsolandó vagyonokkal kapcsolatban is hasonló ellenérzésekkel viseltetsz.
nem kell rettegni: majd amikor elmúlik a káröröm, és először érzed meg, hogy nem jó Orbániában élni, gondolj egy pillanatra erre a csevejre...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 13:53:17

@lehet más a handa-banda: "Több évtizedes komcsi uralom"

1) ahogy látom, az előtte megvalósult egy évezredes nemkomcsi-uralom senkit nem zavar.

2) nem lehetett az annyira szar, ha a nép egy része a retrokádárista retorikát alkalmazó Orbánra szavazott..

lehet más a handa-banda 2010.07.14. 14:29:16

@idelle: "remélem, hogy a mostantól össze- illetve tovább harácsolandó vagyonokkal kapcsolatban is hasonló ellenérzésekkel viseltetsz."

Pár év múlva térjünk vissza erre. Attól, hogy sok mindent nem kedvelünk Orbánban még nem lesz a mostani MSZP választható alternatíva, még akkor sem ha megfiatalítják a pártvezetést egy Botox kezeléssel

lehet más a handa-banda 2010.07.14. 14:32:23

@idelle: "ahogy látom, az előtte megvalósult egy évezredes nemkomcsi-uralom senkit nem zavar."

Végül csak kibújt a szeg a zsákból, ahogy látom te a Tanácsköztársaság platformján állhatsz. Kösz ebből nem kérünk!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.14. 14:33:58

@lehet más a handa-banda: "Pár év múlva térjünk vissza erre."

ó-ó-ó: pedig már lehetne beszélni például Járai plusz 400 milliójáról, a bankadó kapcsán.

"nem lesz a mostani MSZP választható alternatíva"

ébresztő: sokak agyában, így az enyémben is, már régóta nem erről szól a dolog!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.07.14. 17:18:07

@Dr. No: vannak ezek a szép közgazdasági fogalmak, de engedd meg nekem, idióta bucigyurinak: hidegen hagynak. Okom is van rá. Gondolom, minden értelmes bank (hitelintézet, biztosító stb.) a legjobb közgazdászokat alkalmazta a Lehmann-balhé előtt. Azért szoptunk ekkorát mindannyian.

Régen nem hiszek én már a közgazdaságtudományban, meg nem is nagyon érdekel. Tudom a leckét: nyilván egyértelmű, hogy a "szocializmusban" hiány volt, a "kapitalizmusban" meg túlkínálat; hogy értelmes tulajdonos (államkapitalizmusban: az állam) nem tart fenn egy vállalatot, ha veszteséges. Ezeket én értem. De ha kicsit mélyebben belegondolsz: azon kívül, hogy szarásig van kínai "occó" cucc és senkinek nem fáj a szíve kiskunpiripócsi felsőruhakészítőkért, mi a különbség?

Ma, ha egy cég szart vagy drágábban gyárt, tönkremegy, és jön helyette egy másik. Akkor is tönkrement, de nem jött másik, szanálták, oszt jónapot. Még egyszer felteszem, másként a kérdést: azon kívül, hogy az újonnan létrejött cég az induláshoz hitelt vett fel, mi a különbség?
Persze, hogy csak a hitel. Ez a rendszer dőlt be most. (Nem zsidózok!!!)

Ami meg a hiánygazdaságot illeti: ez van az egészségügyben, azóta is. Változás, változás reménye meg semmi. Sőt, bizonyosság arra, hogy amíg orbiviki lesz a májer, nem is lesz.

Dr. No 2010.07.14. 18:35:57

@Humperdickk: Államkapitalizmus a Harmadik Birodalomban volt, a vége felé. Ha a szocializmus valóban államkapitalizmus lett volna, akkor nem lett volna hiány: ugyanolyan túltermelési válságok lettek volna, mint a többi kapitalista országban.

Hogy miképpen függ össze a szocializmus rendszerszerűen a hiány újratermelésével, azt nem fejteném ki bővebben, mivel, mint írtad, úgysem érdekel, de tájékoztatlak, hogy Kornai János (persze, zsidó) ennek kidolgozása okán taníthatott a Yale-en, Stanfordon, Princeton-on. Jaj, elfelejtettem, hogy e szervezetek is az elnyomást termelik újra, csak kifinomult formában.

A magántulajdonos a saját tőkéjét és az egzisztenciáját kockáztatja a piacon. (Még a British Petrol is a mélytengeri fúrásokkal, mert a károk miatt lehet, hogy most fölvásárolják. Ez is egyfajta kockázat.) Ezért másként hoz döntéseket, mint az a vállalatvezető, akit a Párt ültetett a helyére, és akinek a tervhivatallal - közvetve: a Párttal - kell alkudoznia. Az is egy kockázat, de más jellegű, mások a kritériumok. És a szocializmusban nincs csőd, pontosan azért, mert a tönkrement vállalat helyett ugyanannak a tulajdonosnak - az államnak - kéne újat alapítania. Akkor pedig egyszerűbb megőrizni a meglévőt. Csakhogy a meglévő vállalat pontosan amiatt nem fog úgy működni, mint egy kapitalista vállalat, hogy "tudja": nem mehet csődbe. Az állam fenntartja a veszteséges vállalatot is, mert nem kizárólagos szempontja a jövedelmezőség. Fenn kell tartani a foglalkoztatási szintet, továbbá le kell gyártani a Tervhivatal szerint szükséges évi 3.000 db 5 literes lábast / Volga autót / messzehordó löveget, mert meg lett tervezve stb. stb. Tökéletes példák a MÁV, BKV, Malév stb., márpedig egy szocialista országban kizárólag MÁV-ok, BKV-k és Malévok vannak (abban az értelemben, hogy mindegyik vállalat úgy működik, mint ezek). Ezért ki kell ábrándítsalak: igenis volt kommunizmus/szocializmus, igenis a marxi eszmék alapján jött létre, és ilyen értelemben történelmileg lejáratódott. A Gulágot most hagyjuk is ki a sztoriból.

A kapitalizmus pedig egyelőre nem dőlt össze, ez egyre nyilvánvalóbb.

Dr. No 2010.07.14. 18:43:57

@Humperdickk: A bucigyuri meg nem Te vagy, hanem aki propagálja ezeket a gondolatokat (vagyis TGM).

Dr. No 2010.07.14. 18:56:27

@idelle: Bizonyos értelemben mindkettő "hülye", hiszen az emberi civilizáció talpköve a hülyeség. Csakhogy a kapitalista alapvetően a saját kukacával veri a csalánt, az állam meg valamennyiünkével. De nem is ez a kérdés, hogy melyik a jobb, hanem hogy volt-e egyáltalán szocializmus? (Szerintem egyébként megdöbbentő, hogy ez ebben a formában egyáltalán felmerül.) Csak felsoroltam azokat a lényeges jellemzőket, amik alapján azt kell mondanunk, hogy az a rendszer, ami '89-ben megdőlt - TGM ezirányú propagandájával szemben - nem a kapitalizmus állami válfaja volt, hanem önálló rendszer, vagy termelési mód, vagy hívjuk, ahogy akarjuk. A Gulágra meg a politikai mechanizmusra direkt nem tértem ki, csak a tulajdonviszonyokat és azok következményeit vettem figyelembe (ha már, ugye, marxista alapokon akar állni a marxista rendszer kritikája, államkapitalizmusnak bélyegzése; fából vaskarika).

TGM pusztán azt használja ki, hogy manapság senki nem olvas rajta kívül sem Marxot, sem a szocialista rendszer - saját korában egyébként kiterjedt - kritikáját, és ezért terjesztheti ellentmondás nélkül az apologetikus hazugságait.

Nem furcsa, hogy az egyszeri paraszt józan esze egyébként ugyanezt diktálja?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.07.15. 08:41:06

@Dr. No: azt hiszem, igazad lehet, de annyira azért nem értek hozzá, hogy határozottan állítsam. A fenitek alapján azért tényleg úgy tűnik, hogy az államkapitalizmus nem alkalmazható a magyar "szocializmusra", azaz TGM valóban téved. De az biztos, hogy szocializmus sem volt - ebben meg Te tévedsz: már ők maguk sem gondolták, hogy az van. Emlékeim szerint mi népi demokráciában (népköztársaságban) éltünk, és erősen "építettük a szocializmust", példaképünk meg a Szovjetunió volt, ahol már ezen túl voltak és a következő fokot, a kommunizmust építették. (LOL) Államkapitalizmus már nem lehetett (pl. a KGST miatt), de voltak jelei: voltak olyan "cégek", akik nyugati piacra termeltek; igaz, nem sok.

Maradjunk annyiban, hogy ez egyfajta átmenet volt az államkapitalizmus és a szocializmus között. Népi demokrácia... :-)

Ja: és én nem akartam azt állítani, hogy a kapitalizmus dőlt össze: az a mechanizmus csődölt be, amelyik hiteleket helyez ki, tologatja a pénzeket egyik alaptól a másikig, termelve ezzel a virtuális (nem létező) lóvét. A globálkapitalista növekedést ezzel tovább finanszírozni nem lehet: nem tudom, mi a megoldás, de abban nincs köztünk vita, hogy csak kapitalista lehet. És nem államkapitalista - jelentsen az ezek szerint bármit is ;-)

idelle: bocs, hogy a magánvitánkat a blogodon rendezzük; én a magam részéről befejeztem! :-)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.15. 09:30:24

@Dr. No: "Csakhogy a kapitalista alapvetően a saját kukacával veri a csalánt, az állam meg valamennyiünkével. "

ez azért sok tekintetben megváltozott a XXI. század kapitalizmusában.

először is: valóban elég nehéz összemérni a kettőt, mert kapitalizmusból már láttunk működőt, szocialista - államkapitalista - gazdaságból meg nem (nagyon), ami nyilvánvalóan annak is köszönhető, hogy az állami tervgazdálkodást Lenin - nem lévén közgazda - a hadigazdálkodás mintájára próbálta megvalósítani.
az egyetlen működő példa Kína lehetne, de az meg annyira speciális, hogy nem lehet belőle általánosításokat levonni.

kettő: a szocialista gazdaságfelfogás ott hibázta el, hogy a rendszerből kivonta az egyéni érdekeltséget.
a ma kapitalistáinak nagy része azonban még mindig "egyéni vállalkozó", a szónak abban az értelmében, hogy nélküle meghal a bolt. és bár valóban a sajátjával csépel, de ennek ellenoldalán ott van az elvárt többlethaszon.
ráadásul rengeteg esetben nincs akkora - szellemi és anyagi - erőforrás a vállalkozások mögött, amellyel hosszú távon fenn lehetne tartani a prosperitást.
nem mellesleg az én felfogásom szerint a villanyszerelő, az autószerelő de éppen a magánfogorvos vagy egyéni tervezőmérnök nem kapitalista, hanem az alkalmazott egy speciális fajtája.

három: az "igazi" kapitalisták már régen nem a sajátjukkal verik. részvényesek vannak profitelvárásokkal, igazgatótanácsok, boardok, amelyek tagjai ugyanúgy rabszolgák, még ha csillagászati összegeket keresnek és csillagászati vagyont is halmoznak fel.
a részvényes pedig, akinek az ősei kapitalisták voltak, ő meg az örökség révén egyszerűen "csak" vagyonos, mit kockáztat? a húszéves David Goldstein a másfél milliárd dolláros vagyonával mit kockáztat? Paris Hilton mit kockáztat? a második milliárd dollárt?
a dolog éppen ott csúszott el, hogy az ő szemükben egyetlen cél van: a folyamatos és folytonos növekedés, ami hosszabb távon nem létezik, sehol a természetben.
ennek a szemléletmódnak köszönhető, hogy a cégvezetők folyamatos nyomás alatt vannak, ezért kellett kitalálnia a sok okos, fiatal közgazdásznak olyan pénzügyi termékeket, amelyek mögött semmi sincs, csak a mély, sötét űr, a gazdasági világválság, milliók reményvesztettsége és szenvedése (hú, de patetikus lett... ;-)

én sok tekintetben kommunista nézeteket vallok, de nem vagyok a kapitalizmus ellensége. de úgy gondolom, hogy logikus, de értelmetlen vagyongyarapodás miatt kár százmilliókat létbizonytalanságban tartani, és kár mondjuk bedönteni a világgazdaságot.
ha a kapitalista felismerné végre, hogy nagy átlagban a második százmillió dollárjával már nem tud mit kezdeni, sokkal hatékonyabban működhetne a fejlett nyugati társadalom.
és bár ez nem csak idealisztikus, hanem utópisztikus is, egy próbát megérne...

Dr. No 2010.07.15. 11:29:39

@idelle: Az alapkérdés, amin a kis "különvita" indult, hogy létezett-e a szocializmus. (Mint írtam, szerintem igen, és próbáltam bizonyítani, miért.)

Az ilyen viták arra jók egyébként, ami itt is kiderült. Amint elkezdünk gondolkodni a dolgon, egyből világos lesz, hogy "a kommunizmus hetven éve" nem egy egységes massza, egyforma az elejétől a végéig, hanem voltak szakaszai, hogy ne mondjam: sajátos fejlődése. Ebből persze az is világos kell legyen, hogy ami most a "hivatalos álláspont" a témakörrel kapcsolatban, az ugyanolyan hamis, mint a szocialista rendszer korábbi "önértelmézése" (inkább: önfényezése), csak ellenkező előjellel. És persze napi jelentősége is van, lásd Biszku Béla. Kommunista-e Biszku Béla? Az volt-e Sztálin? És Mao? És Pol Pot? És azt ki határozza meg, hogy ki a kommunista? Ők maguk? Vagy mi, szemlélők? Vagy vannak külön, e célra fölszentelt szakértők? (Pl. TGM - ezt nem lehetett kihagyni...)

A kapitalista sajátjával veri a csalánt - ez persze egy ideáltipikus képlet, ami mára már a rendszer fejlődése folytán jelentősen átértelmeződött. A társadalmasodó részvénytulajdonnal és a befektetői szervezetek, mint pl. nyugdíjalapok által tulajdonolt óriásvállalatok problémájával, meg az ebből következően a tulajdonosi helyébe lépni látszó "menedzseruralommal" az elemzők sem igazán tudnak mit kezdeni. A Lehmann Brothers esetében például a klasszikus forgatókönyv működött - tönkrement a versenyben, leírták - össze is szarta magát az egész világ.

A magántulajdonos és az állami tulajdonos között egyetlen különbség van igazából: a magántulajdonos alapvetően mindig csak egy szempontot (a jövedelmezőséget) tart szem előtt. Ezért ami a rendszer erejét adja, ugyanaz a hátránya is, nem lehet egymástól elválasztani.

Az ember, úgy tűnik, olyan állat, aki-ami bizonyos értelemben nagyobb csapásnak érzi, ha nem veheti meg a kétszázötvenedik Louis Vuitton tárkáját, vagy ha a Jaguárból Suzukiba kell átülnie, mint ha hajnalban elviszi a lefüggönyözött fekete autó.
süti beállítások módosítása